Alkibijad Dajguz V je napisao:
Pa ti kažeš da i "druga strana" može da mi da argumente , a ja čekam da mi Zmijuga, koji je započeo ovu priču o porjeklu bosanskim Muslimana, da neke argumente koji podupiru njegovu tvrdnju, valjda forum za to služi. Ja okačim knjigu Mehmedalije Mak Dizdara i knjigu katoličkih fratara, znači sve nesrpski izvori, da ne bude da kačim velikosrpsku propagandu.
I ja imam preča posla, ali volim istoriju i nova saznanja, tako da volim da čitam i raspravljam se na tu temu. Ti ako ne voliš ili imaš pametnije posla, radiš pametnija posla ili ideš na sport, automobilizam, mobilna telefonija.
Tebi možda sumanuti zvuči da neko proučava istoriju radi novih saznanja. Ja sam kao mladić vjerovao da su Srbi, Četnici i Partizani bili bezgrešni, ali sam onda uzeo čitati istoriju. Preporučio bi i tebi, ali pretpostavljam da imaš preča posla.
jaoooo, ne znam šta da ti napišem poslije tvog postavljanja nekakvog članka na engleskom jeziku gdje navodno Franjevac piše nekakve stvari ....
vidim da ne znaš ili ne želiš znati da su Franjevci najveći čuvari Bosne i Bošnjaštva od kako su došli u Bosnu (srednjovjekovnu), to bi trebao svako da zna ko se makar malo interesuje za istoriju, tako da nakon tog plagijata nisam htio s tobom ništa više polemisati ali evo opet prozivaš, a kao da sam ja postavljao linkove samo istoričara Bošnjaka ?? Ako je jedan Mihajilo Dinić ili Aleksandar Solovjev Bošnjak, ili Vasa Pelagić ili Čubrilović Bošnjaci onda stvarno ne znam šta ti više treba. Dinićevi radovi su svi objavljeni u Jugoslovenskim enciklopedijama od 1953.god pa dalje, također i od ostalih nabrojanih istoričara djela su objavljivana u sličnom periodu. Pomno istražena Crkva bosanska, bosanski vladari, povelje itd
Ja nisam započeo priču o postanku Bošnjaka već o Bošnjacima tri vjere u KuK Armiji, o drugoj regimenti, u praćenju tog perioda sam aktivan od 1996.godine, obilazeći svake godine destinacije gdje su ratovali, gdje su sahranjivani, muzeje po Italiji, Austriji, Sloveniji, BiH, spomenici, knjige iz perioda poslije WWI, znači ne prije 30-tak godina već sad ima i sto godina od toga, spomen kosturnice po tim državama sa tačnim podacima, imenima itd. Znači masa materijalnih i drugih dokaza.
Malo prouči navedene istoričare a posebno ove franjevce koje ću nabrojati:
Fra. Antun Knezevic (1834.- 1889.)Članak u listu Bosanski prijatelj iz 1870. godine
"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika.Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak.
Fra Ivan Frano Jukic; nadimak- Slavoljub Bosnjak (1818- 1857)Proglas u listu Bosanski Prijatelj iz 19. vijeka:
Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
Franjevac iz 18. vijeka; Jako Baltić koji piše o historiji Bošnjakahttp://i37.tinypic.com/wwndr5.jpg http://i34.tinypic.com/14uyp77.jpg http://i38.tinypic.com/2uqbrxw.jpg Sa ovim ja završavam na ovoj temi
LP