banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Avg 2025, 02:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 256  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Mar 2014, 05:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ključna je zadnja rečenica.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 08:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
spijo je napisao:
Ključna je zadnja rečenica.

Što nam daje zaključiti da će i Putin primjeniti nuklearno oružje protiv SAD-a ili druge nuklearne sile?

Evo još jednog zanimljivog članka pa makar bio samo hipotetska konstrukcija:

Citiraj:
BIVŠI SAVJETNIK TVRDI: "PUTIN ŽELI PROŠIRITI RUSIJU NA
BJELORUSIJU, FINSKU I BALTIČKE ZEMLJE"

Slika

"VLADIMIR PUTIN neće stati s proširenjem Rusije", tvrdi bivši savjetnik ruskog predsjednika Andrej Iljarionov.

Novinarima u Švedskoj Iljarionov je kazao da je Putinov cilj Rusiji pripojiti Bjelorusiju, Finsku i baltičke zemlje. Ideja ruskog predsjednika je, kaže Iljarionov, da proširi granice Rusije po uzoru na SSSR i Rusko carstvo.

"Dijelovi Gruzije, Ukrajine, Bjelorusije, zemlje Baltika i Finska su države za koje Putin drži da ima pravo vlasništva", kaže Iljarionov, te dodaje da bi Putin mogao osporavati priznanje neovisnosti Finske iz 1917. godine.

Ukrajina odbacila ruski prijedlog federalizacije

Ukrajina je u nedjelju hladno odbacila ruski prijedlog federalizacije i zamolila Moskvu da se prestane za nju "zalagati" te da se okrene svojim vlastitim problemima.

"Želimo preporučiti Rusiji da prestane diktirati ultimatume jednoj suverenoj i neovisnoj zemlji i da obrati pozornost na katastrofalnu situaciju i potpuno odsustvo prava njezinih vlastitih manjina, uključujući i ukrajinsku", navelo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prije razgovora s američkim kolegom Johnom Kerryjem o ukrajinskoj krizi u nedjelju pozvao Zapad da podrži prijedlog koji bi dao više ovlasti rusofonim regijama Ukrajine u sklopu federalnog ustroja.

"Zašto Rusija ne bi usvojila federalizam koji se očituje u njezinom imenu, Ruska Federacija", napisalo je ministarstvo. "Zašto se ne priznaju drugi jezici osim ruskog kao službeni, uključujući ukrajinski, jezik milijuna ruskih građana", dodaje se u priopćenju.

Kerry otkazao povratak u SAD zbog sastanka s ruskim šefom diplomacije

Američki državni tajnik John Kerry i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov pokušat će u nedjelju navečer u Parizu naći zajedničko stajalište za izlazak iz ukrajinske krize otvorene ruskim pripojenjem poluotoka Krima.

Sazivanje hitnih pregovora dogovoreno je nekoliko sati nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Baracka Obame s ruskim mu kolegom Vladimirom Putinom, prvog njihova izravnog kontakta otkako je SAD zbog aneksije Krima najavio gospodarske sankcije bliskim suradnicima ruskog predsjednika.

Slika

Razgovori bi trebali smiriti dosad najveće napetosti između Washingtona i Moskve nakon završetka Hladnog rata.

Washington i Kijev optužuju Moskvu za gomilanje tisuće svojih vojnika uz istočne dijelove Ukrajine, nastanjene rusofonim stanovništvom koje pokazuje težnje otcjepljenja od Ukrajine.

John Kerry trebao se vratiti u Washington s posjeta Bliskom istoku no promijenio je stoga plan i doputovao u Pariz gdje će s Lavrovom razgovarati u nedjelju navečer.

Za rusku televiziju Lavrov je potvrdio potez otvaranja koji je povukao Putin kazavši "Naša se stajališta približavajui" i ustvrdio da Rusija ne kani slati svoju vojsku u Ukrajinu niti je to u njezinu interesu.

Lavrov je dao naslutiti što bi mogla biti pregovaračka osnova s Kerryjem. Iznio je zamisao o "federalizaciji" koja bi omogućila široku autonomiju istočnih i južnih područja Ukrajine u kojima, prema tvrdnji Moskve, rusofono stanovništva svoja prava vidi ugrožena dolaskom novih proeueropskih vlasti u Kijevu nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča krajem veljače.

