banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Maj 2022, 03:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:14 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Хех, ово је било питање времена када ће се десити ...

Словенци тужили РИТЕ Угљевик, траже 70 мил. КМ

УГЉЕВИК, Словеначка електропривреда поднела је тужбу против Рудника и термолектране (РиТЕ) Угљевик у којој траже астрономску одштету од 70 милиона марака због предратних улагања у постројења РиТЕ.

Како пише Press РС, холдинг „Словенске електране” (ХСЕ), који је у комплетном власништву словеначке владе, пре неколико дана је поднео тужбу Основном суду у Бијељини са огромним одштетним захтевом. Саговорник нашег листа, који је имао прилике да се упозна са овом тужбом, каже да о Словенци траже одштету због тога што од пролећа 1992. године, односно од избијања рата у БиХ, нису добијали једну трећину произведене струје у Угљевику, како је договорено у оквиру енергетског система бивше Југославије.

Неутемељена тужба

Ипак, он тврди да је словеначка тужба потпуно неутемељена зато што Словенци упорно истрајавају на тврдњи да само РиТЕ није испунио свој део обавеза према њима док, с друге стране, заборављају да од 1992. године нису уложили ни марку у одржавање и ремонт РиТЕ Угљевик, на шта су били обавезни по споразуму склопљеном у време СФРЈ, на који се позивају.

Словеначка тужба изазвала је велику забринутост у РиТЕ Угљевик, али и самој Електропривреди РС (ЕПРС). Пресуда у корист Словенаца, упозоравају из ових институција, могла би додатно да погорша њихов положај, поготово што су већ оптерећени тужбом ЧЕЗ-а, који пред међународним судом тражи 60 милиона евра због пропалог посла везаног за изградњу нове електране у Гацку. Поред тога ЕПРС, с друге стране, никако не успева да примора друге републике некадашње СФРЈ, попут Хрватске, да измире њихов енергетски дуг према РС, који већ премашује целих 200 милиона марака.

Директор РиТЕ Угљевик Анто Гајић потврдио је за Press РС да је добио неслужбену информацију да су Словенци поднели астрономску тужбу. Он је ипак одбио да детаљније коментарише словеначки захтев.

- Чуо сам да је тужба поднета, али не могу ништа о томе да говорим јер још не знамо на чему заснивају тврдње да су оштећени за толики износ. Очекујемо да ћемо тужбу добити почетком идуће седмице и тек тада ћемо моћи да званично говоримо о томе – каже Гајић.

Служба за односе с медијима „Словенских електрана” потврдила је јуче да је та компанија поднела тужбу против РиТЕ Угљевик, али да и даље постоји могућност вансудске нагодбе. Портпарол словеначке компаније Катја Ријавец истакла је да се тужбом тражи наплата дуга од 35 милиона евра, а на тај износ, према њеним речима, треба урачунати и припадајуће камате.

- Ми смо већ покушавали да договоримо наплату тог потраживања, али су сви досадашњи преговори били неуспешни. Због тога смо се одлучили да подигнемо тужбу, иако смо и даље спремни да разговарамо о томе и постигнемо вансудску нагодбу – каже она.

Самоуправни споразум

Саговорник Press-a РС из ЕП РС објашњава да су Словенци као кључни аргумент за тужбу искористили „самоуправни споразум о удруживању средстава за изградњу и коришћење струје из Угљевика из 1981. године”, који је закључен са некадашњом Електропривредом БиХ. По том споразуму, Словенци су имали право да преузимају трећину струје из Угљевика. Са Словенцима је, нешто после, 1989. године склопљен још један споразум везан за изградњу друге фазе термолекетране Угљевик, али су сви планови пали у воду са избијањем рата у БиХ.

- Чињеница је да Словенци нису добијали струју из Угљевика ни у рату ни након његовог завршетка, али не зато што то ЕП РС није желела, него зато што они нису извршавали своје обавезе из уговора, по којем су били дужни да учествују у одржавању и ремонту РиТЕ. Због тога чак ни у пословним књигама РиТЕ нема трагова о било каквим обавезама према Словенцима – тврди наш саговорник.

