banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 19:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Apr 2017, 22:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma da, kume de ti mene salji pod noz i samo gledaj da zavrsis posao da tebi bude dobro.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2017, 23:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Schlager je napisao:
koincidencija,upravo citam andricevu knjigu koja nosi naziv po rodnom gradu otvaraca ove teme :D ...gdje srpski narod sapuce nakon dolaska francuskog i austrijskog konzula u travnik "nece ovo moci proci bez dolaska ruskog konzula" :D

nemojte mi otkrivat kraj romana,i da li ce doci ruski konzul ili ne!!!! 8)

Tražiš guzici čepa sa ovim spojlerom...
Kako ono Turci kažu u romanu, svima oni vide leđa?

Mislim da mi ni sebi samima nismo prijatelji, a kamo li Rusima ili nekome drugom...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 00:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2013, 22:19
Ovo sto @shoole pise mogu da potvrdim. Prije par dana sam se vratio iz Rusije i reakcija na to kad kažeš da si Srbin je u najmanju ruku pozitivna i topla. Ljudi budu oduševljeni, a dozivio sam i da bukvalno u trans padaju na saznjanje da pricaju sa Srbinom, sto je meni jako čudno bilo, ali i drago.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 00:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
U ruskim krugovima bliskim pravoslavlju, Srbi su na jako visokom mjestu. Naše crkve blisko sarađuju, puno naših bogoslova se školuje u Rusiji, svake godine.

Sudeći po kontaktima koje imam dugi niz godina, Rusi su bombardovanje Srbije doživili kao vlastiti poraz. Imao sam prilike razgovarati sa par ruskih oficira, jednostavno kažu - Putin to nikad ne bi dozvolio. Dakle, evidentno je da tu postoji emotivna veza.
Posebno se ta veza ojačala tokom preuzimanja Krima i rata u Ukrajini, onih naših desetak i koliko "dobrovoljaca" je ostavilo jako pozitivan utisak u ukupnom javnom mnijenju u Rusiji.
Sa druge strane, Rusija ima geopolitičke interese i prioritete, da su Srbiji i Srbima posvetili samo 1% resursa i vremena koje posvećuju Asadu gdje bi nam kraj bio . . .

Ugl, svi krive Jeljcina, kao što mi krivimo Slobu.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 00:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
na jednoj jacoj fb stranici o rusiji napravljena anketa o tome ko voli vise rusiju bugari ili srbi na 4000 srBskih lajkova doslo je 10000 bugarskih, nije strasan broj, koliko me je uplasio odnos srba i bugara.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa pre godinu dve je bio onaj tekst sa anketom koga rusi smatraju za najblize prijatelje i Srbi nisu bili ni u top 10.

Dajle prijatelji neznatno, interesna skupima znatno vise

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 12:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
mirdza je napisao:
Jedna od najvećih nebuloza. Kad su nam to oni pomogli a da nisu u tome vidjeli vlastiti interes?

1914?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Везе наших народа постоје од средњег века а интезитет је порастао након пада српске државе, поготово негде од краја 17-ог века. Не треба заборавити да је у време када Аустрија није дозвољавала оснивање српских школа и штампање српских књига на својој територији, да су из Русије долазиле књиге за српске цркве, манастире, а да су и прве школе основане са руским учитељима. Такође, и тада су српски монаси и свештеници ишли у Русију на школовање. Имамо и исељавање Срба из Баната, Срема и Славоније ка Русији током 1750их година. То није баш најбоље завршило али и тада су Срби спас доживљавали у Русији као православној земљи.

Војно смо такође везани, да то не објашњавам посебно.

Као Србин увек ћете бити радо виђени у Русији, пре свега у урбаним срединама где се о Србији и Србима више зна. Ако одете у неку вукојебину, наравно да ће тамо бити исто да ли сте Србин или Шпанац јер тамо је битно само шта да поједу и попију али није ни код нас другачије.

Да ли нас држава Русија гледа кроз призму интереса? Наравно да да. Тако и држава Србија гледа њих. И то је исто нормално.

Све у свему, мало је безвезна нон-стоп ова расправа у смислу а ла Јелена Милић. Као нису нам Руси пријатељи јер ЕУ улаже у Србију више пара. Па улаже кроз кредите. Сетимо се поплава и ко је први дошао у помоћ, а сетимо се и конференције и помоћи из ЕУ која је прво у нашим медијима (Блиц, Б92, итд.) представљена као донација ЕУ, да би онда сама ЕУ јасно рекла да се не ради о донацији, него о кредиту.

