Rocker je napisao:
Državu nemamo jer nas bošnje neće ostaviti na miru, i radeći na svoju štetu nadaju se da ćemo mi prvi pokleknuti. Istog trenutka kad se taj problem riješi, građani će moći neopterećeni strahovima za vlastiti život i opstanak izabrati politiku koja može ponuditi ono što nam svima treba, pravdu, socijalnu sigurnost i manje lopovluka.
Tako su i Hrvati mislili. Kad dobiju nezavisnost krece prosperitet i ljubav prema drzavi. Problem je Balkanski mentalitet koji je trajna kategorija. Ideja nacionalnog oslobodjenja dobro dodje da ljudi psihicki ne pucaju jer tako im uvijek tinja nada "Kad se mi oslobodimo, a hocemo, bice nam bolje i sve ce doci na svoje mjesto". Isti problem imaju Bosnjaci, kontaju sad smo u blatu, ali kad mi BiH napravimo unitarnom tad ce to biti Svica.
Dobar primjer za moju tezu su Slovenci. U kakvu god situaciju da ih bacis ili u kakav god sistem da ih uguras oni drze nivo. Jevreji u Izraelu napravili cudo od drzave na svakom polju - industrija, prerada slane vode u pitku, visokotehnoloski centri, obrazovanje, vojno izenjerstvo, turizam, arhitektura, umjetnost. Razbijaju kako rade, a oko njih sve drzave na nivou srednjeg vijeka.
Ko hoce da zivi i gradi kvalitetan kolektivni sistem taj se seli s Balkana. Tako je bilo prije 500 godina, tako je danas, a bice i ubuduce.