banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: PDV
PostPoslato: 08 Sep 2005, 15:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Nov 2002, 14:35
Pita me komšinica, kakav će ona porez plaćati, ima cvjećaru, nema godišnje 50 000, a da bude dobrovoljac neće?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 17:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
e ona ima srece , neka se pokrije i cuti , to ti je rupa u zakonu i mirna je barem do kraja sljedece godine ( zakonski nema potrebe da se prijavljuje i bolje da to ne radi )

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 08:57 
Ma kad nam stave PDV ima da najebemo ko zuti... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 16:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Sloboda izbora za preduzeca u grupi <50.000 KM nije rupa u zakonu, nego je promet tih preduzeca mali, mali su ulazi, a i izlazi, tako da oni tesko mogu da ostvare pravo na povrat.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2005, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
imam osjecaj da cemo imati u 2006-oj najvise tih 'malih' do 50.000...preduzeca ..... :roll: :roll: ne bi me cudili da i integral , vidovic, roguljic i ostali bl-bizMismeni imaju prijave do 50.000 kM......

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2005, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ili rasture firme u vise manjih koji ne prelaze 50 000KM? sa zasebnim racunima itd..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2005, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na njihovu zalost morace se prijaviti Indirektnoj. Naime, obaveza prijave u PDV sistem se zasniva na izvestaju Bilansa Uspeha za protekle dve godine (2004/2005). Dakle, ako na ta dva izvestaja stoji iznos preko 50.000 KM oni su obavezni da se pojave u Indirektnoj. Osim toga APD (akontacija poreza na dobit) takodje pokazuje da su u lazi kratke noge jer se tu predvidja kolika ce dobit da bude, pa se akonto toga placa porez... dakle, mogu da se ne prijave i to nece proci ni prvu inspekciju. A obzirom da su ispekcije raznorazne... ne znam koliko ce mito tu funkcionisati...

Sto se tice cepkanja velike firme na manje (da se pravi nekakav holding, korporacija ili nesto trece) ni to ne pije vode. Velika preduzeca je nemoguce iscepkati na manja, a osim toga za firme sa milionskim prometima, cena preregistracije i "cepanja" preduzeca bi presla ukupne prihode. Figurativno. Osim toga, njima se ne isplati ne ulaziti u PDV sistem, jer onda gube pravo na prebijanje ulaznog i izlaznog PDV. Sta mu ga to dodje? Najjednostavniji primer je usluzna delatnost... daklem... tokom meseca se prave fakture i obracunava porez... i sad se ti pojedinacni iznosi poreza zbroje i na kraju meseca ste duzni da platite taj iznos. To je izlazni PDV. Sa druge strane, tokom meseca primate tel. racun za firmu sa obracunatim i eksplicitno iskazanim PDV-om, placate najam poslovnog prostora ako nemate svoj sa takodje iskazanim PDV-om i tako dalje... to je ulazni PDV. E sad... na kraju meseca se od izlaznog PDV-a oduzme ulazni PDV i dobije se iznos koji treba uplatiti. Malo banalizovano, sto vise investirate u toku meseca manje poreza za svoje usluge trebate platiti. Recimo da sam u jednom mesecu fakturisao 10.000 KM porez na to je 1.700 KM. Medjutim imao sam tel. rn. od 300 KM (porez na to je (porez je 51 KM), platio sam zakup za poslovni prostor 1.000 (PDV je 170), kupio sam racunar od 2.500 KM (PDV je 425 KM), kupio sam u firmu i jedan mobilni od 250 KM (PDV 42.5KM) i recimo da sam popravljao firmin auto za 1.500 KM (PDV je 255 KM). Na kraju meseca imam 1.700 KM izlaznog PDV i 790.50 KM ulaznog PDVa. "Prebijeno" dobijam da sam duzan da drzavi dam 909.50 KM na ime PDV za taj mesec. Ocigledno je da ovaj PDV sistem tera njegove korisnike u investicije, a ne da pare leze... naravno da se i tu moze naci pokoja rupa... ali svakako manja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2005, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka

onda ok. nisam bas upucen u te ekonomske teme ali znam otprilike kako sta ide i kako sada love u mutnom tako da se nadam da ce to da se razbatali.

