banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 23:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Nov 2011, 21:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
Slika
MLADI MUZIJAK LABRADOR RETRIVER SPREMAN ZA PARENJE. VRHUNSKI KVALITET, TAKMICARISKI POTENCIJAL. PARENJE ISKLJUCIVO SA ZDRAVIM UREDNO VAKCINISANIM ZENKAMA, KOJE POSJEDUJU RODOVNIK.

OTAC SKANDINAVAC: Hair's Tribute Kjetil Andre Aamodt
BIS-Puppy na Bennekom. Dva puta najbolji mužjak u švedskoj... Kukovi B laktovi 0-0
CC na švedskom Winnershow 2007! Drugi CC sa BOS... Trenutno najbolji rasplodnjak u Srbiji.

MAJKA (SRB): TEQUILA - KENDY V. APALUSSO, cerka CORNLANDS DOVE
ZRELI šAMPION, U LEPOTI (CH) (SRBIJA)

CIJENA PO DOGOVORU. MOGUCE PRVOBIRANO STENE POD USLOVOM DA SE RADI O ZENKI VISOKOG KVALITETA.

POZELJNO DA SE PSI UPOZNAJU PRIJE PARENJA. PARENJE ISKLJUCIVO KOD MUZJAKA.

KONTAKT NA PP ILI NA PIK.BA

http://www.pik.ba/artikal/1952737/labrador-retriver/

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2011, 21:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Izvini al se citav dan kocim da ne napisem nesto i ne mogu vise izdrzat. Al aj necu nist pisat ev slika :)
Stanje polovno znaci pario se vec, blago njemu 14 mjeseci i ajmo odma u akciju jos mu drugi traze zenu, ala zavidim mu :P

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2012, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

OMLADINAC PUCA OD SNAGE :)
Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2012, 14:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Maj 2009, 16:50
Slika
Najvjerovatnije spremna za parenje/sledece tjeranje/, deda Indiana Jones pa ti vidi....:),full engleska linija, ima sve cacove,picove itd...

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2012, 14:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ps.
Je li ovo Taras iz budzaka?

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2012, 19:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne, to je Aron, trenutno najbolji mužjak u BiH.
Ako je "mlada" spremna javi na PP :)

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2012, 01:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Prelep je, mnogo lepši od ove crne verzije (bar meni). Ja se ne razumem baš mnogo u vrste pasa, pa mi nije jasno je l' retriver neka podvrsta labradora ili je u pitanju samo sinonim (drugačiji naziv za isti pojam)?
Znam samo da je ovo jedna od najboljih vrsta pasa, jer su jako pametni, lepi, miroljubivi, druželjubivi i korisni kao vodiči.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2012, 08:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Retriver/engl. vratiti/ je rasa psa isto kao npr. terijeri.., prava namjena je lovacki/citaj pticar/ pas za lov pri vodenim povrsinama, po legendi je nastao u ljubavi vidre i lovackog psa i zato ima vidrin rep, mast i spojene kesice na sapama kao mini peraje za plivanje..:)Sve ovo drugo je tacno sto si naveo, samo bih dodao da su toliko inteligentni/bar moja/ da je to nevjerovatno, ja licno jednostavno pricam sa njom kao sa djetetom i ona vjerovao ili ne sve razumije, izuzetno su odani i privrezeni, pazljivi i nemaju lojne zlijezde/citaj ne smrde/malo skoro minimalno se linjaju i jednostavno su psi kucni psi koji se drze i u stanovima. Jedini problem je sto ih morate ukljuciti u sva dnevna desavanja, znaci najsretniji su kad su pored vas bilo sta da radite..., cak imaju i nadimak ljudska sjena, dakle ako neko zeli vjernog druga/drugu, koja ce zivjeti samo za vas i biti uz vas onda je Laby nepogresiv izbor.:)Kao cuvari ili agresivci su nula bambija, jer kad bi provalnik usao u kucu koju on/a on cuva ja mislim da bi mu donijela igracku da se igraju, u drustvu ostalih pasa su izuzetno druzeljubivi, za malu djecu izuzetno osjetljivi i pazljivi..moja npr. na moru se igra u pijesku sa 2-3 curice od 4-5 godina i sluzi im kao zamorce za njihove kolace od pjeska ili kao podloga za kule od pjeska, koje znaju i biti na ledjima, glavi....naprosto obozava igru..., za njihovu primjenu danas ne treba puno reci jer sve vidite na televiziji..:)

