banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 17:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5854 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 293  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Dec 2020, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Pa eto, poslije Dolca, most kod Neu Borik ka Delti će ići pa tek onda vjerovatno taj kod pivare (znajući našu građ. mafiju)

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 09:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kako bi most kod Vitaminke u obliku kakv je bio pomogao vatrogascima ili hitnoj? Na most je jedva nailazilo obično auto, a kamion, autobus ili kombi nikako. Jedino da prave skroz novi, širi, veći most što i jeste u planu kada se bude spajala komunikacija od Delte ka Česmi i dalje ka Slatini ali pošto tu ništa nije rješeno od imovinskih problema taj projekat je malo obimniji i traži čupavija muda od Draškovih ili Radojičićevih.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Meni bi takodje vise odgovaralo da se napravi most prema Cesmi (jer bi se djelimicno smanjio pritisak na raskrsnicu koju ne mogu izbjeci -kod Audi centra) , ali definitivno je bitniji most u Docu .

Generalno, nedostaje mostova, kao i jedna kvalitetna obilaznica.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
_зока je napisao:
Kako bi most kod Vitaminke u obliku kakv je bio pomogao vatrogascima ili hitnoj? Na most je jedva nailazilo obično auto, a kamion, autobus ili kombi nikako. Jedino da prave skroz novi, širi, veći most što i jeste u planu kada se bude spajala komunikacija od Delte ka Česmi i dalje ka Slatini ali pošto tu ništa nije rješeno od imovinskih problema taj projekat je malo obimniji i traži čupavija muda od Draškovih ili Radojičićevih.

Traži samo brdo para da se podmire i ugrade neki... Koje nemamo.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 09:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Siguran? Šta je sa kućama sa one strane vrbasa, sa Vitaminkm i Vrbasom u čije dvirištr bi se moralo "zagaziti"? Jesu li ta pitanja rješena? To je samo uža okolina mosta ako bi ostajao na toj lokaciji, a nije tu planiran. Predviđena komunikacija ide od kružnog kod Delte, preko naselja iza Delte ka Vrbasu.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 11:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
De da vam ja objasnim šta je problem sa Česmom...
Česma se vodi kao gradsko naselje, za razliku od nekih drugih, međutim osnovna infrastruktura ne postoji.
Česma je prilično veliko naselje, ali sirotinjsko i bez uticajnih političara koji bi pogurali stvari.

Od crkve do pivare je put toliko propao, da se teško gdje mogu dva auta mimoići, bez da neko ne siđe sa kolovoza.
Zbog tog silaženja sa kolovoza se prave velike udarne rupe koje potkopavaju sam kolovoz, a putari to krpe sa 2-3 lopate nasipa.
Ne ide to tako...

Nemamo krštenu školu, ambulantu, snabdjevanje električnom energijom je u kurcu. Dijelovi Česme su tek prošle i ove godine dobili pitku vodu.
Od crkve u Česmi do hrama u Centru ima okruglo 3200 m vazdušnom linijom...

No, da se dotaknem i mosta...
Kada se trebao graditi novi most kod Incela, stanovnici Česme su tražili da se gradi most prema Vitaminci jer je postojeći most kod Incela bio dovoljan za prelazak putničkih vozila. Tada su ljudi koji su išli busom, morali pješke prelaziti most i ukrcavati se u drugi bus da nastave vožnju.
Da se izgradio most kod Vitaminke, Česma bi dobila jedan super most koji je povezuje direkt na istočni tranzit i time bi zaobišla gužve koje se stvaraju kod Incela, a usput bi zadržala i postojeći most za putnička vozila prema Incelu. Ovo bi riješilo i problem autobusa koji kruži pola sata do Centra.

Most prema Vitaminki bi plaćala Republika, a Grad bi morao da reguliše zemljište za izgradnju.
Sa druge strane, most kod Incela je platio u potpunosti Grad, tako da priča o troškovima ne pije vodu.

Problem je izgleda bio to da je saobraćaj i dalje prilično gust kroz Česmu, jer tuda vozi mnoštvo ljudi koji idu iz Trna za Čelinac na primjer...

E sad, koliko je u Česmi bespravno izgrađenih kuća, to ja zaista ne znam.
Samo znam da sam platio sve dadžbine, a da od infrastrukture nisam dobio ništa.
Ruku na srce, urađen je taj most kod Incela i put do crkve, ali nemojte samo da pričamo o kvalitetu radova i ubrzanom propadanju puta.

I ako pričamo o prioritetnosti mostova, živo me interesuje zašto je most u Toplicama rangiran tako visoko...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 11:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Možda zato što treba istočni tranzit treba usmjeriti negdje dalje, a ne preko Zelenog...

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
To im je valjda i namjera bila.
A i nije bilo problema oko imovinsko pravnih odnosa, nije neki komplikovan projekat za izgradnju.

A i banja Šeher je tik do mosta, a i Šeranića kuća (tamo neki muzej kontaju praviti)...

Samo, Radojičić onomad reče da će most biti završen do kraja godine, ali nisu ga još završili.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 11:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne sporim ja da se to treba uraditi, samo po kojem prioritetu.
Gdje vodi novi most u Toplicama? Spaja zapadni tranzit sa čim? Istočni tranzit se bukvalno završava na zelenom mostu...
A cesta od zelenog mosta do novog mosta je propast. No dobro, neko pravi banju i muzej pa hajde da se zbog toga napravi tu novi most.

Plus što tu već postoji jedan kakav-takav most, dok u Česmi imaš jedan most manje nego ranije.

I onda dok kukamo kako nemamo para, mi pravimo simbole grada i atrakcije sa mostom iznad mosta. Mislim...

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 11:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Ako se naprave uštede gdje treba, mogu oba mosta naoraviti, ne baš one kadife i svile što je u Dolcu nacrtano, ali pristojne svakako.

Kanalizaciju i ne spominju, zasad....

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 12:14 
Administrator
Korisnikov avatar

Kanalizacija i kolektor je projekat koji se mjeri milijardama, to niko neće ni spominjati osim da nabije onom drugom na nos kako nije ništa uradio po tom pitanju.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Kad se završi most u Docu, gradski će postati samo za pješake.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Tromostovje u Ljubljani i korito crnog drima u strugi, to treba pogledati da se shvati koliko banjaluka gubi jer nema uređeno korito Vrbasa pa da je bar 500 metara. Zbog toga mislim da je Dolac važan, ali naravno prije toga bi valjalo prestati izlivati govna u vrbas otherwise no point.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 13:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nakon istočnog tranzita skreneš kod Braće Jugovića, pa kraj Beme i onda na Od Zmijanja Rajka kroz Toplice do novog mosta. Sada nema smisla, jer trenutno imaš most preko kojeg je problem i pješke preći. Zato je bitan taj most. Ne zbog banje ili šta već. Ili produžiti za Karanovac. Ili se uglaviti preko Zelenog. Bez mosta u Toplicama, i rekonstrukcije Od Zmijanja Rajka, nema dodatnog rasterećenja zapadnog tranzita kroz grad. I to je privremeno rješenje, jer ko zna kada će se do kraja završiti istočni tranzit... Za njega je planiran poseban most. Neke stvari se nisu mogli izgurati iako je ista vlast na republičkom i gradskom nivou, a tek sada...
Jeste problem rast stanovnika u Česmi. Bilo bi lijepo da ljudi odu iz užeg dijela grada tu, pa da žive i dalje kao da su u samom gradu. Da im je sve na dohvat ruke. Ali prije će se pretvoriti u Lauš. Ne samo zbog divlje gradnje. Nekada brže se stigne iz sela u Lijevču do grada nego do Centra sa Lauša :) Nije ni Obilićevo bilo mnogo bolje. Ujutro je redovno bila gužva od ETF-a pa do zanatskog gdje je bio Borton.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 13:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Od novog mosta u Toplicama do spoja sa istočnim tranzitom moraš sanirati kompletnu dionicu do Beme, a to je 2.5 km.
Kad saniraš tu dionicu, onda opet čitavom njenom dužinom imaš kuće koje se uključuju direktno na cestu, bez ikakvog pristupnog puta što je noćna mora za bilo kakav tranzitni put. Zato i jeste u planu da se istočni tranzit probije negdje iza tih kuća u budućnosti.

