krol2 je napisao:
ofm......dobrovoljno su presli tj. po dogovoru sa nasim vlastima,pustili smo ih takodje prema dogovoru...preko 5000 ljudi.....u logor su otisli ne svojom voljom
strarokastel....
lako je sad pricati da oruzja nije bilo...bilo ga je koliko hoces.....nas lovacko i drugo oruzje nije interesovalo vec ono koje su po Vrbanji i Seheru placali dostavljacima iz Sarajeva po 1500-2500 KM a aktivisti SDA dobijali gratis
to sto ti pricas ovde su poluistine i prica prilagodjena da voda ide na tvoju vodenicu kao sto je prica o muslimanu koji je eto kao rezervista dosao sa ratista pa malkice pripucao po komsiluku....prvo nije bio rezervista,drugo nije pripucao vec pobio ljude,trece nije ubijen vec se ubio....licno sam mu doveo njegovu rodjenu sestru i pustio je u kucu da ga nagovori da se preda a ona mu je ovako rekla kad je usla misleci da mi ne cujemo pred vratima :"Bolje se ubij sam nego da cetnicima padas u ruke,na sve strane su oko kuce......i ubio se bombom....
ako ne vjerujes,pronadji Glas iz tog doba,na naslovnoj strani stojimo ja i Stojan Davidovic i razgovaramo o rasporedu ljudi u blokadi te stare muslimanske kuce ispod Orhideje prema Vrbasu...
takva ti je i prica o Odluci AR Krajina o formiranju agenture za razmjenu stanovniistva....koji ce nam u to doba agentura,kakva crna agentura,sta bi ona radila....nikakva agentura nije bila potrebna da se neko otjera.....
i po 101 put....Brdjanin nije raspolagao nikakvom oruzanom silom....imao je SOS-ovce koji su vrlo brzo rasformirani zbog incidenata po punktovima i po naseljima u gradu ali ne zato sto im je to Brdjanin naredio vec zato sto se tamo sjatilo kriminalaca i lopova svakakve vrste....
necu vise pisati na ovoj temi,rekao sa sta sam imao a nemam volje razglabati o izmisljotinama i pricama tipa eto u gradu zaglavile desetine hiljada miroljubivih ,multietnickih muslimana i upala u ruke srbima,zvijerima koje su ih maltretirale i izivljavale se zbog greske u genetskom kodu tog zlocinackog soja....a istina...ko te pita za istinu...
Srpske odbrambene snage (SOS) nisu rasformirane vec su usli u sastav CSB Banjaluka odnosno postali Specijalana jedinica policije RS i kasnije su ucestvovali u onim borbama po selima oko Kotor Varosa gde su imali velikih gubitaka,a poznat je slucaj cetvorice koji su zarobljeni u kotorvaroskom selu Vecici gde su brutalno muceni i spaljivani .
A sto se tice patriotske lige BIH Banjaluka,ona je vec sredinom 1991 pod pokroviteljstvom SDA bila formirana u Banjaluci,i nije bilo vecih opkrsaja jer su Srbi bili dobro naoruzani i organizovani pa su preduhitrili ove SDA paravojne formacije,inace bi se desilo ono sto se desilo po ulicama Zvornika,Bjeljine,Prijedora.Oni nisu nista napravili osim bacanja par bombi po gradu i antisrpskih grafita,najpoznatija akcija koju su izveli je ona kad su bacili bombu pred vrata stana SDS gradonacelnika Banjaluke Predraga Radica u Novoj Varosi
e sad drugo je pitanje da li mi trebamo biti zahvalni Brdjaninu i drugim srbima koji su organizovali odmbranu BL,zahvalni za to sto smo ostali na svojim ognjistima i sto nismo dozivjeli sudbinu naprimjer sarajevskih srba ili srba u zenici,i sto moramo danas zivjeti bijedno sa 1000 km u ovakvoj zaostaloj RS.....mozda bi bolje bilo da smo sjedili kuci skrstenih ruku i cekali da nam muslimani zakucaju na vrata,neki bi poginuli ali bi se dio docepao zapada ,svedske ,svicarske,usa,norveske
meni je jedan musliman koji sad zivi u svedskoj otvoreno rekao da nije bilo srba i karaDJica on bi ostao bijeda koja zivotari po BL u Novoj varosi u stanu od 33 kvadrata a ovako se docepao Norveske,ima gomilu love i putuje po svijetu,vozi dobra kola ima dobru gajbu......eto ako nista Brdjanin je mogima omogucio dobar i kvalitetan zivot