banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 19:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 12:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
A jel ispravno ili normalno nazvati salon ljepote "Beauty'c"

bjutic?BJUTIC??ahahahahah :lol: :lol: :lol:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
nije pitanje da li je ispravno, svaki naziv je ispravan, imao on grešaka ili ne, već je pitanje da li je taj koji je davao naziv hteo da se to tako zove ili ne?
npr. ja bih svoj kafić nazvao "CпeJs DжEp0нИmo" i to bi bilo savršeno ispravno jer ja želim da se tako zove :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 13:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
Na temu tudjica " Danas nema na ovome svijetu nijednoga jezika (ni staroga ni novoga ), u kome nema tudje rijeci...Ali zato opet ja tudje rijeci ne branim... Mi drukcije ne mozemo poceti nas jezik cistiti od tudje rijeci ,dok najprije ne poznamo sve nase rijeci,koje se po narodu govore; pa i onda je bolje uzeti tudju rijec ,koja je poznata u narodu ,nego li naopako novu graditi..."
Vuk St. Karadzic ,Srpski rjecnik,1818

Nije bas u vezi naziva kafica,al eto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 00:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
Кажем ја да ће мо ми "довландовати".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 00:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

VRABAC je napisao:
Кажем ја да ће мо ми "довландовати".

kad gazde zaborave šta onda očekivati od vrabaca? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 09:03 
Seljachka politika.....da sam ja gazda kafane i ja bih dao neki svjeCki naziv...to je normalno ako donosi profit...u tom i jeste cilj, a da sada nazovem kafanu "kod lepog mitje"...samo ako bih imao 5 miliona i htjeo da cugam sa svojim drushvom u istoj kafani...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 11:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
A moze i neki kompromis npr .``kod lepog psyborga`` sta smeta :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 12:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Kingica:
LEpe moje pametne glavice. Ljubi ih majka tako pametne. Pisanje engleskih rijeci cirilicom nepismenost. Embarassed Embarassed Rolling Eyes Laughing Laughing
Da vas cuje cika Telebak, izgubio bi i ono malo kose sto ima. Neka ste vi meni pismeni pa kud puklo da puklo Laughing Laughing

Ima fino u pravopisu ako ne znate. Napisale cike fino.
Procitajte pa ce vam biti jasnije.

Ali ipak da vam pojasnim.

Recimo izraz know-how, nije pravilno "nou hau", ali je pravilno "ноу хау".
Zvuci malo smijesno ali je 100% ispravno.

Pa ako negdje vidite natpis "ЖИКА ТРЕЈД", on je potpuno pravilan.
Nepravilno bi bilo "ЖИКА TRADE".
Takodje je bi se moglo uzeti nepravilnim "ŽIKA TREJD", pravilno bi bilo "ŽIKA TRADE".

Naprosto ne mogu da vjerujem da se ne znaju ovakve stvari. Izvinite, ja ne studiram srpski jezik, ovo sam naucila u osnovnoj skoli. A osnovna skola je obavezna za sve gradjane.

I moj savjet bi vam bio da ne ulazite u raspravu o necemu ako nemate blage veze o istom. Samo cete ispasti glupi.

Jesu li te učili u toj osnovnoj školi da pored gramatike postoji i sintaksa? Rečenica može da bude gramatički ispravna, a pritom nejasna, dvosmislena, ili sasvim besmislena. (nepismena, je li)

Žika Trejd (ćirilicom, latinicom, glagoljicom) je besmislica. To na srpskom ne znači ništa, a ni na engleskom.

Jeste da gazde imaju slobodu smišljanja imena, što ne znači da je sve što smisle automatski ispravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 14:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Mi ne mozemo birati kako ce se zvati TUDJI kafici, ali mozemo birati kako cemo se zvati MI na forumu recimo.

I evo, pogledajte...

Ja sam Ventilator. :D
Ali imamo ovdje i
Not now, John! :D
Flavoure-Flave :D
Coreman :D
pamella_morrison :D
acrobatico :D
*Kingica* :D
psyborg :D

I nekako, citam temu i imam utisak da su osobe sa 'domacim' nick-ovima za to da je nebitno kako se kafic zove, da li je cirilica ili latinica.
A nick-ovi koji nisu 'domaci' su uglavnom za to da bi gazde kafica trebale davati nasa imena svojim kaficima. :D

"Budimo realni - zahtjevajmo nemoguce!" :D

E kad bi moglo da se tudji kafic zove nekim domacim imenom inace je gazda seljak, a ja...e ja bih sebi bas nasao neki fensi-smensi "stranjski" nick. :D

[ Da se neko ne bi nasao uvrijedjen : nick-ove sam nasumicno nabrojala, sa ove teme, nije nikakva prozivka, samo sam htjela dati primjer. :wink: ]

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Poslednji put menjao ventilator dana 25 Nov 2006, 14:30, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 14:30 
ventilator je napisao:

nick. :D

Ajde prevedi moj nick na srpski....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
psyborg je napisao:
ventilator je napisao:

A zasto bih ga prevodila? :-?

