banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 18:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 170  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Avg 2011, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Rusija i Kina ne priznaju nezavisnost Kosova zbog vlastitih interesa a ne zbog Srbije. Obje imaju problema u svom dvorištu! Da bi neka zemlja ili u ovom slučaju nedefinisana teritorija aplicirala za članstvo u UN-u prvo saglasnost mora dati SB UN-a uz punu saglasnost svih 5 članica SB UN-a. Dvije od 5 stalnih članica ne podržavaju nezavisnost Kosova. Tako da je valjda jasnije da brojka koju će Šiptari "namaknuti" priznavanjima ovih mini banana država nije najbitnija. Tek na preporuku jednoglasne odluke SB UN-a aplikacija se šalje Generalnoj Skupštini gdje se 2/3 većinom odlučuje da li će potencijalni kandidat biti primljen kao nova članica UN-a. Palestinu su priznale 122 zemlje članice UN-a pa im stolica nije ni na vidiku zbog veta SAD-a. Doduše Palestina je postojala kao država a nezavisno Kosovo je nastalo otimačinom od Srbije.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 17:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
http://www.nspm.rs/hronika/koha-ditore- ... iciju.html

Citiraj:
Косовска влада намерава да полицију опреми са два хеликоптера и десет оклопних возила, чија је вредност већа од 20 милиона евра, за шта коначну одлуку треба да донесе косовска скупштина, преноси данас "Коха диторе".

Лист пише да је косовски премијер Хашим Тачи, након полицијске акције на Брњаку и Јарињу, планирао да полицију опреми софистикованом и модерном опремом, те да се ради о куповини два хеликоптера и десет оклопних возила.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Srbija na svojoj strani ima Rusiju

ko god se uzda u rusiju, taj ga je ispusio.

Citiraj:
Doduše Palestina je postojala kao država a nezavisno Kosovo je nastalo otimačinom od Srbije.

jel bi i kad bi republika srpska postala nezavisna drzava, to bila otimacina od bih? uostalom, vecina drzava je nastala otimacinom od rimskog carstva

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 13:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Je l' po tebi ne postoji razlika izmedju odnosa RS/BiH i Kosovo/Srbija?

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 13:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
hercegovac27 je napisao:
Doduše Palestina je postojala kao država

Jeste.Palestina je postojala kao država.Ali država Jevreja,ne Arapa.Pojam Palestinac se odnosio na Jevreje sve do osnutka Izraela 1948. godina,a ovi današnji "Palestinci" su bili Arapi.Arapi ne poznaju naciju u zapadnom smislu.Ovo što su sada nacije,Jordanci,Sirijci i sl,to su sve podjele koje su Evropljani napravili povlačeći se iz tog dijela svijeta.Arapi su jedan narod i to je,uz islam,njihova karakteristika.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 13:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ташко je napisao:

Kosovo je bila autonomna pokrajina prije rata desetinama godina, dok RS nije ni postojala prije 20 godina. Prije nastanka RS Kosovo je vec trazilo otcijepljenje. RS je sada nesto sto je Kosovo bilo u bivsoj SFRJ. Sto znaci da ce mozda u daljoj buducnosti dobiti nezavisnost. Ali vidimo da postoje razlike u prijeratnom statusu u bivsoj Yu i vjerovatno ih zato sada medjunarodna zajednica drugacije tretira.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Kosovo nikad ne moze biti izjednaceno sa RS jer su Albanci vjestackim putem naselili Kosovo, a na osnovu dobrote Srba i Tita koji su ih pustali tamo da imigriraju. Ako ja primim nekog u donji sprat kuce i dam mu da tu zivi jer je jadan i istjeran iz svoje, ionako siromasne, porodice, a onda mi on okrene ledja i hoce dio kuce, da li je to normalno i ko je tu u pravu?
S druge strane Srbi i islamizovani srbi zive na prostoru teritorije koja se danas zove BiH od vajkada.
Te 2 stvari se nikad ne mogu izjednaciti, Kosovo nema nikakvo pravo na nezavisnost, a RS itekako ima.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pa jbg i mi smo po tome vještački naselili Beograd na osnovu dobrote Ugara koji su Srbima poklonili BG, isto važi i za nas neko je prije nas bio ovde i primio nas ili smo mi uletili i istjerali nekog odavde, sve je to isti kurac.
Ma ko bio u pitanju važi ona; "pomozi sirotu na svoju sramotu", svakoga treba u startu odjebati i svi će biti srećniji.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

o cemu ti pricas? Prostor beograda je naseljen slavenima jos u 6om vijeku. a stefan dragutin ga je proglasio glavnim gradom za vrijeme svoje vladavine (decenijama prije kosovske bitke)...

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Pa jbg i mi smo po tome vještački naselili Beograd na osnovu dobrote Ugara koji su Srbima poklonili BG, isto važi i za nas neko je prije nas bio ovde i primio nas ili smo mi uletili i istjerali nekog odavde, sve je to isti kurac.
Ma ko bio u pitanju važi ona; "pomozi sirotu na svoju sramotu", svakoga treba u startu odjebati i svi će biti srećniji.