Он сматра да ни сами Словенци не верују да је њихово потраживање основано, јер су тек пре неколико година потегли питање расподеле струје из Угљевика.
- Тек после тога уследили су преговори, али они нису довели до неког компромиса – каже извор Пресса РС из ЕП РС.

Амери избацили Словенце из посла

Према сазнањима Press-a РС, две стране су биле најближе договору 2006, када је ЕПРС са Словенцима потписао необавезујући споразум о изградњи нове гигантске термоелектране у Угљевику вредне 650 милиона евра. Посао је, међутим, пропао када је Електропривреда РС, нешто касније потписала нови споразум са америчком компанијом „АЕС енергетик лимитед”.

- Кад је потписан споразум са Американцима, Словенци су се опасно наљутили јер су били убеђени да ће добити тај посао. Већ тада се по њиховим реакцијама видело да ће на све могуће начине, па и тужбом, покушати извући неку корист од Угљевика – тврди саговорник Press-a РС.

Факти

- ЕП Словеније 1981. склопила споразум са ЕП БиХ о удруживању средстава за изградњу и коришћење струје из термолектране Угљевик
- Од 1985. па све до априла 1992. Словенцима испоручивана једна трећина струје из Угљевика
- ЕПРС је 2006. са „Словенским електранама” потписала необавезујући споразум о изградњи нове термоелектране од 600 мегавата и доградњи постојеће од 300 мегавата
- У марту 2007. ЕП РС потписала нови споразум са америчком енергетском компанијом „АЕС електрик лимитед”.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Apr 2010, 12:54 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 30761
Lokacija: Je Suis Ahmed
Citiraj:
TREBINJE - Hrvatska je do sada oštetila Republiku Srpsku za oko 400 miliona konvertibilnih maraka, na osnovu bespravno preuzetog viška električne energije iz sistema „Hidroelektrana na Trebišnjici“!
- Hrvatska neprestano preuzima više struje nego što joj pripada iz pomenutog sistema i time stvara ogromnu štetu Srpskoj. Od svih institucija smo tražili da se RS obešteti. Sa ovim problemom smo upoznali i vlade, ali hrvatska strana je izbegavala da bilo šta preduzme - obelodanio je nedavno Slobodan Šaraba, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Do tog dugovanja je došlo jednostranim povlačenjem Elektroprivrede Hrvatske iz sporazuma o raspodeli profita iz nekada jedinstvenog sistema „Hidroelektrane na Trebišnjici“, koji su pre ratnih dešavanja činile hidroelektrane u Trebinju,Dubrovniku i Čapljini.
- Dogovor je bio da, u skladu sa novcem uloženim u izgradnju, BiH pripadne 78, a Hrvatskoj 22 odsto energije. Sistem „Hidroelektrana na Trebišnjici“ radio je tokom celog rata, a 1994. godine „Hrvatska elektroprivreda“ je taj odnos u raspodeli struje preinačila u svoju korist i počela da preuzima više struje - pojasnio je Šaraba.
Po njemu, spor treba da reši Međudržavno telo BiH i Hrvatske na taj način što će se obeštetiti Republika Srpska, odnosno „Elektroprivreda RS“.
Spor je veliki, šteta koju trpi Srpska je ogromna, a dug je svakim danom sve veći.
- Ranije smo razmišljali da BiH ili „Elektroprivreda RS“ tuže Hrvatsku, ali bi spor mogao da traje godinama - veli Šaraba.
On tvrdi da su neki bili i za dogovor sa Hrvatskom, ili da ona štetu nadoknadi kroz neki zajednički projekat.
- S obzirom na to da je hidroenergetsko postrojenje „Dubrovnik 1“ povezano sa sistemom HE na Trebišnjici, dobro rešenje za poravnanje dugova prema RS bi bilo zajedničko ostvarivanje idejnog rešenja „Gornji horizonti“, koje predviđa izgradnju tri „fabrike struje“ na pomenutoj reci, od Nevesinja do Bileće. Na taj način bi se ispravila nepravda prema Republici Srpskoj - mišljenja su u „Elektroprivredi RS“, čiji direktor Branislava Milekić je kategorična: - Politika ERS je da poslovne nesporazume rešava mirnim putem, odnosno putem sporazuma i dogovora, a samo ako u tome ne uspe - onda se spor rešava sudskim putem. Trenutne razlike između ERS i HEP o načinu raspodele proizvedene električne energije u HE „Dubrovnik“, mogu se prevazići dogovorom i zajedničkim radom u sklopu novih investicija, kad se definišu zajednički interesi.

