banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Avg 2025, 10:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 256  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Feb 2014, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
MILAN DAMJANAC: NJEGOŠ ILI BEG SRBA IZ ISTORIJE
Spoiler:
Mediji i konstantno samoponižavanje naših vlasti oduzeli su nam svaki osećaj dostojanstva i samopoštovanja

Nakon skandalozne vesti iz Haškog tribunala da se i najveći srpski pesnik Njegoš spominje kao mogući inspirator zločina, postaje jasno da je na delu promena istorijske svesti srpskog naroda i izjednačavanje uloge Srba u ratovima u bivšoj SFRJ i uloge Nemačke u Drugom svetskom ratu. Ta vrsta zlonamerne ideološke zloupotrebe srpskih književnika i pesnika u cilju destrukcije srpskog nacionalnog identiteta ima za cilj da prikaže jedan slobodoljubiv narod kao narod koji živi kontinuitet mržnje. U tom smislu srpska se istorija sagledava u ogledalu sadašnjosti, a ne obratno i po standardnoj zapadnoj slici sveta u kojoj sve mora biti oštro podeljeno na suprotstavljeno dobro i zlo, u kojoj su „dobro“ uvek oni, a „zlo“ svi koji se sa njima ne slažu ili im ne daju rudna blaga i naftu džaba, sve što se vezuje za Srbe mora biti zlo i mračno.

To zlo nije čak ni trenutno, već je produkt celokupne srpske istorije i nacionalne svesti, događaja davno zaboravljenih, te se i pesničke fikcije i mitovi uzimaju kao ozbiljne istorijske činjenice koje svedoče u korist fiktivnog zločina koji se proglašava realnim (u ovom kontekstu to je „istraga poturica“) i tako stvaraju neodržive paralele koje su ništa drugo do ideološki konstrukti koji imaju za cilj opravdanje zločina nad srpskim narodom. Ideološka zloupotreba uvek ima za cilj da prikrije laž i od nje načini istinu. I ne samo to; ona donosi olakšanje zapadnom mnjenju, istom onom mnjenju koje je dopustilo bombardovanje Srba, vojnu intervenciju u SFRJ i koja guta laži o etničkim čišćenjima i genocidima koje su Srbi načinili iako je po popisu Srba u svim republikama pa i u sopstvenoj, drastično manje, dok je onih nad kojim je navodno izvršen genocid drastično više.

UČINAK DOMAĆE ELITE Proglašavanje laži istinom ima dakle dvostruku funkciju, da opravda zločin i laž i proglasi neprijatelja krivim od nastanka i istorijskih početaka. Neprijatelj mora biti doživljen kao neko ko je oduvek kriv i ko nije nevin, te se stoga na njega moralni zakon ne primenjuje, a život običnog Srbina stoga ne može biti izjednačen sa životom nekog drugog nevinog ljudskog bića. Pošto je neprijatelj kriv od rođenja, kako bi od njega načinili prijatelja, moraju ga prevaspitati i nanovo izdresirati jer oni na to imaju pravo kao predstavnici „dobra“ u cilju pobeđivanja „zla“ u nama.

Tu na pozornicu stupaju domaći vršioci vlasti koji saučestvuju u ovoj promeni kolektivne svesti, a vrlo često je čine unapred, bez spoljnjeg zahteva. Naši domaći predstavnici, a strani poslušnici, često predosete reakciju stranih vlada, te se unapred mažu katranom i perjem. Naša elita više ne čeka zapadne prekore i zahteve, već se ona unapred, preventivno, ograđuje od svega što bi moglo biti shvaćeno kao problem. Ona predoseća. Stoga je, još odavno predosetila problem oko Njegoša. Pitanje je, doduše, da li se ovde radi o predosećanju ili proizvodnji problema. Zapravo, domaća elita je ona koja češće i istrajnije pokušava da od Srba stvori podobne Srbe nego Imperija, kojoj to naime odgovara. Tako naša elita ima ulogu tužibabe koja velikom učitelju dostavlja spisak svih štetnih srpskih pisaca, pesnika, intelektualaca i daje razloge za njihovo izbacivanje iz kolektivne svesti, na šta učitelj reaguje pomalo iznenađeno i zadovoljno, odajući priznanje tako poslušnim i prosvećenim narodnim elementima.

