banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 15:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5854 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 293  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Dec 2020, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Naravno da ima i do našeg mentaliteta, odnosno do average IQ koji je oko 90 u odnosu na izraleski ukupan prosjek od 96 a samih ashkenazi jevreja preko 105. Dovoljno je pogledati listu jevreja dobitnika nobela da bi se stekla neka predstava zasto su tamo gdje jesu.

Sa druge strane Brale je rekao istinu, Izrael apsolutno nije poželjno mjesto za život, pa i oni jevreji koji dole odu, idu jer nemaju gdje drugo. Vojsku sluze i zene i muskarci, i sigurno ce biti jos desetak ratova ili ratnih situacija u dogledno vrijeme, oko gaze, sinaja zapadne obale itd itd.

Mi kao narod ovdje vijekovima nemamo kontinuitet, u smislu da se svaka generacija radja u drugoj ili drugacijoj drzavi. Moj najmladji se rodio u BiH, stariji u RS, ja u SFRJ, otac u Kraljevini Jugoslaviji, djed u Austrougarskoj a pradjed u turskom carstvu i svaka promjena drzave, osim one na AU je prosla uz izgibiju, glad i paljevinu.
Naš narod apsolutno nikad u istoriji nije imao priliku da zavoli drzavu, jer se svaka trudila da iz dzepova izvuce sto vise, pa tako i ova danasnja kojoj smo se najvise radovali.

U svakom slucaju, ovdje SIGURNO nece biti bolje dokle god se budemo guzili sa bosnjama (i oni s nama) a ako se kojim slucajem razidjemo onda ima sanse.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 20:34 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Razlaz kao mirno rjesenje nije opcija dok god bosnjaci zive u svom paralelnom univerzumu...
Razlaz jeste najbolja opcija za sve narode, ali to donosi problem, sta sa radikalnim islamom, vrlo brzo bi mi postali novi Izrael, samo mi nismo tako dobro organizovani kao oni, pitanje je kako bismo se mi nosili sa tom problematikom, izrael to rjesava lako, ovi im bace molotovljev koktel, oni dignu avione i poravnaju nekoliko zgrada i smire ih na neko vrijeme...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Rocker je napisao:
U svakom slucaju, ovdje SIGURNO nece biti bolje dokle god se budemo guzili sa bosnjama (i oni s nama) a ako se kojim slucajem razidjemo onda nema opravdanja.

:D

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 20:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2018, 09:42
Rocker je napisao:
Sa druge strane Brale je rekao istinu, Izrael apsolutno nije poželjno mjesto za život, pa i oni jevreji koji dole odu, idu jer nemaju gdje drugo. Vojsku sluze i zene i muskarci, i sigurno ce biti jos desetak ratova ili ratnih situacija u dogledno vrijeme, oko gaze, sinaja zapadne obale itd itd.

nije dobro ovdje, nije dobro u Izraelu ali, jbg, tako je zapalo i nama, i njima, i još mnogima širom bijelog sveta. jel gnjavaža što svako (u Izraelu) mora u vojsku? jest. jesu li u neprijateljskom okruženju? jesu. ali šta sad!? možda je rješenje da (napokon) batale sve, kažu "jebo ovo" i odsele se u amerike i njemačke? vjekovno iskustvo im veli da nije. i potpuno sam uvjeren da će odustati tačno nikad.
za nas već nisam siguran.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 21:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Al definitvno nema suzivota sa papcima iz sarajevu, koliko god covjek bio tolerantan i pokusao zmiriti na neke stvari, njihovi intelektualci i strucnjaci se zaista trude da stave do znanja da bi nas najbolje bilo spakovati za srbiji. I onda se nadju u cudu.
A kontaju iskopirati jevreje poslije onog rata, al brate ne ide, niti je isto vrijeme niti su u istoj poziciji, a prije svega nisu jevreji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 21:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2015, 10:35
Eto vidiš da nije problem samo sa druge strane,ima ga na svim.A istorijski jeba je jel smo osuđeni jedni na druge itd.Kad god se pokoljemo ima nova država.Ko li je pravio ako izuzmemo cara Dušana.Sigurno nismo mi mislim na entitete naroda Balana.I žarko me zanima ajd da se odvojimo koji je to finansijski sistem,valuta i sl..u kom bi opstali sa ovakvom privredom ili bilo koja strana ,u ovoj zemlji...sem već formiranih država ,održivih

