LDA212 je napisao:
Realno je u igri oko 100 hiljada glasova. Toliko se zadnjih par izbora vrti konstantno gore dolje.
Na prethodnim opstim, u Banjaluci su glasaci glasali na sljedeci nacin:
35 hiljada glasova SNSD
30 hiljada glasova PDP
7 hiljada glasova Vukanovic
7 hiljada glasova SDS
4 hiljade Stevandic
4 hiljade Socijalisti
3 hiljade Demos
Ako biraci ostanu dosljedni, mislim da bi Sobot mogao da izadje na oko 40%. Sa koalicionim partnerima, ne vidim kako SNSD nece zadrzati 40 hiljada glasova u Banjaluci s obzirom da imaju dobrog kandidata. Oni uvijek svoje izvedu, tako ce biti i sada. A mislim da bi i oko 35% moglo biti dovoljno za pobjedu.
Vukanovic je sigurno jaci u Banjaluci sad nego 2022. godine, pa makar za 2-3 hiljade glasova. SDS je moguce slabiji, ali mislim da Jelena na ta dva koaliciona partnera ima potencijal oko 15 hiljada glasova. I kapiram da ne gdje realno da od ovih 30 hiljada glasova PDP-u sa proslih izbora kad su bili zajedno, ona ima nekih 5-10 hiljada svojih. Tako da mislim da je njen potencijal na ovim izborima 20-25%.
Drasko sumnjam da moze sam prebaciti 20-25 hiljada glasova. Cak i da zadrzi sve ove glasove PDP-a iz 2022. godine (30 hiljada), opet mislim da nema sansu bez ovih 15 hiljada Vukanovica i SDS-a. Vjerovatno ce zakaciti i neke nove glasace, ali nekih 25-30% bi rekao da je njegov plafon.
Iznenadjenja su moguca, ali ne vidim kako u slucaju Draska. Za Jelenu mogao teoretski zamisliti da dobije 15-20 hiljada ovih glasova iz 2022 (iako mislim da to nece biti tako), i da uz pomoc koalicije nagura do 35 hiljada. Vjerujem da ce i Medo dobiti koju hiljadu glasova. To je bas ono najoptimisticniji scenario za nju. A da Sobot ostane tu negdje i koja hiljada odluci.
Ako Drasko uzme, za mene ce to biti iznenadjenje.
Ko glasa ovoliko za jebeni Demos i zbog čega?
Oni sa spiskova jmbg.