banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 28 Mar 2026, 09:25 Danas je 28 Mar 2026, 09:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 444 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Mar 2026, 20:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Konačno da se poklope Dodkovi i Lagumdžijini stavovi

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2026, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Diego Garcija!!

Kazu Englezi nisu dali u pocetku...??

Mozda nije poznato da baza Diego Garcija nije vise pod suverinitetom Velike Britanije i nije od maja 2025 njena teritorija!!

Baza je sada data Engleskoj na 90 godina po ugovoru sa Mauritiusom (drzava Mauritius je dobili su Cagos otocije nazad odlukom medjunarodnog suda 2019 -20 i po UN im je priznao suverenost)
A to znaci da Ameri i Englezi moraju trazit odobrenje od 1.2 milionske drzave sta i kako i koga mogu sa njene teritorije da napadaju.
Pitanje je ko je rekao da se prvobitno Diego ne moze koristit za napade na Iran....?

Naravno poslije je promjenjeno ...mora da je velika kesovina potekla ka Mauritiusu...ili neka dobra ucijena! :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2026, 19:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
"Jedino što trenutačno sprječava tranzit u Hormuzu jest to što Iran puca na brodove" Hegseth
A bas smo se pitali sta je u pitanju

Američki USAF KC 135 je negdje iznad Iraka uspio da obori drugi isti takav KC 135, javili se i neki Iracki sobracajci tvrde da to nije tacno ali ko im jos vjeruje. Pored generala Forda suska se i da je Abrahama Linkolna zadesila neka prirodna nepogoda, sad niko od amera jos nije demantovao

Koliko Ameri mogu jos ovako, ovaj napad im je generalno logisticka nocna mora jos sad kad su ih istjerali iz okolnih monarhija ako ne prosire opseg meta na industrijsku i civilnu infrastrukturu a izgleda da nisu voljni jer Iran ima po čemu a i cim da uzvrati.

I jedan od mojih omiljenih crtanih likova
Makrona je juce poslao flotu da odblokira Hormuz već danas kazu da ce da mole Republikanski gardu za sigurnu plovidbu

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2026, 21:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Јесте да није лијепо, али мислим да рекох већ негдје на овим страницама - Пит Хегсет је напаљени идиот. Који тренутно обавља позицију челника најјаче војне силе свијета. Ако је за утјеху...

Него ове гласине да је хаман Биби зијанио од хиперсоника, све се више чине близу истине. Још неко са њим, поред Бибијевог брата, ако није онај нациста Бен Гвир.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2026, 21:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Hipersonik, najzloupotrebljenija riječ 2020-tih.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2026, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Dok ste vi slušali i pratili Radio Slobodnu Evropu, Fikret je putem svoga radio prijemnika čekao signal putem srednjih talasa iz Irana. Jednom prilikom sam snimio poruku ajatolaha Hamenija koju naravno niko nije preslušao. Govorio je o terorizmu u Parizu.

https://jumpshare.com/s/NTbcL1xsXaHF8YS9YKMd

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2026, 23:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Ovima je izgleda taktika da im sve vođe pobiju iz vazduha.
https://www.nezavisne.com/novosti/svije ... jen/956170
Biće ovo rat naziva: "ko preživi pričaće". Naravno u punom smislu te riječi za Irance a i za nas, obzirom koliko divljaju cijene nafte.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2026, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A malo im je taktika i da polupaju američke radare.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 00:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Treba imati muda i prihvatiti funkciju u Iranu :D

Ovaj novi vođa još nije viđen uživo. Vjerovatno je u nekom dubokom bunkeru. Samo što nije bezbjedno ni tamo. Ovaj Ali je ubijen u skloništu. Imaju izraelci dobre obavještajne podatke.

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 09:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Ne samo Izraelci, naivno je misliti da sve ovo radi samo Mosad. Debelo umiješane prste ima možda najmoćnija i najrasprostranjenija tajna služba na svijetu, nećemo reći koja (možda neki pomisle i na KGB :) ).
Ono što je sigurno da dok je Tramp laprdao po portalima, mrežama itd. tajna služba je pripremila sve ove podatke. Nažalost, mislim da je većina toga proizašla iz izdaje, što još jednom pokazuje koliko je bitno da imaš SISTEM, a ne pojedince i vođe.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 09:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Mr.Speed je napisao:
Ovima je izgleda taktika da im sve vođe pobiju iz vazduha.
https://www.nezavisne.com/novosti/svije ... jen/956170
Biće ovo rat naziva: "ko preživi pričaće". Naravno u punom smislu te riječi za Irance a i za nas, obzirom koliko divljaju cijene nafte.