recimo sta je inteersantno neke ce stvari da pojeftine a neke da poskupe. mislim da ce komp oprema da ide dole 2% tj vjerovatno nece ici nista jer nisu ovi nasi talibani navikli na pojeftinjenje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2005, 02:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Trenutni porez na racunarsko opremu je 10%. Dolaskom PDV-a ce ukupna cena porasti za 7%... sva roba koja je bila oporezovana sa 20% ce pojeftiniti za 2%. Naravno da ce PDV i kod nas, kao i kod vecine zemalja kad ga tek uvode, obuhvatiti i osnovne zivotne namirnice (hleb, mleko i to...) medjutim realno je ocekivati da ce u dogledno vreme te namirnice ipak biti neoporezovane. Isto tako, PDV ce zahvatiti medicinske usluge, medjutim takodje je za ocekivati da ce i te usluge biti oslobodjene poreza... naravno po sistemu "lipsi magarce do zelene trave"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2005, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka

a 10%.. da sad se sjetih no porez za foto aparate je 20% to sam siguran jer sam pitao u par prodavnica tj zaracunavali su 20%. i oni ce da pojeftine

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2005, 15:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
To sto se prica da ce da pojeftine, mozes objesiti macku o rep ;)
Sve, ali bas SVE cijene ce da porastu - neke manje, neke vise. Ali nista, ama APSOLUTNO NISTA nece pojeftiniti. Paz' sta sam rek'o :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2005, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
ja i dalje ne kontam kako je placanje PDV-a rijesheno u bosni?! PDV (ili ovde (VAT Value Added Tax)) bi trebao da placa krajnji korisik usluge ili potroshach sto ne bi trebalo da ima veze sa ukupnim profitom firme koji je odredjen za taxiranje u zavisnosti velichine profita... osim toga, mozda ja nisam upucen toliko u stvari u bosni ali small ili ti private businesses nebi trebali imati cut-off point nakon cega su obavezni na taxiranje kao sto je neko gore napisao da je limit 50000 km, vec bi trebali biti obavezni za placanje taxe nezavisno od velichine profita sa tom olakshicom da mogu da pravdaju (PDV) na osnovu njihovih troshkova u kojima su vec platili (PDV) ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2005, 15:07 
Pripravnik
Pripravnik

Jel dobio neko odgovor od ovih "indirektnih"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2005, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Gazda... lepo sam objasnio kako funkcionise PDV kod nas... tj. kako bi trebao funkcionisati... nemoj praviti dilemu tamo gde je nema... osim toga, brkas pojmove poreza na dobit, PDV (poreza na dodanu vrednost) i poreza po odbitku...

@mladen ... na koji odgovor mislis... ja sam ih smarao nesto i odgovorili su mi prilicno korektno, konkretno i sadrzajno. Resenje o uvrstenju u PDV sistem nisam jos dobio, ali bice... jednom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2005, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Warlock je napisao:
Na njihovu zalost morace se prijaviti Indirektnoj. Naime, obaveza prijave u PDV sistem se zasniva na izvestaju Bilansa Uspeha za protekle dve godine (2004/2005). Dakle, ako na ta dva izvestaja stoji iznos preko 50.000 KM oni su obavezni da se pojave u Indirektnoj. ...

mnostvo firmi i preduzeca ne prijavljuje uopste stvarni ulaz ni kroz te 2 godine, iako stvarno probija taj uslov, tako da nema obavezu redovnog prijavljivanja po roku koji je dat sad kroz septembar.
Tako da te nece moci ni sankcionisati..bar u prvo vrijeme.

Mada recimo, ako nabavljas robu od nekog ko je prijavio PDV on je prozivodjac i on ti robu fakturise sa PDV-eom i automtski ti placas skuplje, a ti sam nisi 'korisnik' PDV-a fakticki gubish..jer nemas izlaznog PDV-a.. a stvarni proemt ti premashuje 50000 KM a ti ga u isto vrijeme ne prijavljujes, a samim tim imas vece obaveze na koje ne odbijash izlani PDV...

Bar mi se tako cini :-? (a zamolila bih Warlocka za misljenje)...

Krajnji cilj PDV-a (po mom skromnom misljenju) jeste da se kompletne ulazne fakture prijavljuju i da se sukcesivno svi lagano prebace na PDV i mali i veliki..a da je ovaj uslov do 50 000 KK dat kao period tranzicije da se grupa malih firmi ugasi(kja uneku ruku i podriva trziste sa cijenama daleko iznad/ispod trzisne), a da druga grupa krene sve da prijavljuje jer ce shavtiti da vishe dobija ako prijavi PDV i na taj nacin da uvedu legalno poslovanje preko banka i potpuno placanje poreza a ne samo 10-20 % od stvarnog prometa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2005, 00:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Normalno... ako ti platis PDV svom dobavljacu, a nisi u sistemu da bi ga mogao "primiti" na ulaznoj strani, automatski si na gubitku. Kao sto rece simplicity, vazno je naterati ljude (u ovom slucaju tim gubitak/dobitak stavom) da se ukljuce u PDV sistem... medjutim... ukoliko krenu sa uvodjenjem vise stopa PDV-a i ako ne oporezuju (neopdveuju :) ) materijal za prozivodnju (koja NIJE za izvoz) onda nisu napravili nista, nego su sadasnjem porezu, preko nasih ledja, samo promenili ime...