Такође, велика је грешка код нас Срба што ми мислимо да смо највећи Русофили, као и то што аутоматски уколико неко није добар са Русијом и за нас је непријатељ. Већина Источних и Западних Словена са Русима има лоша искуства и не баш најбоље односе али су према Србима јако позитивно настројени. С друге стране, Бугари нису ништа мањи русофили од Срба. Можда су чак и већи и доследнији.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 13:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
mirdza je napisao:
Jedna od najvećih nebuloza. Kad su nam to oni pomogli a da nisu u tome vidjeli vlastiti interes?

1914?

Kako su nam pomoglo tada, kod njih raspad sistema bio, car im je i onako bio u rodbinskim vezama sa svabama, usli su u rat zbog sebe a ne zbog bosne i zivinica. Pucao im kurac za nama tukli se po poljskoj sa svabama i po rusiji sa svojima.

Zauzeli se za srbiju samo da bi sprecili rat tj prolongirali pocetak istog jer su bili raspustena banda bez ikakve vojne discipline, prednost im bila samo sto ih je bilo ko mrava u odnosu na nemce.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Silvio Dante je napisao:
mirdza je napisao:

1914?

Kako su nam pomoglo tada, kod njih raspad sistema bio, car im je i onako bio u rodbinskim vezama sa svabama, usli su u rat zbog sebe a ne zbog bosne i zivinica. Pucao im kurac za nama tukli se po poljskoj sa svabama i po rusiji sa svojima.

Zauzeli se za srbiju samo da bi sprecili rat tj prolongirali pocetak istog jer su bili raspustena banda bez ikakve vojne discipline, prednost im bila samo sto ih je bilo ko mrava u odnosu na nemce.

Мало историје не би било на одмет. Прво, тачно је да су били у расулу. Самим тим рат им уопште није одговарао али су због преузетих обавеза према Србији ушли у тај рат, а самим тим покренули и Енглезе и Французе. Друго, заборавља се ултиматум цара Николаја према Французима и Енглезима у тренутку када је српска војска скапавала на Албанској обали. Треће, један део руских јединица је учествовао и на Солунском фронту (онај део који је остао у том делу Европе после споразума нове владе са Немачком). Сад не знам шта је још требало да ураде у том тренутку?

1809. је руска војска зауставила пропаст Карађорђеве Србије и то након што су Турци већ прошли Делиград и кренули ка Београду. То се исто заборавља. Забораљва се такође да је Сретењски устав Турска признала под притиском Русије која је инсистирала на испуњавању свих тачака Букурешког мира из 1812. итд. итд.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 13:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Francuzi su usli u rat jer su morali, svabe su se svakako nameracile na njih, englezi zbog zastite svojih interesa jer nisu hteli da predaju dominaciji nemackoj i rusiji. Plasili se i jednih i drugih, lenjin i ekipa su im smrzli muda jer su se usrali da i kod njih ne dodje do pobune i otimanja zemljista od vlastele. Usrali se za svoje bogate foteljaske guzice i kolonije

Car Nikolaj je bio poprilicna budala i kurac ga je boleo za narodom, dok je narod gladovao i isao u rat on seprezderavao na dvoru. Rusija je oduvek imala ogromne interese na balkanu, koji malo toga imaju sa prijateljstvom. Pre su to bili prirodni resursi, rude drvno bogatsvo i sl, sada je to u strateskom pogledu za odbranu zapadnih granica Rusije i preuzimanje kontrole nad ovim delom sveta

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Hertzog je napisao:
Car Nikolaj je bio poprilicna budala i kurac ga je boleo za narodom, dok je narod gladovao i isao u rat on seprezderavao na dvoru. Rusija je oduvek imala ogromne interese na balkanu, koji malo toga imaju sa prijateljstvom. Pre su to bili prirodni resursi, rude drvno bogatsvo i sl, sada je to u strateskom pogledu za odbranu zapadnih granica Rusije i preuzimanje kontrole nad ovim delom sveta

Какве глупости пишеш, јеботе!

Цар Николај се преждеравао на двору? Погледај му слике, човјек је био изразито мршав. Николај био будала? Ко си ти да кажеш да је он био будала, на основу чега?

Русија је раније имала интерес на Балкану, занимала их руда и дрвно богатство? Јеси ти нормалан? Па знаш колико шуме или руда има на Балкану а колико на територији Русије? Они не могу посјећи и откопати то што контролишу стотинама година, а сад да им је занимљиво ово на Балкану.
И ко је сјекао шуму и копао руду у самосталној Србији у 19 вијеку? Руси, тражили од Карађорђевића и Обреновића? Не, Французи, Нијемци и Аустријанци.

