banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 10:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Nov 2005, 00:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2005, 12:22
Predlazem(a od ostalih ocekujem da me podrze :) ) da se uzme u razmatranje uvodjenje u skole predmeta pod nazivom FINANSIJSKA EDUKACIJA.
Nas covjek je potom pitanju nepismen i izgubljen u prelazu iz socijalizma u kapitalizam.
Umjesto da djeca uce koliko je hiljada km udaljen jupiter ili saturn,bolje ih je pripremiti za zivot u kojem ce sutra morati da se bore sa racunima,kreditima za stanove,penzionim osiguranjem i sl.
Gledam samo ovaj podforum Ekonomija i tuga me hvata kad vidim da se u prosjeku napise jedan post u 15 dana. :(
Dokaz nase finansijske, i naravno tehnoloske zaostalosti za svijetom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 00:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
svakako, podrzavam prijedlog, a moze se i ispit zvati "Menadzment u..." (zavisno o kojoj vrsti edukacije je rijec).
Evo ja prva planiram da upisem kurseve po tom pitanju! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 16:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jul 2005, 15:45
Slazem se....
takodje sam svjedok da ljudi na cetvrtoj godini Ekonomije ne poznaju neke elementarne stvari... recimo razlika izmedju tekuceg i ziro racuna, veleprodaje i maloprodaje,ko moze raditi jedno, ko drugo, razlicitih nacina racunanja kredita, tj kamate, porezi, PDV itd....
To se jednostavno prelijece cistim bubanjem, bez ikakve prakse...vjerovatno bih i ja bila u slicnoj situaciji da ne radim od prve godine fakulteta i sve sam to morala nauciti...Ne kazem da je spansko selo, radi se o prilicno jednostavnim stvarim, ali bi ih valjalo znati kada dodjes prvi dan na posao, nema razloga da ti ih neko pokazuje tek na radnom mjestu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 12:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Mocca je napisao:
Slazem se....
takodje sam svjedok da ljudi na cetvrtoj godini Ekonomije ne poznaju neke elementarne stvari... recimo razlika izmedju tekuceg i ziro racuna, veleprodaje i maloprodaje,ko moze raditi jedno, ko drugo, razlicitih nacina racunanja kredita, tj kamate, porezi, PDV itd....

Pa nemos vjerovati...
Jadni mi s takvim strucnjacima.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2005, 23:25 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
maradona je napisao:
Predlazem(a od ostalih ocekujem da me podrze :) ) da se uzme u razmatranje uvodjenje u skole predmeta pod nazivom FINANSIJSKA EDUKACIJA.
Nas covjek je potom pitanju nepismen i izgubljen u prelazu iz socijalizma u kapitalizam.
Umjesto da djeca uce koliko je hiljada km udaljen jupiter ili saturn,bolje ih je pripremiti za zivot u kojem ce sutra morati da se bore sa racunima,kreditima za stanove,penzionim osiguranjem i sl.
Gledam samo ovaj podforum Ekonomija i tuga me hvata kad vidim da se u prosjeku napise jedan post u 15 dana. :(
Dokaz nase finansijske, i naravno tehnoloske zaostalosti za svijetom.

Netačno, mislim na ovo što je boldirano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 05:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
zao mi je cegevara ali je po meni mnogo bitnije poznavanje ekonomskih pojmova nego udaljenosti planeta. jedino ako misli putovati na jupiter pa da zna koliko senvicha da ponese.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2005, 05:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
che.guevara je napisao:
Netačno, mislim na ovo što je boldirano.

Slazem se sa Che-om!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 18:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Mocca je napisao:
Slazem se....
To se jednostavno prelijece cistim bubanjem, bez ikakve prakse...vjerovatno bih i ja bila u slicnoj situaciji da ne radim od prve godine fakulteta i sve sam to morala nauciti...Ne kazem da je spansko selo, radi se o prilicno jednostavnim stvarim, ali bi ih valjalo znati kada dodjes prvi dan na posao, nema razloga da ti ih neko pokazuje tek na radnom mjestu.

A sta znaju onda studenti cetvrte godine?
Postoje i takvi, ali nisu svi.
Generalizujes previshe..

