banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Dec 2024, 19:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1547 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Okt 2024, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Нетањаху није будала, али изгледа у влади има одређен број манијака. Утицајних и крајње фанатичних. Видјећемо. Нешто не вјерујем да ће се овај пут ићи до краја. Сателитски снимци показују високу прецизност прошлог Иранског напада, а иако су иза Израела, ово није врхунац штете који могу (конвенционално) нанијети. Нешто не вјерујем ни да би Вашингтон тек тако препустио Украјину, а ако почне доле, сав фокус иде тамо, па би морали...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 22:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mislim da je Iran svjestan svojih postupaka, šta će dobiti a šta izgubiti u nekom konkretnijem sukobu.

Pitao sam prije pitaću opet, da li je Izrael ikad odgovarao za štetu i vojne akcije što je pravio po okolnim državama u zadnjih nekoliko decenija.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Daj Fiki, gori si nego Danica!
Kakvo odgovaranje? Kome?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Pa Vuku! Vidiš da je Danica....

Šalu na stranu, ako se zakuva, najebali smo svi makar inflacijom i krizom...
A isto tako se nadam da nisu sa svih strana toliki kockari , pokeraši i budale. Sa nuklearnim igračkama, to je kraj gospodo.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 07:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ja se nadam da generali nisu idioti, u političare se teško pouzdati.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 07:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Nije mi sasvim jasan odnos Irana prema svemu, jer kada pogledam geografski, nisu susjedna zemlja, etnički nisu povezani s Arapima, a čak im ni religija nije potpuno ista kao kod njihovih proksi organizacija koje podržavaju... tako da ne razumijem zašto se uopšte u to petljaju. Stvaraju sebi dodatne neprijatelje, a već ih imaju među arapskim zemljama.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Drizzt je napisao:
Nije mi sasvim jasan odnos Irana prema svemu, jer kada pogledam geografski, nisu susjedna zemlja, etnički nisu povezani s Arapima, a čak im ni religija nije potpuno ista kao kod njihovih proksi organizacija koje podržavaju... tako da ne razumijem zašto se uopšte u to petljaju. Stvaraju sebi dodatne neprijatelje, a već ih imaju među arapskim zemljama.

Crni i bjeli sesiri!!!

Na pocetku da kazem daleko od toga da je Iran drzava za primjer i bez mana.

Ako tako postavis pitanje (zasto se petlja) ispada da je iran na vrhu, on je top i nema gore niko iznad u ovoj muljazi. Sta se sad gura tu Iran...?
Tako postavljen odnos i relacije u regionu logicki dodje da je sve do Irana. On vodi igru ovde.
Medjutim ili Ali!!
Iran se ne pita. Iran ne vodi tu igru ovde. Nafta i samo Nafta!!

Ekipa za zapada je isutana iz Irana, skinuta sa zlatne koke i slatke dude te nabijena nogom u dupe(mrsh vani) od Homeinija i Islamske revolucije.
Od tada je Iran meta izvor nestabilnosti, zla, terorizma, najveca i najopasnija drzava a do tad je bio med i mlijeko...eshh!!

Kako je Srbija predstavljana za vrijeme 90 kao najgore zlo koje treba rasturit, zasuti bombama taj narod koji terorise Albance i sve oko sebe, opravdati fasizam i zlocin primjenjen prema njoj u to vrijeme(a i danas ju zapad tretira kao negativan faktor u regionu a Kosovo kao dobar i pozitivan) tako je Iran vec 40 godina predstavljan kao meta koju treba po svaku cijenu rasturit(izvor terorizma, negativnog uticaja...).

Netko na zapadu se isto tako pita sta ta Srbija stalno nesto trazi, nikako da prihavati sta joj kazu nikako da se smiri...mozda nije poredjenje najprimernije ali tako zapad prezentuje stvarnost tebi i meni!
Dobri i losi momci, crno i bijelo, losi momci imaju crne sesire a dobri bjele....pa gledao si kaubojske filmove? :D

btw htio sam reci ima veci nos koji se gura i rovari ovde u regionu....kakav Iran!

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Jasno mi je da nije Iran crna ovca i njihov stav gdje ne podržavaju ISIS niti su u dobrim odnosima sa Talibanima, a opet s druge strane ne podržavaju američki način na koji rješava te probleme i način koji se pokazao da ništa nije dobro donjeo (Irak, Afaganistan, Libija, Sirija) (i naravno da su svjesni da je interes USA samo nafta)..samo pored svih tih problema, ne vidim zašto toliko energije i novca protiv Izraela. Razumijem stav Irana, ali ne vidim politički da je mudro.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 17:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ISIS i Talibani su Americki proizvod od nacrta tj dizajna sve do upakovanog proizvoda plasiranog sa trake.
Koji je to americki nacin rijesavanja ISIS, talibana o cemu ti to...??