Stoga je i ova priča oko Njegoša, kao i svaka druga nacionalna sramota, prošla neopaženo i ćutke, iz dva razloga – prvi je što smo na poniženja navikli, a drugi je što nas je naša elita na ovo poniženje unapred pripremila. Godinama se ovde vrši zloupotreba prošlosti iz ugla sadašnjosti, što je nedopustivo, jer se iz vida ispušta kontekst prošlosti koja je obitavala u svojoj sadašnjosti, u svojim vrednostima i stremljenjima, i ona se ne može procenjivati sa aspekta „vrlog novog sveta“ 21. veka. Ne samo što se to ne sme činiti već to ne čini nijedan ozbiljan i priseban narod, nijedna ozbiljna i prisebna elita, niti ijedna vlada ijedne države sme da dozvoli ovakvu zloupotrebu svojih nacionalnih utemeljivača.

Iz pozicije sadašnjosti, u kojoj su nastali termini „genocid“ i „etničko čišćenje“, prošlosti se pripisuju te kvalifikacije, te se Njegoš retroaktivno izvodi na sud istorije da mu se sudi ne iz ugla njegovih dostignuća, kvaliteta njegove umetnosti, dobrobiti za društvo u kojem je stvarao, značaja njegove zaostavštine ili konteksta u kojem je živeo već iz ugla sadašnjih normi i vrednosti. Bilo kakvo odudaranje od tih normi povlači za sobom svetsku osudu, i to ne pojedinačnu, već kolektivnu.

Osuđujući Njegoša, oni osuđuju Srbe, srpsku istoriju, srpsku književnost i elementarno pravo na slobodu. Iza napada na Njegoša krije se napad na nacionalni identitet i potreba da se on promeni. Novi nacionalni identitet veličao bi književnike i heroje koji su zastupali herojsko trpljenje okupatorske vlasti, herojsko odricanje od samopoštovanja, slobode i života i bezuslovni pristanak na tiraniju. Svi drugi su potencijalno zagovarali stvaranje snažne srpske države i oslobođenja Srba, što je potencijalno opasno.

UMESTO NJEGOŠA BEKVALAC Opasno je po zapadne geostrateške interese na Balkanu i stoga se takvi moraju proglasiti genocidnim, zločinačkim, i nepoželjnim za vaspitanje novih generacija srpske omladine. Umesto Njegoša, čitaćemo Biljanu Srbljanović,a možda i Natašu Bekvalac. Mada, iskreno govoreći, nema razloga da se zamajavamo domaćim, kada možemo učiti od stranih velikih umova, a toliko takvih je prodefilovalo kroz Srbiju i srpske obrazovne institucije proteklih godina.

Predlažem da srpsku istoriju učimo iz dela Franje Tuđmana i rešimo problem neprihvatljivih pesnika i književnika. Važno je samo da ne spominjemo da je najednom problem Njegoš, a nije budući svetac Alojzije Stepinac. Sila uvek želi da se legitimiše kao pravda. Neograničena moć uvek želi da se legitimizuje, a zločin da se opravda i skine sa sebe žig krivice, zato se i na tzv. sudu pod imenom Haški sudi srpskoj istoriji, sadašnjosti i budućnosti, pošto će agresori postati nevini kada ih mi od krivice oslobodimo, kada mi poverujemo u njihovu istinu.

U tome im svesrdno pomaže i naša politička elita pokušavajući da od Srba stvori neke nove Srbe, drukčije i manje opasne. Takvi će Srbi biti opasnost samo sami za sebe. Međutim, ni to nije čudno. Suština je da živimo u koloniji u kojoj najvažnije odluke donose izaslanici stranih država, a one manje važne tajkuni i njihovi saveznici u vladajućim političkim strankama. Mediji i konstantno samoponižavanje naših vlasti oduzeli su nam svaki osećaj dostojanstva i samopoštovanja.

Nije ovo nepoznat fenomen. On je poznat i u individualnoj i u kolektivnoj psihologiji. Ukoliko vam dovoljno snažno čupaju dušu, gaze po vašim sećanjima, po precima, po istoriji, a vi tu ne možete ništa; ukoliko dovoljno istrajno rade na tome da vam poviju kičmu i da vam dokažu da je svaki otpor uzaludan počećete da verujete u to. Nakon plača, besa, depresije, dolazi otupelost na spoljne nadražaje.