Jaz između dviju strana čini se gigantskim, piše agencija AFP. Dodaje da je Bijela kuća navodno zatražila "pisani odgovor" predsjednika Putina i podsjetila da nikakvo rješenje nije moguće sve dok se na povuku ruske postrojbe.

Zamjenik ruskog šefa diplomacija Sergej Rjabkov priznao je da dvije sile "nemaju jedinstven plan" niti "zajednički pristup".

Rusija ne pokazuje nikakvu spremnost da bi mogla odustati od Krima. Mjesec dana od dolaska prvih ruskih vojnika na taj poluotok u Crnome moru, dva tjedna pošto se stanovništvo iaajsnilo za pripojenje Rusiji referendumom što ga Zapad smatra nezakonitim, Rusija anektirani teritorij drži dijelom Ruske Federacije.

Izvor: Slika

Ne mogu reći da je Index pro ili contra Rusije ili SAD ali svakako treba sagledati sve fakte. Istina je negdje između redova onog što objavljuje RT i CNN.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
A njemu možemo vjerovati kako? Nije da vjerujem Putinu i Rusima al' sam i nepovjerljiv i prema ovakvim tvrdnjama...

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 13:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Глупост најобичнија. Чуј Финска?!? :) Па Финци би рађе до задњег изгинули него то да се деси. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne kažem da mu isključivo trebamo vjerovati ali čovjek je bio Putinov savjetnik i valjda mu je vjerovao Putin. Dok sad vidim radi u nekoj agenciji u SAD-u i oštri je protivnik Putina. Zato i to treba uzeti s rezervom ali svakako je čovjek insajder. Eto da to baš nije glupost imate i u ovom članku na engleskoj wikipediji http://en.wikipedia.org/wiki/Andrey_Illarionov

Finska da, to nije nikakvo čudo ako znamo da je Rusija okupirala cijelu Finsku u prošlosti. http://en.wikipedia.org/wiki/Russification_of_Finland

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 15:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Pa Rusija je izvršila invaziju i na Afganistan u prošlosti, hoće li i njega Putin da aneksira?

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 16:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

CopyLeft je napisao:
Finska da, to nije nikakvo čudo ako znamo da je Rusija okupirala cijelu Finsku u prošlosti. http://en.wikipedia.org/wiki/Russification_of_Finland

Танак је тај чланак скроз... Иначе, знаш колико ми "волимо" Швабе? Е па то је да извинеш п* дим у поређењу са тим колико Финци "воле" Русе. Дан данас. :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
CopyLeft je napisao:

Танак је тај чланак скроз... Иначе, знаш колико ми "волимо" Швабе? Е па то је да извинеш п* дим у поређењу са тим колико Финци "воле" Русе. Дан данас. :)

Ne moraš se ravnati po članku nego on bar meni dođe ko referensa za neko dublje istraživanje. To što finci ne vole Ruse ne znači da se Rusija neće protegnuti na njima zanimljiva interesna područja. Opet ne pušim priču CNN-a i zapadnih medija kojom sotonizuju Rusiju i Ruse jer Rusi nisu Putin niti je Putin Rusija. On ima problema sa kavkavskim područjem a čini mi se idu i izbori u Rusiji. Samo ne znam treba li vjerovati zapadnim medijima kad kažu da postoji niz socijalnih problema u Rusiji i da slika nije tako savršena kakvom je prikazuju mainstream mediji u Rusiji. Putin ovim vraćanjem Krima Rusiji uspješno vraća sliku nekad jake, ponosne i snažne i nadasve uticajne Rusije samo ne znam koliko će mu poslovni ljudi u Rusiji zamjeriti ukoliko budu pogođeni sankcijama. Svakako ne mogu svi poslovati s Kinom jer već postoje oni koji posluju.

To što mi ne volimo švabe je više tradicionalno deklarativno dok se ne uplete ekonomski faktor. Opet teško je generalizovati. Znam da Finci ne šmekaju Ruse kao ni Poljaci ali ko pita te iste Fince ako se npr nađe neka opština sa većinskim Ruskim stanovništvom!?

