banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 00:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Dec 2006, 19:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Interesuje me kakva je situacija u RS, odnosno BiH po pitanju zaposljavanja stranaca, tj. kako zakon to odredjuje?

Ovde u Rusiji su veoma rigorozni po tom pitanju, a sve odlicno zakamuflirano u raznim "demokratskim zakonima".

Znaci moze stranac, al firma koja ga zaposljava mora da izvadi brdo papirologije, kojom "dokazuje" da bas ne moze da zivi bez bas tog "strucnjaka", tj. da ubjedi drzavu da na to mjesto ne moze da ide neki drzavljanin Rusije.

Kad se to prevede u praksu, dolazi se do mjeseci vadjenja papira, od institucije do institucije, od birokrate do birokrate, i kud mnogo kosta, kud mnogo traje, pa onda firme nece ni da pokusavaju da zaposle stranca.

E, kako to u nasoj "divnoj" RS?BiH?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2006, 23:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
Puno je perspektive u RS, manjak radne snage pa cjena rada raste, sto privlaci puno ljudi iz evrope, cak i iz SAD-a

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 19:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

stipu-ga je napisao:
Puno je perspektive u RS, manjak radne snage pa cjena rada raste, sto privlaci puno ljudi iz evrope, cak i iz SAD-a

Prije se uz bilo koju aplikaciju za posao moralo priloziti uvjerenje o drzavljanstvu. Nadam se stipu-ga da razumijes zasto.

To mene interesuje, dal je drzava zastitila domacu radnu snagu zakonima ili na neki drugi nacin.

A da puno ljudi dolazi, dolazi i to iz Kine i ostaju ovdje i zaradjuju novac.

Negdje oko 2000. godine Semberija je bila puna Rumuna koji su radili za dnevnicu od 5KM, a ne za 20KM kao domaci, pa su onda seljaci to rastjerali kukom i motikom (konkurencija nelegalna :)).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2006, 09:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
u ovoj zemlji jeste manjak kvalitetne radne snage posto se i sam bavim privatnim poslom i imam radnike vrlo dobro to znam iz vlastitog iskustva,vrlo je tesko naci kvalitetne radnike,das oglas u novine javi se hiljadu ljudi koji mole boga da nenadu posao i stalno nesto zakeraju te ovo te ono,vrlo tesko je nadi ljude kojima posao bas treba i koji ce kvalitetno obavljati svoj posao,
to je posljedica dugogodisnje komunisticke vladavine i radnickog samoupravljanja,ovaj narod nema radne navike,ovo drustvo treba mjenjati iz korjenaRED,RAD I DISCIPLINA

a sto se tice kineza,znam da ih ima puna i da vecinom nemaju nase drzavljanstvo a imaju firme ,pre neki dan sam bio svedok u opstini kinezi i neki nasi likovi dosli nesto da ovjere ,ovi nasi seljaci bleje ko ovce a kinezi ih vodaju i upucuju sta treba da rade,a vecina naroda su takvi neobrazovani i priucni,nesnalazljivi

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2006, 10:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

NACIONALNI STROJ je napisao:
u ovoj zemlji jeste manjak kvalitetne radne snage posto se i sam bavim privatnim poslom i imam radnike vrlo dobro to znam iz vlastitog iskustva,vrlo je tesko naci kvalitetne radnike,das oglas u novine javi se hiljadu ljudi koji mole boga da nenadu posao i stalno nesto zakeraju te ovo te ono,vrlo tesko je nadi ljude kojima posao bas treba i koji ce kvalitetno obavljati svoj posao,
to je posljedica dugogodisnje komunisticke vladavine i radnickog samoupravljanja,ovaj narod nema radne navike,ovo drustvo treba mjenjati iz korjenaRED,RAD I DISCIPLINA

a sto se tice kineza,znam da ih ima puna i da vecinom nemaju nase drzavljanstvo a imaju firme ,pre neki dan sam bio svedok u opstini kinezi i neki nasi likovi dosli nesto da ovjere ,ovi nasi seljaci bleje ko ovce a kinezi ih vodaju i upucuju sta treba da rade,a vecina naroda su takvi neobrazovani i priucni,nesnalazljivi

Apsolutno se slazem s tobom za sve sto si napisao. Al ima i druga strana medalje, a to je kako zastititi prava radnika (koja danas apsolutno ne postoje), i u osnovi gazde mogu da rade sta i kako hoce s radnicima.

Imas privatni biznis, znas li koja je procedura da bi zaposlio stranca, prijavio ga i sve sto ide uz to, naravno sve 100% legalno???????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 17:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
Ja sam došla iz Srbije i na svojoj koži osetila šta znači biti stranac u RS.
Ne bojte se, zaštićeni ste ovde ko beli medvedi.
Em je jako jako komplikovano dobiti boravak u RS, postupak traje mesecima i čak i krv vade za to, em kada se to završi nemaš pravo da se prijaviš na biro. A poslodavac ne sme da te zaposli (sem na crno) izuzev ako na birou nema ama baš niko sa tvojim kvalifikacijama. Pa i ako mu to prođe, mora da traži posebnu radnu dozvolu.
Spavajte mirno, stranci neće ugroziti vaša radna prava

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 08:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Napokon nesto konkretno.

Situacija u Rusiji je po tom pitanju jedno sto hiljada puta teza, jer uz svu tu papirologiju (dokazi da nema domaci sa takvim kvalifikacijama), jos mora da se plati sila nekih nikom razumljivih taksi. Tako da poslodavca zaposljavanje stranca izadje nekoliko stotina dolara i nekoliko mjeseci borbe sa birokratijom.

Sve je to OK ako gledamo nacionalne interese, al sa takvim politikama nikada mi necemo ni primirisati EU :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 09:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Da... EU se prosto utrkuje kom ce strancu pre dati radnu dozvolu, a gazdu pohvaliti i nagraditi za primanje stranca i ostavljanje domace radne snage bez posla...

Teramo li mi to malo vodu na svoju vodenicu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]