PREUSMERAVANJE VODE
MOGUĆNOST koja bi mogla biti i trajno rešenje, a svojevremeno je pominjana u Sindikatu udruženja radnika energetike RS, jeste da se voda iz sliva reke Trebišnjice, koja pokreće turbine HE „Dubrovnik“, preusmeri u Crnu Goru.
Taj Sindikat je tada tvrdio da je to moguće realizovati i da je to, ukoliko Hrvatska i dalje bude odbijala da isplati dugovanja, nastala krađom električne energije, jedino rešenje.

DRUGA STRANA PRIČE
HRVATI tvrde da su pre rata u izgradnju elektroenergetskih objekata u republikama prethodne Jugoslavije uložili gotovo dve milijarde evra i da je to trebalo da im se vrati isporukom struje iz tih objekata. Prema izjavama nekih zvaničnika iz hrvatske elektroprivrede, nekadašnje jugoslovenske republike njima duguju struju koja je dovoljna čak za dvogodišnju potrošnju cele Hrvatske.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=130&status=jedna&vest=176361

Sa Hrvatskom samo oštro, više nismo braća, a kese nam nikada nisu bile sestre.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Apr 2010, 13:14 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 30761
Lokacija: Je Suis Ahmed
Citiraj:
Нијемци желе да граде хидроелектране у РС
Datum: 15.04.2010 23:00
Autor: Глас Српске
БЕРЛИН - Њемачки привредници заинтересовани су за улагања у Републику Српску посебно у област енергетике, и то за изградњу хидроенергетских објеката, првенствено на ријеци Дрини, рекао је савјетник предсједника Владе РС Гордан Милошевић.

Предсједник Владе РС Милорад Додик и министар индустрије енергетике и рударства РС Слободан Пухалац разговарали су јуче у Берлину са савезним министром за економију Рајнером Брудерлеом и представницима њемачких компанија о могућностима побољшања укупне економске сарадње двије земље.
- Разговарано је и о отварању врата директним њемачким инвестицијама у Српску, а посебно о сарадњи у области енергетике - рекао је Милошевић, који са Додиком борави у радној посјети Берлину, пренијела је Срна.
Истакао је да је за изградњу хидроенергетских објеката у РС највише заинтересован њемачка компанија "RWE".
Он је рекао да су обје стране показале интересовање за сарадњу, те да слиједи сложени процес који захтијева прецизан договор о даљим процедурама.
- У Берлину је дат снажан подстицај да се интензивирају разговори и да се у што скорије вријеме прецизирају тачни модели сарадње - додао је Милошевић.
Нагласио је да разговори на техничком нивоу између Бање Луке и Берлина трају већ неколико мјесеци, а овај састанак био је одређена врста политичке потврде и подршке да је тај пројекат на правом путу.
- Ово је и добар знак да се интензивирају разговори и да у наредним мјесецима дође до конкретног модела сарадње између РС и компаније "RWE", послије чега би се приступило изради планова за изградњу хидроенергетских објеката у Српској - истакао је Милошевић.
Сарадња

Гордан Милошевић рекао је да је осим сарадње у области енергетике, на састанку у Берлину било ријечи и о шумарству, пољопривреди и одређеним индустријским гранама у РС, које су интересантне за одређене њемачке компаније.
- У том смислу министар Рајнером Брудерле истакао је да је лично заинтересован за такву врсту сарадње и наговијестио могућност посјете Српској у наредним мјесецима - додао је Милошевић.

http://www.glassrpske.com/vijest/4/ekonomija/38207/cir/Nijemci-zele-da-grade-hidroelektrane-u-RS.html

