Warlock je napisao:
nego ce se gledati da li to sto pise ima pameti... i onda ce finansijska policija moci da nalozi nekakvu "akciju" na bazi osnovane sumnje da je neko bla bla bla... bice malo nezgodno muvati...
Da, samo za to treba mnogo vremena i mnogo jaka i nekorumpirana kontrolna inspekcijska sluzba. Sto u ovom trenutku nije slucaj i to ce se gurati sigurno jedno vrijeme...ali vremenom...
kao sto prije par godina nismo mogli zamisliti da cemo poslovati i nositi dnevni pazar u banku kao privatnici, sto je prije rata bilo obaveza...danas je to svakodnovica iako 99,9 % privatnika prijavljuje menji dnevni promet.
Tako ce jednog dana ponovo biti normalno to sto cemo cjelokupan dnevni pazar legalno prijavljivati, i sve placati ziralno, a samim tim i cjelokupan porez.
A to sve ce se ostavriti preko PDV-a.
Sad ce vam vecina malih i srednjih privatnika reci:
zasto da ja kao "mali" prijavim sve i placam na sve porez kad prozivodjac, dostavljac, uvoznik ("krupne ribe") prikrivaju poreze na milione.
E zato taj veliki ima promet garantovano preko 50 000 KM i podlijeze odmah PDV-u, a ovaj mali se pusta da tavori josh koje vrijeme i da shvati da se uvodi legalan ekonomski sistem tako sto se "udara u glavu ribe koje smrdi"...
Licno drago mi je zbog toga, ja josh uvijek nisam duzna prijaviti PDV

, ali ako se pokaze u narednom periodu da ima smisla...prihvaticu...S obzirom da su mi svi dobavljaci PDV obveznici...
Josh jedna stvar.
PDV -porez na dodatnu vrijednost (prim. prev: "pomalo drpaj vazda

) - 17 % -znaci (koliko sam shvatila iako sam lak za ekonomske nauke) da se placa 17 % od marze dakle razlike izmedju nabavne cijene i tvoje maloprodajne cijene. Dakle onaj ko prodaje skuplje (ima vecu marzu) imace veci porez. Samim tim ce natjerati da se ustabile cijene na trzistu.
Kazu da ce cijene nekretnina da se dosta ustabile

znaci bice skuplje nego sada kad kupujes, ali ce zato tvoje licne /postojece da dobiju pravu trzisnu vrijednost.
Evo SiCG i Hr su pod PDV-eom pa uporedite: nesto skup;je..nesto priblizno isto...plate u Hr mnogo bolje...u Srbiji sarenilo...mada licno mislimda ce BiH bolje proci od Srbije po pitanju standarda, posla, cijena, poslovanja i slicno.