Poslano sa mog Redmi Note 8T koristeći Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2018, 09:42
richa je napisao:
Al definitvno nema suzivota sa papcima iz sarajevu, koliko god covjek bio tolerantan i pokusao zmiriti na neke stvari, njihovi intelektualci i strucnjaci se zaista trude da stave do znanja da bi nas najbolje bilo spakovati za srbiji.

zato se ja jako iznerviram kad ovi naši odu kod Senada Hadžifejzovića, on im počne mediti o antifašizmu, bosanskoj raji, bosancima i hercegovcima i "gledaj od čega živiš" a impresionirani naivci udare tercirati sa "nedgovornošću" i "avanturizmom" i "državi za sve"... kao Senad je baš kul i neopterećen, evo i Bakira krpi.

zato malom Drašku svaka čast, imao je milion kikseva u poslednjem nastupu ali za insistiranje na Srpskoj - kapa dolje. o tome ne smije biti pogađanja, treba biti strpljiv i čekati istorijski trenutak.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 21:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2010, 15:00
kosta je napisao:
nije dobro ovdje, nije dobro u Izraelu ali, jbg, tako je zapalo i nama, i njima, i još mnogima širom bijelog sveta. jel gnjavaža što svako (u Izraelu) mora u vojsku? jest. jesu li u neprijateljskom okruženju? jesu. ali šta sad!? možda je rješenje da (napokon) batale sve, kažu "jebo ovo" i odsele se u amerike i njemačke? vjekovno iskustvo im veli da nije. i potpuno sam uvjeren da će odustati tačno nikad.
za nas već nisam siguran.
Ovo je bila moja poenta, naveo sam Sloveniju i Izrael kao dvije drzave koje se nalaze u razlicitim okruzenjima, a ostvaruju konstantne rezultate. Kad je mentalitet "kvalitetan" rezultat se ponavlja iz godine u godinu i prenosi se sa generacije na generaciju.

Da li bi volio zivjeti u atmosferi u kojoj se Izrael nalazi? Ne. Ali to dovoljno govori o meni i o nasem Balkanskom mentalitetu. Cak neki forumasi navode kao argument, cuj Izrael, pa dole je haos, puca se sa svih strana - kao, bas me briga sto su uspjesni kad imaju komsije s kojima imaju konstantne probleme.

Mi (Balkanci) hocemo ljepotu i idealne uslove, neda se nama mukotrpno graditi drustvo i drzave koliko god teski uslovi bili. Zato i nemamo kontinuitet, cim su nam uslovi manji od idealnih mi dizemo ruke.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 23:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Izraelce gura najjača sila svijeta, ima i do njih naravno. Ali bez vanjske pomoći moćnih igrača pitanje je šta bi bilo sa njima. Uz to, oni su pola - pola, pola živi u Izraelu a pola vani.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2020, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Razlaz kao mirno rjesenje nije opcija dok god bosnjaci zive u svom paralelnom univerzumu...
Razlaz jeste najbolja opcija za sve narode, ali to donosi problem, sta sa radikalnim islamom, vrlo brzo bi mi postali novi Izrael, samo mi nismo tako dobro organizovani kao oni, pitanje je kako bismo se mi nosili sa tom problematikom, izrael to rjesava lako, ovi im bace molotovljev koktel, oni dignu avione i poravnaju nekoliko zgrada i smire ih na neko vrijeme...

Razlaz je jedina opcija za stanje koje je sad.

Porediti Izrael i njegovo okruzenje sa nama i federacijom ne stoji iz puno razloga.

Radikalni islam 90% je generisan, vodjen, usmjeravan po svijetu pod budnim okom zna se cijim( nesmije mu se spomentu ime) jos od Mudzahedina pa do svekolike ove bagre u skorasnje vrijeme u Siriji i okolo.
Jel treba opet dva dana izgubit o tome.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2020, 09:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Ebo vas Izrael, čovjek dobio hit pjesmu

https://www.youtube.com/watch?v=cNZkqUJ8Mew

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2020, 09:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Čuj pjesmu, pa ona savjetnica njegova i knjigu napisala o njemu.
https://srpskainfo.com/napisala-knjigu- ... skupstinu/

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2020, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Pošto će biološki vladati ovom zemljom narednih 20 godina već ga vidim ovako:

Sapamurat Nijazov - "najluđi" diktator na svetu

Citiraj:
Vladao je Turkmenistanom od 1991. do 2006. i za to vreme ukinuo je operu i balet, promenio nazive meseci, zabranio je bradu i brkove, ukinuo penzije...

