banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 18:36 Danas je 15 Jun 2026, 18:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 147 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Dec 2011, 21:54 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
cuo je na stranim stranicama...

za 3 opciju postoji termin PIGS, Portugal, Irska, Grcka i Spanija bi spadale u drugu ligu..mada sad zele da podijele na juzni (Italija trenutnom situacijom bi isla u drugu ligu) dio protiv sjevernog dijela EU..

sto se tice podjele i komplikacija one su dosle sirenjem EU jos odavno...jer nove manje clanice nisu mogle da se bore sa ajkulama koje su i pre EU bile jake ekonomski..ima dobar dokumentarac vezano za Grcku, gdje oni prikazuju njihovu pricu propadanja a ne onu koju EU servira, Debtocracy - moze se naci na youtube..

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2011, 23:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Cisto sumnjam u podele i propast jer je to podela i propast evropske unije. Ako propadne euro, nema vise ni zajednickog trzista, protoka novca, ljudi, dobara...zemlje se okrecu sebi i prestaje ta ideja o jedinstvu, na kojoj se i zasniva unija. Sto se tice podele, tesko da bi dozvolili da dodje do toga jer automatski rangira drzave, sto, bar kao ideja nije nikako dobro za jednu zajednicu.
Grcka je usvojila paket mera stednje, Italija takodje. Sarkozi i Merkel vec popustaju, uz zajednicko misljenje da je potrebna zajednicka fiskalna politika. To i jeste istina, samo je pitanje u kojoj meri je moguce ujediniti fiskalnu politiku svih zemalja eurozone, s obzirom na razlike u privredi ali i u politici. Malo je verovatno da ce bilo koja drzava dati deo svog suvereniteta i dopustiti da se njen budzet usvaja u Briselu. Mada, do neke mere ce morati da se ujedine.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 00:02 
staromodan
Korisnikov avatar

trenutni problem sa britancima, vezano za fiskalnu politiku jer se Cameron ovih dana buni....bio bi veliki haos propadanjem EU, kao sto je i nastao haos kad su Ameri dopustili Lehman Brothers da potonu misleci da ce na tome stati,a nisu kontali koliko su ovi bili povezani sa citavim svijetom..

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 13:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2011, 20:35
Britanci nemaju veze sa pomenutom fiskalnom politikom kad nisu u evrozoni. Sem sto, naravno, konstantno likuju posto su od pocetka bili protiv te ideje. Inace, morace se raditi na formiranju jedinstvene fiskalne politike svih clanica evrozone kako bi se moguci scenariji PIIGS ekipe sveli na minimum i kako bi unija mogla pravovremeno reagovati i sprijeciti ozbiljnije zaduzenje nestabilnih clanica.

Takodje, u pravu je @stormbringer kada kaze kako ce se tesko ujediniti sve drzave evrozone u jednu fiskalnu uniju/politiku, te kako nece sve drzave prihvatiti odricanje fiskalne suverenosti, tako da ce najvjervatnije doci do odredjenih restrukturiranja unutar postojece evrozone. Neke clanice ce biti upucene ka izlaznim vratima, a moguce da se formira i gorepomenuta opcija 3., tj. dvije unije - jedna za jace, a druga za slabije ekonomije(manje vjerovatna opcija).

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 13:54 
staromodan
Korisnikov avatar

ako britanci nemaju veze sa fiskalnom politikom sta sa onda plase... :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 14:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pa plase se kraha evra, isto kao i mnoge druge drzave koje nemaju direktne veze za fiskalnom i monetarnom politikom evrozone. Kriza, tj. pronalazenje rjesenja aktuelne krize je primarno problem evrozone, i Britanija mozda gubi neke interese u toj igri, al' ne moze da odlucuje niti da koci takav reformski proces.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 14:42 
staromodan
Korisnikov avatar

sta mislis da li se UK plasi fiskalne politike po pitanju sabiranje poreza? sta mislis da li UK plasi po pitanju The City of London?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Zasto bi se plasili?

Vidi, trenutno je aktuelan prijedlog EU koji bi trebao da kao "efikasnije" kontrolise i regulise fiskalne politike drzava clanica EU. Ako takav prijedlog ne prodje na tom nivou, a najvjerovatnije da nece posto ce Britanci da blokiraju isti, onda ce se sporazum primijeniti samo na clanice evrozone uz mogucnost pojedinacne saglasnoti drzava van nje.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:26 
staromodan
Korisnikov avatar

znas li na sto mislim kad sam napisao The City of London?

gdje zivis ti ako smijem da pitam, RS ili Federacija?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

RS.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 16:36 
staromodan
Korisnikov avatar

da li bi se tebi dopalo kad bi u Sa postojala kasica prasica koje sabire porez iz RS il da Sa odlucuje o budzetu RS..

