banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 14:10 Danas je 15 Jun 2026, 14:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Maj 2026, 22:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 03 Okt 2005, 01:56
Prodajem Apple MacBook Pro 14" (2021) sa M1 Pro procesorom, 32GB ram memorije i 1TB diska.

Od prvog dana kupovine isključivo ja sam jedini korisnik, isključivo u kancelarijskim uslovima.

Prije nego sto sam ga stavio na oglas odradio sam potpuno brisanje podataka i vizuelnu inspekciju nakon koje sam primjetio:

1. Sitnu parnicu na rubu kućišta, izuzetno malu tako da nije ništa što se ne može pripisati normalnoj upotrebi
2. Baterija je na 83% zdravlja sa 385 ciklusa ali ja nisam primjetio neke padove performansi ili autonomije (ali opet, koristim ga isključivo u radnoj sobi od prvog dana)

Mimo nabrojanog nema ni jedan drugi nedostatak.

Prednost uvijek dajem kupcima koji žele lično preuzimanje.

Cijena: 2000KM

Za forumaše, pogotovo one koji bi lično da preuzmu uređaj, uz dogovor može značajniji popust na cijenu.

https://olx.ba/artikal/76509405

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 07:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
SoulReaver je napisao:
Baterija je na 83% zdravlja sa 385 ciklusa
Nemoj ovo smatrati "kvarenjem" oglasa, samo komentarišem.
Apple-u najviše zamjerim što stavljaju loše baterije, i u iPhone, a izgleda i u druge proizvode, svaki iPhone nakon godinu-dvije "visi" na punjaču ili mu ide zamjena baterije.
Ja imam Pixel 7, "prešao" je 720 ciklusa i baterija je na 89%, kod tebe 83% nakon samo 385 ciklusa, ma daj (dobro, poredim telefon i laptop.. ali najviše se baziram na iPhone).
Još prije toga nekad Redmi Note 10, dugo koristio, sad ga stari koristi, ko zna koliko je ciklusa odradio i ne primijeti se značajan pad battery health-a.
I tako bilo koji Android telefon koji sam imao, godinama traje baterija bez vidnog pada.. očigledno je Apple razvio dobru strategiju da osakate uređaje za godinu-dvije da bi prodavali baterije ili da bi ljudi kupili nove model koji je isti kao prethodni jer ne samo da pada kapacitet nego i padaju performanse jer baterija više ne može da izbaci "Peak performance" u čipset.

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 08:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali zato im skidam kapu za software updates, evo moj iPhone 6S (bekap telefon) je upravo dobio iOS 15.8.8 mini ažuriranje (bug fixes). Telefon koji je izašao prije 10 i po godina!
Ali rekorder je iPad Air 2, i on je dobio isti update. Izašao je prije 11 i po godina!

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 08:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2022, 01:48
Laptop je star pet godina i prema opisu oglasa korišten stacionarski, znači gotovo cijelo vrijeme uštekan u punjač. Degradacija je neminovna iz samo ta dva faktora, ne uzimajući u obzir ostale kao što su načini punjenja, za kakav je rad tačno korišten i sl. Baterije su potrošni materijal ipak.

Ako hoćeš uporedbu, za posao sam dobio MBP 13-inča M1 iz 2020. Ima 425 ciklusa i kapacitet mu je na 86%, a korišten je mješovito: više mobilno nego stacionirano i generalno punjen do 90% kad spadne na nekih 20%.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 08:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok, hajde to da razumijem.
Ali iPhone.. svaki 15 ili 16 na Piku ima Battery health oko 80-85% iako su stari najviše godinu-dvije.
Nemoguće je da su svi odradili baš puno ciklusa.
Apple namjerno stavlja govnjive baterije u iPhone i to je to, imam par kolega, non-stop su "uštekani" u punjač na poslu, a ako se odluče za zamjenu baterije, original je skupa, a neoriginalna može da ne valja plus što je telefon odmah prepozna kao neoriginalnu i eventualno limitira performanse, i tako dalje.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 08:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ako su obične petnaeske ili šesnaestke, baterije im imaju manji kapacitet (otprilike 3300–3500 mAh) pa se brže prazni i češće puni i samim tim logično da im brže opadne. Po tom pitanju jest govnasto sigurno. Al ko zna, možda se popravi stanje kad/ako pređu na baterije Si-C.