Na listi ”ludih diktatora” koji su stvorili kult ličnosti prvo mesto svakako zauzima Saparmurat Nijazov, koji je gvozdenom pesnicom vladao Turkmenistanom od 1991. do svoje smrti 2006. godine. Za vreme njegovog režima svaki treći Turkmen dospeo je u zatvor, a svaki drugi ostao je bez posla.

Nijazov je došao na čelo Turkmenistana još 1985. godine, kada ga je Gorbačov postavio za predsednika vlade Turkmenske Sovjetske Socijalističke Republike i prvog sekretara Komunističke partije Turkmenistana, što je bila najmoćnija politička funkcija u tadašnjem SSSR-u. Ovaj inženjer energetike bio je ujedno i najmlađi republički vođa.

Kada je 1991. Vrhovni sovjet Turkmenistana proglasio nezavisnost, Nijazov je izabran za predsednika novonastale samostalne države. Naredne godine je pobedio na izborima, a treba napomenuti i to da je bio jedini kandidat.

Na izborima 1999. je dobio 100 posto glasova, a na izbore je izašlo 100 posto upisanih birača, što se nikad nije dogodilo čak ni u Severnoj Koreji.

Članovi njegove stranke na istim su izborima dobili više od 99 posto glasova. Tako izabrani turkmenski parlament ga je proglasio doživotnim predsednikom.

Sam se proglasio Turkmenbašijem ili "ocem svih Turkmena", i to po uzoru na Kemala Ataturka, "oca svih Turaka".

Jednom je na sednici parlamenta rekao da bi 2010. mogao da odstupi i raspiše izbore. Zastupnici su to sa gnušanjem odbacili i zahtevali da ostane predsednik do kraja života.

Narod živi u siromaštvu, ali svima su besplatni plin, struja i voda

Iako je Turkmenistan vrlo bogat prirodnim resursima, posebno naftom i plinom (po rezervama plina su peti u svetu), narod živi u siromaštvu. Prosečna plata je 50 dolara, ali građani besplatno koriste plin, struju i vodu.

“Kod nas svi žive odlično, pitao sam ljude i niko mi se nije požalio”, rekao je Nijazov, koji je voleo da šeta turkmenskom prestonicom i propituje ljude kako žive.

Sliku svoju ljubi

Turkmenistan je jedna od najzatvorenijih država na svetu. Švajcarski fotograf i laureat prestižne nagrade World Press Photo, Nikolas Rigeti nekoliko je puta boravio u Turkmenistanu: “Kad stigneš u Turkmenistan prvo što ugledaš je Nijazov. Zašto? Zato što je tip svuda. Umnožen je u trilion primeraka. Naravno, njegov lik je na svim novčanicama. Nalazimo ga i na bocama alkoholnog pića, ambalaži čaja i na svim pakovanjima soli...”, priča Rigeti.

Portreti "oca svih Turkmena" istaknuti su po celoj zemlji, posebno na velikim javnim zgradama i avenijama. Statue njega i njegove majke su prisutne svuda, uključujući i središte pustinje Kara-Kum. Nijazova ogromna pozlaćena statua, visoka čak 15 metara (Nijazov je inače bio vrlo nizak, svega 150 cm), nalazi se na vrhu najveće zgrade u glavnom gradu Ašgabatu. Statua se okreće, tako da je lice Turkmenbašija uvek okrenuto prema suncu.

“Lično sam protiv toga da gledam svoje slike i statue na ulicama, ali to je ono što narod želi”, izjavio je Nijazov, koji je 2001. kritikovao kult ličnosti.

Po njemu se zovu meteorit, jogurt, parfem...

Nagradu "heroja Turkmenistana" dobio je čak pet puta. Samom sebi u čast grad Krasnovodsk preimenovao je u Turkmenbaši. Osim toga, brojna mesta, aerodromi, hidroelektrane, škole i bolnice nose njegovo ime. Po sebi je čak nazvao i meteorit, koji su otkrili turkmenski astronomi, ali i jogurt i parfem.