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 03 Maj 2010, 17:10 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2010, 10:39
Postovi: 396
Lokacija: Београд
Italija Srbija i Srpska su potpisale dogovor o izgradnji 3 hidrocentrale na srednjoj Drini ukupne snage 1500 megavata, svaka cast za Puhalca i Srpsku, baja potpisuje medjudrzavni sporazum sa Srbijom i Italijom

_________________
"I finally realized, that idiots rule the world". Leo Tolstoi.Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Sep 2010, 11:32 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Случај РИТЕ Гацко

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Jun 2011, 21:53 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Postovi: 5028
Lokacija: Banana Republic
Citiraj:
UGLJEVIK, Rudnik i termoelektrana “Ugljevik”, zajedno sa firmom “Komsar enerdži limitid” čiji je vlasnik Rus Rašid Serdarov, osnovaće zajedničko preduzeće koje će u Ugljeviku izgraditi novu termoelektranu snage 400 megavata, odlučila je Skupština akcionara RiTE.

Prema okvirnim procjenama, izgradnja nove Termoelektrane “Ugljevik 3″ i rudnika koji će je snabdijevati ugljem, koštaće 550 miliona KM, a u ovom energetskom objektu, čija bi izgradnja trebalo da bude završena za 30 mjeseci, biće stalno zaposleno 800, a indirektno još 400 radnika.

Na današnjoj sjednici Skupštine akcionara u Ugljeviku, kojoj je prisustvovao i Serdarov, dogovoreno je da “Komsar enerdži limitid” u izgradnji novog energetskog objekta učestvuje sa 90 odsto privatnog kapitala, a RiTE “Ugljevik” sa 10 odsto.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević pojasnio je da je na sjednici u Ugljeviku donesena odluka o osnivanju zajedničkog preduzeća, a da slijedi dodjela koncesija i izgradnja novog bloka u krugu postojeće ugljevičke Termoelektrane.

“Ovo je pozitivan primjer da strani kapital postaje motor razvoja Srpske koja se i na ovaj način otvara za strane investicije i nastavlja da se kreće u pozitivnom smjeru”, istakao je Kovačević.

Rašid Serdarov, vlasnik ruske firme “Komsar enerdži limitid”, čije je sjedište na Kipru, rekao je novinarima da Republika Srpska, osim dobrog geografskog položaja, sada ima i najbolju “klimu” za investicije zahvaljujući predsjedniku Miloradu Dodiku i Vladi Srpske.

“Ako postoje dobri uslovi za investicije zašto ih ne iskoristiti”, rekao je Serdarov odgovarajući na pitanje otkud zainteresovanost za ulaganje na ovim prostorima.

Kompanija “Komsar enerdži limitid” je lider u oblasti energetike i izvozno je orijentisana, uglavnom na tržište zapadne Evrope. Ukupno zapošljava oko 1 500 radnika i ostvaruje prosječni godišnji promet oko 1,5 milijardi dolara. Rašid Serdarov vlasnik je i nekoliko velikih kompanija u oblasti transporta i infrastrukture.

Direktor Rudnika i termoelektrane “Ugljevik” Anto Gajić pojasnio je da će se sa ovim inostranim partnerom ići u izgradnju bloka “Ugljevik 3″, a ne “Ugljevik 2″, kako je to ranije najavljivano, zbog neriješenog imovinsko-pravnog pitanja “Ugljevika 2″.

“Iako je izgrađena metalna kontrukcija za `Ugljevik 2`, to je ipak vlasništvo DP `Inženjering` koje je posebno akcionarsko društvo bez menadžmenta i radnika. Zato nismo mogli da se miješamo dok se pravni status tog preduzeća ne riješi pa smo odlučili da se nova `Termoelektrana 3`pravi na novoj lokaciji”, pojasnio je Gajić.

Сад гледам овог Руса на Тв-у, нема он појма гдје је дошао, бар се тако понашао. Да ли има часне и поштене намјере како каже, вријеме ће показати. Искуство из претходних великих инвестиција ове власти нам говори да имамо разлога бити скептични.

