_зока je napisao:
To možeš reći i za današnju Srbiju. Zašto Bosna ne bi bila matica Srba? Nismo mi došli ovde iz Srbije, istovremeno su se razvijale obe srpske države. Tri računajući i Crnu Goru.
Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka
Па, рецимо, ако су ти на факултету предавали професори одавде и из Србије, онда би требало да ти је поприлично јасно зашто јер је разлика баш палпабилна, у ерудицији, елоквенцији, ширини погледа и контакта са свијетом... Концентрација елите је увијек била у Србији, гро манастира као чувара и духовности и писмености је било у Србији, сходно томе све се увијек покретало из Србије, устанци и слично. Србија кад је напредна онда је баш напредна, културом иде далеко изван нивоа својих граница и бројности популације, а кад има своје проблеме онда је баш у проблемима, док смо ми више равна линија, која блаже иде и у напретку и у пропасти. Нисмо ни ми без своје улоге ту, код нас се више очувао изворни народни патриотизам у тренуцима кад је Србију "захватила западњачка река" како то још ономад рече Милан Ракић... па се на неки начин Србија у том свом путу ка националном буђењу, помало нивелише и према нама. Црна Гора, опет, у оном свом кршу који изгледа само прави најбоље и најгоре, дала је духовнике попут Амфилохија Радовића. Свако има неко своје мјесто, али Србија природно мора да води причу, да буде тај Пијемонт. Ми за тако шта немамо капацитет, а Црна Гора је ем дубоко подијељена због ватиканског ровљења, ем их је вјероватно више у БГ но тамо.
@Брале, скок је из средњег вијека у 21. вијек зато што су нама Турци отели цијели тај међупростор. Кустурица, рецимо, рече за Андрићград да га је правио, да то буде Ренесанса коју ови простори никад нису доживјели... сад, колико би то било добро, колико не... Углавном, зато и имамо што имамо ово данас, не знамо сви заједно јесмо ли пошли или дошли. Што се тиче независности, да, свега је неколико истински независних држава данас, али да им не смета да јачамо, не би толико гледали да нас уситне. Следеће на тапету је "европска регија" Војводина.
Ја искрено, овдје видим само двије, или ајде три варијанте. Обе значе да нас неко усиса у свој доминион и тако пацификује.
1) Улазимо у Европску Унију. Ту ми временом губимо више него муслимани и Хрвати, јер ЕУ не трпи бунџије. Добијеш за заставу крпу са географијом и звјездицама, знаш своје мјесто ту и то ти је то. Све ћеш морати подредити њиховим правилима, (транс)џендер идеологија од треће године као код мојих рођака у Минхену што морају слушати дјеца и сличне непојмљиве гадости... али ако уђеш, то ти је, нема назад, нема кајања.
2) Улазимо у руски домен/Брикс. С обзиром на развој ситуације у свијету не мислим да је ово уопште немогуће, с тим што би ту муслимани имали више слободе да уређују свој живот како желе, него ми у ЕУ. Они би морали да се одрекну фактички спољне политике, а законе би могли да имају као у Чеченији и Дагестану, ако желе.
3) Разлаз, Федерација ЕУ, ми Брикс, али с обзиром на конфигурацију терена, питање Брчког, коридора, питање је какве би то проблеме вукло са собом...
Хрвати... е, да, кога брига за Хрвате.
Хрвати су већ наслоњени на Хр/ЕУ и мени је тотално глупо што их се сад не пусти да се и формално отцијепе и припоје ХР. Јер је потпуно природно.
Обе варијанте воде некаквом разрешењу ситуације, стабилности из које се може ићи у неком правцу. Морамо прихватити да се више потчинимо или ми, или муслимани и то је тако. Само ова дејтонска очигледно не води нигдје, ево 30 година и даље гледамо како једни другима да забијемо нож у леђа. Узмимо примјер поменутог Вукана. Сад је идол Федерације, али чим му се омакне нека просрпска, "Аха, види га скривени четник". Неуспјели експеримент ком и даље треба колонијални управник.
Људи. Не иде овако. Да се не лажемо. Да се послужим ријечима покојног Гуге Лазаревића, из времена његовог "Чујте!" у емисијама са Милошем Шолајом на Биг Радију, мултиетничка Босна је могла бити мирна и опстајати само кад је неко одозго држи, да се не распадне.
И да додам, а пропо предосманске Босне, мислим да је довољно рећи само једно - кад је Твртко успио да се прогласи за краља Србљем, Босни, Приморја, Западних Страна и чега све не... а послије Боја на Косову, називао се краљ Рашке и Босне, он није присајединио Србију Босни, као освајач, већ је почео Србију да ставља на прво мјесто у титулама, преузео дворско уређење са двора Цара Душана, довео неке Душанове чиновнике, логотета и сл. Дакле Твртко је исказао намјеру да у унији територија у којима је Србија на првом мјесту, уједини област Рашке, Босне, Херцеговине, Црне Горе, дијелове данашњег хрватског приморја... наши колеге са хрватског BBC за ово имају једну кованицу - великосрбин