Državna televizija takođe se zove po njemu - Turkmenbaši, a dok je bio živ uglavnom je emitovala samo emisije o njemu. U uglu je bio logo s njegovim likom. Na radiju su takođe svakodnevno puštali pesme njemu u čast. Sve turkmenske novine svakodnevno su objavljivale njegove slike na naslovnicama, a veliki deo sadržaja bio je posvećen samo njemu.

Kao Nijazov i njegova majka slavna je osoba. Bez obzira na to što je umrla davne 1948. godine, od kada je njen sin na vlasti proglašena je narodnom junakinjom zbog zasluga za domovinu od kojih je najvažnija ona da je rodila "oca nacije".

Naziv za hleb promenjen je iz tradicionalne reči "čorek" u "Gurbansoltan edze", po njenom imenu, a njeni kipovi i slike neretka su pojava u Turkmenistanu.

Promenio nazive meseci i dana u nedelji

Na godišnjem zasedanju parlamenta, u leto 2002. godine, Nijazov je obznanio da menja međunarodne nazive meseci. Januar je tako dobio ime Turkmenbaši, po njemu naravno, dok je april nazvan po njegovoj majci Gurbansoltan. I ostali meseci dobili su imena po raznim istorijskim turkmenskim ličnostima.

Kada je već promenio imena meseci, odlučio je da promeni i nazive dana u nedelji u (redom od ponedeljka do nedelje) - glavni, mladi, dobri, blagosloveni, četvrti, duhovni i odmorni dan. Uveo je i nove državne praznike - 6. aprila praznik "Kapljica vode je zrno zlatnog dana", 1. decembra "Praznik neutralnosti", 27. aprila "Dan konja" i najpopularniji praznik "Dan lubenica" koji se slavi 10. jula.

Njegovu knjigu svi moraju da znaju napamet

"Otac svih Turkmena" je 2001. objavio knjigu "Ruhnama", što u prevodu znači "Knjiga duhovnosti". Ona je ravna ustavu i Kuranu i svaki je čestiti građanin mora znati napamet.

Nijazov je tražio od islamske zajednice da je preporuči vernicima umesto Kurana, a kada je poglavar to odbio, odlučio je da ga zatvori.

U "Ruhnami" Nijazov iznosi svoje misli o moralu, braku, bratskim i susedskim odnosima. Knjiga je obavezno štivo, čak je uveden i poseban ispit o poznavanju njenog sadržaja bez čega nije moguće upisati fakultet, dobiti posao ili vozačku dozvolu. Osim toga, odredio je da lekari više ne polažu Hipokratovu zakletvu, nego prisežu na "Ruhnamu".

Osim što se "Ruhnama" 24 sata dnevno čitala na državnoj televiziji, deca su mogla da prijave sopstvene roditelje ako nisu dovoljno poznavali Nijazova učenja. Turkmenbaši je tvrdio da svako ko tri puta pročita njegovu knjigu direktno odlazi u raj.

Pisao je i poetska i prozna dela koja su dobijala najveće književne nagrade u državi, a svoje je podanike često pozivao da ga kritikuju, ali malo ko je bio spreman na tako nešto.

Nijazov je napisao i novu turkmensku himnu, koja je zapravo oda njemu samom. Mnoge međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su himnu, jer njen tekst ohrabruje progon homoseksualaca.

Sulude zabrane i dekreti

- Ukinuo je državnu operu i balet, jer "takve stvari nikom ne trebaju", a i "nisu deo turkmenske kulture". Nagađa se da je to učinio jer ni opera ni balet nijedno delo nisu posvetili njemu. Takođe je zabranio i cirkus.

- Zabranio je nošenje šminke TV voditeljima, jer je teško razlikovao voditelja od voditeljke.

- Zabranio je zlatne zube. Jednom prilikom je sreo mladu devojku koja je imala zlatni zub. Nije mu se to svidelo pa je na licu mesta doneo dekret o zabrani zlatnih zuba, a devojci je rekao da se javi njegovom zubaru, koji će joj umesto zlatnog zuba staviti belu krunu. Mladim Turkmenima je poručio da glođu što više kosti kako bi očuvali zube. "Kad sam bio dečak, često sam posmatrao pse kako glođu kosti. Zato psi imaju zdrave zube", pojasnio je.