_________________
I'm Winston Wolfe. I solve problems.
http://www.youtube.com/watch?v=X-7H5rX77P4
Елвисе, иди матерет' пробуш' им гуму.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Jun 2011, 23:55 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Je л' ово прича само за сликање? Као и за ТЕ Станари, која ено ради пуном паром.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 22 Jun 2011, 08:03 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Postovi: 4274
Lokacija: ту поред Ленке
Прича је озбиљна. Питање је колико је Рус озбиљан.

ТЕ Станари је у фази пројектовања, то знаш и сам. Завршен је пројекат управне зграде, завршен је тендер за избог извођача прикључка на преносну мрежу (ЕЛНОС БЛ ће радити 400 kV трафостаницу преко које ће ТЕ Станари бити везана на преносну мрежу), а ЕФТ има уговор са Кинезима да заврше термоелектрану по принципу "кључ у руке".

ТЕ Станари има све потребне дозволе од регулатора и државе. Сад је до ЕФТ-а и њихове способности да обезбједе паре (тачније, кредите за финансирање тог пројекта).

_________________
Shoole on tour
Новинар: Шта можете рећи о утакмици? Шеле: Могу да кажем само две речи: Звезда, Звезда и само Звезда!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 22 Jun 2011, 10:12 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Postovi: 4072
ok ali 10% od ukupne proizvodnje... msm dobro da im još ne plaćamo što nam 'arče ugalj...

Da ne pričam što je taj rus ima čist obraz da nema majke koja ga ne bi za zeta poželjela..


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Jun 2011, 09:34 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
И тих 10% је ОК. Ипак ће та ТЕ запошљавати људе, плаћати порезе, развијати локалну средину, извозити струју, плаћати нам пренос те струје, итд. Међутим, то је најбољи сценарио. Тешко ми је да послије ових Руса, Литванаца и сличних које тренутно имамо повјерујем у искрене намјере овог лика.

shoole: Шта је са лежиштима угља, како је то регулисано? Је ли предвиђена концесија на експлоатацију? Мислим на Угљевик 3.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Jun 2011, 10:19 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Postovi: 4274
Lokacija: ту поред Ленке
Да појасним...

Дође Рус и оснује фирму у којој је он власник 90% капитала (10% је власништво РС и малих акционара ТЕ Угљевик).
Та фирма у којој је Рус већински власник направи фабрику (у конкретном случају "фабрику струје", а могла је то бити фабрика чарапа или фабрика сокова). Највише пара у ту фабрику уложи Рус.
Онда та фабрика продаје своју робу гдје фирма одлучи, може овдје а може и у Њемачку (као што чарапе или сокове може продавати овдје или у Њемачку).

Сировину за фабрику такође бирају гдје ће куповати. Конкретно за ову ТЕ, угаљ могу куповати од Рудника Угљевик (то је потпуно друга фирма), могу куповати од рецимо рудника Бановићи, а могу увести угаљ из рецимо Бразила. Постоји и опција да оснују нову фирму за експлоатацију руде, па да аплицирају за лиценцу да се баве копањем руде.

Све зависи како процјени Рус.

_________________
Shoole on tour
Новинар: Шта можете рећи о утакмици? Шеле: Могу да кажем само две речи: Звезда, Звезда и само Звезда!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Nov 2011, 09:34 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Postovi: 4274
Lokacija: ту поред Ленке
Да видимо коначно и ово чудо!

Након неколико година причања, најављивања, потписивања предуговора, грађевинских предрадова (ко је ишао за Добој преко Станара, могао је након Драгаловаца на раскрсници према Станарима видјети с десне стране багере које су нешто копали и као радили), цијели посао око ТЕ Станари је стигао до грађевинске дозволе и конкретнијих рокова:

Citiraj:
Gradnja TE Stanari može da počne

DOBOJ - Gradnja termoelektrane u Stanarima, kod Doboja, može da počne, jer je resorno ministarstvo kompaniji "EFT Group" izdalo odobrenje za građenje ovog elektroenergetskog objekta.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, uručila je u petak Ivici Jakovljeviću, direktoru EFT rudnika i termoelektrane Stanari, građevinsku dozvolu za gradnju termoelektrane.

