NFL fanatik je napisao:
Nikad nije bilo "mi protiv vas" u BIH...Srbijanci su uvijek bili tu. A to je po definiciji agresija, ne?
http://www.bhdani.com/arhiva/144/t441.htmCitiraj:
To sto sam radio, sto smo radili, sami smo odabrali i ne kajemo se. Znam da su Srbi proglaseni agresorima, ali mi to nismo prihvatili. Mi smo bili u sastavu Vojske Republike Srpske, bili smo sa nasim komsijama, niko drugi nije bio tu, tu nije bilo nikoga iz Crne Gore ili Srbije. Ako su oni bili agresori, onda smo i mi skupa s njima bili agresori. A kako cu ja biti agresor na svome? Ne znam, to mi nije jasno. Bio je rat, bilo je i onih koji su nosili puske, a nisu bili zreli za to, bilo je svega, trebalo se pricuvati i ne ici sa svoga. Neki nisu mogli izdrzati, otisli su, ali su neki izdrzali, i ostali. Imate cijela muslimanska sela koja su ostala. Uzmite samo Luzane i Omeragice u derventskoj opstini, kompletna sela nastanjena Muslimanima su ostala i svi su i danas tamo.
U mojoj ceti je bio znacajan broj Dervencana Muslimana, ali i u cijeloj Derventskoj brigadi. Nemoguce je to uzeti zdravo za gotovo, to sto se govorilo o agresiji. Da su dosle jedinice iz Srbije pa zauzele ovaj prostor, moglo bi se govoriti o agresiji. Do maja mjeseca '92, kad su izginula djeca u Kolibama, 18-godisnjaci, JNA je bila legalna na ovim prostorima. Ni tada se nije moglo govoriti o agresiji. Ta rijec je koristena da se privuce medjunarodna zajednica. A to su svi htjeli. Znam da je bilo slucajeva da su sve tri strane napadale same svoja sela da bi optuzile drugu stranu, i to ne moze da amnestira ni jedne, ni druge ni trece. To je ziva istina. Sve je to radjeno da bi se izazvao haos, jer ljudi su, osim tih ekstrema, ipak zeljeli da ostanu na svome i da i dalje budu komsije. Evo, i sada se vracaju.