banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 13:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Avg 2003, 07:34
e, sad, on kaze da u racunici nedostaje 1 dolar, i pokusava da zbuni racunicom.

a drugi je isto vezano za racunicu. baba se prekontala. sreca pa nije bilo vise jaja (bila bi veca razlika)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2008, 02:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2007, 08:02
neznam jel ovo bilo ali nema veze.

Ako jedan zidar sazida jednu sobu za 10 dana za koliko dana 6 zidara sazidaju 6 soba?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2008, 03:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Celox je napisao:
neznam jel ovo bilo ali nema veze.

Ako jedan zidar sazida jednu sobu za 10 dana za koliko dana 6 zidara sazidaju 6 soba?

Pa valjda isto za 10.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 19:05 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
guess who je napisao:
Sva trojica su platila sobu po 9 dolara, sto je 27 ukupno.
Od toga su radniku dali 2 dolara sto je onda 25.

:thumbleft:

Ostaje jos drugi zadatak...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Jao, ovo je sjajna tema, vidim nakupilo se skoro 60 stranica, jednom ću sve to da iščitam po redu.
Ovo što slijedi nije baš problem u klasičnom smislu riječi, ali jeste jedan interesantan dokaz. Naime, dokazaćemo da koliko god konja pase na livadi, svi su iste boje (ovim zapravo dokazujemo da su svi konji na svijetu iste boje).
Koristićemo metod matematičke indukcije (u najkraćim crtama: Neka treba dokazati tvrdnju P. Provjerimo da li ta tvrdnja važi za n=1. Sljedeći korak je - ako pretpostavimo da važi za neki prirodan broj k i iz tog dobijemo da važi i za k+1, tada važi za bilo koji prirodan broj n.)
Prvo, ako na livadi pase samo jedan konj, on je očigledno iste boje kao on sam. Dakle, tvrdnja važi za n=1. Neka je sada k neki prirodan broj. Pretpostavimo da tvrdnja važi za n=k i provjerimo važi li za n=k+1. Dakle, neka je na livadi k+1 konj i označimo te konje sa K1, K2,...,Kk, K(k+1). Sada posmatrajmo skupove K1,K2,...,Kk i K2,K3,...,K(k+1). Oba ova skupa imaju tačno k elemenata, dakle svi konji iz prvog skupa su iste boje, a i svi konji iz drugog skupa su iste boje. No, ako pogledamo bolje, vidimo da ovi skupovi imaju neprazan presjek (npr. konj K2 se nalazi u oba skupa), tako da su svi konji iz prvog skupa iste boje kao konj K2, a i svi konji iz drugog skupa su iste boje kao K2, što će reći da su svi konji K1,K2,...,K(k+1) iste boje. Dakle, dokazali smo da tvrdnja važi i za n=k+1, pa prema tome važi i za bilo koji prirodan broj, što će reći da su svi konji iste boje :D
(ako je ovo već neko postavio, ubiću ga)

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 14:31 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 21 Dec 2007, 16:16
ne znam da li je ovo bilo, ali evo nekoliko i od mene

1. Sta se javlja dva puta u trenutku i nijednom u milenijumu?

2. Velika grupa patuljaka upala je u pecinu zmaja sa namerom da opljacka njegovo blago. Bili su nespretni i u toku kradje probudili zmaja, kome je bilo simpaticno kako patuljci izgledaju i ne htede ih pobiti, vec im je dao zadatak. Svojom magijom stvorio je svakom od njih na glavi kapicu crne ili bele boje i rekao da izadju iz pecine i poredjaju se tako da svi sa belim kapicama budu na jednoj strani, a svi sa crnim kapicama na drugoj. Nijedan patuljak ne zna i ne moze da sazna koje je boje njegova kapica. Ne postoje ogledala u pecini. Zmaj je onemogucio svaku vrstu komunikacije medju patuljcima, verbalnu, gestikulativnu i bilo koju drugu, patuljci mogu samo da razmisljaju i da izadju iz pecine u zadat poredak. U slucaju da neki od njih nadje/smisli resenje, saznace ga i svi ostali, opet bez komunikacije. Ako uspeju da se podele u takve dve grupe, dobice svo blago koje mogu da ponesu...

Kako su patuljci to uradili?

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2008, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Citiraj:
Dvije babe prodavale jaja na pijaci i svaka je imala po 30 komada. Prva je prodavala po cijeni 3 jaja za dinar, a druga po cijeni 2 jaja za dinar...
I tako prva baba nesto kao trebala da skokne do kuce i ostavi drugoj babi da pricuva i njena jaja.
Nesto se razmisjala prva baba kako bi joj bilo lakse da pomijesa jaja i da ih prodaje po cijeni 5 jaja za 2 dinara (posteno zar ne).
Posle nekog vremena prva baba je prodala svih 60 jaja, a u medjuvremenu se vratila i druga baba.
Ali kad je doslo vrijeme da se svode racuni desilo se sljedece:
Prva baba je od svih 60 jaja zaradila ukupno: (60/5)*2=24 dinara
Medjutim da su odvojeno prodavale jaja, prva baba bi zaradila:
(30/3)=10 dinara,
a druga baba:
(30/2)=15 dinara,
sto je ukupno 25 dinara!
Kako to?