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Што се тиче социјалних проблема, слика нигдје није савршена, од Португала, преко Шпаније, Француске до Ње'ачке. Па ни у Русији, наравно. Тако да, то је шупљирање за народне масе. Кавказ као Кавказ, тамо су ти вазда могућа срања, али ако је оно што су ми причали у Грузији о томе како је сређено стање у Чеченији тачно, мислим... тешко ће некоме пасти на памет да прави опет жешћа срања. А те неке терористичке групе тамо стално гањају, ништа ново. И ево прошло је колико је прошло, је'л видиш ти неке озбиљне санкције? Е то ти је то. :) Што се тиче овога о Финцима и Русима, знам о чему причам, радио сам с њима. Потражи под "зимски рат" (winter war) са Русијом па види на шта је то личило.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2014, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pogledao sam par fakti o "Zimskom ratu" i mogu ti reći s pravom se Finci tako osjećaju. Na kraju sam pogledao i film od cca 3 sata i to u hipu da ne odem u off pisao sam na pravo mjesto: viewtopic.php?f=31&t=10875&p=2096275#p2096275

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2014, 21:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Зато ти рекох да та могућност да Русија "поклопи" Финску не пије воде. :) Има много лакших мјеста за поклапање, и накнадно одржавање од Финске и Финаца. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 10:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/1006233-sve-ruske-izdaje-srbije-da-li-smo-stvarno-braca-ili-im-sluzimo-kao-kusur-foto

:-?

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Телеграф...

Рећи ћу само да 80% текста није тачно, али стварно ме мрзи да пишем опширније.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 13:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Neke stvari su pogodili, nevezano što je to Telegraf....

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I ja se slažem sa nepokorenim. Tako i ja znam reći ma to je Kurir ili Press ali nekad (mada rijetko) znaju potrefiti nešto istine (omakne im se). Opet to je moj lični stav - ne osuđujte me vi koji mislite drugačije.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 18:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

А у сљедећем броју, листа свих савезника који су нас бомбардовали и на друге начине нам забили нож у леђа. АКо не стане у једно, ићи ће у наставцима...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 19:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Poenta je što kad god su nas bombardovali i zabijali nož u leđa naši dušmani, ovi su nas redovno ostavljali ko govno na kiši. Od prvog ustanka pa do 1999, kad god nas je Rus branio naje8ali smo....

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 19:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2014, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
nepokoreni je napisao:
Poenta je što kad god su nas bombardovali i zabijali nož u leđa naši dušmani, ovi su nas redovno ostavljali ko govno na kiši. Od prvog ustanka pa do 1999, kad god nas je Rus branio naje8ali smo....

Овај твој упис само показује колико ниси информисан.

Ево конкретно: устанак тј. револуција у Србији би била сломљена 1809. године након пораза на Чегру и пада Делиграда, када су Турци имали отворен пут према Београду. До слома није дошло само зато што је руска војска прешла Дунав и зауставила турски продор, а затим заједно са Србима ослободила делове Источне Србије, Делиград и повратила територију до Ниша.

1812. године Наполеон је био пред Мосвком и Русија је била принуђена да потпише мир са Турском и то по условима који су Турци диктирали. Ипак и поред тога Русија је у уговор убацила и Србију и договорена је аутономија Србије у оквиру турског царства (управо оно што је Србија имала под књазом Милошем). Услов Турака је био да Срби поруше утврђења попут Делиграда и да положе оружје (што је све уследило након слома 1813. године). Совјет је ово одбацио и након тога следио турска офанзива и српски слом. Још ћу да поменем да је Карађорђе предлагао такође рушење утврђења и уништавање артиљерије, те повлачење у брда и планине до јесени, а затим контра офанзиву. И ово је Совјет одбацио и одлучио да брани утврђене градове (пре свега јер су се чланови Совјета надали да ће тако заштити своју имовину у градовима. Исход је познат. Након тога, треба рећи да је једино Русија била та која је примила вође устанка и дала им земљу, држављанство, итд. Управо по одредбама Букурештанског мира из 1812. Србија је добила широку аутономију 1830. године (на инстистирање Русије да се спроведу одредбе Букурештанског мира након победе на Османским царством).