I Hamas je stvoren uz njihovu pomoc da se rascijepi FATAH i sve druge slicne tvorevina koje su finacirali i pravili po svijetu?
Kako su nastali Mudzahedini i Osama i sva ta belosvetska bagra sto hara i neda disat obicnom covjeku ko kuga su ....al kuga prodje ovo je zajasilo pa tjera!!
Iran nije Eldorado daleko od toga, narod pokusava da zivi ko svaki drugi kako umiju i znaju u datim okolnostima nista bolji nista gori od drugih.

Sta bi trebo Iran da kaze evo slobodno udjite i uzmite sve sta vam treba skinut cemo gace... i naravno ide uz to ide : Jus Primae noctis?

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
...osim sto su i Hezbolah i Iran Siiti,a ( skoro) svi ostali suniti

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Trenutno Bibi nesmije da stane, ako stane zna sta ga ceka.
Za Netanjahua prekid rata sad nije opcija, plus pitanje je koliko on odlucuje o strateskim planovima i ratu koji sad vodi Izrael a koliko veliki brat.
Za njega licno ima opcija A: da hara po Libanonu, ocisti Gazu i zapadnu obalu i tako se odrzi do daljenjeg i polako izvlaci iz kaljuge nekaznjeno.

Ili opcija B: da sa Amerima tuku Iran zestoko jos zesce nego sto su SRJ jedno 3-6 mjeseci raketama pa onda avijacijom da devastiraju i sve uniste. Na taj nacin pokusaju izazvat prevrat u Iranu (sto je malo vjerovatno) ili osvojit dio teritoriju sa naftom sto su veci izgledi.
Vidjet cemo meni vise lici da ce ici opcija A jer opcija B je vrlo riskantna suska se da je Iran mozda u posjedu neceg vrlo "gadnog"...!!

Plus pitanje je da li Ameri mogu vodit dva ovakva rata u isto vrijeme, jedan proksi laksi i srednjeg inteziteta po njih (Ukrajina) i jedan stvarni veceg inteziteta i kostanja sa Iranom u isto vrijeme.
A tu su i izbori...?

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 23:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Drizzt je napisao:

Nekad se mogao hvatati radio signal iz Irana na srednjim talasima i na srpskom jeziku, spiker jasno kaže vijesti na srpskom jeziku. Ja sam to slušao kada god bih mogao uhvatiti.

Ako mogu lažovi iz radija slobodna evropa da iskaču iz paštete ja hoću da slušam iransku radio stanicu.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2024, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako se plebes u Izraelu odnosi prema ratu i prema tome kako Bibi vodi isti?

Neko postavlja pitanje na ovu klaonicu i sve sto se desava mora biti opozicije u samom Izraelu.
Ima li opozicije i kako se to manifestuje?
Nema. Sva kritika Bibja koja dolazi od plebesa iz Izraela usmerna je na jedno a to je na status taoca i oslobodjenje istih. I skorasnje demonstracije 300.000 u Izraelu su bili usmjerene proti slabosti Bibija da oslobodi taoce. Demostracije nisu bile protiv rata i zaustavljanje istog. Rat nije bio glavni moto i uzrok istih.

Ogromno stradanje, teski zlocini i teror nad Palestincima nije u fokusu niti blizu istog. Vecina javnog mjenja sto se tice Palestinaca ide za time: Sami su si to izazvali.

Taoci (od svih koliko ih je jos ostalo)jesu problem i izazivaju reagovanje javnosti, uslozavaju situaciju!

A Bibi radi sve da se oslobadjanje taoca razvlaci i prolongira sto duze, iz jednog jednostavnog razloga o taocima mora da se razgovara sa Hamasom.
Svaki razgovor sa Hamasom Bibi gubi podrsku ultra desnih koji mu drze vecinu u knesetu. Mislim da sad ima negdje oko 64 od 120 stolice, ako izgubi par fotelja ode sa mjesta premijera izgubi moc a u Decembru mu dolazi salusanje pred sudom za kriminal!!

Ide li pred sud kao obicni gradjanin ili kao premijer velika je razlika, u drugoj varijanti mozda cak nece ni ici dok rat traje i dok odnosi "pobjede"...!!! :)

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2024, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rat uzima i kosta sviju a daje samo malom broju!!
Naravno rat je skup biznis neko to mora sve da plati ili dobro da pomogne!!