TE Stanari je jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru RS, u vrijednosti od oko 500 miliona evra, kojom će na građevinskim poslovima, koji treba da počnu naredne godine, poslovima montaže čeličnih konstrukcija i poslovima mašinskih instalacija i elektroinstalacija biti otvoreno oko 1.000 novih radnih mjesta za radnike iz RS.

"Sva dokumentacija, koju je 'EFT Group' zajedno s kineskom kompanijom dostavila našem ministarstvu bila je uredna, izrađena od strane poznatih, renomiranih kuća", izjavila je Srebrenka Golić, ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, navodeći da je ovo školski primjer kako jedna ozbiljna kompanija treba da se ponaša.

Ona je dodala da će od izgradnje TE veliku korist imati opština Doboj, cijela ovdašnja regija, kao i RS, jer se otvaraju nova radna mjesta, a time se povećavaju i prihodi u budžetima, od opštine do RS.

Hari Čen, potpredsjednik kompanije "Dongfang Electric Corporation" iz Kine, koja će graditi TE, kazao je da bi radovi mogli početi za tri mjeseca.

"Ono što ćemo donijeti u ovu zemlju je proizvodnja čiste energije, ne samo za ovu zemlju, nego i za okruženje. Ovo je naš prvi projekat u BiH i regionu i zato je veoma važan za nas i zato ga shvatamo ozbiljno", istakao je Čen.

Prema njegovim riječima, kineska kompanija ima najnapredniju termoenergetsku tehnologiju u svijetu.

On je podsjetio da će elektrana imati 300 megavata instalisane snage.

"Od maja prošle godine, kada je 'EFT Group' potpisao ugovor sa 'Dongfang Electric Corporation', intenzivno se radi na pripremnim radnjama za gradnju TE", kaže Ivica Jakovljević, direktor EFT rudnika i TE Stanari, dodajući da je izgrađen kamp u kojem će već od marta moći biti smješteni prvi radnici.

Osim toga, stvoreni su preduslovi za rad po najvišim ekološkim standardima za vrijeme izgradnje TE i njenog kasnijeg rada.

"Mi smo već pripremili prostor za pepelište, odnosno prostor za odlaganje pepela i čvrstih ostataka sagorijevanja iz TE, i radimo projekat koji je garancija da će sve ovo biti u funkciji zaštite životne sredine i po evropskim standardima", rekao je Jakovljević.

Na izgradnji TE biće angažovana i domaća preduzeća kao podizvođači, a jedno od njih je i prnjavorsko Građevinsko preduzeće "Gradip", koje je izgradilo upravnu zgradu Rudnika i TE u Stanarima, te radnički kamp.

"Za našu kompaniju svaki posao je značajan, a pogotovo što smo obezbijedili put za posao koji počinjemo 2012. godine zajedno s kineskom kompanijom", kazao je Branimir Bijelić, direktor "Gradipa".

Termoelektrana jačine 300 megavata, kada 2015. godine počne s radom, godišnje će proizvoditi više od dva miliona megavat-časova električne energije, pored postojećih 450 radnika u rudniku, još 250 će raditi u TE, a 150 radnika biće zaposleno u proširenom kopu rudnika.

http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... 14627.html

_________________
Shoole on tour
Новинар: Шта можете рећи о утакмици? Шеле: Могу да кажем само две речи: Звезда, Звезда и само Звезда!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Nov 2011, 09:40 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Postovi: 4274
Lokacija: ту поред Ленке
Оно што се види да Кинези и овдје имају принцип да доводе своје раднике, јер им праве раднички камп. Слично раде и кинеска фирма која прави мост Земун - Борча у Србији, писао сам о томе на теми о аутопутевима.

Dongfang Electric Corporation (DEC) је једна од највећих кинеских фирми у области електроенергетике, баве се свачим, од вјетроелектрана до нуклеарних електрана. Кога занима више: http://www.dongfang.com.cn/index.php/mains/

_________________
Shoole on tour
Новинар: Шта можете рећи о утакмици? Шеле: Могу да кажем само две речи: Звезда, Звезда и само Звезда!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Nov 2011, 19:46 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Не могу да се сјетим, је ли 300MW било планирано од почетка или је смањивано/повећавано?

