Rider on the storm je napisao:
SoulReaver je napisao:
Baterija je na 83% zdravlja sa 385 ciklusa
Nemoj ovo smatrati "kvarenjem" oglasa, samo komentarišem.
Apple-u najviše zamjerim što stavljaju loše baterije, i u iPhone, a izgleda i u druge proizvode, svaki iPhone nakon godinu-dvije "visi" na punjaču ili mu ide zamjena baterije.
Ja imam Pixel 7, "prešao" je 720 ciklusa i baterija je na 89%, kod tebe 83% nakon samo 385 ciklusa, ma daj (dobro, poredim telefon i laptop.. ali najviše se baziram na iPhone).
Ne smatram kvarenjem oglasa, ja sam samo napisao onako kako jeste. Svako ima svoje potrebe, mogucnosti i zelje a trziste je ionako blesavo. Probacu ga prodati uljudnim putem pa ako ne ide, ostace meni kao neki backup, sto sam i do sada radio sa laptopima (mada ih imam i previse), tesko da mi neko moze pokvariti oglas

Ovo sa baterijama sto si napisao nema nikakvog smisla iz mog iskustva, barem u Pro segmentu. Ni jedan iPhone Pro koji sam ozbiljnije propustio kroz sake nije imao primjetan pad baterije ili performansi u prve 3 godine rada. Trenutni Pro 16 sam uzeo prvog dana kada je izasao i trenutno je na 93% sa 436 ciklusa punjenja. Znaci gurace jos barem toliko prije nego zamjena bude potrebna (mada i to nije linearno) sto ce ga smjestiti opet u ugodnih 4 godine goriscenja bez razmisljanja o bateriji - nikad nisam razmisljao o tome kada treba da ga punim, obicno sastavi cijeli dan a ako sam aktivniji punim kad stignem. O Google, Samsung(najgora baterija koju sam imao) i ostaloj ponudi ne bih da trosim rijeci. Prvi ja bih se rijesio Apple ecosistema ali alternative su meni jednostavno nedovoljno pouzdane. Svaki Android koji sam imao paralelno sa iPhonom nije mogao da se poredi po autonomiji,pogotovo ne nakon 2 godine upotrebe. Tako da stvarno ne zivim u svemiru u kom "I tako bilo koji Android telefon koji sam imao, godinama traje baterija bez vidnog pada". Jedini problem moze da nastane sa obicnim verzijama iphonea ali u zavisnosti od samih potreba korisnika, ima ih koji se ne skidaju sa mobilnog telefona a uzeli su najjeftiniji iphone - uskladjivanje potreba i mogucnosti, nista vise. Ili neko uzme po ovim lokalnim shopovima NOV NOV NOV! model kojem je stavljena neka losa zamjenska kineska baterija pa onda nastane problem (ima i dobrih kineskih zamjenskih baterija ali naravno da kostaju vise).
MBP je jos bolji po pitanju baterije. 83% moze zvucati na granici ali opet zavisi od potreba korisnika. Recimo ako neko razmislja da kupi nov MacBook Neo za normalan rad, mislim da je puno bolja i dugotrajnija opcija ovaj polovan M1 Pro, pa cak i da se baterija zamjeni za godinu dvije. Ako neko zeli da radi 4 sata render videa iskljucivo na bateriji onda moze biti problema
Sve ovo pisem kao neko ko ne mirise Apple od kad zna za sebe ali jednostavno u segmentu koji mi treba nemaju premca ni u radu ni u kvalitetu izrade ali to mogu da tvrdim iskljucivo za Pro modele iphonea i macbooka. Gotovo sve periferije su im smece, iPad je postao uredjaj koji skoro pa da nema upotrebnu vrijednost za mene.