banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 18:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Duznicka kriza?
PostPoslato: 21 Sep 2011, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Ok moze li mi neko od ekonomista ovdje objasniti ovaj termin?
Slusam cesto da se upozoravaju razne zemlje (od kojih prednjaci Grcka) da bi moglo doci do bankrota zbog globalne duznice krize.
Eh, moje pitanje je sljedece: ako je citav svijet u krizi, i svako je u nekom minusu, pa kome onda to svi duguju pare ako su svi u dugovima?
Nesto ne vidim da postoji par bogatih drzava koje nisu "u minusu" i da njima svi duguju. Jedino sto vidim je da su neke drzave u manjoj, a neke u vecoj krizi.
Eto to mi nije jasno, kako su svi dosli u situaciju da budu nekome duznici i kako se uopste izlazi iz takve krize?

Vrh

Tema posta: Re: Duznicka kriza?
PostPoslato: 22 Sep 2011, 07:14 
Bankarima.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 13:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hm, pa onda se moze izvrsiti odredjena korekcija po tom pitanju...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 14:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Svi duguju bankama. Pogledaj Zeitgeist.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

lako se te stvari ukinu, dodju malo tvrdokornije snage na vlast i nacionalizuju sve sto se nacionalizovati moze i nema vise dugova :)

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 21:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Samo što se to protivi svim vrijednostima na kojima zapadna civilizacija stoji.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 21:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Pa to je sve posledica trenutnog finansijskog sistema. Takva organizacija, koja dozvoljava nekim zemljama da se zaduzuju u ogromnim merama je dovela do kolapsa. Ili polako dovodi do kolapsa. Konkretno, u Evropi, ili, jos bolje, u euro zoni, samo uvodjenje zajednicke valute i zajednicke monetarne politike je dovelo do toga da zemlje koju su privredno slabije mogu da uzimaju ogromne kredite od ostalih, ekonomski jacih zemalja. I to je ne samo primer Grcke, koja ce najverovatnije da bankrotira, jer vec su neki od vlasnika grckog duga isti otpisali, tj. prihvatili da nece biti placen, to je problem i, npr. Italije, koja ima dug oko 120% svog GDPa.

Ali to nije samo slucaj Evrope, i SAD se najvise finansira iz Kine, jer oni kupuju dug SADa. Pitanje je koliko ce citav sistem moci da izdrzi, jer vecina investitora polako gubi poverenje, sto moze dovesti do ozbiljne recesije.
Mislim da ce u skorijoj buducnosti morati da se pronadje novi nacin za organizaciju citavog svetskog finansijskog sistema, jer postaje ocigledno da ovako vise ne moze.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 21:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Vader je napisao:

lako se te stvari ukinu, dodju malo tvrdokornije snage na vlast i nacionalizuju sve sto se nacionalizovati moze i nema vise dugova :)

To je jedan od nacina, kao sto je, npr, Rusija odbila da plati sva dugovanja prema Francuskoj, kad je doslo do promene sistema. Drugi nacin koji drzave mogu da probaju je da smanje vrednost novca - samim tim se smanjuje i realna vrednost duga.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 21:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Stvarno sam zaprepašten hladnim stavom Njemačke prema Grčkoj koja je ipak malo starija članica EU, kažu da je Njemcima dogorilo do nokata što moraju da rade za druge i to razumijem, ali ne shvatam što nema solidarnosti u tome ili ja ne shvatam osnovni koncept EU.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 21:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja i razumem Nemce. Realno, oni moraju da rade za vecinu ostalih zemalja. Grci su trosili i trosili, mnogo vise nego sto su u stanju da izmire, i sad, kad je vreme da se suoci sa posledicama, oni se bune.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Stvarno sam zaprepašten hladnim stavom Njemačke prema Grčkoj koja je ipak malo starija članica EU, kažu da je Njemcima dogorilo do nokata što moraju da rade za druge i to razumijem, ali ne shvatam što nema solidarnosti u tome ili ja ne shvatam osnovni koncept EU.

