banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 19:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 144 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Nov 2010, 17:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A ne mora se ni ići tako daleko u prošlost, mnogi bogati srpski trgovci su poklanjali svoja imanja Crkvi. Ona su se uglavnom nalazila u onome što danas zovemo centar grada.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Cicak, ne moras pjeniti - prvo popis, pa cemo onda vidjeti koliko je koja sredina multietnicna.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako te nije SRAMOTA ovako nešto napisati!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Naravno da NIJE! Kao uostalom ni čitava BiH! Jednostavno, desilo se to da su ljudi nekih petnaestak, dvadeset godina malo lutali tamo amo, tražili sebe i svoje mjesto pod suncem, a mi pomislili bog zna šta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3T5SBmIIV0g[/youtube]

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
laoce je napisao:
Cicak, ne moras pjeniti - prvo popis, pa cemo onda vidjeti koliko je koja sredina multietnicna.

ej, dragi, raselilo se toga masa...

u Mostaru 92, kad se povukla JNA iz grada, povukao se i srpski narod sa njom, danas se vracaju, polako, ili prodaju pa se naseljavaju negdje drugo... uglavnom puno je manje srba nego sto ih je bilo 91. puno, puno manje... ali ih niko nije otjerao... povukli su se zajedno s vojskom. vjerovatno i jeste ispravan potez, tada.

ah, da, zaboravih napisati, jedan od nasih politickih lidera nemuslimanske vjeroispovijesti, rekao je, da su u Sarajevu ostale samo kukavice... toliko...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Obican puk nije imao vlastitu imovinu sve do ukidanja kmetstva, a nisam bas siguran kad se to u nasim krajevima dogodilo, alí nisam siguran da je bilo prije nego u Rusiji gdje je bilo na snazi do polovine 19. vijeka.Oni koji su posjedovali zemlju su je dobili uglavnom tako sto su je oteli, a potomci je naslijedili.Dio te otete zemlje su vlastodrsci poklanjali crkvenim zajednicama i tako se doslo do toga da vjerske zajednice imaju tolike posjede.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije ni mene niko puskom otjerao iz stana, ali ne mogu garantovati da se to ne bi desilo da sam ostao. Ti izgleda ne priznajes druge oblike pritisaka, osim metka.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
cicak je napisao:
laoce je napisao:

u Mostaru 92, kad se povukla JNA iz grada, povukao se i srpski narod sa njom, danas se vracaju, polako, ili prodaju pa se naseljavaju negdje drugo... uglavnom puno je manje srba nego sto ih je bilo 91. puno, puno manje... ali ih niko nije otjerao... povukli su se zajedno s vojskom. vjerovatno i jeste ispravan potez, tada.

ah, da, zaboravih napisati, jedan od nasih politickih lidera nemuslimanske vjeroispovijesti, rekao je, da su u Sarajevu ostale samo kukavice... toliko...

Daj cicak nemoj lupetati, pa sta bi bilo sa njima da se nisu povukli sa vojskom... Meni je dosta familije izbeglo iz Mostara, a o zivotu onih koji su ostali dole da ne pricam, tako da bih te lepo zamolio da ne lupetas gluposti... Ostali jesu tokom rata, neki su krv propisali zbog toga, neki su imali malo bolje uslove zboga poznanstava, novca i slicnih stvari...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
filozof sa vrbasa je napisao:
Vrlo važno, svako ko je oštećen od strane komunjara mora biti obeštećen.

Bilo je otimačine i prije "komunjara". Kraljevina Jugoslavija je sprovela djelimičnu agrarnu reformu, a zemlja se oduzimala spahijama, koje su po austrijskim knjigama zakoniti vlasnici; zatim kao što ti reče, "komunjare" su izvršile temeljnu agrarnu reformu kojom niko nije mogao posjedovati više od deset hektara zemlje.

... Fino sam ostavio post, kako se katolicima otima njihovo, pravoslavcima nije vraćeno ono što je njihovo, a muslimanima je isplaćeno ili vraćeno u tom istom Sarajevu.

Za razliku od Banjaluke? Ne opravdavam Sarajlije, niti Mostarce, niti Tuzlake, niti bilo koga, ali ne može se imati dupli aršin.

Citiraj:
Ako bi država propala, propala bi za to što radi pravu stvar. Bolje da nestanemo kao ljudi, nego da živimo kao neljudi.

Volio bih da je neko ovo rekao 1992. godine. Zaista.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
cicak je napisao:
laoce je napisao:

Daj cicak nemoj lupetati, pa sta bi bilo sa njima da se nisu povukli sa vojskom... Meni je dosta familije izbeglo iz Mostara, a o zivotu onih koji su ostali dole da ne pricam, tako da bih te lepo zamolio da ne lupetas gluposti... Ostali jesu tokom rata, neki su krv propisali zbog toga, neki su imali malo bolje uslove zboga poznanstava, novca i slicnih stvari...

Ovo malo bolje znam od tebe...
nego mi je pun djon vise ovih huskanja...
ista situacija - koliko je bilo muslimana prije rata u BL a koliko ih je sada?
koliko hrvata, a koliko ih je sada?

bezze, ljudi, sabise nas u neke svoje torove... sirite vidike, nemojte se zabijati u svoje selo... ne znam, meni je lijepo u BL, ja volim BL...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Vrlo važno, svako ko je oštećen od strane komunjara mora biti obeštećen.

