Silvio Dante je napisao:
Такође, врло сам алергичан на ту причу како је народ почео лепо да живи. Један део јесте, али чињеница је да већ од половине 60-их имаш масовну емиграцију из земље ка Немачкој, Аустрији, Француској, итд. Зашто су људи одлазили ако су лепо живели? Мало ми је то контрадикторно.
Такође, сви знамо да је економска политика титовог режима доживела потпуни неуспех, а и спољна политика такође. То је један велики мит како је тито водио успешну спољну политику. То је била чиста импровизација и управо је тако и Стаљин окарактерисао Тита, као једног великог импровизатора, а сви знамо да је импровизиција само прелазно решење кратког даха.
Тачно је да је до почетка седамдесетих била велика беда. То је било време када су се градиле фабрике и народ је већином живео од пољопривреде. Срећом, Тито је отворио границе па су људи могли ићи трбухом за хлебом.
Како су ми старији људи причали, већином је одлазио необразовани кадар са села и у потрази за већом зарадом. Наравно, код нас је било посла од почетка седамдесетих али за мању плату.
Ако погледамо само у БЛ колико је фабрика изграђено за време Титовог режима, бројка је импозантна. Незапосленост је средином седамдесетих била око 5% што је мање него на западу данас.
Куповали смо све домаће, од прашка за веш па до аутомобила, данас је потпуно обрнута ситуација.
Не само да не купујемо домаће, него и оно што је било фабрика садашњи режим је уништио, а није изградио нове, а о вишеструко већем спољном дугу да не говоримо.
Тито се мање задужио него ови сад, а направио је фабрике. Ови сад имају вишеструко већи дуг, а ништа није направљено. Чак је уништено и оно што је било. Уз то, незапосленост је око 40% за разлику од 5% у Титовом режиму. И још не може ићи у Немачку ко би желео, а код Тита си могао, ако ти се не свиђа хајде.
Сад ово што имамо је један велики тор.
Као што у филму "тежина ланаца" каже један лик: "Демократија је кад хоџа пиша на тебе са минарета и каже можеш и ти мене пишати ако хоћеш, а ти не можеш јер си нижи."
Код Тита се бар знало, била су правила, ако си хтео да слушаш хтео, ако ниси хтео, узми пасош и бежи у Немачку.
А шта сад имамо, голи курац. Већини народа не дају да живи нормално, а ком се не свиђа не може из тора. Па ти сад закључи где је било боље.
Ја зато кажем да је Титов комунизам био бољи од садашње демократије. Јебо ти демократију у којој народ може да каже шта хоће ако мора да копа по контејнерима.
Наравно, слажем се и то остаје да је четрдесетих и педесетих била велика неправда јер је тадашњи комунизам још био релативно тврд, за разлику од оног који се касније јавља. Видели смо колико је Кина напредовала кад се окренула са тврдог према меком комунизму, што је копија некадашњег југословенског на одређен начин.