Milanko Djeric je napisao:
:) 50 godina laznog bratstva i jedinstva, a ustvari iscekivanja da situacija bude pogodna
za poravnavanje starih racuna i hvatanje za vratove...50 godina cekanja onih koji su bili
na strani fasista- pa onda, kad su izgubili, samo promijenili dresove- da se stvori klima da se
napravi reinkarnacija fasisticke drzave, nesto sto nije uspjelo u drugom svjetskom ratu...
uostalom, ako vam je sfrj valjala, pa zasto ste, pobogu, onda izasli na referendum 1992 i
glasali za nezavisnost bih? zasto niste sacekali jos koju godinu, zar je bilo moguce da nakon
raspada sovjetskog saveza, cehoslovacke i svih ostalih komunistickih uporista, da jedna
jugoslavija prezivi? toliko ste voljeli tu jugoslaviju i bili jugosloveni, da ste, cim se ukazala
prilika za to, pljunuli na nju...
uloga partizana u drugom svjetskom ratu? potpuno zanemarljiva...pogledaj, recimo, britansku
dokumentarnu seriju 'svijet u ratu' (koja je dobila mnogo nagrada) i vidjeces ko je ustvari
pobijedio nijemce. i vidjeces kakva je uloga partizana u svemu tome bila. dragi djecace, nijemce
nije pobijedila sacica entuzijasta sa tandzarama (a.k.a. partizani), pa bogami ni britanija ni francuska,
nego RUSIJA...
nije se pristupilo demokratskom drustvu? a kako to, molim? pa vi ne bi trebalo da se zalite protiv
demokratije u staroj jugoslaviji, jer vam je tito prizno nepostojecu naciju...bili ste slobodni da se
izrazavate kao 'muslimani'...
Sto mi se nesto cini da je BMW-ac promijenio nick samo da bi se opet druzio sa mnom...
Cudna stvar kako mi vec dugo, dugo... raspravljamo usiroko o svemu ovome sto si ti sada nabaljezgao, i ti si prisutan na forumu, sve procitas vidis i onda opet lupas...
Kao prvo slazem se sa tobom da su postojali fasisti koji su samo vrijebali da se nesto u Jugi desi da to rasture, i u tome su i uspjeli... ali tako je bilo od kako je Juga postala.. bilo je i upada oruzanih grupacija, koji medjutim nisu bili svjesni sta je Juga, pa su dobili po nosu.... atentata na Tita itd...
Drugo vezano za referendum, vec smo to razglabali.... niko nije htio da zivi u krnjavoj Jugi koja je bila u ratu sa dvije svoje bivse republike i gdje srpski vodja prijeti silom svakome ko ne razmislja kao i on... sta je taj vodja na kraju napravio i od onoga sto je on nazivao Jugoslavijom i Srbijom se danas vidi... Bolje ti meni odgovori zasto srbima u BiH nije prijala volja vecine?
Uloga partizana u ratu je po tebi mozda zanemarljiva, ali ja ipak mislim da je trebalo imati muda pa otici u borbu protiv okupatora i sve ostale gamadi u zemlji. A nijemce su srusili svi zajedno... to sto mislis da su Rusi najzasluzniji je zato sto rusi svoju istoriju velicaju i velicaju do zla boga, i njih su spasili saveznici koji su prosirili borbe na vise frontova tako da su oslabili linije prema rusiji... imas dosta dokumentaraca o dogovorima o tome ko ce prvi uci u berlin gdje se na kraju nisu mogli dogovoriti jer su rusi navrli na svoju ruku, pa su ih ameri kontrirali, tako je i nastala podjela njemacke i berlinski zid...
A to sto su meni ateisti komunisti na jedvite jade dali da se zovem musliman, i to da bosnjaka nije postojalo je toliko suplja prica da vise neznam jesi li dijete od 5 godina pa ne kontas nista, ili si majmun koji bi eto samo da ujede sa necim pa da se svadjamo ili si zagrizeni cetnik kojeg boli patka za cinjenicama nego samo "politicki" iznosi kojekakve "cinjenice" za srpsku omladinu.... sljedeci put ako mislis nesto o tome da bosnjaci nisu postojali obrati se sa cinjenicama a ne nagadjanjima... Danas napokon imamo Bosnu i ko zeli moze da OPET slobodno da se zove bosnjakom, i kao takva ostace tu, htjeli vi to ili ne....