Pele mali.
Ne mogu ja sad tebi objasnjavat nove konstelacije i prelazak iz monopolarnog svijeta u multipolaran.
Manitu je to jednom ovdje objasnjavao. Udavit cemo ostale.
ISIL je 100% tvorevina Amera od prvog konca u dugmetu kosulja koje nose, novcanika u torbama pa do oruzja i opreme i tehnike koju imaju da im nisi ti obezbjedio topove, tenkove, municiju nove tojotine pikape ili iz priloga dobrotvornih ustanova ili da je sve zarobljeno od Sirijske armije.
ISIL u roku 8 sati, ne 24 vec 8 sati moze da se raspusti i da ih nestane!!!
ISIL nikad nije bio Amerima neprijatelj.
Turska slusa isto kao Francuska kao i Njemacka(Je li Bundestag donio odluku da se ukloni atomsko oruzje sa tla Njemacke-ne da mi se trazit sad kad je to bilo - a Markelova ne da uklanja vec instalira nove rakete, toliko o suverenitetu Njemacke ) isto kao i Japan i drugi.
Ko nece da slusa imat ce nemire smjene vlada, puceve proljeca i narandzaste, ljubicaste, duginih boja i slicne revolucije, demokratske promjene legalnih vlada koje su eto nekako legalne ali jbg. izgubile legitimite ne vole ih mase i slicno je li ti to poznato ili se mora objasnjavat zasto i Turska spada tu.
Znaci Turska nema samostalnu vanjsku politiku. O tome da li je Turska regionalna sila niko ne spori ali bekapovana i kontrolisana strogo od Amera.
Jel reko Erdogan da ce biti Turski tok pa dalje Balkanski tok.... medjutim ili ali... sta se to odjednom sad desi!!?
Toliko samo o samostalnom odlucivanju Turske i regionalnoj sili?
A zasto sam spomeno sampanjac i ulazak SSSR u Afganistan nije izmisljeno veselje Amera tada (ima jedna lijepa knjiga koja dokumentuje tu pricu mogu potrazit naslov) fino ljudi trljali ruke i govorili a neka neka sad i oni imaju svoj Vijetnam.
Nije ista situacija 1979 Avganistan i Sirija sada ali pozeljno bi svakako bilo da Rusi udju u jedan angazman sa kopnenim snagama u Siriji sto bi se moglo pretvorit u dugotrajni,krvavi, iscrpljujuci i nepopularan rat te slabljenje Rusije u finalu. Pomorska baza Tartus je nesto drugo, nema veze ovim, naravo da je postojala od prije.
Igra oko uvlacenja Rusije u totalni rat u Siriji je providna, Putin je svjestan toga da Ameri zele da Rusi udju sa vojskom u Siriju kao sto su htjeli da ih uvuku i u Ukrajinu.
Ali po mojoj procjeni on na taj mamac jos nije stavio svoje cipove. Ni Rusi a nece ni Kinezi dovlacti svoje cizmake ovjde u Siriju. Ima ko ce na zemlji da ocisti teren vrlo brzo uz njihovu podrsku sa neba i smora.