Verujete, kao što naš narod danas veruje, da je sve uzaludno, da ništa vredno borbe nije. I zato je lakše nacionalnu frustraciju i znake života pokazati kada je u pitanju neko drugi. Zato je moguće da deset hiljada Srba napravi skup podrške Japanu. Zato je moguće da Srbi budu prvi u svetu po brojnosti u davanju podrške Muameru Gadafiju. Mi znamo kako je živeti prazninom, kako je sve izgubiti. Zato je tako lako identifikovati se sa drugim samo da bi se pobeglo od sebe. A od sebe se ipak, ne može pobeći, u šta će se, nadam se, uveriti naši potomci i strani izaslanici.

http://www.standard.rs/milan-damjanac-n ... orije.html

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2014, 01:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2014, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Nikolic - nekad i sad

https://www.youtube.com/watch?v=z7RkWQ-_EoY

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2014, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A7_wwpe_suU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2014, 16:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
"U televizijskoj emisiji Hrvatske radio televizije (HRT) "Nedjeljom u dva", 28. oktobra 2012. godine, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, na pitanje voditelja: "Zašto ste podržali osnivanje Srpske napredne stranke", odgovara: "Мorao sam, rekli su mi u Briselu da stvorim jaku opoziciju, evropsku desnicu ..."

http://getosrbija.wordpress.com/author/getosrbija/

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2014, 08:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
http://www.politika.rs/pogledi/DJordje- ... ci.sr.html

ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ: Тешке речи

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2014, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=370OQ7Xyu1g[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2014, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je danas u Užicu stanovnike zlatiborskog kraja da se na biralištu opredele po političkoj ideji, a ne po nacionalnosti i da podrže koaliciju koju on predvodi jer je ona nastavljač ideje bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti.

To sam morao da kažem ovde u Titovom Užicu, rekao je na mitingu Dačić i dodao da su neki ranije želeli da upale varnicu međunacionalnog sukoba u ovom kraj,u ali da sa "ponosom može da kaže da je sačuvan mir".

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/44430 ... -jedinstva

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2014, 00:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Тај човек је тотална будала.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L-_GepmYoi0[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2014, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Dosta dobra analiza, vecinu zakljucaka Petrovic argumentuje vrlo elokventno i tacno.
Ima tu par stvari za diskusiju, jedna je ona o poredjenju Ukrajinske opozicije i Srpske opozicije(ove tri sto ih on nabraja kao stvarnu opoziciju), o mougucnosti spajanja stranaka sa suprotnim programima ali to je manje bitno.
U Ukrajini je to bilo moguce jer je izvedeno i upravljano iz vana. I ta neprirodna kombinacija stranaka naravno nije na srecu i u korist Ukrajinskog naroda.Ni u istocnoj ni u zapadnoj Ukrajini.

Ono oko Trockog, da je Trocki bio za vrijem ili oko vremena atentata na Ferdinanda u Sarajevu!??
Nisam siguran od kud mu taj podatak i da li je tacan.

Trocki je 28.06.1914 bio u Becu gdje jer radio kao dopisnik Ruskog casopisa mislim da se zvao "Kijevska Misao" ili tako nesto.
Iz Beca Trocki odlazi sa porodicom za Svicarsku dan prije nego su u Becu stupa zakon o hapsenju Srpskih i Ruskih aktivista 02.08.2014.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2014, 15:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
jutros u autu na radiju čuh baš jednu tužnu priču :( :(

kažu da je zimbabve bio jedna od rijetkih zemalja koja je u un glasala protiv APSOLUTNO SVE I JEDNIH sankcija protiv srbije,od onih prvvih 1992,do bombardovanja,otvorenog zida sancija i svih ovih rezolucija i priznavanja kosova..

a današnja "srbija" se bez ikakvih moralnih dilema priključila zapadnjacima i glasala za uvođenje sankcija zimambveu :(

sve znam,i da je politika kurva,i da su samo interesi vječni,ali baš mi nekako žao bilo...možda baš zato što je riječ o takvoj bijedi,a još pamtim i one susrete tita i roberta mugabea,nesvrstani,ovo,ono..