Plus ti stariji osnovni modeli nemaju LTPO-ekrane (brzina osvježavanja slike stalno 60 Hz), pa ih kasnije dokrajči isto govnasto optimizirani iOS 26. Zato i izbjegavam te obične modele.
Još jedan primjer: prodao sam 13 PM kad je 17 PM izašao, i mislim da je bio na nekih 84%, a uzet odmah u novembru 2021. i aktivno korišten otad. Ne znam stvarno šta ljudi rade na njima da im padnu tako brzo. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 11:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Allegro je napisao:
Ako su obične petnaeske ili šesnaestke, baterije im imaju manji kapacitet (otprilike 3300–3500 mAh) pa se brže prazni i češće puni i samim tim logično da im brže opadne.
E u tome i jeste fora, zašto ne stave veće baterije?
Zato što neće, hoće da šišaju ovce.
Xiaomi ili OnePlus u modelima iste veličine imaju bar 50% veći kapacitet baterije.
Pro Max modeli su jednostavno preveliki i preteški, ja volim kompaktne.
Evo možda bih i mogao nekako izdržati iOS, "obična" 17 je unaprijeđena, čak i dobar deal na zapadu, kompaktna, ali opet ta baterija.....

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik

Rider on the storm je napisao:
SoulReaver je napisao:
Baterija je na 83% zdravlja sa 385 ciklusa
Nemoj ovo smatrati "kvarenjem" oglasa, samo komentarišem.
Apple-u najviše zamjerim što stavljaju loše baterije, i u iPhone, a izgleda i u druge proizvode, svaki iPhone nakon godinu-dvije "visi" na punjaču ili mu ide zamjena baterije.
Ja imam Pixel 7, "prešao" je 720 ciklusa i baterija je na 89%, kod tebe 83% nakon samo 385 ciklusa, ma daj (dobro, poredim telefon i laptop.. ali najviše se baziram na iPhone).

Ne smatram kvarenjem oglasa, ja sam samo napisao onako kako jeste. Svako ima svoje potrebe, mogucnosti i zelje a trziste je ionako blesavo. Probacu ga prodati uljudnim putem pa ako ne ide, ostace meni kao neki backup, sto sam i do sada radio sa laptopima (mada ih imam i previse), tesko da mi neko moze pokvariti oglas :)

Ovo sa baterijama sto si napisao nema nikakvog smisla iz mog iskustva, barem u Pro segmentu. Ni jedan iPhone Pro koji sam ozbiljnije propustio kroz sake nije imao primjetan pad baterije ili performansi u prve 3 godine rada. Trenutni Pro 16 sam uzeo prvog dana kada je izasao i trenutno je na 93% sa 436 ciklusa punjenja. Znaci gurace jos barem toliko prije nego zamjena bude potrebna (mada i to nije linearno) sto ce ga smjestiti opet u ugodnih 4 godine goriscenja bez razmisljanja o bateriji - nikad nisam razmisljao o tome kada treba da ga punim, obicno sastavi cijeli dan a ako sam aktivniji punim kad stignem. O Google, Samsung(najgora baterija koju sam imao) i ostaloj ponudi ne bih da trosim rijeci. Prvi ja bih se rijesio Apple ecosistema ali alternative su meni jednostavno nedovoljno pouzdane. Svaki Android koji sam imao paralelno sa iPhonom nije mogao da se poredi po autonomiji,pogotovo ne nakon 2 godine upotrebe. Tako da stvarno ne zivim u svemiru u kom "I tako bilo koji Android telefon koji sam imao, godinama traje baterija bez vidnog pada". Jedini problem moze da nastane sa obicnim verzijama iphonea ali u zavisnosti od samih potreba korisnika, ima ih koji se ne skidaju sa mobilnog telefona a uzeli su najjeftiniji iphone - uskladjivanje potreba i mogucnosti, nista vise. Ili neko uzme po ovim lokalnim shopovima NOV NOV NOV! model kojem je stavljena neka losa zamjenska kineska baterija pa onda nastane problem (ima i dobrih kineskih zamjenskih baterija ali naravno da kostaju vise).