Sto se tice "ganjanja" ... poajavice se jedan novi "problem" ... logicko-materijalna kontrola. Dakle, nece se samo gledati po strogim kanonima u materijalnom i/ili formalnom smislu (da su ispostovana pravila dvojnog knjigovodstva, da su izmirene obaveze prema fiskusu, da postoji propisana dokumentacija itd.itd.) nego ce se gledati da li to sto pise ima pameti... i onda ce finansijska policija moci da nalozi nekakvu "akciju" na bazi osnovane sumnje da je neko bla bla bla... bice malo nezgodno muvati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2005, 07:23 
Pripravnik
Pripravnik

Ajd konkretno: Kakav interes ima jedna mala pekara da se registruje za PDV?
Kupiš brašno za gotovinu, sa ili bez PDV-a (bolje bez), prodaš hljeb po važećoj tržišnoj cijeni (u koju je uključen PDV), nemaš nikakvih obaveza prema UIO. U skladištu uvjek imaš tonu-dvije brašna. Ne zavodiš ulaz, ne zavodiš izlaz, a dobit veća za neplaćeni PDV...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2005, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mladen je napisao:
Ajd konkretno: Kakav interes ima jedna mala pekara da se registruje za PDV?
Kupiš brašno za gotovinu, sa ili bez PDV-a (bolje bez), prodaš hljeb po važećoj tržišnoj cijeni (u koju je uključen PDV), nemaš nikakvih obaveza prema UIO. U skladištu uvjek imaš tonu-dvije brašna. Ne zavodiš ulaz, ne zavodiš izlaz, a dobit veća za neplaćeni PDV...

Prvo... ne mozes sve kupiti za gotovinu tj. bez obracunatog PDV. Sta je sa, npr. pekarskim masinama... njih sigurno neces moci kupiti bez PDV. Dakle, taj porez (koji bi inace prebio ces morati da platis direktno iz svog dzepa i neces moci nista po tom pitanju da uradis). Sta je sa pekarskim aditivima... ja znam bar tri-cetiri velika dobavljaca koji ti nece prodati robu bez obracunatog PDV. Dalje... struja, voda... kirija, ako nisi u svom prostoru... sve su to ulazni PDV. Ako i porez na plate udje u PDV sistem (jos uvek nikome nije jasno sta ce se desiti sa tim) onda ces moci da zaboravis na prebijanje... naravno, ako ti radnici ne rade na crnjaka... a ako rade...

Drugo... ne mozes nemati ni izlaz ni ulaz, jer to znaci da nemas proizvodnju. A ako nemas proizvodnju, ne ispunjavas kriterijume proizvodnog preduzeca. Dakle, to da stalno drzis brasno na skladistu ne pije vode... udje inspekcija (a ti nemas ni ulaz ni izlaz) i lepo te pita odakle ti ovaj hleb sto je na rafama... sta ces im reci? Pao sa neba? Ima jos... hleb i kifle ce verovatno biti oslobodjeni poreza (iako ce se u prvom momentu odrezati PDV na sve zivo)... medjutim davno su izumrle pekare koje prave samo hleb i kifle... ostali proizvodi podlezu oporezivanju... sta ces sa njima... da stvar bude crnja, ovo pricam samo o finansijama i robno-materijalnom... sta je sa trzisnom inspekcijom koja ce da malo obidje skladiste. Zna se koliko brasno moze biti uskladisteno... ako nemas ni ulaza ni izlaza... znaci nisi nista trosio... sta cemo onda? Nista... drzis staro brasno i ugrozavas zdravlje potrosaca... kazna...

Naravno da u svemu ima puta i nacina da se neke stvari malo zaobidju... ili da se iskrivi prostor oko njih... al' ovo nije mesto da se o tome prica...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2005, 17:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Warlock je napisao:
nego ce se gledati da li to sto pise ima pameti... i onda ce finansijska policija moci da nalozi nekakvu "akciju" na bazi osnovane sumnje da je neko bla bla bla... bice malo nezgodno muvati...

