banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 15:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Tu su dva oca i dva sina... A samo 3, slovima : tri, jabuke :D E kako ce sad da svi dobiju po jednu jabuku? A nema ni donosenja sa strane, ni dijeljenja jabuka i sl...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 15:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Pero_Bombas je napisao:
Tu su dva oca i dva sina... A samo 3, slovima : tri, jabuke :D E kako ce sad da svi dobiju po jednu jabuku? A nema ni donosenja sa strane, ni dijeljenja jabuka i sl...

Ajoj, to staro k'o grcka...
Pa naravno radi se o dedi, ocu i sinu.

A sad rjesavajte ono moje. :)
FLASH je napisao:
Neki hirurg treba da operise tri pacijenta sa razlicitim vrstima virusa, a pri tome ima dva para rukavica. E sad, posto pacijenti imaju razlicite vrste virusa, hirurg ne sme da dva pacijenta operise istom stranom rukavice (izmedju operacija on moze da izvrcuje rukavice), a takodje i on mozda ima neki virus, pa strana rukavice koju on nosi tokom operacije postane zarazena. Kako hirurg da operise sve pacijenta, a da ne razmene viruse?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 16:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 30 Avg 2005, 16:17
A sad rjesavajte ono moje. :)
FLASH je napisao:
Neki hirurg treba da operise tri pacijenta sa razlicitim vrstima virusa, a pri tome ima dva para rukavica. E sad, posto pacijenti imaju razlicite vrste virusa, hirurg ne sme da dva pacijenta operise istom stranom rukavice (izmedju operacija on moze da izvrcuje rukavice), a takodje i on mozda ima neki virus, pa strana rukavice koju on nosi tokom operacije postane zarazena. Kako hirurg da operise sve pacijenta, a da ne razmene viruse?
[/quote]

Stavi oba para rukavica odjednom, operise jednog pa okrene prvi par ruk., zatim operise drugog pa skine prvi par, onda operise treceg i skine rukavice...Kontam da je izvodljivo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 17:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

E_009 je napisao:
Stavi oba para rukavica odjednom, operise jednog pa okrene prvi par ruk., zatim operise drugog pa skine prvi par, onda operise treceg i skine rukavice...Kontam da je izvodljivo!

Evo vidi da nije:
Citiraj:
...hirurg ne sme da dva pacijenta operise istom stranom rukavice, a takodje i on mozda ima neki virus, pa strana rukavice koju on nosi tokom operacije postane zarazena...

[-X

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 17:26 
Voajer
Voajer

Onda ovako:

Stavi oba para rukavica, znaci jedne preko drugih i operise 1. Skine gornji par rukavica, ispod ima ciste, prema tome njima operise 2. E, sad onaj par sto je skinuo (tj. kojim je operisao 1.) izvrne (posto mu je ostala jedna cista strana) i stavi tako da koristena str. ide na koristenu i operise 3.
Ne znam jesam dobro objasnila, ali valjda je jasno da cijelo vrijeme ima bar jedan par ruk. na rukama ( doduse to je bio slucaj i sa mojim prvim rjesenjem, ali je bio problem sto je prljava str. ruk. u jednom slucaju dodirivala cistu, sad sam to izbjegla!)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 20:13 
Voajer
Voajer

FLASH je napisao:
Eh, vidi, anonima odgovorila prije mene na par min...
btw, to ja nisam vidio jer sam kucao poruku tada. :)

Evo, sada cu postaviti novi...

Update: niste dobro odgovorili za stuke!!!
Nitro je bio blizu, ali nije dobro...
Stuka ne moze da prezivi, ako je gladna, znaci morala bi pojesti jos 3, tako da bi ostale 4, kao sto je venti rekla.

Evo odgovor:
Ako ovih sest vreba dok jedna od onih 18 pojede onu, u ovom primjeru, 25-u i onda ih smazu, onda ih ostaje sest.

