IvanaRainbow je napisao:
pa ovo samo kod nas moze biti

, o majku mu... zar ne postoji niko u bolnici ko se brine o aparatima (ili neko ko se za bolnicu brine o aparatima...)?
http://www2.serbiancafe.com/lat/vesti/8/34109
Sto se opravke tice stvar nije tako jednostavna. Ja studiram medicinsku elektroniku u Graz-u, pa znam o cemu se radi. Naime medicinski uredjaji su specificni po svojoj namjeni i upotrebi, tako da se zahtjevaju poseban pristup prilikom servisiranja istih. Stvar je u tome sto nije dovoljno samo zamjeniti dio koji ne redi, nego je potrebno istim prilikom odraditi ispit za citav uredjaj. Poslije toga svaki med. uredjaj, u zavisnosti koja je grupa (1,2,3,4) ima odredjene vremenske intervale u kojima se vrse ispitivanja. To je zadano propisima, i to je jednini nacin da uredjaji 100% rade i da neko ne 'rikne' prilikom operacije. Tako da po mom misljenju svaka cast covjeku koji je to odradio, ali ne bih nikome preporucio da sjedne za taj aparat, jer se lako moze desiti da otkaze usred operacije.
POsto je na nasim prostorima med. elektronika totalno strana struka i nema kadra, nije ni cudo sto se takve stvari desavaju. Koliko ja znam smjerove za ovu struku ima Graz, Ljubljana (koliko cujem sve u kooperaciji sa institutom iz Graz-a), Njemacka, i valjda Beograd (nisam siguran).
Iskreno, ovaj posao nije nesto tezak, ja u osnovi zavrsavam elektro fax sa udubljenjem Bolnicka tehnika. Ali je vraski odgovoran, oa nece svako da barka.
POzzz