Flavoure-Flave je napisao:
Formalno je to sve lijepo. Pravo stanje stvari govori nesto drugo.
A šta ono govori ? Srbija učestvuje u partnerstvu za mir ; Vojska Srbije radi po programu NATO-a ; Saradnja Vojska Srbije sa gardom Ohajo ; Profesionalizacija vojske teče po NATO standardu ; Oprema koja se planira kupiti/nabaviti je sve od NATO-a i sa zapada.. Evo, to je pravo stanje, a na kakvo ti stanje misliš.. to je vjerovatno 99 godina i opet oni ružni snovi..
Nemoj meni sugerisati koje knjige da citam ziv bio.

Imam ih i previse pored sebe momentalno. I to jos na "tudjem" jeziku.
Svako ima svoje autore.Toliko o tome.
Pa moram da ti dam prave autore i prava djela da čitaš o poznavanjima NATO-a, njegove strukture, djelovanja i ostalog.
I nije ti ovo sugestija, već prijedlog, a to su već dvije odvojene stvari. Što se mene tiče, ni 1% me ne interesuje hoćeš li ti pročitati neku knjigu od ponuđenih, samo ako daješ nekakva svoja saznanja i mišljenja onda je pravi nosiuns ako ih formiraš bez spoznaja ovih autora koji su pojedincima kao meni otvorila oči.
Ti jednostavno prelako prelazis preko nekih stvari koje su se desile. Ja (a i veliki broj Srba) ne mogu i ne zelim da prelazim preko tih stvari. Ako sami sebe ne postujemo, nece nas ni drugi postovati.
Ja u NATO bombardovanju nisam nikoga izgubio, ali sam se saosjećao sa svojim narodom u Srbiji, a prvi razlog zbog čega ja mogu da pređem preko toga, jeste nesposobna politika Miloševića koja je i dovela do toga. Razgoropadio se čikica i misli da je Bog, odbija sve prijedloge.. omg. kao da bi okupacija (predviđena u Rambujeu) bila vječna i kao da svaki pokušaj nastavka sukoba vladinih snaga i separatista prestane. Na svaki trik Albanaca vlast nasjedne, kao u slučaju Račak ili u selu Mališevo, što je komično za jednu vlast koja propagira da je "najjača i najnacionalnija od svih država Balkana".
A ulazak u NATO nakon par godina od bombardovanja je sve samo ne samopostovanje.
A kome trebamo iznositi poštovanje ? Tj. zbog čega bi mi uopšte iznosili svoje poštovanje bilo kome ? Rusima ? Pasivnoj Rusiji koja gleda samo svoje državne interese i koja gleda "kako da zaustavi širenje NATO" ? Kako brani Kosovo (jelte, zbog Srbije) zato što "vole braću Srbe" ? Ma, volim i ja njih ali bi ipak volio da mi vodimo nacionalnu politiku ujedinjeni sa zapadom od kojeg danas i najviše preživljavamo.
Sto se tice nacionalnog identiteta. Sta je sa Austrijancima? I ostale zemlje EU i EWR koje nisu clanice NATO-a? Jesu li oni "izgubljeni"?
Je li u djelu gdje se nalazi Austrija postoji "jak nacionalizam" ? Je li Austrija ima razloga da se boji za svoju bezbjednost ? Hoće li joj bezbjednost biti ugrožena u skorijoj budućnosti ?
Graniči se sa Mađarskom, Slovenijom, Italijom, Njemačkom, Češkom Republikom i Slovačkom, da li tu ima razloga za prijetnju po nacionalnu bezbjednost ? Da ima, vjeruj mi, ne bi oklijevali ni jedne sekunde da uđu u NATO.
U Srbiji vlada jak nacionalizam, snažne emocije prema prošlosti, dosta nacionalnih manjina tipa Albanaca i Bošnjaka (Preševska Dolina, Sandžak) ili Mađara (Oko Subotice), da ne spominjem Kosovo u kojem danas imaš dva miliona Albanaca, a koje Srbija smatra svojim građanima i kao da podpadaju pod ustavno-pravni sistem Srbije, iako je to praktično nemoguće. Dalje, graniči se sa dosta država sa kojima je u istoriji imala sukobe prije svega nacionalnih i konfliktnih, a u budućnosti ukoliko Srbija ne uđe u NATO možemo očekivati i nove sukobe i ratove, a možda i građanski rat ukoliko se nastavi sa padom nataliteta, a nastavi veoma veliki rast nataliteta Albanaca i Bošnjaka.
Prema tome, jedan je NATO i jedan je vojni savez koji može da sačuva bezbjednost na Balkanu(ako je to nama u interesu, a ako nije, hajmo Huso da se `bijesimo na Terazijama).
Bezbjednost!? Od koga su ugrozene drzave NATO pakta izuzev par drzava pijuna na "rubovima" NATO-a? Jel ti stvarno vjerujes u tu doktrinu????
Da li ti znaš osnovne elemente suverenosti ? Možda znaš, ali evo ja ću te podsjetiti da jedan od osnovnih elemenata suverenosti je bezbjednost koju svaka država mora da ima ukoliko želi da ostane međunarodno priznata država i članica UN, uostalom i članica NATO-a.
Danas, skoro sve zapadne države postaju višenacionalne države, što znači da u njima živi dosta ljudi koji su se doselili iz inostranstva. Tako i imigranata koji su nezakonito se nastanili trajno u nekoj državi. I to je jedno od najvećih prijetnji po bezbjednost u Evropi. Očuvati recimo mir u Italiji po ovom pitanju je od vitalnog interesa za EU i NATO. Pogotovu zato što tamo dolazi do raznih spletki i sukoba vladinih snaga, mafija (tipa Kalabrija) i imigranata odnosno emigranata.