banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 11:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 951 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 48  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2014, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
postoji li kod nas ili okolini neka agencija za zaposlajavanje u inostranstvu?

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/s ... oge!+.html

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2014, 08:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Citiraj:
NSoft trenutno ima otvoren natječaj za prijem 50 novih djelatnika. Provjerite jeste li upravo vi ono što tražimo :)

http://nsoft.ba/

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2015, 04:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Šta trebate znati ako želite raditi u Švedskoj, Njemačkoj i Norveškoj
N.N. - 17.01.2015 22:15

Marija Danić iz srbijanskog odjeljenja za migracije u Švedskoj ambasadi kazala je da je dovoljno da jedan član porodice nađe posao, čime se ispunjavaju uslovi za odlazak cijele porodice u tu zemlju.

Za odlazak u Švedsku poreban je samo pasoš, a svi drugi uslovi dogovaraju se sa poslodavcem. Posao se može naći preko stranice ec.europa.eu/eures, piše Avaz.ba.

Posao je moguće naći i pomoću poznanika i rodbine koji već rade u Švedskoj, poznavanje jezika nije obavezno za sve struke, posebno ako se radi o zanatima, ali je poznavanje engleskog prednost.

Za poslove koji zahtijevaju fakultetsku diplomu potrebno je znanje jezika i nostrifikacija diplome koja traje oko pola godine.

Slično je i u Norveškoj, gdje je prosječno radno vrijeme oko 7,5 sati, ali je moguće raditi i prekovremeno. Radnik godišnje dobije 30 dana odmora.

Građani koji žele da rade u Njemačkoj moraju sami naći firmu koja će ih zaposliti, prelistavanjem štampe i kontaktiranjem agencija za zapošljavanje, ali i preko stranice jobboerse.arbeitsagentur.de.

Prednost imaju oni koji tečno govore njemački jezik, a prosječna plata iznosi oko 2.000 eura. Troškove eventualnog ljekarskog pregleda i prevoza obično snosi vlasnik firme.

Život u ovim zemljama je skuplji nego u BiH. U Norveškoj i Švedskoj skuplji je i do 20 odsto u prosjeku nego u Njemačkoj.

U tim zemljama za kiriju, komunalije, prevoz i hranu odlazi oko 40 odsto zarade. Prosječna kirija je oko 600 eura, a garsonjera se može naći i za 400.

Građevinac može da zaradi oko 2.500, koliko i nastavnik, dok stomatolog zaradi i duplo više.

Najbolje je ako stan i troškove dijeli troje ljudi, priča za “24sata.rs” J. Simonović koja u Švedskoj radi na održanju zgrade.

Najidealnije bi bilo da se isprobaju sve tri države, provesti po jednu godinu u svakoj i onda donjeti krupnu odluku.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2015, 11:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Još da su naglasili da u te zemlje isključivo prođu imaju IT stručnjaci, ljekari specijalisti i donekle mašinci. Ostalo odje8aus...

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2015, 14:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Maj 2013, 20:35
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:

Najidealnije bi bilo da se isprobaju sve tri države, provesti po jednu godinu u svakoj i onda donjeti krupnu odluku.

To je lepo kad si mlad,bez obaveza,znas jezik i imas diplomu,sve ostalo pada u vodu.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2015, 16:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Trenutno ima konkurs u Elektroprenosu BiH, pa gugl it.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2015, 16:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
N.N. - 17.01.2015 22:15

Marija Danić iz srbijanskog odjeljenja za migracije u Švedskoj ambasadi kazala je da je dovoljno da jedan član porodice nađe posao, čime se ispunjavaju uslovi za odlazak cijele porodice u tu zemlju.

Za odlazak u Švedsku poreban je samo pasoš, a svi drugi uslovi dogovaraju se sa poslodavcem. Posao se može naći preko stranice ec.europa.eu/eures, piše Avaz.ba.

Posao je moguće naći i pomoću poznanika i rodbine koji već rade u Švedskoj, poznavanje jezika nije obavezno za sve struke, posebno ako se radi o zanatima, ali je poznavanje engleskog prednost.

Za poslove koji zahtijevaju fakultetsku diplomu potrebno je znanje jezika i nostrifikacija diplome koja traje oko pola godine.

Slično je i u Norveškoj, gdje je prosječno radno vrijeme oko 7,5 sati, ali je moguće raditi i prekovremeno. Radnik godišnje dobije 30 dana odmora.

Građani koji žele da rade u Njemačkoj moraju sami naći firmu koja će ih zaposliti, prelistavanjem štampe i kontaktiranjem agencija za zapošljavanje, ali i preko stranice jobboerse.arbeitsagentur.de.

Prednost imaju oni koji tečno govore njemački jezik, a prosječna plata iznosi oko 2.000 eura. Troškove eventualnog ljekarskog pregleda i prevoza obično snosi vlasnik firme.

Život u ovim zemljama je skuplji nego u BiH. U Norveškoj i Švedskoj skuplji je i do 20 odsto u prosjeku nego u Njemačkoj.