Znaci, nije ni 7 ni 4. :wink:

Meni su ova vasa rjesenja malo apstraktna.Ako su sve stuke iste, nijedna nece cekati dok ove druge jedu po dve ili tri odjednom, tj. svaka moze pojesti isto stuka u isto vrijeme i svaka moze 'pojesti' ili biti 'pojedena' pa bih ja to rjesila malo drugacije (elemenat vremena i el. mogucnosti), ok uuuuhhhh :
(uvescu pojmove : 1/3 sita- pojela 1 stuku
2/3 sita- pojela 2 stuke
3/3 sita- -//- 3 stuke, tj (skroz) sita)

- I krug prezderavanja: sve imaju isto vremena i mogu isto pojesti, prema tome 1 na 1, sto znaci od 25 (1 na 1) ostaje 13 (25/2=12,5 ali sve jedu po jednu stukicu pa 13 )
ALI... Jako je bitno da je to 12 stuka -1/3 sitih (pojele po 1) i jedna gladna, slijede 2 mogucnosti u II krugu :
1. Ova gladna je jako spora znaci ostaje i dalje gladna a od 12 – 1/3 sitih, 6 pojede 6 i postane 6 stukica 2/3 sitih
2. Gladna zdere 1 od ovih 12 i postaje 1 – 1/3 sita, od preostalih 11 stuka 5 jede 5 i takodje ostaje 1 sita samo 1/3. Znaci dobije se 5 – 2/3 sitih (pojele 2) i 2 stuke koje su pojele po 1 stuku tj.1/3 site

-III krug prezderavanja: 1. mogucnost opet ima 2. opcije:
1.a) da je jedna gladna, ne samo jako spora, nego jako jako spora i opet ostaje gladna, a ovih 6 se medjusobno jedu i postaju 3 zadovoljne site stuke (onih 2/3 sitosti pretvorilo se u 3/3 sitosti) i to je vec 1. rjesenje: 3 site stuke
1.b) gladna jede jednu od ovih 6 i postaje 1/3 sita. Od 6 je ostalo 5 (2/3 site), pa 2 jedu 2 i to su onda 2 site stuke (3/3 sitost), preostala je 1- 2/3 sita...Znaci tu su 2 site, 1- 2/3 sita i 1- 1/3 sita. 2. rjesenje 2 site stuke

2. mogucnost ima 3 opcije:
2.a) od 5 stuka (2/3 sitih) 2 jedu 2 (onda su 2 vec site),a ostaje 1 – 2/3 sita...Od ove druge dve (1/3 sitost), jedna jede drugu i to je 1- 2/3 sita. Znaci: 2 site (3/3) i 2 koje to nisu (2/3) 3.rjesenje 2 site stuke
2.b) 2- 1/3 site i 1- 2/3 sita su napadaci , tako da samo 1 stuka postaje sita, a ove 2 stuke -2/3 site +jos preostala 1 od onih 5 (2/3) koja ovu rundu propusta.Ok, suma: 1 sita , 3 – 2/3 site ribice tj. 4. rjesenje 1 sita stuka
2.c) 1- 1/3 sita i 2- 2/3 site stuke su napadaci, tj. 2 postaju site a ostaje 1- 2/3 sita + 1- 1/3 sita(od one 2) ili 1- 2/3 sita (od onih 5) oboje mogu ce... ugl. 2 site i 2 – 2/3 site ( ili 1- 2/3 sita i 1- 1/3 sita )
5. rjesenje 2 site stuke

Slijedi da su MOGUCA RJESENJA : 3, 2 ili 1 sita ribica

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 09:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ovako, što se tiče riže, potrebna su 2 vaganja: prvo vaganje stavimo 3-3

1) ako su obje strane jednake težine, lakša je jedna od dvije preostale kese što se ustanovi drugim vaganjem

2) ako su različite težine, onda se uzmu tri kese sa lakše strane, dvije se stave na vagu a treća se ostavi po strani. Ako su obije izvagane kese jednake težine onda je lakša ona treća kesa, a ako nisu... :)