Da, samo za to treba mnogo vremena i mnogo jaka i nekorumpirana kontrolna inspekcijska sluzba. Sto u ovom trenutku nije slucaj i to ce se gurati sigurno jedno vrijeme...ali vremenom...

kao sto prije par godina nismo mogli zamisliti da cemo poslovati i nositi dnevni pazar u banku kao privatnici, sto je prije rata bilo obaveza...danas je to svakodnovica iako 99,9 % privatnika prijavljuje menji dnevni promet.
Tako ce jednog dana ponovo biti normalno to sto cemo cjelokupan dnevni pazar legalno prijavljivati, i sve placati ziralno, a samim tim i cjelokupan porez.
A to sve ce se ostavriti preko PDV-a.

Sad ce vam vecina malih i srednjih privatnika reci:
zasto da ja kao "mali" prijavim sve i placam na sve porez kad prozivodjac, dostavljac, uvoznik ("krupne ribe") prikrivaju poreze na milione.
E zato taj veliki ima promet garantovano preko 50 000 KM i podlijeze odmah PDV-u, a ovaj mali se pusta da tavori josh koje vrijeme i da shvati da se uvodi legalan ekonomski sistem tako sto se "udara u glavu ribe koje smrdi"...

Licno drago mi je zbog toga, ja josh uvijek nisam duzna prijaviti PDV 8) , ali ako se pokaze u narednom periodu da ima smisla...prihvaticu...S obzirom da su mi svi dobavljaci PDV obveznici...

Josh jedna stvar.
PDV -porez na dodatnu vrijednost (prim. prev: "pomalo drpaj vazda :D ) - 17 % -znaci (koliko sam shvatila iako sam lak za ekonomske nauke) da se placa 17 % od marze dakle razlike izmedju nabavne cijene i tvoje maloprodajne cijene. Dakle onaj ko prodaje skuplje (ima vecu marzu) imace veci porez. Samim tim ce natjerati da se ustabile cijene na trzistu.

Kazu da ce cijene nekretnina da se dosta ustabile :wink: znaci bice skuplje nego sada kad kupujes, ali ce zato tvoje licne /postojece da dobiju pravu trzisnu vrijednost.

Evo SiCG i Hr su pod PDV-eom pa uporedite: nesto skup;je..nesto priblizno isto...plate u Hr mnogo bolje...u Srbiji sarenilo...mada licno mislimda ce BiH bolje proci od Srbije po pitanju standarda, posla, cijena, poslovanja i slicno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 07:53 
Pripravnik
Pripravnik

Nisam bio dovoljno jasan...
Naravno da će pekari prijaviti i uredno PDV platiti na dio svojih aktivnosti. I za taj "prijavljeni" hljeb će biti i urednog brašna i prijavljenih radnika i aditiva. Sa uvođenjem PDV-a njima se otvara nova mogućnost za laku zaradu. Cijena hljeba se povećava za najmanje 17%, što znači da hljeb vjerovatno ide na 1 KM.
Do brašna se može doći za gotovinu, neće se ništa promjeniti ni u sistemu PDV-a. Kupiš brašno za gotovinu, proizvedeš hljeb, prodaš ga za 1 KM, ne prijaviš promet, ne plaćaš 17%, 17% staviš sebi u džep. Od kupovine brašna do prodaje hljeba ne mora proći više od 10 sati, tako da velike koristi od inspektora i nema.
Da ne govorim o normativima i o količini brašna potrebnoj (dovoljnoj) za jedan hljeb.
Danas pekari nemaju ovih 17% PDV-a kao motiv za neprijavljivanje prometa. Razlog zbog koga se promet ne prijavljuje je potreba za gotovinom: treba radnicima isplatiti plate (razlika između stvarne i minimalca na koji plaćaju doprinosi), platiti kiriju, održavati vozni park itd. Sa PDV-om pekari dobijaju dodatni motiv za sivu ekonomiju.

Država će dobiti nešto poreza (do sada nije uzimala ništa), ali mislim da će veći dio novca od poskupljenja hljeba, tj.uvođenja PDV-a, otići u džepove pekara. Ovo ne znači da ja mrzim pekare, niti da ću ih početi mrziti od 01.01.2006. Slična je situacija i sa drugim djelatnostima.

Pretpostavljam da je moja logika pogrešna, ali nikako da pronađem tu grešku.

Još jedno pitanje: Svojim dobavljačima, ili državi prilikom uvoza, sam platio 10 000 KM PDV-a u mjesecu aprilu. Svojim kupcima sam fakturisao 8 000 KM PDV-a u istom mjesecu. Šta se dešava 10. maja, kada sve treba sabrati i oduzeti?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]