- 2001. je zabranio muškarcima nošenje brade, brkova i duge kose. Tvrdio je da mladići nose dugu kosu pod uticajem zapadnjačke kulture i mode. Na sve državne granice poslao je frizere i brijače da ošišaju i obriju svakoga ko ulazi u državu da svojim izgledom ne pokvari tamošnju omladinu. Kasnije je odredbu malo ublažio dopustivši starcima bradu i brkove.

- Zabranio je pušenje nakon što je on prestao da puši kako ne bi došao u iskušenje.

- Zabranio je emitovanje muzike s bilo kakvog nosača zvuka. Zabrana je važila za državnu televiziju i radio, kao i za sve javne muzičke priredbe, odnosno javna okupljanja. Učinio je to zbog, kako je pojasnio, zaštite istinskih kulturnih vrednosti. Muzika je morala da se izvodi uživo, a zabranjen je i “plejbek”. Takođe je zabranio i slušanje muzike u automobilu.

- U decembru 2005. je zabranio video igre, uz napomenu da su suviše nasilne da bi ih mladi Turkmeni igrali.

- Strancima u Turkmenistanu zabranio je izlazak u javnost nakon 23 sata. Naredio je i da svaki stranac koji želi da se venča Turkmenkom mora pre braka da uplati 50.000 dolara.

- Naredio je da se zatvore sve bolnice van Ašgabata, uz obrazloženje da ako su ljudi bolesni, mogu doći u glavni grad. "Zašto bismo trošili dobre medicinske specijaliste na sela, kad bi oni trebalo da rade u prestonici?", rekao je. Veruje se da je to učinio jer je bio teško bolestan, pa je želeo da ima sve lekare na raspolaganju.

- Takođe je naredio da se zatvore sve biblioteke u manjim mestima jer "seljaci ionako ne čitaju knjige".

- Problem izdvajanja novca za penzije rešio je tako što ih je ukinuo 2006. godine i naredio mladima da se brinu o starijima. Uz to, svi koji su primali penzije unazad dve godine od dana donošenja odluke morali su dobijeni iznos da vrate državi.

Mislili ste da ste pročitali sve? Evo nešto još malo luđe...

"Otac svih Turkmena" predložio je i izgradnju novih svetskih čuda u Turkmenistanu. Jedno takvo čudo trebalo je da bude "Ledena palata". Obećao je da će pobediti pustinjsku klimu tako što će nedaleko od Ašgabata, u planinama Kopet-Daga, sagraditi ledeni dvorac u kom će hiljade turkmenske dece učiti da skijaju dok je napolju paklena vrućina.

Druga (suluda) ideja bila je veliki zoološki vrt u pustinji. Nijazov je uložio 18 miliona dolara u izgradnju zoološkog vrta za pingvine kako bi, prema njegovim rečima, "spasao tu životinjsku vrstu od globalnog zagrevanja".

https://www.b92.net/zivot/pop.php?yyyy= ... _id=823363

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2020, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
Citam neke statuse na drustvenim mrezama, okrenuse se pederi protiv Draška :)

Na konto izjave (sa kojim sam i ja saglasan) da je dovoljna parada u Sarajevu i Mostaru.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2020, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Želiš reći da su za Draška glasali pederi?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2020, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
U biti nisu ovi deklarisani peder nego ove organizacije koje podrzavaju ljudska prava,slobodu govora...U biti imaju viska vremena dok ih drugi placa po projektu ko zna kakvom.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2020, 19:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Do sada je Drasko mislio lokalno i djelovao lokalno.

Sad mora mislit globalno a djelovat lokalno sto je veliki problem.
Njegov "prom tu" narativ je vrlo vrlo los.
Ali ili medjutim.
Ima sanse da se usavrsi i popravi... mlad je!

btw, tu prednost gubi iz dana u dan...sorry!

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2020, 21:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Misli lokalno, djeluj analno.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2020, 21:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Fino zvuci sta je Drale predstavio u teleringu. Vidjecemo hoce li sta uspjeti.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2020, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Busom na posao.... Sumnja li vise iko u njegove savjetnike?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5854 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 293  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]