Ne zelim ja ovdje prosipat pamet jer objektivno to nemogu ...
Medjutim.
Jos od 7 Septembera 1945 kad je general Douglas MacArthur izdao proglas "Narodu Koreje...." u kojem ga obavjestava da ce Americke snage pod njegovom komandom okupirat teritoriju Koreje juzno od 38 paralele.
Od tog momenta Koreanska prica nije prica o Juznoj i Sjevernoj Koreji. Od toga doba Sjeverna Koreja nije crno bijeli film tj. prica o diktatoru ili demokratiji ili prosta prica o slobodama i ne slobodama.
U tom kontekstu treba pratit i gledat Sjevernu Koreju kao i Juznu i kritiku stanja u rejonu.
Ne samo je li vodja pri pameti ili nije.
Uostalom, koji je politicar dobar za svoj narod vrlo, vrlo, vrlo rijetko!!!Evo ti nas bliski komsija. Eto primjer Erdogana ne treba ici preko bare. Turci ne trebaju boljeg neprijatalje kad imaju takvog vodju (kavi Rusi,Iran,Sirija,Grcka).
Rasturit ce zemlju upropastit milione pobit na hiljade i on je "dobar". Ne zalim ja Turke, Erdogan je njihov problem ali radi ilustracije.
Uvijek u ovakvim kritikama lidera treba imat mjerne jedinice i treba pravit skalu poredjenja da bi se razumilo gdje je ko na skali zla.
Onaj koji direktno ne masakrira svoj narod, onaj koji radi to indirektno drugima narodima pod plastom: " donosenja demokratije, sloboda i zivota dostojnog covjeka". Taj isti demokrata zna da ce imat posledice i da ce se to kao bumerang vratit ne njemu nego obicnom covjeku kojem je on lider.
Danas ubijat druge u drugim zemljama znaci ubija svoje ljude to je svima vec jasno neki to jos zele predstavljat kao igru terorizma,anti terorizma, demorkatije, sloboda,prava i pravde.
Ne znam da li se ponavljam sa ovim i nije tema.
Imao sam prilike da pricam sa Juzno Koreancima, mladi obrazovani i otvoreni vole popit, kafane, muziku drustvo. Pricali su mi kako su sluzili vojsku i kako im je bilo.Pricali su kao su prve socne psovke ucili od Americki vojnika crnaca. Pricali su mi o podjeljenim porodicama o teskim tragedijama podjele. Bilo mi je cudo da neko napusta Juznu Koreju ne Sjevernu(Sjeverna se ne moze tako lako napustit) jednu od jakih ekonomija i "demokratija".
To je neka druga prica i tema.