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Nov 2011, 19:57 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Postovi: 22129
Citiraj:
Kineska kompanija će izvesti kompletne radove na termoelektrani (TE) Stanari kod Doboja po sistemu "ključ u ruke", a rok za izgradnju je 45 meseci. Planirana snaga buduće termoelektrane smanjena je sa ranije planiranih 410 na oko 300 megavata, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko dva megavat-sata električne energije.

_________________
Rad je od čovjeka napravio roba, neradu smo odani sve do groba.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Nov 2011, 22:42 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Postovi: 4274
Lokacija: ту поред Ленке
Прво је фигурисала снага од 450 MW, па онда су након 410 MW дошли на ових коначних 300 MW.

То ће бити највећи производни блок у БиХ. ТЕ Угљевик и ТЕ Гацко су снаге 300 MVA (реално им је 250 MW максимум), а ТЕ Какањ и ТЕ Тузла имају блокове од максимално 215 MW.

_________________
Shoole on tour
Новинар: Шта можете рећи о утакмици? Шеле: Могу да кажем само две речи: Звезда, Звезда и само Звезда!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Nov 2011, 12:40 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Postovi: 22129
Citiraj:
BANJALUKA - Najmanje 1.400 radnika “Elektroprenosa BiH” do kraja godine neće primati puni iznos plata, nego u skladu sa raspoloživim stanjem na računu kompanije, saznaje “EuroBlic”. Plate su već umanjene za oktobar, a zaposleni su dobili po polovinu mesečnog iznosa.

Razlog za ovaj potez jedne od najprofitabilnijih kompanija je u činjenici da je uprava “Elektroprenosa” trenutno u finansijskim nevoljama zbog isplate razlike u platama radnicima za period 2006-2010. godina. Na osnovu pravosnažnih sudskih presuda, radnicima je u roku od nekoliko meseci ove godine isplaćeno ukupno oko 19,6 miliona maraka na ime odštete.

Zbog toga plate u “Elektroprenosu”, u proseku 1.350 maraka, ne mogu da isplaćuju u punom iznosu. Po našim saznanjima, dugovanja iz 2011. godine biće isplaćena u narednoj godini.

“EuroBlic” je objavio da uprava “Elektroprenosa” traži pravne mehanizme da vrati od radnika više od 19 miliona maraka koje su dobili nakon presuda Suda BiH. Po planu uprave, radnici bi novac vraćali kroz mesečne odbitke od plate. Maksimalni pojedinačni iznosi koje su radnici ove kompanije dobili kao razlike u platama dosežu neverovatnih 18.000 maraka.

Radnici “Elektroprenosa” sa područja Federacije tužili su kompaniju zbog nepoštovanja pravilnika o platama, tvrdeći da su im primanja od 1. marta 2006. godine umanjena za 25 odsto.

Sud BiH presudio je u korist radnika, a “Elektroprenos” je počeo da provodi izvršne sudske presude i do 30. septembra isplaćeno je ukupno 19,6 miliona maraka po tom osnovu.

U međuvremenu su na sudu dobili jednu reviziju u svoju korist zbog čega su ubeđeni da će da dobiju i ostale.

Plan je da uprava tuži radnike koji su tužili upravu i da tako vrati novac. U upravi “Elektroprenosa”, u kojoj tvrde da su tužbe radnika politički motivisane protiv RS, ističu da se u sudskoj odluci o reviziji predmeta navodi da zahtev radnika nije opravdan i da je uprava postupila u skladu sa regulatornim okvirom za isplatu plata koji određuje Državna regulatrona komisija za električnu energiju.

Iako nisu dobili presude, odnosno tužili upravu, oko 600 radnika “Elektroprenosa” sa područja Republike Srpske dobili su sporne razlike u platama. Razlog je “ravnopravan položaj svih radnika”.