E_009, ovo s rukavicama ti je dobro. A što se tiče štuka, mislim da je pitanje koji je maksimalan broj, tj. traži se teoretski maksimum a ne proračun najvjerovatnijeg ishoda koji uzima u obzir svašta nešto, vrijeme potrebno za jesti, vrijeme potrebno za uloviti... ;) (ne kritikujem te, nemoj krivo da me shvatis)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 11:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Ja sam pomalo u nedoumici, za odgovor na pitanje o stukama...
FLASH cini mi se da si rekao da je odgovor sest (6), a to sam ja upravo i rekao. Osjecam se diskreditovanim. FLASH tuzicu te direktoru skole :D :D

E_009 je napisao:
(elemenat vremena i el. mogucnosti)

Hm. U slucaju da su sve stuke iste onda bi sve imale iste mogucnosti i isto vrijeme da jedu druge sto nas dovodi do toga da ti u prvom krugu prezderavanja otpada mogucnost o sporoj stuki koja ne stize nista da ugrabi

Znaci ostaje 12 sitih i jedna gladna, koja po logici i mogucnostima mora to da nadoknadi u iducem krugu. Znaci u iducem krugu dobijamo 6 stuka od kojih su dvije 1/3 site, posto je gladna u ovom krugu pojela jednu stuku, a jedna je u tom slucaju izvisila za hranu. Dalje idemo logikom da one koje su vise gladne imaju vecu potebu za hranom, znaci one prve krecu u akciju i jedu jos dvije stuke i postaju 2/3 site.Preostale dvije stuke vuku slamku koja ce koju da pojede i uglavnom dobijamo jednu potpuno situ stuku. Znaci jedna potupuno podmirena i dvije podmirene donekle. Ova sita vise ne osjeca potrebu za jelom, znaci postaje plijen, i dobijamo drugu potuno situ stuku, koju na kraju jede ona koja je ostala i tako dobijamo jednu potpuno situ stuku kao odgovor...

Naravno blue je u pravu...

blue je napisao:
traži se teoretski maksimum a ne proračun najvjerovatnijeg ishoda koji uzima u obzir svašta nešto

...a teoretski maksimum je sest, pa cemo reci da je tacan odgovor u stvari sest, jer mi nismo zoolozi da utvrdimo na koji nacin bi se stuke ponasale u odgovrajucem okruzenju. Mozda bi neke bile apaticne, ne bi osjecale potrebu za hranom uopste, a opet mozda bi neka bila bolesna, pa bi se i sve ostale potrovale, pa ne bi ostala nijedna :lol: :lol: :lol:
Inace E_009 racun ti je boli glava, svaka cast na originalnom rjesenju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 09:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pera stoji pored drveta, pored njega je jezero, a u centru je ostrvo, a na ostrvu raste drvo. Pera ima kanap beskonacne duzine. Pera ne moze da se dobaci do drveta i ne ume da pliva. Kako Pera da konopcem poveze drvo na ostrvu sa drvetom na obali?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
FLASH je napisao:
Pera stoji pored drveta, pored njega je jezero, a u centru je ostrvo, a na ostrvu raste drvo. Pera ima kanap beskonacne duzine. Pera ne moze da se dobaci do drveta i ne ume da pliva. Kako Pera da konopcem poveze drvo na ostrvu sa drvetom na obali?

Pera koji stoji pored drveta :D uzme jedan kraj svog konopca beskonacne duzine i veze ga za to drvo kraj koga stoji.
Zatim Pera krene u 'setnju' oko jezera drzeci drugi kraj konopca beskonacne duzine u ruci.
Kad Pera obidje citavo jezero i nadje se ispred drveta od koga je posao,Pera bi tada trebao da ima konopcem beskonacne duzine obuhvaceno i drvo na ostrvu u centru jezera.
Sad treba samo jos da i taj drugi kraj konopca beskonacne duzine koji drzi u ruci zaveze oko pocetnog drveta.
Pera je lud. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
FLASH je napisao:

Pero ima vjernog psa Lesija,koji ce zagristi kraj konopca,otplivati do ostrva u centru jezera,otrcati oko drveta na tom ostrvu i plivati nazad do Pere.
Pera ce se zatim praviti vazan pred prijateljima koji naidju,govoreci kako je to sam uspio izvesti,ali im nece reci kako.
Prijatelji ce razmisljati,razmisljati i onda odluciti da svoju muku podijele - jer je tako mozda lakse rijese - pa ce je napisati na forumima...
Peru treba nalupati po goozi. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 13:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
FLASH je napisao:
Isusi jezero, pa dodje do drveta i zaveze konopac za njega?

Ili nabaci uze kao laso oko drveta?

Ventilatorku treba nalupati po guzi. ;) :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2005, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja bih malo da osvjezim ovu temu. Da vidimo jesmo li jos pametni kao dosad... :lol:

Evo tri zanimljiva pitanja. Mogu da se rijese prostim racunanjem...

1. Ako je debljina lista papira 0,1 mm i taj list presavijemo na pola, dobicemo debljinu 0,2 mm. Koliko bi iznosila debljina papira nakon pedeset presavijanja?

2. Rubikova kocka ima sest strana svaka obojena razlicitom bojom. Koliko se pojavljuje mogucih kombinacija boja prilikom rasklapanja i sklapanja Rubikove kocke?

3. Koji broj se dobije na 64. polju sahovske ploce, ako se za prvo polje sahovske ploce uzme broj jedan, za drugo polje dva, za trece cetiri, za cetvrto osam itd. Za svako naredno polje duplo vise nego za prethodno i tako do 64. polja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2005, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Pa evo:

1. Papir ne mozes da savijes vise od 7-8 puta! Ali ako apstrahujemo i kazemo da moze onda to vec ne bi predstavljalo debljinu papira, nego njegovu visinu ili tako nekako! Otprilike ovako: lim(x)-->0 kad n-->50 ,gdje je "x" jedna od dimenzija papira (sirina ili duzina), a "n" broj savijanja. Ovo bi se moglo predstaviti geometrijskom progresijom. Znaci ovde izvlacimo jednu papirnu nit, tj. papir ce da "poraste", ali ce da "oslabi" sa strane. Debljina u onom prvobitnom smislu ostaje ista! :P (Eureka!)

2. Bojim se da nisam razumio poentu zadatka! razlozi ga malo bolje!

3. (2 "na" 63) Kome se racuna, nek racuna... (u vezi ovog postoji jedna anegdota izmedju jednog slavnog matematicara i jednog indijskog (persijskog) kralja, saha, cara...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2005, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Michigenac je napisao:
1. Papir ne mozes da savijes vise od 7-8 puta! Ali ako apstrahujemo i kazemo da moze onda to vec ne bi predstavljalo debljinu papira, nego njegovu visinu ili tako nekako! Otprilike ovako: lim(x)-->0 kad n-->50 ,gdje je "x" jedna od dimenzija papira (sirina ili duzina), a "n" broj savijanja. Ovo bi se moglo predstaviti geometrijskom progresijom. Znaci ovde izvlacimo jednu papirnu nit, tj. papir ce da "poraste", ali ce da "oslabi" sa strane. Debljina u onom prvobitnom smislu ostaje ista! Razz (Eureka!)

A covjeka :roll: Ali pojasnicu malo. Dakle, kolika bi teoretski bila visina geometrijskog tijela koje se dobije nakon pedesetog (50.) presavijanja papira, debljine 0,1 mm ? Dakle teoretski, normalno da je prakticno neizvodljivo takvo presavijanje...

Michigenac je napisao:
2. Bojim se da nisam razumio poentu zadatka! razlozi ga malo bolje!

Sta ima da ti razlazem? Znas kakva je Rubikova kocka. Sest strana - sest boja. Svaka od strana sastoji se od 9 dijelova. Prilikom slaganja Rubikove kocke, boje se mijesaju. Koliko je mogucih kombinacija boja prilikom slaganja kocke. Ajmo papir u ruke, abakus ispred sebe i udri :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2005, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Nitro je napisao:
A covjeka :roll: Ali pojasnicu malo. Dakle, kolika bi teoretski bila visina geometrijskog tijela koje se dobije nakon pedesetog (50.) presavijanja papira, debljine 0,1 mm ? Dakle teoretski, normalno da je prakticno neizvodljivo takvo presavijanje...

Zezam se! Sto se odma' isfuras? Mislio sam da je caka u tome da debljina papira ko papira ostaje ista i kad ga
(zamislimo) presavijemo 50x i kad ga odvijemo opet! (Znaci logika, a ne matematika)! Ali kako nije "debljina" nego visina posluzicemo se i "visom" matematikom :D i to kako sam vec rek'o: geometr. progresijom gdje je pocetna debljina od 0,1mm prvi clan u nizu. Drugi clan (d(2)=0,2mm) dobijemo kad papir savijemo "prvi" put, treci clan (d(3)=0,4mm) dobijemo kad savijemo "drugi" put, itd...
Kolicnik ovog niza je q=2 (Kolicnik izmedju svaka dva susjedna clana niza!) a formula za odredjivanje n-tog clana geom. progresije je d(n)=d(1)*(q "na" n-1)... Poslije "50-og" savijanja papira nalazimo 51 clan prema formuli d(51)=0,1*(2 "na" 50)=bla-bla [mm]:D

Nitro je napisao:
Sta ima da ti razlazem? Znas kakva je Rubikova kocka. Sest strana - sest boja. Svaka od strana sastoji se od 9 dijelova. Prilikom slaganja Rubikove kocke, boje se mijesaju. Koliko je mogucih kombinacija boja prilikom slaganja kocke. Ajmo papir u ruke, abakus ispred sebe i udri :D :D :D

Znaci Kombinatorika! Pa ovako: imamo 6 strana-6 boja i 9 dijelova svake strane! Znaci, trazimo broj kombinacija ("bez ponavljanja") klase "6" od "9" elemenata:

C=9!/6!*(9-6)! ==> C=9*8*7/3*2*1=12*7=84 kombinacija, a ako nije toliko onda 2676 kombinacija :lol: :lol: Samo me nepitaj kako sam ovaj drugi racun dobio!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 01:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Zezam se! Sto se odma' isfuras?

Ma kakvo isfuravanje, nego kontam mozda si neki bukvalac pa treba da ti objasnim sve korak po korak i jos da ti skiciram :lol: :lol: :lol:
Salim se naravno...

Vidim da imam posla sa opasnim matematicarom...

Dakle pitanje br 1.
Mislim da je odgovor negdje oko 100 000 000 km (kilometara)...

Pitanje br.2
Citiraj:
Samo me nepitaj kako sam ovaj drugi racun dobio!

Imao sam slican slucaj jednom na faksu, kad smo na ispitu imali zadatak iz kombinatorike. ne sjecam se tacno kako je glasio uglavnom rjesenje je bilo oko 30 000, ali kako je ko izlazio sa ispita imao je drugo rjesenje. Krenulo se negdje od 1000 da bi jedan lik izasao i rekao da je njegovo rjesenje oko 1 000 000 :D
Elem, mislim da nisi dobro shvatio zadatak. Ovo sto si ti izracunao mislim da se odnosi na jednu stranu Rubikove kocke.
Zamisli razmotanu kocku kao dvodimenzionalnu mrezu i skontaj koliko bi moglo da bude kombinacija u tom slucaju... Odgovor je puno puno veci. Racunaj da meni matematika i nije jaca strana, ali ja znam tacan odgovor :D :D :D

Pitanje br. 3
Odgovor je 18 446 744 073 709 551 615 na 64. polju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 21:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Malo osvjezenje teme...

Dva coveka udju u bar i naruce identicno pice i popiju. Jedan prezivi, drugi umre. Sta se desilo?

Odgovaram samo sa da, ne ili nije bitno na postavljena mi pitanja.
Ukoliko ste odgovor na pitalicu vec culi negde ili je znate od prije, molim vas da ne date odmah odgovor da se ne bi prekidala igra. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Da nije jedan vec dobrano bio pod dozom, pa ga je ovo posljednje ubilo ?? Otrovao se alkoholom (pio na prazan stomak ranije i ovo ga dotuklo)?
A ovaj drugo zna da pije, pa prezivi i to posljednje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 22:13 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ne.
Ne.
Helena je napisao:
A ovaj drugo zna da pije, pa prezivi i to posljednje?

Za ovo pitanje te nisam skontao...
Ipak, ne. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]