I naravno da ne vrijedi isto pravilo jer ne mozes ici toliko nazad u istoriju jer bi onda morao npr. citavu ameriku vratiti indijancima ili sl.
U svakom slucaju, gledaju se odnosi koji imaju veze sa geopolitickom situacijom, a ne znam sta ti pokusavas navuci?

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:

ne, apsolutno nikakve.
ako cemo da naprdjujemo o ustavu, onda je, realno, bih bila republika sa pravom otcjepljenja od SFRJ. 1991 (ili 1992, koja je vec godina bila) odrzan je referendum u bih na kojem je vecina izrazila zelju za otcjepljenjem bih. prema tome, bih je sasvim legalno postala nezavisna drzava, i mi smo obicni pobunjenici i fasisti koji su htjeli veliku srbiju. jel se tebi svidja takvo tumacenje situacije?
meni je, licno, prica kad je sta bila drzava i kako je ko sta naselio prilicno besmislena. ono sto je fakticno stanje je da na kosovu zivi 90 i kusur posto albanaca. mozda se nama ne svidja kako je do toga doslo, ali je tako. i ta teritorija treba da bude nezavisna ako je to volja tamosnjeg naroda. isto tako i republika srpska, gdje zivi 90 i kusur posto srba, treba da bude nezavisna ako njeno stanovnistvo tako zeli.
al nemoj da mi prdimo o ustavu kad je u pitanju kosovo, a kad je u pitanju bih/rs, e onda ne valja ustav nego treba prihvatiti fakticko stanje

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 22:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nijedna republika po ustavu SFRJ nije imala pravo na otcjepljenje.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:

sve republike (ali ne i autonomne pokrajne) su po ustavu SFRJ imale pravo otcjepljenja.
ali to nije ni bitno. po meni je svaki ustav koji brani nekome nezavisnost i pravo na opredjeljenje jednostavno glup

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_zoka je napisao:

Koliko se ja sjecam sa televizije pocetkom devedesetih republike su imale pravo na otcjepljenje, samo pokrajine nisu. Sad ne znam, posto su tad televizije neobjektivno izvjestavale mozda su to slagali ili izvukli iz konteksta. Uglavnom, svih ovih godina sam drzao da su republike imale pravo a AP nisu. Imas li negdje gdje pise to posto me bas zanima istina i posto sam vise puta cuo da su republike imale pravo na otcijepljenje?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ne znam sto ulazite u pitanje jugoslavije, kad je u pitanju mnogo dublja i opseznija tema nego samo "da li je neko imao pravo na otcjepljenje"...
prava tema je da li podstanar ima pravo da prisvoji dio kuce? gdje to ima?

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 23:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Kod nas...

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 02:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:

sve republike (ali ne i autonomne pokrajne) su po ustavu SFRJ imale pravo otcjepljenja.
ali to nije ni bitno. po meni je svaki ustav koji brani nekome nezavisnost i pravo na opredjeljenje jednostavno glup

Nije bas tacno da su republike imale pravo na otcepljenje. One su imale to pravo samo ukoliko se vrhovna vlast slozi sa tim, sto u SFRJ nije bio slucaj.

AP nisu imale takvu opciju.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 02:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ono cega se ja sjecam da su pred saveznim ustavnim sudom Jugoslavije pokrenute procedure za ocjenu ustavnosti nezavisnosti republika, ali da niko nije htio cekati njihov konacni sud. Zanimljivo kako se pravo vise postuje danas nego prije 20 godina.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 10:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nije bas tacno da su republike imale pravo na otcepljenje. One su imale to pravo samo ukoliko se vrhovna vlast slozi sa tim, sto u SFRJ nije bio slucaj.

zar vrhovna vlast nije bilo predsjednistvo, ciji su se manje vise svi clanovi osim srbijanskog zalagali za nezavisnost republika? cak je i predsjednik SFRJ na samom kraju svega bilo ono govno od mesica, a nesto se ne sjecam da se on protivio nezavisnosti...

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:

zar vrhovna vlast nije bilo predsjednistvo, ciji su se manje vise svi clanovi osim srbijanskog zalagali za nezavisnost republika? cak je i predsjednik SFRJ na samom kraju svega bilo ono govno od mesica, a nesto se ne sjecam da se on protivio nezavisnosti...

Председништво је по уставу морало да да сагласност за отцепљење. То се није десило. Међутим, догађаји су се одвијали пребрзо и било је како било. Уосталом све што се дешавало показује само правни колапс тог Устава из 1974.

Citiraj:
Suđenje Haradinaju: Kabaši se ne seća

http://www.mondo.rs/s215439/Info/Srbija ... _seca.html

Citiraj:
Na većinu tužiočevih pitanja, Kabaši je danas odgovarao sa "ne znam" i "ne sećam se" ili "ne mogu da odgovorim na pitanje".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 170  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]