banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 09:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175 ... 256  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Sep 2015, 21:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Spijo, ostalo je jos to sa EU da pogode Nadrealisti

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2015, 02:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Saudijska Arabija pokazuje znakove finansijskih problema

Saudijska Arabija u posljednjih šest mjeseci povukla je 70 milijardi dolara iz svojih globalnih rezervi, što mnogi stručnjaci smatraju jasnim pokazateljem ekonomskih poteškoća ove zemlje.

Saudijska Arabija pokazuje znakove finansijskih problema Prodaja nafte čini čak 80% državnog budžeta Saudijske Arabije (Foto: EPA)
Cijena nafte već godinu godinu dana iznosi 60 dolara po barelu, međutim, Saudijska Arabija, kao najveći svjetski prozvođač nafte, već duže vrijeme krije koliko ovo zapravo utječe na ekonomiju ove države.

Kako prenosi Financial Times, novčane rezerve Saudijske monetarne agencije smanjile su se za 73 milijarde dolara od kada su se cijene nafte više nego prepolovile.

Naime, 80 posto državnog budžeta, te čak 45 posto GDP-a građana potječe od prodaje nafte. Dakle, pad cijena nafte predstavlja veliki udarac na saudijsku ekonomiju, a posebno ako državna potrošnja ostaje ista. Najniža cijena ove godine je iznosila 45 dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 100.

Mnogi kritikuju monetarnu politiku kralja Salmana od kada je došao na vlast u januaru. (Foto: EPA)

Business Insider smatra kako su saudijske vlasti povukle novac sa stranih računa kako bi mogle održati domaću ekonomiju, smanjiti deficit u domaćem budžetu, te finansirati vojnu kampanju koju trenutno sprovode u Jemenu.

S obzirom na količinu nafte koju proizvodi (oko 10.564 miliona barela dnevno) Saudijska Arabija ima moć da sama diktira cijenu nafte, međutim, državne vlasti imaju namjeru izbaciti rivalske zemlje iz utrke u proizvodnji i prodaji nafte.

Drugim riječima, što je viša cijena to više država može konkurisati na globalnom tržištu nafte.

Ipak, postoje i oni koji smatraju da je povlačenje velikih količina novca sa stranih računa zapravo priprema Saudijske Arabije da još više poveća svoje proizvodne kapacitete, te tako u potpunosti zavlada globalnim naftnim tržištem.

Ili je ovo ili je ono, u svakom slučaju nema trećeg. :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2015, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Čiča iz Rogače je napisao:
Spoiler:
Citiraj:
Ekonomija / Miodrag Zec
Zakasnili na veselje
Evrozoni, ako ne postane fiskalna unija, sledi brakorazvodna parnica puna teških reči. A Srbija, umesto na svadbu, u Evropu hita pred razvod