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2012, 12:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

eto rekao ti je mipepim sve.
osim crnih, žutih i čokoladnih postoje i sivi i "charcoal" labradori, ali oni još nisu službeno priznati.

nego, ima i štenaca na prodaju
Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2012, 23:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve mi reče osim ono što sam pitao. :D
Je l' LABRADOR apsolutno isto što i RETRIVER ili je ovo drugo neka podvrsta ovog prvog? Ako je razlika samo u boji što se ne zovu zlatni/crni labradori?

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2012, 00:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Retriveri su tip pasa koji se koriste za lov, tj. za donošenje sitne divljači (Retriever-donosilac).
Labrador retriver i Zlatni retriver su najpoznatiji predstavnici te grupe pasa.
Pored njih poznatiji predstavnici retrivera su Španijel i Njufaundlender (od koga labradori vuku porijeklo).

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2012, 04:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aha, znači labrador je vrsta retrivera (ova belkasta), zlatni retriver je pretpostavljam žućkast, a ima i crnih i čokoladnih (smeđih) i sivih. Samo šta biva kad se ukrste ove boje, ispadne neka nova šućmurasta (šarena) vrsta retrivera. Malo je glupo da se dele u podvrste i dobijaju imena samo zbog boje. Jer ukrštnjem možeš dobiti svakojakih.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2012, 08:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Labrador retriver može biti crn,žut (u zadnje vrijeme sve bjelji),boje čokolade i siv. Svi su retriveri. Zlatni retriver može biti samo žut/bijel. Najvidljivija razlika između ta dva psa je u dužini dlake i "vitkosti".Retriver je samo "namjena" psa. Kao što je to ovčarski pas recimo (njemački ovčar,belgijski ovčar i sl)

Labrador retriver

Slika

Zlatni retriver

Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2012, 09:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

balkanski špijun je napisao:
eto rekao ti je mipepim sve.
osim crnih, žutih i čokoladnih postoje i sivi i "charcoal" labradori, ali oni još nisu službeno priznati.

nego, ima i štenaca na prodaju
Slika

Joj, kad ovo vidim..., ne da su slatki nego....., a je li onaj sedmi kulira ili je to mama?

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2012, 09:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sedmi je kuler ;-)
evo ih sa majkom
Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2012, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E hvala zoka, sad sam skontao. Pa lepši su mi labrador retriveri (ali samo beli) nego zlatni, jer su zlatni nekako previše čupavi.
Kako ovo bela majka oštenila sve crne štence? Ako je otac bio crn onda je trebalo da bude i belih i crnih, ali i šarenih!? Crni mi se ne sviđaju.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2012, 20:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ako pariš crne labradore dobiješ crne štence. Ako parič bijele bijeli su i štenci. Ako pariš crnog sa bijelim štenci mogu biti i ovakvi i onakvi,nema pravila.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2012, 23:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa znam to da su deca crnih roditelja crni, a belih beli. Ali ova slika me podseća na Anđu (s tim što je ova kuca mnogooo mnogooo lepša od nje) i njenu ''decu'' iz Afrike, mada i ona ima jedno belo. :D Ova kuca nema ni jedno belo ni šareno, kao da ih je usvojila. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2012, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
dukicas je napisao:
Pa znam to da su deca crnih roditelja crni, a belih beli. Ali ova slika me podseća na Anđu (s tim što je ova kuca mnogooo mnogooo lepša od nje) i njenu ''decu'' iz Afrike, mada i ona ima jedno belo. :D Ova kuca nema ni jedno belo ni šareno, kao da ih je usvojila. :)
нема то везе :) када укршташ црно и бијело могу сви бити у једној моји, а може и комбиновано. нема правило као што Зока рече. то зависи само од мајке природе :)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2012, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo o bojama malo više:
Spoiler:
Nije slučajno što mnogi odgajivači više vole crnu od drugih boja. Pošto je ova boja učestalija, tip je najbolje ustanovljnen kod crnih labradora, godinama unazad, zatim kod žutih pa kod čokoladnih.
Zašto ima više crnih pasa?