Kazu da je turizam bio drugi izvor prihoda u Izraelu sad je ta slavina zavrnuta do daljnjeg. Vecina novih kompanija se sad registruje vani u drugim zemljama.
Vec se vidi da profesije napustaju zemlju prvo idu doktori pa ostali strucnjaci.
Masa rezervista je na rolingu 1 do 3 mjeseca, trpe porodice, biznisi.
Veliki je problem i regrutacija. Veliko broj regruta ne spada pod obavezu zbog iznimke koju imaju "yeshiva" studenti. Taj broj je narasto kazu do 15-20% sposobnih mladih u generaciji.
Pluse procenjuje se da je kredit rejting kod glavnih igraca pao nisko.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 01:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To sa taocima je dubioza možda su ih sami pobili dok su po Gazi orali. Trebaju ruševine otkopavati. Ja bih se preventivno sklonio iz Izraela dok se situacija sa Iranom malo ne smiri. Površina Izrela je slična površini Republike Srpske. Znači nemaš se gdje skloniti.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 15:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Karter je izgubio drugi mandat zbog taoca. Za Izraelski plebes to je vrlo znacajno pitanje pa da se radi i o jednom covjeku a pitanje o Palestincima i sta im se desava ih ne interesuje uopste, plus njihovi mediji filtriraju info kao sto radi svaka drzava u ratu.

Medjutim rat koji vodi Izrael uz upotrebu masovno svih rodova vojske posebno kopnene (tu su tenkovske formacije izrazite i masovne) i avijacije trazi redovito i efikasno snadbjevanje sa gorivom ne samo sa municijom. Gorivo je isto vrlo bitno.

Odakle Izrael dobiva najvece kolicine preradjevina (ne sirove) od nafte?
Interesantno pitanje, a odgovor je iz Rusije i to direktno ne kao EU svercom i krisom.
Ne govorimo o sirovoj nafti tu su Azerbejdzan, Kazakhstan i Gabon prvi dobavljaci vec o preradjevinama od sirove nafte.

Rusija nije uvela nikakve sankcije Izraelu od pocetka rata u Gazi niti prekinula bilo kakve isporuke bilo cega u Izrael.
Izrael nije uveo nikakve sankcije Rusiji niti je isporucivo sofisticiranu ratnu tehnologiju Ukrajini. Cak sta vise Rusi ne ometaju ili nedaj boze obaraju Izraelske avione koji haraju po Siriji a imaju za to mogucnosti iz svoje baze u Siriji. S300 koji je bio namjenje Asadu i koji bi bio stvarna prijetnja Izraelu povucen je nazad u Rusiju.
Znaci Rusi i Izraelci imaju posebne odnose.
Amerikanci i zapad ih fila sa municijom, ratketama, bombama Rusi sa gorivom.
Rat je tako "divna" stvar!!!

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2024, 14:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Taman posla normalno da Izraelci brinu za svoje nestale i da ih zaboli qrac za Palestince kao što ih je bolio prije. Nije prvi put da oni prave akcije spašavanja, samo prije to je bilo gospodskije, sad je to kao što si spomenuo uz sve rodove vojske.

Ali meni je isto tako zaparalo uši kada su jedanput Ameri zaprjetili da će smanjiti pomoć Izraelu ako nastave sa ovim terorom pa su odmah Izraelci odletili u Ameriku da vide šta je to pošlo naopako.

A i gas iz Rusije ide nesmetano preko Ukrajine u Evropu to još nije obuhvaćeno nijednim paketom sankcija.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2024, 08:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Закувало се опет у Сирији. Реџеп Ердоган по ко зна који пут завртио фес. Борбе у предграђима Алепа, побуњеници подржани од Турске, навиру.
Легао би ту лијепо један Орјешник са килотонским пуњењима, и да једна глава буде технички неисправна, па залута унутар турске границе... Порука би била Вашингтону и Лондону, наравно.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2024, 18:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ови изгледа ушли у центар Алепа. И то се ушетали. Нејасна ми је та Сирија... као и Либија, мали број способних/оданих јединица.

Занимљиви су коментатори на Кликсу којима је требало 10ак година да им дође из ду*пета у главу, да је против Асада Израел, и да Реџо Кердоган истима служи...

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2024, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kome je stalo do te teritorije? Ko hoce pustinju, pjeska i divljinu?
Medjutim ili ali.
Nafta je zlatno tele!! Zamisli da je Crni Vrh na available tj ides sjeces uzimas koliko hoces i niko ti nista ne moze ides tako prodajes dan i noc i stokiras kesovinu!!
Tako i Redzo 24/7 privatnim konvojima i placenicima odvlaci Sirijsku naftu vec godinama striktno za sebe i svoju porodicu, plus malo masakrira usput Kurde gdje stigne sa regularnim jedinicama ako zasmetaju.
Isto kao sto su Ameri zaposjeli glavna polja i sisaju li ga sisaju kao krpelji. Asad nije toliko jak da protjera taj olos i ocisti tu gamad.

Pa zar i ti nebi tako da mozes ...jel!? Tako je sad, svijet radi na uzmi gdje god mozes i koliko god mozes jer ce drugi uzet prije tebe!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1547 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]