Kriza koja potresa evrozonu od 2009. sa eskalacijom grčkih dugova postaje očigledna i neupućenim posmatračima. Evroentuzijazam i očekivanja perifernih zemalja da će članstvom u Evropskoj uniji rešiti sopstvene probleme pokazala su se iluzornim. Umesto da se izjednače plate i životni standard, izjednačile su se cene i troškovi života, a nejednakosti su, umesto da se smanje - povećane. Stoga je potrebno ponovo preispitati da li postoje fundamentalni propusti u evrokonstruktu i kakvi se strateški pomaci mogu očekivati u budućnosti.
EU je pre svega geostrateški politički projekat, kojim je trebalo obezbediti mir među vekovnim neprijateljima, Nemcima i Francuzima, trajno vojno strateški vezati Evropu za Ameriku, a tek potom rešavati ekonomska pitanja.
Sve je počelo 1948, kada je formirana Evropska organizacija za ekonomsku saradnju u cilju realizacije Maršalovog plana ekonomske obnove Evrope i njenog konfrontiranja sa tada moćnim SSSR-om. Već 1951. formira se Zajednica za ugalj i čelik, čime počinje dominacija Nemačke u Evropi. Gase se male i nerentabilne čeličane, a one najveće, nemačke, počinju naglu ekspanziju. Rimskim ugovorom 1957. osniva se Evropska ekonomska zajednica (EEZ) kao carinska unija i Nemačka dobija dodatni zamah, jer je eksportna privreda. Već 1963. nastupa kriza, Francuska gubi uticaj daljim širenjem EEZ i blokira pristup Britaniji, Danskoj, Norveškoj... Moćna nemačka industrija potiskuje francusku, a nesporazum se amortizuje ustupcima Francuskoj u pogledu subvencija, zaštite i fondova za poljoprivredu.
EEZ 1967. prerasta u Evropsku zajednicu. Kriza dolara i Breton-vudskog sistema rezultira početkom koordinacije monetarnih politika kroz fiksne kurseve u zemljama EZ i zajedničkog fluktuiranja u odnosu na dolar. Koordinacija monetarnih politika i fiksni kursevi odgovaraju Nemačkoj, jer neefikasnije ekonomije ne mogu da stimulišu konkurentnost devalvacijom na zajedničkom tržištu. Proces integracije se nastavlja i 1979. osniva se Evropski monetarni sistem, a monetarno ujedinjenje se završava uvođenjem zajedničke valute, ali bez fiskalnog ujedinjenja.
Evro je poseban slučaj jer je to valuta bez zemlje, bez budžeta i bez mogućnosti da centralna banka kupuje obveznice država članica. Pretpostavke Mastrihtskog ugovora o fiskalnoj politici u velikom broju zemalja nisu se sprovodile, izveštaji su frizirani, kriza je narastala da bi eksplodirala od 2009. sa potresima u Grčkoj.
Zajednička valuta, uz nesumnjivo smanjivanje transakcionih troškova i prijatnog osećaja kod građana perifernih zemalja da imaju kvalitetan novac, uništila je jedno važno oruđe - devalvaciju radi podsticanja izvoza i povećanja konkurentnosti. Uz izostanak carinske zaštite proces deindustrijalizacije slabih ekonomija je ubrzan. Svi žele da voze nemačke automobile, piju francuska vina, puše engleske cigarete, nose italijansku garderobu, a da sve ostalo ostane po starom. Nemački suficit je skoro jednak deficitu koji ostvaruju periferne zemlje. Kriza zahvata čak i Italiju koja je imala respektabilnu industriju. Ni oni ne mogu da izdrže nemačku konkurenciju. Očekivanja da će svi biti ravnopravni, koja su zavodljivo zvučala na početku, pretvaraju se u delirijum nezadovoljstva u Grčkoj, Španiji...
Koncept koji je primenjen – monetarna unija bez fiskalne unije - iscrpeo je svoje mogućnosti. Sledeći korak je puna fiskalna unija (superdržava, evropska vlada, evropski budžet) ili brakorazvodna parnica puna teških reči.
U toku euforije ujedinjenja nije urađena ključna stvar, nije stvoren novi evropski identitet i istinski evropski duh. Lokalne elite su građane obmanjivale dobicima ne pominjući troškove. U utakmici između provincijskih timova i Bajerna, Nemci uvek pobeđuju. U Americi je svaki Grk prvo Amerikanac pa tek onda Grk, a u Evropi je obrnuto. Iskustvo SFRJ može biti poučno - svi su ostali pre svega Srbi, Hrvati, Slovenci... A Jugosloveni su ostali bez domovine. A mi Srbi, umesto na svadbu i veselje, u Evropu hitamo pred brakorazvodnu parnicu.

http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=96777

M. Zec je jedan od rijetkih nasih intelektualaca danas koji su za sve ovo ubogo vrijeme ocuvali svoj obraz i moralni integritet! Slika ali i Ex-Prijedorcan - utoliko vise simpatija za njega samog.. Ovakvi ljudi su trebali da spasavaju raspali Surbistan-Nadrealistan, ali ko ih je ista pitao za zdravlje..

shakal je napisao:
Spijo, ostalo je jos to sa EU da pogode Nadrealisti

Misles kad svi jugovici udju da ce ova razleti se u paramparcad? :D

Nego Spijo, sta kazes o ovome:

Ko koga tu sad trti.. i ko je pustio zeca iz sesira?? Imas ideju? :P

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2015, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Počele su igre oko ogromnog kolača koji se zove EPS.............biće interesantno,Vučić je između nakovnja i čekića.Hamović i Lazarević protiv Mosta Istok Zapad.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2015, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Počele su igre oko ogromnog kolača koji se zove EPS.............biće interesantno,Vučić je između nakovnja i čekića.Hamović i Lazarević protiv Mosta Istok Zapad.

Slazem se, uz to da ce se rezultat ocitovati i na ovom rejonu amo kod nas (Hamovic).. Sve su to opasne njuske.. DB-ovci su preuzeli kontrolu nad citavim energ. sektorom kako tamo, tako i ovde.. A ovo mi upravo mirise na neki od unutarnjih sukoba, "medjujaranskih" (ili taj sto velis: istok-zapad) Mada, to je kod nas vjeciti derbi..

U Srbiji je prosle godine donesen i novi zakon u energetici, gdje je EPS malo razbiven na vise filijala, pa tako nastade i ovaj EMS (sto bi bio, jelte pandan 'El-prenosu' u BiH).. Meni sve to (sto nema vise jedinstvenog EPS-a) inace smrdi na sto vece zametanje tragova ukljucenih u citavu pricu.. Ono klasicno tipa 'da podijelim svoju agendu na vise preduzeca (filijala), i time prosirim sopstveni portfolio'

A na kraju ce mozda "radi mira u kuci" jedna "filijala" d'ode recimo Svabama, druga braci Kinjezima (ovi su valjda i najveci investitori u energetiku u Srbiji danas) -s tim da ce odredjeni dio akcija ostati u rukama gorepomenutih krojaca nasih sudbina - onako "drugarski" podijeljeno..,
a braci bacuskama dadose vec NIS, tako da cijenim da se ovaj put nece ovajditi (a i da ne bi izazvali dalji gnjev "prekookeanskih burazera")...