Sto se ne zoves Milojko? Muharem? Matko?
Vitrina?
Bunar?
Mlin? (evo citam na ovoj temi da je "mlin" nasa rijec mnogima prirasla za srce :D )
Fico?
Bosko Buha? :D

I dodala sam pojasnjenje - nickovi su izabrani nasumice, sa ove teme.
Ne prozivam te ljude!
Samo sam htjela pokazati kako je lako napasti druge jer daju kaficima strana imena, kako su te gazde onda seljaci i sta sve ne, te kako bi 'mi' da imamo kafic dali neko domace ime...a tamo gdje 'mi' mozemo izabrati domace ime, a ne neko strano, ipak se dosta ljudi odluci za strano. Cak i onih koji na ovoj temi podrzavaju domace nazive. :D
A ime na forumu ipak nije toliko bitno kao ime kafica. :wink: Jer ime kafica bi trebalo na neki nacin biti dio njegovog imidza, duha koji u tom kaficu vlada.

A sto se tice tvog nicka ja o tom imam misljenje kao i o imenima kafica - tvoje je i nazovi se kako hoces. Ako hoces kineska slova - moze. Ako je tebi dobro i meni je dobro. :D

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 15:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
ventilator je napisao:
I nekako, citam temu i imam utisak da su osobe sa 'domacim' nick-ovima za to da je nebitno kako se kafic zove, da li je cirilica ili latinica.
A nick-ovi koji nisu 'domaci' su uglavnom za to da bi gazde kafica trebale davati nasa imena svojim kaficima. :D

:lol: :lol: :lol: =D> =D> =D>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 15:57 
ventilator je napisao:
psyborg je napisao:
ventilator je napisao:

A zasto bih ga prevodila? :-?

Jer ime kafica bi trebalo na neki nacin biti dio njegovog imidza, duha koji u tom kaficu vlada.

Ma nema kod nas imidza...kakav imidz...samo pare, a naravno da tje klinci radije otici u moloko nego mljeko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 16:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Ventilator:
E kad bi moglo da se tudji kafic zove nekim domacim imenom inace je gazda seljak, a ja...e ja bih sebi bas nasao neki fensi-smensi "stranjski" nick.

To si ti rekla, a ne mi, 'strani izdajnici i domaći plaćenici'. :D

Nakaradno kalemljenje stranih riječi mu dođe kao struganje testerom po violini. Ne ide. Može da se radi, demokratski je to, ko ima testeru i violinu, ili tablu na javnom mjestu, ali ne ide.

Jezik treba da bude razumljiv. Možemo vi da vrajt na aurs verziji spengliša, da se plejamo. Da apdejtujemo naše vokabjularije proizvoljno inventovanim riječima. Biće hard da fajnd nekog da nas anderstenduje, ali lajf je so.

Jezik se mijenja, pojaviće se neke nove riječi, neke od njih će biti pozajmljene. To treba da se desi ukoliko je u funkciji samog jezika, da nam pomaže da se izrazimo. (spisateljica, npr., je dobra pozajmica jer mi inače ne bi mogli reći 'pisac' u ženskom rodu)
S druge strane, imamo ljude sa siromašnim riječnikom, nevješte u izražavanju, koji od jezika prave ruglo. Koriste riječi kao štake.
Najniži nivo na koji izražavanje može da padne je kad se nešto kaže, ili napiše, samo zbog zvučnosti, bez ikakve namjere da se time prenese neka misao, neko značenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 16:38 
Citiraj:
spisateljica, npr., je dobra pozajmica jer mi inače ne bi mogli reći 'pisac' u ženskom rodu

knjizevnica...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 16:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
ineleZub je napisao:
A moze i neki kompromis npr .``kod lepog psyborga`` sta smeta :lol:

Meni je upravo kompromis varijanta pala na um.
A da mi kolektivno otvorimo lokal koji ce se zvati npr. "Jazzbina", posto vise nemamo Jazz Club? :D To je kombinacija "svjetskog" imena, sa nasim autenticnim dodatkom. A i lokal bi se dao urediti u skladu sa nazivom, odredjen je muzicki pravac, enterijer se da fino uklopiti, i sve bi bilo tako savrseno.. :D

Usput, ja nemam nista protiv davanja stranih imena lokalima, ali se u nasim klubovima ne pronalazim bas najbolje, ma kako se zvali. Za sad mi je najopustenije kad zadjem u "Tihe noci".. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

moon je napisao:
Za sad mi je najopustenije kad zadjem u "Tihe noci".. :drinking:

ma nek se zove kako hoće, samo nek je pivo marka! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 17:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2006, 09:59
jo ja sam prije stalno bio u tihim nocima...gotiva
A sad rjedje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 17:43 
Koji kont ljudi ide u tihe notji?

Alkosi teshki ili?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 17:55 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]