Citiraj:
Ниси спомињао Додика али си написао како је Караџић износио некакве милионе у коферима,а то је ако се не варам изјава Милорада Додика који је тада такође изјавио да има и доказе зза те тврдње.То је било 2005. године данас је 2008. година а ја од Додика нисам видео ни један доказ.Толико о томе...
Nisam spominjao Dodika, jer te tvrdnje nisam ni čuo od njega, stoga mi je bilo glupo da ga pominješ u kontekstu sa mojim izjavama. I da, ja nisam spominjao nikakve kofere, već vojne kamione i pražnjenje trezora RS. Nije ni bitno toliko, s obzirom da moje mišljenje o tome nije relevantno...
Citiraj:
Треба да одговарају починиоци ( као нпр. припадници Шкорпиона).Младић и Караџић не треба да одговарају за Сребреницу јер је оптужба по командној одговорности једна од највећих глупости коју је савремени свет смислио.
Koliko znam i Ante Gotovina je, po komandnoj odgovornosti optužen za "Oluju", pa po tvojoj logici, on za nju, takođe ne bi trebao da odgovara. Komandna odgovornost je termin koji je smišljen u novije vrijeme, ali otkad je organizovane vojske i ratovanja, hijerarhija u vojsci je uvijek bila takva, da je oficir, odnosno komandant odgovoran za postupke svojih vojnika. Drugim riječima, ako vojnik ubije civila, po naređenju starješine, odgovoran je starješina. A po tom slovu, Ratko Mladić kao načelnik generalštaba i Radovan Karadžić, kao predsjednik države, samim tim i komandant vojnih snaga, imaju odgovornost, prema zločinu koji se dogodio. Ako ništa drugo, kao komandanti su morali to da spriječe, ako već nisu naredili taj pokolj. U najboljem slučaju, Mladić je trebao da zaštiti srpska sela od upada Orićevih koljača, pa u tom slučaju ne bi ni došlo do Srebreničke tragedije, koja je bila svojevrsna odmazda.
Citiraj:
E sad, interesantno mi je ovo sto si pomenuo sudove u RS i u federaciji. Licno, mnogo lakse bih prihvatio cak i sudjenje Karadzicu pred nekim sudom u federaciji, iako bi to bila jos veca lakrdija. Ali bi se za to i znalo da je upravo - lakrdija. Ovako, Haski sud kao ima neki autoritet, a u realnosti - nebrojeno puta su pokazali potpuni amaterizam, ispolitizovanost, i sve u svemu nedoraslost veoma vaznom poslu koji im je zadat. I sto je najgore - to svakako nije plod slucajnosti, vec cisto plod politickih igrarija na svjetskoj sceni. A sve preko nasih ledja.
I jos nesto, poredjenje sa Nirnbergom ne stoji. Jer ovdje "treca strana", koja nije ucestvovala (bar ne zvanicno) u konfliktu vodi procese protiv zaracenih strana. To bi trebalo da bude olaksavajuca okolnost jer im je mnogo lakse da budu objektivni, ali....
Vidiš u principu se slažemo, s tom razlikom da ti percipiraš stvari na taj način, da se teže miriš sa trenutnim stanjem. A kad se već dotičemo Nirneberškog procesa, rekao bih da je paralela ipak na mjestu, zbog par stvari. Prije svega, jer je i tadašnji sud bio, kako ti kažeš lakrdija, i bilo je neophodno da se demonstrira sila i ispravnost sopstvenih ubjeđenja, a ujedno do temelja ponizi nacistička Njemačka, pa su procesi vođeni po kratkom postupku i uglavnom završavani smrtnim presudama. Slična je stvar i sada, samo su recimo Srbi u toj ulozi. Satanizovani, etiketirani, ali činjenica je da se Njemačka pomirila sa tim, i da, i dan-danas, proganjaju naciste, iako je određen dio javnosti ubijeđen, da oni nisu uradili ništa loše. Moraš priznati da ipak postoje određene paralele...
P.S.
Da ne ispadne da branim naciste, gornji primjer je samo ilustracija činjenice da veća sila u ratu, određuje pravila i nakon njega.