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2014, 16:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Pa kad smo mi onomad uveli sankcije Bjelorusiji, nista me ne cudi.
Mi, mislim, Srbija, a ne mi kao RS/BiH :)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2014, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
Dosta dobra analiza, vecinu zakljucaka Petrovic argumentuje vrlo elokventno i tacno.
Ima tu par stvari za diskusiju, jedna je ona o poredjenju Ukrajinske opozicije i Srpske opozicije(ove tri sto ih on nabraja kao stvarnu opoziciju), o mougucnosti spajanja stranaka sa suprotnim programima ali to je manje bitno.
U Ukrajini je to bilo moguce jer je izvedeno i upravljano iz vana. I ta neprirodna kombinacija stranaka naravno nije na srecu i u korist Ukrajinskog naroda.Ni u istocnoj ni u zapadnoj Ukrajini.

Hoćeš da kažeš da se patriotski blok u Srbiji ne može stvoriti bez pomoći stranog faktora ?

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2014, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Brale001 je napisao:

Hoćeš da kažeš da se patriotski blok u Srbiji ne može stvoriti bez pomoći stranog faktora ?

:D
Ili da okrenemo to tvoje.

Hocu da kazem da se ne moze stvorit protiv uticaja stranog faktora.

Taj strani faktor je dobro prisutan i aktivan. Nema vise nikakve slucajnosti ili desavanja od sebe. Ni u Srbiji ni u BiH to je realnost :D
Znaci ako bas tako pitas, sta god da se desava on je umijesan.... i odlucujuci je. :D

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2014, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:

Taj strani faktor je dobro prisutan i aktivan. Nema vise nikakve slucajnosti ili desavanja od sebe. Ni u Srbiji ni u BiH to je realnost :D
Znaci ako bas tako pitas, sta god da se desava on je umijesan.... i odlucujuci je. :D

Ovo gore je tacno,naravno taj strani faktor je neprijateljski nastrojen.Prijateljski nastrojeni strani faktori izostaju ili u najmanju ruku nisu aktivni onoliko koliko bi trebali biti sto je zabrinjavajuce,ali u neku ruku i dobro jer teska vremena uvijek iskristalisu u jednom narodu i one najbolje i one najgore.Moje licno misljenje je da je moguce pomrsiti racune zapadu i bez icije pomoci ali za to je potrebna politicna zrelost i velika odgovornost isto tako a mozda i najbitniji faktor su mozda ljudi koje je jako tesko ucjenjivati ljudi koji nemaju mrlju na svome imenu.A takvih je danas jako malo u politici.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2014, 19:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Brale001 je napisao:

Ovo gore je tacno,naravno taj strani faktor je neprijateljski nastrojen.Prijateljski nastrojeni strani faktori izostaju ili u najmanju ruku nisu aktivni onoliko koliko bi trebali biti sto je zabrinjavajuce,ali u neku ruku i dobro jer teska vremena uvijek iskristalisu u jednom narodu i one najbolje i one najgore.Moje licno misljenje je da je moguce pomrsiti racune zapadu i bez icije pomoci ali za to je potrebna politicna zrelost i velika odgovornost isto tako a mozda i najbitniji faktor su mozda ljudi koje je jako tesko ucjenjivati ljudi koji nemaju mrlju na svome imenu.A takvih je danas jako malo u politici.

Apokalipto, sumnjiv si mi.

Kad smo vec u tom tvome diskursu.
Intreresantno je nesto, cini mi se da je i Petrovic spomenuo to nesto kao, parafraziram : Sve revolucije su uvezene, eto i Oktobarska je projektovna i donjeta , nije iznikla iz Ruske realnosti tako nesto...

Znaci ti govoris o nekim radikalnim promjenama u Srbiji ne o friziranju o promjenanama koje bi iznikle iz domaceg sjemena.
Govoris o promjenama koje bi uzdrmale temelje tj rusile temelje. :roll:
O necemu gdje se nebi radilo o rusenju jedne garniture i dovodjenju druge(postenije, moralnije, iskrenije i ne korumpirane). :D

I pitas se da li je takvo nesto moguce da se nesmetano javi, da se razvije i uspije u jednoj sadasnoj Srbiji. U ovom okruzenju i ovoj realnosti.

Lijepo to zvuci brale ali ode ti dalje od mladog Bazarova ka .....sir Thomas More. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 22:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 22:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Фотошоп је чудо. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2014, 22:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nije fotosop, desilo se slucajno (druga strana kaze da nije slucajno) na nekom njihovom sastanku ovih dana. Zanimljiva igra sijenki.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 256  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]