Nautilus je napisao:
The_One, ko god da stoji iza ovoga mislim da je u prilicnoj mjeri zapecatio sudbinu Komercijalne banke u BL, jer ovo je presedan, po prirodi svog posla godinama saradjujem sa uglavnom svim bankama na ovom podrucju i nikad nisam cula ni kod jedne druge da je napravila ovako podmukao potez prema svojim klijentima.
Ne mislim da maticna banka u BG nije znala za revidiranje kamatnih stopa, to rade sve banke i tu nema nista nejasno, neke tromjesecno, neke sestomjesecno, ali cim su u svoje ugovore uvele klauzulu o promjenljivoj stopi (a nisu to uradile bez razloga), logicno je i da vrse revalorizaciju u svoju korist. A inace, ponavljam, Komercijalna banka u BL je tek nakon juna 2007. pocela izdavati ugovore u kojima je definisana stopa kao promjenljiva, i u ugovor ugradjena veza s EURIBOR-om. Imam druga koji napr. ima upravo takav ugovor i nije prvi put da mu se vrsi uskladjivanje anuiteta s kretanjem EURIBOR-a.
S druge strane, moj ugovor ne daje osnovu za revalorizaciju anuiteta osim u slucaju promjene kursa EUR-a.
Nacin na koji Komercijalna u BL donosi svoje poslovne odluke je s aspekta moje situacije nebitan. Ali, kao sto sam napisala u pasosu na koji ste replicirali - logika mi govori da u BL nesto nije u redu, jer njihova sluzbenica laze, izjave su joj demantovane datumima na obavjestenjima o promjeni stope. Ako pokusate nazvati nekoga od odgovornih u banci u BL - necete dobiti info tj. nece vam se niko koga trazite javiti na telefon. Obavjestenja su poslali postom, cak ni o Anexima nije bilo rijeci. Ako odete licno u banku - a ovo je iz licnog iskustva - cucete od sluzbenice da "...oni pojma nemaju zasto su im iz BG poslali takvu instrukciju ali oni su "morali" postupiti po instrukciji, iako su je dobili samo mail-om..."!?!?! Pazite, htjeli vi vjerovati ili ne da se u BL nesto "skuhalo" - ovu izjavu o toboze instrukciji poslatoj mail-om sluzbenica je dala osobi koja je u maju 2007. godine sklopila ugovor, a obavjestenja o promjeni stope su slata hronolskim redom kojim su ugovori sklapani od otvaranja Komercijalne u BL, dakle oni su morali bar par sedmica "potrositi" na pripremu i slanje obavjestenja korisnicima ugovora starijih od maja 2007. - zar je moguce da su tako revnosno pristupili realizaciji instrukcije ciji original btw. nisu dobili ni tokom par sedmica!?!?! Toliko revnosno, da su previdjeli da im ugovori i ne dozvoljavaju promjenu stope...
Takodje, u BL u banci ne mozete dobiti uputu o pravnom lijeku ni generalno o upravnom postupku ako niste saglasni s obavjestenjem.
A ja nisam bezrazlozno spomenula BG, jer tamo se takva info dobije, i tamo se javljaju cak i na telefon, mozete misliti. Uz to, dobijete i ime i prezime glavne revizorke te njen kontakt telefon, koja je takodje, iako ocigledno "malobrojnija" od ekipe u BL, nasla vremena da vrlo ljubazno objasni zbog cega radi kompletnu reviziju ugovora o stambenim kreditima, pojedinacno.
Ovo su cinjenice, dakle, a ne rezultat moje potrebe da okrivim BL-banku, a zastitim BG-centralu.
Inace, moje misljenje je da je neko u BL pokusao da iskoristi eventualno tekucu odluku o redovnoj revalorizaciji kredita, i da kroz nju "progura" i one kredite na koje se ona ne moze odnositi... Ali nije ni bitno sta ja mislim, bitno je da se pokaze ko na sta ima PRAVO.
Na kraju krajeva, covjek bi vec ocekivao da se neko od odgovornih iz Komercijalne banke u BL obrati javnosti, ali ja ga nisam cula...
Nautilus, čitajući tvoj post čovek ne može da se ne zapita, da li je moguće da se jedan potencijalno dobar projekat ulaganja Srbije na ove prostore polako pretvara u farsu, a što je najgore nije ovo njima jedini gaf. Stvarno ekipa iz Komercijalne može opstajati isključivo na osnovu političkih veza.