Nakon odluke o umanjenju plata, sindikat radnika “Elektroprenosa” iz FBiH zatražio je smenu uprave kompanije.

“Elektroprenos BiH” AD Banjaluka imao je dobit od 20,1 milion maraka u prošloj godini i treće je preduzeće registrovano u RS po ostvarenom profitu.

Vlasnici ove kompanije su entiteti Republika Srpska i Federacija BiH sa 41,10 i 58,90 odsto učešća. To je jedina zajednička kompanija RS i FBiH, ali poslednjih godina obavljaju samo osnovnu delatnost - prenos struje, bez ikakvih dodatnih ulaganja. Razlog je što se predstavnici entiteta ne mogu dogovoriti oko raspodele zarade, a prema poslednjim informacijama, na računu je blokirano oko 200 miliona akumulirane dobiti.

U Srpskoj insistiraju da se investicije dele u odnosu u kojem je raspoređen i kapital kompanije, odnosno oko 59 odsto FBiH, a oko 41 odsto RS. Međutim, u FBiH smatraju da se dobit treba deliti prema prilivu novca i realnim potrebama održavanja mreže koja je veća u FBiH. Tako bi FBiH dobila 67 odsto profita, a RS svega 33 odsto.


Srpska traži uvećanje svog dela kolača

Upravo je juče u Sarajevu ceo dan trajao sastanak privremenog odbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj na kojem sa raspravljalo i o problemima u “Elektroprenosu BiH”. Odborom u ime BiH predsedava Zoran Andrić, a u ime Evropske unije direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za proširenje Pjer Mirel sa najbližim saradnicima. Do kasnih poslepodnevnih sati sastanak nije završen, ali je ministar energetike RS Željko Kovačević izjavio da će delegacija RS zahtevati da se investicije u “Elektroprenosu BiH” i raspodela dobiti obavljaju u skladu sa vlasničkim udelima osnivača.


Može i u temu Nebuloza zvana BIH

_________________
Rad je od čovjeka napravio roba, neradu smo odani sve do groba.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 29 Apr 2012, 19:13 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Postovi: 22129
Neprijatelj nikada ne spava...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zloglasni-gornji-horizonti-dolini-neretve-prijeti-najveci-ekocid-na-mediteranu/612437.aspx

_________________
Rad je od čovjeka napravio roba, neradu smo odani sve do groba.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 20 Jun 2012, 17:30 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Postovi: 4274
Lokacija: ту поред Ленке
Citiraj:
Кредит за ТЕ "Станари"- 350 милиона евра


Slika

У Бањалуци су данас потписани уговори између Владе Републике Српске, Кинеске развојне банке и енергетске компаније ЕФТ група о кредитирању пројекта изградње ТЕ "Станари", вриједности 350 милиона евра.


Изградња ТЕ трајаће 45 мјесеци, а пуштање у рад планирано је за почетак 2016. године.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=63807

Све фино. Али рецимо ово је глупост:
Citiraj:
"Нама је овај пројекат значајан и са становишта радне снаге, јер ће на изградњи бити ангажовано 1.200 радника, што то ће утицати на наш грађевински сектор, спашавање радних мјеста и отварање нових", истакао је Џомбић. Он је додао да ће, по завршетку пројекта, у ТЕ радити 250, а у руднику Старани 600 радника.

Радови ће бити извођени по систему "кључ у руке", а око 90 одсто грађевинских радова биће повјерено домаћим предузећима, док ће око 300 кинеских стручњака надгледати градилиште.

Направили су већ бараке за тих 300 Кинеза. И сад, биће као 300 Кинеза а они ће надгледати рад ових остали 900 локалаца. Суштина је да ће гро посла на објекту радити Кинези, од памети до шљакања. Наши ће радити помоћне услуге и превоз.

_________________
Shoole on tour
Новинар: Шта можете рећи о утакмици? Шеле: Могу да кажем само две речи: Звезда, Звезда и само Звезда!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 20 Jun 2012, 20:57 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Postovi: 22129
Pa možda je to jedini način da završe radove u roku :)

_________________
Rad je od čovjeka napravio roba, neradu smo odani sve do groba.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs