moram da napisem ovdje jer mi stvarno idu ove vase nebuloze oko Sarajeva... nemam pravo da pism na politici niti mi se ikad ukazala zelja za tim. stoga...
U Sarajevu, koliko ja vidim, onako uzivo, bez ikakvih statistickih podataka, bez ijednog "politickog" argumenta, osim iz stvarnog zivota, zive i rade sve tri nacije a da nije nijedna oskrnavljena na bilo koji nacin... tako cete u firmama sresti i imena i prezimena sve tri nase bajne nacije, niko nije ni po cemu potlacen, to sto je politika trazila iseljavanje i raseljavanje srba u ratnom i poratnom periodu, nije niko kriv doli oni ikoji su bili "ubijedjeni" da ako ostanu bit ce s njima svasta. mozda, da je to bila nekadasnja 92 ili 93. sad se vracaju. svi oni koji se nisu "snasli"... i ak sta vise, svaki dan cujem da u sarajevo dolazi sve vise i vise ljudi iz istocnog sarajeva, trazeci zaposlenje, jer se, jelte, od have ne moze zivjeti. na pijaci se sve vise javljaju ljudi koji dolaze iz istocnih krajeva jer tu po mnogo vecim cijenama mogu da prodaju svoju robu... i veca je potraznja...
prije par dana vidim nekoliko curica pokrivenih sarenim maramama. pitam kolegu (hrvata) sta je ovo, kaze to su Turkinje. dolaze u sarajevo na studij jer im je Turskoj zabranjeno studiranje (ne moze pokrivena zena na fax - i to u Turskoj?!), te mahom odlaze na skolovanje, ili u Sarajevo, a ima ih i u Londolnu, Parizu, svuda po evropi.
mozete vi iz Banjaluke da laprdate koliko hocete, te ovo te ono, hajde brate otidjite na lice mjesta pa se uvjerite... vidite koliko ljudi ima da rade (drugih, nemuslimanskih nacija) i pitajte ih bi li otisli iz sarajeva?? mozete da bauljate koliko god hocete iz BL, ali ljudi iz istocne hercegovine moraju da idu trbuhom za kruhom (ima toga i Mostaru koliko hocete) i bas ih briga je li poslodavac srbin ili hrvat, neka on daje platu, za ostalo cemo lako... isto tako, istocna Bosna? kuda mogu oni ljudi kad tamo nema ni privrede ni nicega... pa provozajte se, brate, pa pogledajte samo kakve su im ceste i na sta im lice oni nekad fini gradici? Nedavno prodjoh kroz Visegrad... tuga...
ko koga cisti ne znam samo moje oci to bas tako ne vide. sirite dezinformacije i laznu propagandu. bezze... nije mi samo jasno zasto...
i sad ovo mozete slobodno da pobrisete!
_________________ Bio jednom jedan djecak, u ocevoj kuci, nad rijekom, koji je sanjao zlatne snove, jer nista nije znao o zivotu.
|