the_grunf je napisao:
Mogu, prilicno je jednostavno, Situacija je takva da trenutno imam autokratsku vlast koja narodu maze oci nekim pricama, tu prije svega mislim na SNSD, citav sistem se zasniva na par ljudi uz kojih stoji vojska poltrona i to nikako ne moze biti dobro. Sa druge strane imam opoziciju koja je do juce bila vlast i koja je bila cak i gora. Sjetim se kako je moj prijatelj radio kap profesor za 470km, to je bilo prije 5 godina. Tuzno i zalosno. Sjetim se Dragana Cavica koji je plesao kako je Esdaun svirao, koji je na tanjiru dao pola SDS-a da spazi svoje dupe i koji je citav jedan grad (Brod) zavio u crno svojim poslovima sa Vitolom kako sada govori o pravdi i postenju, o ekonomiji. On nama otvoreno pljuje u lice, i samo se pitam cime je jedna stranka koja nije ni izlazlika na izbore zasluzila toliku paznju americke ambasade i OHR-a? Radikali bi bili kvalitetna opozicija kada bi imali kvalitetnije ljude, ali svi iole snalazljivi su pobjegli. Ostali su bukaci koji jos zive u 90-tima na celu sa Mihaljicom (on mi je jos i simpatican). PDP, treba li sta pricati o njima??? Ta stranka je imala vise direktora i clanova nadzornog i izvrsnog odbora nego svojih registrovanih clanova, da ne pominjem da im je sef jeo iz istog tanjira kao i Cavic, a i poslusajte samo zadnje izjave. Kao dali bi oni, ali im se ne daje, ipak dace, ali ne mogu. Ako sam koga zaboravio podsjetite me, mislim da je ovo bilo moje vidjenje i naravno necu ga nikome naturati. Pod ovim mislim da je od vlasti gora jedino opozicija.
p.s. i stvarno nikome nije cudno sto u federaciji svrsavaju od srece jer su pobijedili SDS i Radikali u Bileci ??????? Jos da im se Dragance pridruzi i sve u PM.
Zaista izvrsna analiza Grunf! I konstatacija da je samo opozicija gora od sadašnje vlasti je sasvim na mjestu.
Sjećam se da sam se za vlade Ivanića zgražavao nad bezobrazlukom tadašnjih vlastodržaca koje je tadašnja opozicija (SNSD) s punim pravom nazivala najobičnijom interesnom grupom okupljenom oko M.Ivanića. Žalosno je međutim to što se potpuno ista kvalifikacija može primijeniti i na njih danas (sjaši Kurta da uzjaši Murta). Štaviše, mislim da se u stilu kojim se to interešdžijstvo provodi ogleda i karakter vodećih ličnosti: "Ivanićevi" su bili vrlo pohlepni, ali nekako metiljaviji, šmrljaviji pa i nesposobniji, dok su ovi "Dodikovi" kao i on (ili ugledajući se na njega) vrlo drski, bahati, bez ikakvih skrupula deru i provode svoje namisli ne osvrćući se i na koga i i na šta! U stvari ono što oni provode sada mnogo nalikuje na jednopartijski sistem od prije rata i sve ono negativno što je bilo u bivšoj YU (koje se inače rado vrlo sjećam i žalim zbog njene sudbine, ali ne mislim slijepo da je baš sve onda bilo bolje nego sada).
SDS-ovci su pak posebna priča (to je bio živi užas), ali je i vrijeme u kojem su oni provodili svoje zamisli bilo ratno i neposredno poratno, tako da se oni nisu ni makli dalje od najobičnijih ratnih profitera i gulikoža, koji su naročito umjeli naplatiti svoj patriotizam (mada znam za jedan primjer u kojem je jedna SNSD-ova igranka odigrana po potpuno istom receptu).
Međutim, lako je pričati šta i ko ne valja, toga nam ne manjka! Ima li iko da valja i da bi mu se moglo ukazati povjerenje?
Ja takvog ne vidim, ama baš nikoga. Pogotovo što se još niko nije pojavio ko ne duva u istu tikvu kao i svi niti pokazuje potencijal da promjeni kurs u dogledno vrijeme.
Paradoksalno zvuči, ali jedino od Dodika s vremena na vrijeme čujem neke izjave koje nalikuju na ono što zaista treba da se radi ovdje, ali čini se da ga oni koji se vrte oko njega stalno skreću i svrću da se što više radi na onom što odgovara njima i njihovim guzicama. I tako on s vremena na vrijeme bljesne, ali ipak u cjelini gledano tone li tone...Zbog toga mi je najiskrenije žao, i volio bih da dođem u priliku da sa njim porazgovaram kao čovjek s čovjekom i da mu kažem da bi mu najbolje bilo da sve te dupeljupce pošalje gdje im je mjesto (u zatvor ili u PM), da oko sebe okupi dobronamjerne i vrijedne ljude i da onda zaista napravi nešto. Na žalost, njegov dug biznismenski staž ga sprečava u tome, i to je njegovo breme. Nikako da od biznismena postane državnik, iako ima štofa (karizmu). Avaj, prevariše ga i odvukoše...On i ne shvata da ga je neko dobro prostudirao i da ga namjerno navlači u minsko polje...