Trenutna i privremena situacija je takva da sa istočnog tranzita ideš preko zelenog mosta i kraj Kosmosa na zapadni tranzit (ili Kozarskom) i dalje magistralom ili tuda kraj Beme ako trebaš samo do Karanovca. Ako ideš kraj Kosmosa, dobiješ 400 m dužu rutu nego direkt kraj Beme.

Sam most u Toplicama, bez rekonstrukcije sabraćajnice do Beme neće puno pomoći. On jeste potreban, ali ne smatram da će toliko unaprijediti trenutnu situaciju.

Sa druge strane, most u Česmi bi rasteretio Rebrovac i raskrsnicu kod kampusa, otvorio bi dosta Kumsale i Česmu, dao priliku za bolju autobusku liniju i Česmi i Kumsalama.

Od crkve u Česmi do kružnog kod Lesnine imaš 5.6 km i 9 minuta po Guglu ako ideš preko pivare, odnosno 4.6 km i 16 minuta po Guglu ako ideš kraj Incela. Novim mostom bi ta veza bila svega 2.2 km. Kolike bi se tu uštede ostvarile na gorivu i vremenu za privatne automobile i javni prevoz?

Pričati da je Česma dobila 2 kvalitetne poveznice unazad 10 godina sa gradom je jedna čista nebuloza i to može samo reći neko ko nije prolazio tuda...

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 13:34 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Poziv za posjetu Beogradu...

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Hoce li busom sa stanice pa na koridor ili je preko hrvatske opcija? :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne zna si koja je bolja raskrsnica sa semaforom za usmjeriti tranzitni saobraćaj sa istočnog na zapadni tranzit preko Zelenog mosta. Ona prva nakon Zelenog mosta, gdje je prilazna ulica pravi bulevar. Ne mogu se mimoići dva pješaka na trotoaru, a ni za auta nije mnogo bolje. I naravno koja ulica ima viši prioritet pa koliko treba čekati zeleno i koliko traje... I onda još bolje, naredna kod Kosmosa, spajanje na zapadni tranzit. Blaga uzbrdica gdje se isto malo čeka na zeleno. Ali to je ok, jer se smanji zagađenje i potrošnja goriva što neko iz Česme stigne za par min brže do neke lokacije.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Gracka bolnica je prioritet, pa tek onda mostovi na Vrbasu.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2020, 14:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2012, 12:39
danijell je napisao:
Ne zna si koja je bolja raskrsnica sa semaforom za usmjeriti tranzitni saobraćaj sa istočnog na zapadni tranzit preko Zelenog mosta. Ona prva nakon Zelenog mosta, gdje je prilazna ulica pravi bulevar. Ne mogu se mimoići dva pješaka na trotoaru, a ni za auta nije mnogo bolje. I naravno koja ulica ima viši prioritet pa koliko treba čekati zeleno i koliko traje... I onda još bolje, naredna kod Kosmosa, spajanje na zapadni tranzit. Blaga uzbrdica gdje se isto malo čeka na zeleno. Ali to je ok, jer se smanji zagađenje i potrošnja goriva što neko iz Česme stigne za par min brže do neke lokacije.

Потребно је спајати два транзита али овдје причамо приоритетима, какав Сан Франциско у Долцу?

Због недостатка моста бус за Чесму из Центра иде кроз: Борик, Ребровац, Аду, Врбању Медено поље па тек онда улази уЧесму !!! Пола града мора обићи јер нема правог прилаза насељу.
Приоритет је мост и због прилаза хитне помоћи ватрогасаца, који исто круже. Насеље које је нарасло 500% у задњих 15 година, а ниједна капитална инвестиција.
Кажем 25 год су обећавали градњу. Ваљда неће чекати још 25 :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5854 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 293  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]