Bilo je otimačine i prije "komunjara". Kraljevina Jugoslavija je sprovela djelimičnu agrarnu reformu, a zemlja se oduzimala spahijama, koje su po austrijskim knjigama zakoniti vlasnici; zatim kao što ti reče, "komunjare" su izvršile temeljnu agrarnu reformu kojom niko nije mogao posjedovati više od deset hektara zemlje.

Postoje zapisi da je kralj isplaćivao Turke, a i Austrougare.
STRATOKASTEL je napisao:
... Fino sam ostavio post, kako se katolicima otima njihovo, pravoslavcima nije vraćeno ono što je njihovo, a muslimanima je isplaćeno ili vraćeno u tom istom Sarajevu.

Za razliku od Banjaluke? Ne opravdavam Sarajlije, niti Mostarce, niti Tuzlake, niti bilo koga, ali ne može se imati dupli aršin.

Banjaluka je otišla najdalje u vraćanju imovine od sviju nabrojanih gradova, to su fakti.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Cicak,hahahhahhahahahhahahhahhaha

Znas ti sta su Potemkinova sela? Za vrijeme Katarine Velike u Rusiji bio je neki knez Potemkin koji je placao seljake da ako ih slucajno kraljica pita, pricaju da zive u izobilju i da je sve bajno i krasno. Cak je uz put kojim se kraljica kretala gradio sela. http://hr.wikipedia.org/wiki/Potemkinova_sela
Sarajevo je "multiekticno" iz politickog interesa, ako to tebi iz Mostara nije jasno onda ne moze biti nikome. Pa vi tamo zivite u getu i najradije bi poubijali jedni druge da mozeta a ovdje si dosao da nama drzis lekcije.

Ako je 1991 bilo 43% plus 7-8% neopredeljanih, jugoslovena itd... onda je to to relativna, mada mnogi kazu APSOLUTNA vecina jednog naroda u Sarajevu, a danas u najboljem slucaju 3%, objasni mi kakva vrsta ciscenja je bila ako nije etnicko, pa da iskoristimo kao primjer na neke druge teritorije...mozda sandzak ili tako nesto.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Niko ne spori da je i Banjaluka etnički očišćena....Spori se guranje pod nos sarajevske "multietničnosti"....

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Aj sto vraca nego sto i pare daje za izgradnju na tom zemljistu

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
_zoka je napisao:
Niko ne spori da je i Banjaluka etnički očišćena....Spori se guranje pod nos sarajevske "multietničnosti"....

Muris i Mlada zivjeli u Novoj i za vrijeme rata. Mlada je umrla prije 10ak godina, Muris je i dan-danas ziv. Zgrada preko puta "Bugarske" skole. Pije pivo kod Maxime(Moj Market) i gonja Ladu. Ko god ima vremena, neka ga priupita je li mi iko ista lose rekao za vrijeme rata ili poslije :wink:

Jest dosta ljudi pobjeglo iz BL, neke je i otjeralo. Ali ja mislim da je ogromna razlika u broju ne-Srba koji su "ocisceni" iz BL nego Srba protjeranih iz SA.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ako bi neko za sto godina oteo zemlju današnjim profiterima to bi bilo jednako otimanju zemlje poslije rata....Nikada se bogatstva nisu sticala pošteno.Ni onda,ni sada..

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Restitucija krece od 45 kad je uzurpirana imovina. Mada je ovdje uzurpirana jos 41, a onda presla u ruke KP 45.

Najmanji problem je crkvena imovina, tj. nje najmanje ima. radi se o imovini srpskih trgovackih porodica koja je ogromna.

Danas se vecina institucija nalazi u srpskoj imovini ili na srpskoj zemlji. Srpski trgovci su gradili kuce u strogom centru, znaci ono sto je danas ferhadija je uglavnom srpska i nesto jevrejska imovina. Ja ne mislim da to treba da se porusi, ali treba da placaju najam kao svagdje u svijetu.

Ista stvar u Mostaru, tj. mnogo gora, jer je stari grad 100% pripada srpskim trgovcima, a danas uzurpirana od onih koji se sad javljaju na forum (cicak?) i pisu gluposti.

Ja mislim da je od nacionalnog interesa br. 1 da se pokrene restitucija i vrati uzurpirana srpska imovina da bar, za pocetak muslimani i hrvati znaju na cijoj zemlji zive.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
_zoka je napisao:

Muris i Mlada zivjeli u Novoj i za vrijeme rata. Mlada je umrla prije 10ak godina, Muris je i dan-danas ziv. Zgrada preko puta "Bugarske" skole. Pije pivo kod Maxime(Moj Market) i gonja Ladu. Ko god ima vremena, neka ga priupita je li mi iko ista lose rekao za vrijeme rata ili poslije :wink:

Jest dosta ljudi pobjeglo iz BL, neke je i otjeralo. Ali ja mislim da je ogromna razlika u broju ne-Srba koji su "ocisceni" iz BL nego Srba protjeranih iz SA.

dva rodjaka u Sarajevu, oba srbina... tesko u ratu bilo, da, jaci tlaci, i tako na sve tri strane isto... dobro rece jednom zoka koliko je ko mogao toliko je i satro... sad mislim da im nije lose.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Kako god, ova tema JESTE politička, i kao takvoj nije joj mjesto vdje.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 19:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Pa dobro Sarajevo nije ocisceno etnicki, jednostavno mi Srbi smo netolerantni kreteni, a njihove tamo komsije iz SA su bile toliko dobre, da je ovim nasim hajvanima dosadila ta silna dobrota, pa su se isfurali i nagulili, eto tako je to bilo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 144 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]