Што се тиче ове приче да се књаз Милош обраћао Русима за помоћ, та је прича врло танка. Прво јер је и сам Милош 1814. учествовао у гушењу Хаџи-Проданове буне, а 1815. и 1816. провео у ликвидацији политичких противника уз помоћ Турака. Нисам сигуран да би било ко таквог човека узео као поузданог савезника.

Што се тиче овог са Бугарском, треба рећи да је Бугарска у том периоду била верни савезник Русије, јасно следећи руску политику и упуства, док је Србија радила оно што ради и данас, а то је седење на две столице (мало Москва, мало Беч).
Што се тиче српско-бугарског рата ту су сви историчари сагласни да је тај рат кривица краља Милана који је на тај начин покушао да подигне свој углед у народу. Војска је била потпуно деморализована јер јој није било јасно због чега иде у рат и убрзо је доживљен комплетан пораз. Ту мешати Русе је смешно.

Битна ствар се заборавља у тексту а то је да Русија од 1917. до 1990. године практично не постоји, а од 1990. до Путина је земља у вазалном односу према Западу.

Једино што се слажем са тексом је да Совјетски Савез није помогао Србе у Другом св. рату. Није, помогао је Тита и довео га на власт. Скренућу пажњу да је првобитна линија пробоја Црвене Армије била планирана преко Бугарске - Румуније - Мађарске - Аустрије ка Немачкој. А на молбу Тита (онај чувени одлазак Тита са Виса у Москву, када је Черчил изјавио да га је Тито преварио) тај план је измењен и Црвена Армија је прошла преко Србије и на тај начин омогућила долазак комуниста на власт у Србији, као кључној земљи у оквиру Југославије.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2014, 17:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Једино што се слажем са тексом је да Совјетски Савез није помогао Србе у Другом св. рату. Није, помогао је Тита и довео га на власт. Скренућу пажњу да је првобитна линија пробоја Црвене Армије била планирана преко Бугарске - Румуније - Мађарске - Аустрије ка Немачкој. А на молбу Тита (онај чувени одлазак Тита са Виса у Москву, када је Черчил изјавио да га је Тито преварио) тај план је измењен и Црвена Армија је прошла преко Србије и на тај начин омогућила долазак комуниста на власт у Србији, као кључној земљи у оквиру Југославије.

Griješiš sinko. Čerčil nije očima mogao da vidi komuniste i tek po pritisku Staljina primio je Tita i postignut je sporazum Tito - Šubašić i tek tada je priznat NOB kao jedini legalni antifašistički pokret u YU, do tada su priznavali isključivo JVuO kao legalni pokret i vladu u Londonu. A Tito je postigao majstorski sporazum sa Staljinom o zajedničkom dejstvu CA i NOVJ u operacijama za oslobođnje zemlje i uništenje nacističke sile, dobio je prijeko potrebnu vojnu pomoć i što je vrlo važno: CA je imala samo dozvoljen prolaz kroz Jugoslaviju, a ne i ostanak ( što nije slučaj sa ostalim istočnoevropskim zemljama i Austrijom do 1956). Britanci do 1944 nisu ni metka poslali kao pomoć, čak su i jedinicama YU vojske u Africi i Mediteranu uskraćivali borbu i ratni matreijal, naročito avijatičarima koji su bili hamali britanskim pilotima skoro do kraja 1944, a mornari su bili bukvalno lučki radnici. SSSR je dopremio kompletne oklopne jedinice, artiljeriju, eskadrile, potrošni materijal i stručno osoblje plus što su naši oficiri školovani u SSSR akademijama. Britanci su htjeli da se 1944 iskrcaju na Jadran i vrate Peru i JVuO na čelo države, što naravno narod nije htio da čuje pošto je veliki dio krvario skoro 4 godine u borbi sa fašistima predvođen komunistima i skojevcima dok su četnici "čekali pogodan trenutak" tj saveznike. Sve ratne operacije četnika su bile uglavnom ograničene na uži dio Srbije početkom rata i po Bosni svedena na lokalne seoske kabadahije i četobaše, dok je NOVJ pregrmio sve velike ofanzive i dočekao završne operacije za oslobođenje zemlje kao ustrojena vojna sila. Malo istorije ne škodi, ideologiju na stranu ali ovo je realnost....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 256  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]