Iranci takodje imaju ogranicen manevarski prostor sa cijenam nafte. Preskup barel izaziv globalnu ekonomsku krizu. A to znaci da onda taj barel ne treba nikome jer ce nestati potraznja. Ako ne treba nikome, onda ni oni nemaju cime i cemu prijetiti.
Isto vazi i za Rusiju, mali skok cijena je ok, zdrav i pozeljan, ali ekstreman je zlo i naopako.
I Kina isto, sta im sada vrijedi ekonomski ugasena EU i USA?

Da prevedem, moze dizel biti na pumpi 8 KM l, ali kome ce trebati? Koliko ga ce se trositi?

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 10:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da nemaju sistem, ne bi opstali nakon likvidacije ajatolaha.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Upravo to + 2 vojske

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Da prevedem, moze dizel biti na pumpi 8 KM l, ali kome ce trebati? Koliko ga ce se trositi?

Npr Rusija u zadnjim godinama veću stavku u ukupnom izvozu ima u poljoprivredi nego u energentima....zašto...zato što u svojim resursima ima zatvoren krug....vlastite energente,vlastite poljop. površine,vlastite azotare i sve šire ino tržište.Hebe se Rusiji dal će Hamo u Kalesiji ili Stevo u Dubici moći kupiti naftu po 8 km ali obojica moraju kupiti hljeb i parče mesa....pa ko duže izdrži.
Usput...Iranu je dobro dok god u Kini postoji interes za njihovom naftom.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 14:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
ElPadrino je napisao:
... Nažalost...

Tragedija u pičku mater

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čiča iz Rogače je napisao:
The_new_Statesman je napisao:

Npr Rusija u zadnjim godinama veću stavku u ukupnom izvozu ima u poljoprivredi nego u energentima....zašto...zato što u svojim resursima ima zatvoren krug....vlastite energente,vlastite poljop. površine,vlastite azotare i sve šire ino tržište.Hebe se Rusiji dal će Hamo u Kalesiji ili Stevo u Dubici moći kupiti naftu po 8 km ali obojica moraju kupiti hljeb i parče mesa....pa ko duže izdrži.
Usput...Iranu je dobro dok god u Kini postoji interes za njihovom naftom.

Kina uvozi samo par procenata svoje potrosnje iz Irana, dok sa druge strane Iran u Kinu izvozi skoro sve sto proizvede. Kinu jebe nafta koja je skupa jer je nema na trzistu, a ne nafta iz Irana. Kinu jebe sto trzista njihove robe postaju sve manje platezno sposobna...

Proizvodnja hrane je takodje vezana za naftu. Hamo ce prosto manje jesti (sto je navodno zdravije).

Kao sto ne moze USA sta i koliko hoce, tako ne mogu ni drugi igraci. Osim ako neka sektaska ostrascenost ne upravlja njihovim postupcima. Onda logiko cao.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 19:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ukupan uvoz iranske nafte je u rasponu od 10-15 posto što nije zanemarivo još ako se tome doda da je ta nafta jeftinija od saudijske ili iračke koji takođe uvoze njihovoj sreći nema kraja.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 20:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cica, ajmo jos jednom.
Kina svoju robu plasira na Zapad, isti koji je ostao bez dobrog dijela arapske nafte i sada placa skupu naftu sa drugih mjesta. Ta skupoca vodi u recesiju. Recesija vodi ka manjoj traznji kineske robe. Povoljna ukupna cijena po kojoj sada Kina nabavlja naftu ne moze da amortizuje gubitak trzista. Kad Kina nema trzista onda nema ni velike potrebe za naftom. Time se najdirektnije smanjuje priliv novca u Iran.

Naravno, u igrama gladi je najmanje bitno koliko je Hamo iz Zivinica gladan. Da je to bitno, USA ne bi imala milione beskucnika.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 20:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Prvo izgubili 5-6% uvoza zbog Venecuele, pa sada mogu ostati bez nekih 13% zbog Irana... Nekih nikakvih 20% uvoza ugroženo.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
U Kineskim pomorskim vojnim akademijama se izucava jedan drugi potencionalni strategijski vazan moreuz daleko znacajni i vazniji za Kinu od Ormuskog a taj je Malaka prolaz.
Kroz njega Kina dobiva i salje vecinu robe, blizu 90% Kineske trgovine ide morem, negdje oko 70% uvoza nafte u Kinu dolazi istim putem.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

[ 444 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]