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2015, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Zanimljivo,ti likovi iz sjenke se malo spominju na ovom forumu,a i međ' rajom se malo zna o njima.Za mene poučna priča.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2015, 20:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čisto sumnjam da će sve biti stvar fer plej dogovora jer je udara ispod pojasa.Samo da krvi ne bude

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2015, 14:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
On je šefa gradilišta propitao kako teku radovi na iskopavanju temelja i kada će početi zidanje. Zadovoljan odgovorom da će se i to desiti za koji dan, Vučić nije mogao da sakrije oduševljenje ogromnim nemačkim mašinama koje su vadile velike količine zemlje i tovarile je na kamione.

- Kažete da su to nemačke mašine. Pa znao sam i nikad se nisam stideo da kažem da je nemačko najbolje. Sa Nemcima uvek znaš na čemu si, pa bilo da je reč o politici, biznisu ili građevini - rekao je Vučić, koji je pohvalio sve koji se trude da prva faza “Beograda na vodi” bude gotova u roku, piše "Alo!".

Nemačka medecina je najbolja na svetu

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2015, 15:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Michigenac je napisao:

https://predragpopovic.wordpress.com/2014/10/09/nikola-petrovic-vucicev-vladar-iz-senke/

Majko moja gdje vi nalazite ove likove? Čovjek radio za sve bitnije bljuvotine od "novina" osim Alo i Informera i on sad raskrinkava nekoga :roll:

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2015, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Budala može biti svako ali da bi bio dobar komad budale moraš imati talenat,nešto urođeno

Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2015, 15:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Michigenac je napisao:

https://predragpopovic.wordpress.com/2014/10/09/nikola-petrovic-vucicev-vladar-iz-senke/

Majko moja gdje vi nalazite ove likove? Čovjek radio za sve bitnije bljuvotine od "novina" osim Alo i Informera i on sad raskrinkava nekoga :roll:

Kako nalazimo likove o kojima nemamo pojma ko su a ti o njima sve znaš :lol:

Nego Mićigen,prao se zakuvalo a neprovjerena je vijest da je kori podnijela ostavku.http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1047377

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2015, 16:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Piše na tom blogu...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2015, 18:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:

Ok, nego imas li ti kakvo svoje misljenje o svemu ovome naprijed iznesenom, sem o autoru samom? I koje to novine na trulom balkanu danas nisu bljuvotine?? Koliko kapiram, ovaj Popovic je pro-Curuvijanac, a znamo kako je taj najebo..

Nego Mićigen,prao se zakuvalo a neprovjerena je vijest da je kori podnijela ostavku.http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1047377

Ma ovo dole je i zanimljivije za nas lokalni milje..

Prvo, ovo: http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2015&mm=09&dd=29&nav_id=1045363

Pa ovo: http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2015&mm=10&dd=03&nav_id=1046925

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2015, 21:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Ćuruvija je bio Sorošov igrač. Svaki pro-Ćuruvijanac ne želi dobro Srbiji i sa rezervom treba uzeti njegovo mišljenje.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2015, 21:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Има ли ико тренутно на политичкој сцени Србије ко жели добро Србији?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 22:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Ćuruvija je bio Sorošov igrač. Svaki pro-Ćuruvijanac ne želi dobro Srbiji i sa rezervom treba uzeti njegovo mišljenje.

Mislim da to pogresno tumacis, i otkud ti to da je Sorosev igrac.. Po tom nacinu mogao bi reci i da je Brankica Stankovic takodje istog toga..

Curuvija je bio na tragu organizovane DB-kriminalne klike koja je ustvari najvise zla nanijela ovom narodu proteklih decenija - oderala mu kozu s ledja, poharala "narodne slamarice" (raznorazne fondove i devizne rezerve '90-ih), pa sad ovaj zivotari u sirotinjskim ritama.. I jos de fakto drze pod kontrolom sve vaznije privredne subjekte i institucije, odn. tokove novca..

I za kraj ovako uzgred, da sad ne guglam.. informisi se malo o slucaju kafica "Panda" u Peci '98.. pa da te pitam zarad cega su pobijeni oni klinci?!

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2015, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Mislim da je Zoran bio malo sarkastičan.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2015, 08:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Nisam bio saarkastičan. Čitao sam negdje prije par godina kako je "Dnevni telegraf" bio finansiran od strane Soroša i nekih zapadnih NVO. Ne mora da znači da je to istina doduše.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2015, 16:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Трагедија комедије или комедија трагедије
http://www.nspm.rs/politicki-zivot/trag ... edije.html
"Одакле толики кукавичлук" - извештај са промоције књиге Срђана Шкора „Вучић и цензура“
http://www.nspm.rs/hronika/odakle-tolik ... nzura.html

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2015, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_зока je napisao:
Nisam bio saarkastičan. Čitao sam negdje prije par godina kako je "Dnevni telegraf" bio finansiran od strane Soroša i nekih zapadnih NVO. Ne mora da znači da je to istina doduše.

И то уоште није тајна. Ћурувија и цела та екипа око њега + Отпор су финансирани са Запада. Заборавља се да централа Отпора пре 5. октобра није ни била у Србији, већ у Будимпешти.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175 ... 256  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]