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 16:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ne. A mozes li ti meni sada navesti izvor gdje je neko od zvanicnika EU rekao/trazio tako nesto od Velike Britanije?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 17:19 
staromodan
Korisnikov avatar

jedan od problema EU krize je sakupljanje poreza,a to sad treba da se uradi u etapama...SAD je sastavljena od 50 drzava i ima jedan centar IRS..EU je sastavljen od 27 i nema jedan centar i to je problem sa Grckom, Italijom, a i drugim clanicama koje su u krizi..

ako se nije trazilo, zasto se Cameron buni? zar ti ocekujes tako nesto u novinama, da Markel kaze Cameronu ej ocemo vas porez... :D

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 17:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Masis poentu totalno. Problem sa tim drzvama je sto su prekomjerno zaduzene, a problem evrozone je sto nema adekvatne mehanizme kojim moze da to kontrolise i sprijeci. Zato se i ide sa idejom jedinstvene fiskalne politike na nivou evrozone kako bi jedno centralno tijelo u svakom trenutku imalo uvid u finansijsko zdravlje svake clanice, kao i mogucnost da sankcionise one koji su izasli iz dogovorenih okvira mogucih budzetskih deficita i zaduzenja.

Kameron se samo "ogradio" da nece prihvatiti dalje finansijske restrikcije i odstupanja od fiskalnog suvereniteta koji se odnose na EU, a ne na evrozonu o kojoj je rijec. Evrozona je zasebna "unija", i Velika Britanija nema nikakav uticaj na nju, nit' je previse interesuje njeno fiskalno uredjenje.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
превише задужене? не, то није проблем. погледај колико је њемачка задужена.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 18:11 
staromodan
Korisnikov avatar

problem sa tim drzavama je sto nisu vodili racuna o prikupljanju poreza, pa onda vodi do zaduzenja...drago mi je da se slazemo da jedno centralno tijelo ce to regulisati u buducnosti..a onda ce jednog dana doci na sto i koje tijelo ce prikupljati porez..

Cameron se nije ogradio ni od cega, vec samo se trudi da zastiti The City jel ga to najvise boli trenutno...boli ga dupe za 'power from Westminster to Brussels'..

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 19:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Mnoge zemlje jesu prezaduzene, u poredjenju sa njihovom privredom. Odnos dug/gdp je za italiju preko 120%. Ali Italija ima ovaj odnos preko 100% vec 15 godina. I nije problem ukoliko drzava ima dovoljan privredni rast koji joj omogucava da servisira toliki dug. Problem je ako nema rasta, jer onda propadose svi...jer, manje-vise zve razvijenije zemlje su mnogo zaduzene.

A britanci se naravno boje, jer nisu ni oni toliko odvojeni. Ovo za The City pretpostavljam da se misli u kontekstu finansijskog centra evrope, jer bi gubici bili ogromni i za Britaniju.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 19:30 
staromodan
Korisnikov avatar

da, The City je trenutno drugi jer je krizom izgubio prvo mjesto koje je preuzeo od New Yorka negdje 2008..do ove krize je drzao prvo mjesto, sad je NY ponovo povratio...sto se tice EU The City je trenutno najjaci nakon Frankfurta i Pariza...novim ugovorom Frankf i Pariz ulaze u trku..ono sto se ekonomicari plase recimo za neku skoriju buducnost je sta ce se desiti ako se Hong Kong i Sangaj udruze..

eh sad jedno kontra pitanje za remarka, zasto Cameron ovih dana, a cak i ranije negdje u Oct. brani The City..gdje je to neko od zvanicnika iz EU trazio The City, pa da on tako iznosi u javnost da se plasi da ga ne izgubi.. :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 19:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
levati banke platile da se ovo objavljuje o propasti eura, a narod klen sad navalio kupovati franak , a franak pada, a tako i oni :)

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 19:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
превише задужене? не, то није проблем. погледај колико је њемачка задужена.

Kako nije problem? Politika zaduzivanja drzave je jedan jako bitan segment fiskalne ekonomije, i ako drzava nije kadra da iste servisira iz xy razloga, na kraju ce da ispusi dobru k*rcinu, sto upravo demonstrira Grcka. Budzetske rupe su punili kreditima umjesto da su kresali troskove, sada imaju problem ne samo da vracaju kredite, vec i da finansiraju najelementarnije budzetske rashode. Obzirom da im je kreditni rejting u banani, te da vise niko nije lud da investira il' da kreditira takvu jednu prezaduzenu drzavu, Grcka ce narednih godina dobro da se pomuciti dok ne ugleda ponovo svjetlost dana.

Takodje, pusti ti Njemacku, ona je druga dimenzija zato sto se zaduzuje iz drugih razloga(ne krpi budzetske rupe uzrokovane parazitskom administracijom i lezilebovicima, vec finansira projekte koji ce kroz par godina da vrate ulozeni novac). I prilicno je sposobna da servisira svoj dug sto nije slucaj sa PIIGS drzavama. Procenutalno, u odnosu na GDP, Njemacka je daleko manje zaduzenija od gorepomenute ekipe.

PS. Pretece me stormbringer.

Poslednji put menjao remark dana 08 Dec 2011, 19:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

[ 147 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]