urednici ako mogu da pobrisu nepotrebne postove, da se na vracamo u proslost, vec da raspravljamo iskljucivo o genocidu i da li se zlocin u Srebrenici moze kao genocid definisati...
jos jednom da ponovim da broj zrtava za ovu diskusiju nije najbitniji, istina ce izaci kad tad na vidjelo...
upravo Boksi i druga strana mene interesuje, da se cuju razmisljanja druge strane, i da utvrdimo ako je moguce neke osnovne stvari sa kojima bi se svi trebali sloziti..
Zlocina je bilo nad Srbima,grupe po 20 ljudi ulete sto nadju zivo ubiju pokolju pokradu spale kuce... ali i prije ulaska u Srebrenicu recimo sa srpske strane je ispaljena granata na skolsko dvoriste gdje dosta dijece poginulo (iako navodno granata nije imala za cilj skolu)...to sam naveo samo primjere, ali hajde da se drzimo teme genocid, i da ne pricamo o zlocinu iz prvog drugog i ostalih ratova vec da sagledamo cinjenice i jedne i druge strane...
Boksi je napisao:
Ti zarobljenici su bili razoružani, i nisu više predstavljali nikakvu neposrednu opasnost za Mladićevu vojsku. Zato nije bilo potrebe za njihovom egzekucijom. Nije bilo dosta što su ih tako bespomoćne ubijali, nego što su to sve snimali pa se tome kasnije veselili... Rečenica jednog od dželata: "Šta se treseš, pi..a ti materina" i udarac vojničkom čizmom u glavu jednog od šestorice kasnije streljanih ušla je u anale surovosti i bezumlja.
zarobljenici naravno da su bili razoruzani, inace ne bi bili zarobljenici
Bili su potencijalna opasnost, jer bi razmjenom ili pomocu unprofora, uspjeli se izvuci i ponovo naoruzali i krenuli u kontranapad tj. bili bi u najkracem roku vojno osposobljeni. Sa te strane treba da posmtras kada se kaze potencijalna opasnost...
Tu treba napraviti razliku, da se htjelo jedan narod unistiti, onda se ne bi pravila selekcija, htjela se vojska ili bolje receno potencijalna vojska unistiti, a osveta je naravno igrala takodje veliku ulogu.
Ovo za kameru, ne znam sta bih ti rekao, psihicki ima jaci uticaj na normalno stanovnistvo kada vide crno na bijelo zlocin nego kada cuju samo iz prica, ali ko je ikada vidio masovne grobnice, izmasakrirana tijela i nema tu sada prevelike razlike...Govor mrznje je isto psihicke prirode, stvari jaci osjecaj mrznje kod covjeka...
Iste takve filmove imaju i odredi el mudzehedina, gledao sam cak i video streljanja gdje su zene bile u burkama ( se tako kaze mislism) i streljaju zarobljenike itd...
kamera je isto totalno nebitna...da vidimo zasto je genocid ili nije...zlocin je zlocin, sa kamerom ili bez kamere, ali ne mozes mi reci da ako je kamerom snimljen zlocin je veci...
Cini mi se da si ti napisao zlocin nad zlocinima...
moze se i tako definisati, ali to znaci da nije genocid, vec po tvom misljenju zlocin nad zlocinima...
Mene interesuje sada ovde sta cini jedan zlocin vecim, da li je veci zlocin streljati veliku grupu ljudi,znaci ubiti ih iz vatrenog oruzja ili recimo manju grupu ljudi izmasakrirati...ovo bi me zanimalo prije svega sa pravne strane, pa ako ima pravnika tj. advokata da nam objasne ili daju neku paralelu...