_zoka je napisao:
Poenta je da se štedi na najslabijima (mada su naši penzioneri društveno najživlji dio društva),a ne na stvarima na kojima bi se trebalo štediti.Povećavaju se nameti,a budžet ostaje isti.Nešto tu nije logično....
Све је јасно и логично.
Буџет је исти (отприлике). На расходовној страни повећавају се издаци за Фонд ПИО. И биће све већи док се не изврши озбиљна реформа пензионог система. Више о тој ставци у буџету има овдје:
viewtopic.php?f=43&t=44801Да би расходовна страна остала иста уз повећање издатака за ПИО, на нечему се мора "уштинути". Приједлог је да се смање плате буџетским корисницима, да се укину неке субвенције и да се укину неке пензије (тако да кажем).
Приходовна страна буџета је занимљива. Буџет остаје исти али се повећавају приходи на основу пореза за доходак (укида се неопорезиви дио плате од 300 КМ). Тиме се само још више стимулише сива економија, јер се тиме повећава интерес људи да раде на црно.
Дакле, већи приходи од пореза на доходак, није планирано да заживи порез на имовину (одгођена примјена новог начина обрачуна пореза на имовину за 2012. годину) а исти буџет... Значи, очекују се мањи приходи од ПДВ-а и царина!
Око цијене гријања... ма како кукали и ма како неефикасна била топлана, има економске логике за повећање цијене гријања. И то нема везе са Републиком, то је одлука Града!
Око војних пензија... ко је инвалид неспособан за рад или ко је дијете погинулог борца, тај заслужује пристојну пензију, пуно већу од овога колико сад добија. Осталима бих укинуо сваку новчану помоћ! Неке привилегије треба да имају, али лову из буџета не.
И ја сам учесник рата, као и мој отац. Ни он ни ја нисмо узели ни фенинга од државе на име учешћа у рату.