Ma koji hladan stav. Em ih recesija drma manje od ostalih, em su skontali da bi se moglo jeftino uzeti kakvo dobro ostrvo...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 22:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
To što si napisao zvuči kao da je u pitanju svinjski grip, pa su se izvukli, a Grci nisu, a ne da su pametan i radan narod koji je znao da pliva u toj buri.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
kakva crna solidarnost. Pa Slovenija je pobjegla iz Yuge da ne placa tudje racune, bila sva sretna kad je usla u EU i sad placa Grcke dugove.
Sve ti je to backo moj goli interes...

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 08:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
stormbringer je napisao:
Drugi nacin koji drzave mogu da probaju je da smanje vrednost novca - samim tim se smanjuje i realna vrednost duga.

Prije recesije je kružio jedan klip na yt,neki radijski voditelj koji je navodno dobio otkaz zbog svojih emisija u kojima razobličuje teorije zavjere i sl,koji kaže da ide vještački stvorena recesija i to sve zbog uvođenja jedne,svjetske ili američke (zavisi),valute koja bi ustvari bila devalvirani dolar,čime bi devalvirali dugove država ali isto tako i štednju građana pa bi je pad ljudi,banaka,institucija,pokupovalo u vrijednosti 1:10 ili čak 1:100 i time postali vlasnici ogromnih resursa i bogatstava....Ono,ekonomija me nije nikad zanimala pa možda fulam u prepričavanju tog klipa al' mislim da je suština jasna.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 08:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
dtkbl je napisao:
kakva crna solidarnost. Pa Slovenija je pobjegla iz Yuge da ne placa tudje racune, bila sva sretna kad je usla u EU i sad placa Grcke dugove.
Sve ti je to backo moj goli interes...

Upravo tako.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
stormbringer je napisao:
Drugi nacin koji drzave mogu da probaju je da smanje vrednost novca - samim tim se smanjuje i realna vrednost duga.

Prije recesije je kružio jedan klip na yt,neki radijski voditelj koji je navodno dobio otkaz zbog svojih emisija u kojima razobličuje teorije zavjere i sl,koji kaže da ide vještački stvorena recesija i to sve zbog uvođenja jedne,svjetske ili američke (zavisi),valute koja bi ustvari bila devalvirani dolar,čime bi devalvirali dugove država ali isto tako i štednju građana pa bi je pad ljudi,banaka,institucija,pokupovalo u vrijednosti 1:10 ili čak 1:100 i time postali vlasnici ogromnih resursa i bogatstava....Ono,ekonomija me nije nikad zanimala pa možda fulam u prepričavanju tog klipa al' mislim da je suština jasna.

S jedne strane skroz moguce, a s druge skroz ocekivano jer decenijama nije bilo dublje recesije.
Bilo kako bilo, ovo sto se sad desava je nista drugo nego zelenastvo na makroekonomskom nivou.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
filozof sa vrbasa je napisao:

Kakva solidarnost? Njemac da radi dok se Poljak, Rumun, Talijan, Grk cesu po mudima i ne rade nista? A meni od plate da ide vise od 60% na porez? Kamo srece da je Njemacka ostala ono sto je bila prije 20 god, bez ovih siromasnih priljepaka.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 14:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
I treba sve preko ledja njemackih i engleskih radnika. Pa onda preko francuskih i holandskih.
To su zemlje koje su najvise eksploatisale resurse i radnu snagu zadnjih par vijekova.
Zaiskali ste EU, eto vam ga. Evropska unija je nista drugo do lijepo umotana kolonizacija, pod plastom modernih i liberalnih vrijednosti, a svodi se na iskoristavanja resursa druge zemlje i uvoza jeftine radne snage.

Dabogda svi bankrotirali redom jednog dana, zajedno sa kolegama iz Amerike, a najjace mange da budu Kongo, Niger, Tunis, Brazil, Argentina... Pa da onda Svabe i Aglikanci udju u njihove "unije".

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 14:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nije li Artur Klark pisao o bogatoj Africi? SF, a?

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 15:45 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 23 Sep 2011, 11:42
Pa duguju MMF-u! Olako se uzimaju krediti od njih, a oni onda uzimaju dušu!

ZADUŽI ME, ZADUŽI, DA MMF-u SLUŽIM
NIKO TO NE KONTA, NIKO TO NE KUŽI !!! :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]