MBP je jos bolji po pitanju baterije. 83% moze zvucati na granici ali opet zavisi od potreba korisnika. Recimo ako neko razmislja da kupi nov MacBook Neo za normalan rad, mislim da je puno bolja i dugotrajnija opcija ovaj polovan M1 Pro, pa cak i da se baterija zamjeni za godinu dvije. Ako neko zeli da radi 4 sata render videa iskljucivo na bateriji onda moze biti problema :D

Sve ovo pisem kao neko ko ne mirise Apple od kad zna za sebe ali jednostavno u segmentu koji mi treba nemaju premca ni u radu ni u kvalitetu izrade ali to mogu da tvrdim iskljucivo za Pro modele iphonea i macbooka. Gotovo sve periferije su im smece, iPad je postao uredjaj koji skoro pa da nema upotrebnu vrijednost za mene.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pošteno. 8) Svako ima svoje rezonovanje, želje i potrebe.
Što se tiče tvog laptopa, M1 i M2 i M3 i M4 i M5 su zakon. Ispratio sam Apple silicon seriju i optimizacija je vrh.
Što se tiče telefona, ja koristim Pixel 7 već 2 godine. Kupio na eBay, korišten ali kao nov.
Optimizacija je vrh, "čistokrvni" Android, sad će Android 17, dogodine Android 18. Nisam zahtjevan korisnik pa ga planiram duže koristiti i nemam zamjerki.
Ni ja ne gotivim Samsung i njihov bloatware i baterije.. Xiaomi je srednja klasa potaman za većinu korisnika, a za mene, koji volim pravu stvar, Google Pixel je megacar. 8) Aj' uzdravlje.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 06:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Evo znam korisnika, ima 16-ku plus, stara godinu i po, i nema te degradacije na 85%, sve je 100% i dalje. 200 ciklusa .

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2026, 08:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vjerovatno ga nikad ne ažurira ili softver jednostavno nije izvršio kalibraciju/procjenu već neko vrijeme. Nek se ne iznenadi kad mu odjednom padne za nekoliko posto u roku od par dana.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2026, 22:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vidi đavla, bila dva ažuriranja u zadnjih godinu dana, a kakibraciju ja odradio baš prije posta na forumu. Još da ispratim za godinu dana koliko će pasti, hoće li na vaših 70-80% ili ipak dosta manji pad biti....

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2026, 08:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Obavezno nas izvijesti, jako je bitno. Ne daj bože koristiti telefon normalno i ne razmišljati o tome.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2026, 00:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
SoulReaver je napisao:
Za forumaše, pogotovo one koji bi lično da preuzmu uređaj, uz dogovor može značajniji popust na cijenu.

Koliko je to konkretno? Može i na pp
U BL sam i mogao bih lično preuzeti

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2026, 06:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
U mene 16 pro max, 88% 448 ciklusa. Prethodni 12 pro max je izgurao 5 godina ozbiljnog drndanja bez neke panike oko trajanja baterije.

Mozda je munjin bolji zato sto nije po citav dan na telefonu. A mozda je i do tehnike, npr nesto manji ekran od 60 Hz umjesto 120 Hz.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2026, 09:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ima tu oba razloga. Manji potrošač plus ne bulji se po 12h pa da screentime bude luđački ....

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2026, 15:04 
Pripravnik
Pripravnik

balkanski špijun je napisao:
SoulReaver je napisao:

Koliko je to konkretno? Može i na pp
U BL sam i mogao bih lično preuzeti

Pozdrav,

Najbolje da pogledas uredjaj prvo. Inicijalno sam imao u glavi 200-300KM popusta za forumase.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2026, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik

Prodano. Moze lock.

Vrh

[ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]