Citiraj:

Ne slazem se! Izbacujes osnovnu kulturu i uvodis nesto za sta postoje strucni ljudi koji mogu savjetovati mnogo bolje nego sto moze neko da skonta na osnovu sturog znanja.
Radi ono u cemu si najbolji, a za ostalo plati za misljenje strucnjaku koji je u toj oblasti najbolji. I to je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2005, 11:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2005, 12:22
langolijer je napisao:

Ne slazem se! Izbacujes osnovnu kulturu i uvodis nesto za sta postoje strucni ljudi koji mogu savjetovati mnogo bolje nego sto moze neko da skonta na osnovu sturog znanja.
Radi ono u cemu si najbolji, a za ostalo plati za misljenje strucnjaku koji je u toj oblasti najbolji. I to je to.

Meni kad zatreba(a sigurno hoce) da znam koliko je udaljen saturn od zemlje ili koliko na Novom Zelandu ima ovaca,ja cu se obratiti strucnjaku za te stvari.

Stvari iz ekonomije ce trebati svakome.To mozda nije osnovna kultura ,to je zivot-osnovni.

Uzmi samo podatak da je svaki stanovnik RS zaduzen u prosjeku sa 700 KM.To je velikim dijelom posljedica neznanja ili ako hoces nase finansijske nepismenosti.Ljudi ulaze u kredite za koje tek kasnije shvate da ih ne mogu vracati,onda to vuce zirante-opet nepismene.Mnogi su ziranti svojim komsijama,a na Zapadu kad bi pitao komsiju da ti bude zirant proglasili bi te ludim.Tamo ti je zirant samo clan uze porodice.Bas iz razloga sto su ljudi svjesni opasnosti kojoj se izlazu.A kod nas se misli da je banka socijalna ustanova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 01:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
maradona je napisao:
langolijer je napisao:

Meni kad zatreba(a sigurno hoce) da znam koliko je udaljen saturn od zemlje ili koliko na Novom Zelandu ima ovaca,ja cu se obratiti strucnjaku za te stvari.

Stvari iz ekonomije ce trebati svakome.To mozda nije osnovna kultura ,to je zivot-osnovni.

Uzmi samo podatak da je svaki stanovnik RS zaduzen u prosjeku sa 700 KM.To je velikim dijelom posljedica neznanja ili ako hoces nase finansijske nepismenosti.Ljudi ulaze u kredite za koje tek kasnije shvate da ih ne mogu vracati,onda to vuce zirante-opet nepismene.Mnogi su ziranti svojim komsijama,a na Zapadu kad bi pitao komsiju da ti bude zirant proglasili bi te ludim.Tamo ti je zirant samo clan uze porodice.Bas iz razloga sto su ljudi svjesni opasnosti kojoj se izlazu.A kod nas se misli da je banka socijalna ustanova.

Osvrnucu se na primjer koji si naveo.
Tacno je to da ljudi ulecu u kredite, a da su vecinom potpuno nesvjesni koliko je to ozbiljno. Medjutim, ti si govorio o elementima finansijske matematike, a to je nesto drugo.
Zirante neces opametiti edukacijom, to je jednostavno takav mentalni sklop nasih ljudi, a sve zasnovano na tome sto se prvi put susrecu sa tim i onda slijedi stav - "gdje necu to za komsu odradit". Znaju svi oni sta znaci biti zirant, ali ne razmisljaju o tome da ce ih "komso" mozda malo izlevatiti, a tu finansijska edukacija ne pomaze puno.

Ljudi ulaze u kredite za koje tek kasnije shvate da ih ne mogu vracati

Fazon je sto ljudima trebaju ti krediti, ne ulaze iz zabave u to.
Odmah od banke dobiju cifru koju moraju da placaju na mjesecnom nivou. To je jednostavno, znaju cifru, znaju koliko mogu mjesecno da izdvoje, e to sto se preracunaju pa uzmu preveliku cifru, je druga stvar, vezana za pogresnu procjenu, ne za tip kalkulacije.
Nijedna banka nece odobriti kredit bez dobrog background-a zajmoprimca ili ziranta. Ako se desi da, kojim slucajem, zajmoprimac ne moze da otplacuje kredit, onda sve pada na ziranta, a tu dolazimo do onoga sto sam prvo spomenuo. Dakle, ljudi su neosvjesteni sta znaci bti zirant, ali tu finansijske kalkulacije nece pomoci, nego (nazalost) negativna iskustva koja ljudi prepricavaju na "Oprah type" emisijama.

Siguran sam da znas ovo sve, ali cisto da dokazem svoju teoriju. :)

Treba uvesti neku vrstu ekonomske edukacije, upoznavanje sa osnovnim pojmovima (nesto kao Osnove Ekonomije), ali zalaziti u kalkulacije... to je previshe.

Kako mozak radi poslije dvije slave.. kaooo satic. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 03:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]