Baba nije skontala da ce u tako "uparenim" jajima jeftinija jaja otici brze, jer ih u tom "petodjelnom kompletu" ima vise (3-2). :D
Nakon sto je prodala 10 puta po 5 jaja za 2 dinara - trebala je stati, jer joj je ostalo jos 10 njenih jaja koja su 2 komada dinar, tj. 5 dinara 10 komada. Ona je tih 10 komada prodala za 4 dinara, "pakujuci" ih po '5 komada za 2 dinara', racunajuci kao da je pomijesala 3 jeftina jajeta, sa dva skuplja - a jeftinih jaja vise nije ni bilo.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2008, 12:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ccandy je napisao:
1. Sta se javlja dva puta u trenutku i nijednom u milenijumu?

Uh, bogme sam se nakontala... :D
A na kraju mi je blesavo rjesenje palo na pamet...
Slovo T je dva puta u trenutku i nijednom u milenijumu. :D
Ako ovo i nije pravo rjesenje, trebalo bi ga uvrstiti kao jedan od mogucih tacnih odgovora, bar da bih se ja osjecala bolje... :lol:

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2008, 14:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
postovao problem, koji eto nakon jednog dana izbrisan. :D zar je to stvarno neki problem. zar naslov teme nije o problemima. nista mi nije jasno.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 03:05 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 21 Dec 2007, 16:16
Tacno Ventilator, da te vidimo za drugo :)

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2008, 22:51 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ccandy je napisao:
2. Velika grupa patuljaka upala je u pecinu zmaja sa namerom da opljacka njegovo blago. Bili su nespretni i u toku kradje probudili zmaja, kome je bilo simpaticno kako patuljci izgledaju i ne htede ih pobiti, vec im je dao zadatak. Svojom magijom stvorio je svakom od njih na glavi kapicu crne ili bele boje i rekao da izadju iz pecine i poredjaju se tako da svi sa belim kapicama budu na jednoj strani, a svi sa crnim kapicama na drugoj. Nijedan patuljak ne zna i ne moze da sazna koje je boje njegova kapica. Ne postoje ogledala u pecini. Zmaj je onemogucio svaku vrstu komunikacije medju patuljcima, verbalnu, gestikulativnu i bilo koju drugu, patuljci mogu samo da razmisljaju i da izadju iz pecine u zadat poredak. U slucaju da neki od njih nadje/smisli resenje, saznace ga i svi ostali, opet bez komunikacije. Ako uspeju da se podele u takve dve grupe, dobice svo blago koje mogu da ponesu...

Kako su patuljci to uradili?

U poslednje vrijeme zadaci u kojima "neko nesto zna ali ne sme da kaze ostalima" su jako popularni :)

Prvo su se svi poredali u red. Onda je svaki patuljak koji je desno od sebe video patuljka sa crnom kapicom zamenio svoje mesto sa njim. Ovo se u programiranju zove bubble-sort. Eventualno (posle n^2 pomeranja) bi prestali da menjaju pozicije. Svi patljuci sa bijelom kapicom bi bili desno, a sa crnom bi bili lijevo. My 15c :)

EDIT: deset puta editujem ove /b/ tagove...

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2008, 11:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Citiraj:
I turn polar bears white
and I will make you cry.
I make guys have to pee
and girls comb their hair.
I make celebrities look stupid
and normal people look like celebrities.
I turn pancakes brown
and make your champane bubble.
If you sqeeze me, I'll pop.
If you look at me, you'll pop.
Can you guess the riddle?

No Googling!

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 22:32 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Zamro vam logicki duh? No guessing this time? :(

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
a flash, šta trebam pogađati?

jel ovu zagonetku na engleskom? ako je guglana, nema poente, onda valjda tamo ima i odgovor

postavi neki zadatak

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 22:37 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Citiraj:
jel ovu zagonetku na engleskom? ako je guglana, nema poente, onda valjda tamo ima i odgovor

Ocigledno. Ja sam rekao samo "nemojte Googlati u potrazi za odgovorom", jer se dosad na sve i jedan postavljen zadatak moglo lako naci rjesenje, pa nije fazon... Eto. :)

Poslednji put menjao FLASH dana 06 Maj 2008, 23:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

FLASH je napisao:
Citiraj:

Ocigledno. Ja sam rekao samo "nemojte Googlati u potrazi za odgovorom", jer se dosad na sve i jedan postavljen zadatak moglo lako naci rjesenje, pa ni je fazon... Eto. :)

a dobro onda.. ja sam shvatila da si je ti našao na googlu, pa upozorio ove što su postavili da ne stavljaju zadatke sa googla... ček onda da je malo pogledam

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

u jbt, stvarno je teška zagonetka, mada ne prvu se ne bi reklo

:-?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
evo iz jednog filma o zagonetkama :wink:

sta je to sto imaju siromasni ,bogati zele a bog ga se boji?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:

skromnost?

ljubav?

:-?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2008, 15:35 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
manitu uci da svira je napisao:

nista

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]