Руси су 1914. ушли у рат не својом вољом. Након изгубљеног руско-јапанског рата 1905. године. револуције исте године, друштва уздрманог атентатима, сукобима и социјалним бунтом, Николај је свјестан да нешто треба да се мијења, пише о томе. Али стаје иза Србије 1914. иако зна да то није повољан тренутак за Русију. Као што Јелцин не стаје иза Србије 1999. године, јер зна да Русија нема снаге за сукоб.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 15:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa nije rusija ni tada imala snage za sukob i izgubili bi rat da nije amerika usla u njega. Pucali su po savovima na sve strane. To sto nije bio debeo ne znaci da nije dobro ziveo dok narod nije imao za vazduh. Ta vladajuca struktura u rusiji je bila losa i kurac ih je boleo za narodom...

A ne znam ni ko si ti da kazes da nije bio budala, cisto kad vec pisemo da vidim Zasto ti tako agresivno reagujes na moje karikiranje...

Rusija je u tom periodu bila prilicno zaostala zemlja u poredjenju sa zapadnim silama i tu je uzivao samo onaj ko je bio blizak carskom dvoru

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 15:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ja mislim da je kod Rusa danasnja naklonjenost prema Srbima nesto kao dio opste kulture.
Ne mora to biti nesto ekstremno emocionalno isklazivanje ljubavi, ali dovoljno je da jednostavno nece raditi protiv tebe.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Francuzi su usli u rat jer su morali, svabe su se svakako nameracile na njih, englezi zbog zastite svojih interesa jer nisu hteli da predaju dominaciji nemackoj i rusiji. Plasili se i jednih i drugih, lenjin i ekipa su im smrzli muda jer su se usrali da i kod njih ne dodje do pobune i otimanja zemljista od vlastele. Usrali se za svoje bogate foteljaske guzice i kolonije

И сад би ја треба да аргументовано демантујем ове историјске нетачности?

Али стварно ме мрзи, па нека буде тако како ти кажеш.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
:)
Ovo mi se dopada Lenjin i ekipa smrzli im muda.....

Najverovatnije je sanduke sa zlatom koje je donio u vozu u Aprilu 1917 u Petrograd dobio raznoseci novine i istovarajuci ugalj u Svici... :D
Blago receno, Nebuloze.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vezano za gore pomenutu brigu Ruskog Cara za narod.

Inace svaki monarh ne samo Ruski kad se rodi kaze mu se: Slusaj znas li ti zasto si se rodio? Eee pa rodjo rodio si se zbog naroda. Osnovna i jedina briga u zivotu ti je narod.
Zato si ovdje da se brines o njemu a ne o sebi i nama oko tebe da nam nesto ne prifali, kuzis??

Primjer monarhije koja se brinula o narodima je Engleska svakud po svijetu gdje god su krenuli, dosli i stali svojom nogom prvo i osnovno im je bilo proglas u stilu: Narode daj da pomognemo zato smo dosli.
Indija, Azija, Afrika, Amerike, Kanada ...svuda samo sirenje civilizacije, pomaganje i to.
Pricaj mi malo o monarhijama... :)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Jesi ti to upravo Engleze i Ruse stavio u isti koš ili mi se čini?

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Jesi ti to upravo Engleze i Ruse stavio u isti koš ili mi se čini?

Jedna gazi vise jedna manje u sustini nastanak i svrha postojanja im je ista. Porobljavanje, otimacina, pljacka, cerecenje malih i nejakih.

Naravno Englezima treba skinut kapu po velicini i obimu tiranije mozda ne i po okrutnosti.
Za tu titulu najokrutnijeg ima jos puno kanidata. Naprimjer Belgija nije bila tako velika i mocna monarhija ali jbg brale sto jest jest mora se priznat Leopold je zastidjeo mnoge krvnike.
I tu treba "kapu dolje" tom monarhu.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2017, 20:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Ja mislim da je kod Rusa danasnja naklonjenost prema Srbima nesto kao dio opste kulture.
Ne mora to biti nesto ekstremno emocionalno isklazivanje ljubavi, ali dovoljno je da jednostavno nece raditi protiv tebe.

TNS volio bi da postoji to "opsta kultura". Medjutim niko to "opsta kultura" ne moze da definise danas u ovim medjunarodnim odnosima.
Ako postoji nesto "opste" danas na medjunarodnom polju to nije sigurno "kultura". :D

A nisam ni za to ekstremno emocionalno iskazivanje ljubavi izmedju nas i Rusa - jbg. u zivotu se zna kamo to vodi. :)
Bolje ovo sto kazes: Pusti me da plivam, ako mozes pomozi ako ne hvala sto ne odmazes.

Poslednji put menjao Brale001 dana 05 Apr 2017, 21:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]