“B” je simbol za crni gen, i ovaj gen je dominantan u odnosu na “b”, gen za čokoladnu boju.(inače “b” je zapravo mutirani crni gen).
Tako imamo mogućnosti za crnu boju “BB” i “Bb” (veliko B je dominantno i ono “maskira” prisustvo malog b tj. gena za čokoladnu boju, tako da se takav heterozigotni pas javlja u crnoj boji, jer je crna boja velikim B dominantna u odnosu na cokoladnu, malo b).
Žuta boja nastaje zahvaljujući epistatičnom genu koji ima efekat blokiranja produkcije melanina. “E” je dominantan oblik ovog gena, praktično znači - mogućnost da se ispolji taman piment i “e“ recesivan gen koji “znači” suprotno, nemogućnost da se ispolji taman pigment usled inaktivacije hormona odgovornog za produkciju melanina, i pas sa ovim genom se pojavljuje samo u svetloj boji krzna tj. žutoj. Dakle žutim genom možemo nazvati samo recesivno malo “e”.
Dominantni geni pišu se velikim slovom, a recesivni malim. Epistatični gen se može javiti u dva oblika, kao i crni, i on je najodgovorniji za obojenost psa, jer ukoliko je pas homozigotan na ovom genu tj. ima dupli “ee” epistatičan gen, on ce biti zut, bz obzira da li nosi crni gen, cokoladni, ili oba.
EE - nema žutog gena, diminantan oblik, ovakav pas će biti crn ili čokoladan, i neće proizvoditi žute štence Ee - nosilac žutog gena, dakle malo “e” je prisutno, ali je maskirano dominantnim E genom koji je “jači” i dozvoljava produkciju melanina, takav pas nosi žuti gen i moći će da proizvodi žute štence, ali nije u žutoj boji (crn ili čokoladan), i “ee” žut pas. Homozigotan za recesivan e gen. dakle, da bi pas bio žute boje on mora biti homozigotan za recesivan “e” gen tj. i od majke i od oca mora naslediti malo “e”.
Dakle, E gen ima uticaj nad B i b genom i zapravo od njega zavisi boja kod labradora. Takav gen se naziva epistatičan gen. Tako da bi pas bio crn ili čokoladan on mora da nosi bar jedan “E” gen.
Posmatrajući mogućnosti za dobijanje crne boje, imamo sledeće kombinacije:

EEBB - pas ima oba velika “E” dakle ne nosi uopste žuti gen, a oba velika “B” znači da nosi samo crni gen, bez čokoladnog i takav pas je dominantno crn, on će uvek proizvoditi samo crne štence, bez obzira sa kojom bojom da se upari (uvek će dati polovinu svojih gena dalje, a to je veliko B i veliko E u oba slučaja dominantni geni koji maskiraju prisustvo bilo kod drugog, a znamo da je za crnu boju dovoljno samo jedno veliko “E” i jedno veliko “B” koje će ovaj pas zasigurno preneti svom potomstvu).

EEBb- veliko B maskira prisustvo malg b tj. čokoladnog gena, jer je kao što smo rekli dominantan. Ne nosi žuti gen (nema malo e). Takav pas je crne boje, ali nosi čokoaldni gen tako da će moci da proizvede crne i čokoladne štence sa psom koji takodje nosi čoko gen, ali ne i žute, jer je za žutog psa potrebno da oba roditelja nose i samim tim i prenesu malo “e”, a ovaj pas taj gen nema

Spoiler:
Slika

izvor: http://labshousebl.info/index.php/genet ... vanje-boja

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]