U tim zemljama za kiriju, komunalije, prevoz i hranu odlazi oko 40 odsto zarade. Prosječna kirija je oko 600 eura, a garsonjera se može naći i za 400.

Građevinac može da zaradi oko 2.500, koliko i nastavnik, dok stomatolog zaradi i duplo više.

Najbolje je ako stan i troškove dijeli troje ljudi, priča za “24sata.rs” J. Simonović koja u Švedskoj radi na održanju zgrade.

Скандинавија - закон.

Цијене у швеЦким маркетима ниже него у РС. Наравно немојте да трчите у главне градове. :) Знам већ неколико породица/парова који су у Норвешкој, једно ради од двоје и сасвим нормално живе. Што је за нас научна фантастика.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2015, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
prasica je napisao:
Trenutno ima konkurs u Elektroprenosu BiH, pa gugl it.

To je za ove koji su primljeni prije pola godine na probni rad,sad ih samo primaju za stalno.Takodje da napomenem da vam treba debela veza za EPS ,znam dvojicu koji tamo rade :D

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 22:50 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 26 Mar 2015, 21:45
Pozdrav,javio sam se bio na konkurs za EPS ovaj sto je bio u januaru,sve sam prosao provjere usao u najuzi krug isao na razgovor,receno mi da zadovoljavam prolaz na sva tri radna mjesta na koja sam konkuriso,bilo nas je 30-et i da ce 9 ljudi primiti,danas mi je dosla odbijenica i vraceni mi papiri,u odbijenici ne pise ni razlog niti nista samo da sad ODJENOM ne zadovoljavam ni na jedno od ta tri radna mjesta ?? Nista mi nije jasno,imal neko slicna iskustva ili da nema neko ko je isto dobio danas ili kad vec odijenicu sa konkuriso na ovaj oglas u janauru..

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 22:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Ниси "морално-политички подобан". :)
А сад озбиљно. То ти је речено, немаш ништа на папиру, можеш само да их мрзиш. Ако су ти евентуално написали због чега не задовољаваш, а ти задовољаваш, можеш да их гањаш на основу тога, иначе...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Zovi novinare.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 23:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 26 Mar 2015, 21:45
Dobro,hajmo sad ozbiljno sagledati moje pitanje i ako ima neko slicna iskustva ili nesh slicno da podjeli samnom i odgovori na moje pitanje...

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 23:26 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
nepokoreni je napisao:
Još da su naglasili da u te zemlje isključivo prođu imaju IT stručnjaci, ljekari specijalisti i donekle mašinci. Ostalo odje8aus...

Njegovatelje, a bogami i diplomirane med. sestre za neke grane si zaboravio. 8)

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 23:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
mene to ništa ne čudi, ako si mislio bez štele u EPS onda si veoma hrabar ..

ja sam davno digao ruke od državnih ustanova, jer kad vidim komisiju kako te bezvoljno ispituje da bi ispunili zakonsku normu , onda je sve jasno .. neko tu već radi ili će raditi, sve se zna.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Livorno je napisao:
Dobro,hajmo sad ozbiljno sagledati moje pitanje i ako ima neko slicna iskustva ili nesh slicno da podjeli samnom i odgovori na moje pitanje...

Znam trojicu koji su se zaposlili ljetos,sva trojica sa jakom stelom,malo stranka malo poznanstva.Nijedan od trojice nema nek jak prosjek iz srednje niti iskustvo.Pa ti skontaj :D

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 01:02 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Malo informacija sa zapada:

Poslodavac nije duzan objasniti zasto je odbio nekoga. U slucaju da dobijes razlog odbijenice, jako rijetko ces ga dobiti pisanim putem, jer time dobijas dokument koji bi mogao iskoristi da tuzis poslodavca. Jako cesto neces dobiti ni odgovor, sto je potpuno normalno; za odbijanje u vecini slucajeva ide genericka poruka da je bilo "boljih kandidata", jako rijetko pravi razlog.

(pricam iz ugla nekog ko je pregledao na stotine jako, jako kvalifikovanih aplikacija i intervjuisao na desetine aplikanata - ovdje pricamo o kandidatima sa Harvarda, Yale-a, MIT-a, i sl. - i odbio preko 98% kandidata)

Na Balkanu je naravno stvar malo drugacija, i manje se bazira na legalnu i kvalifikacionu stranu, a vise na imanje/nemanje veza pri apliciranju za posao.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 01:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Zar se i ivy league studenti u tolikom procentu odbijaju.. :D

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 01:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
U principu, da. Uzmi u obzir da se takmicis protiv jako kvalifikovanih kandidata, a broj mjesta je ogranicen...
Ali, u isto vrijeme, ljudi se prijave na preko 50 konkursa, tako da jako cesto zna izaci na dobro (mada ne uvijek). :)

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 09:52 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
Jbt. pa ovdje 50 konkursa ne bude u cijeloj državi za 365 dana. :lol:

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
FLASH je napisao:
Malo informacija sa zapada:

Poslodavac nije duzan objasniti zasto je odbio nekoga. U slucaju da dobijes razlog odbijenice, jako rijetko ces ga dobiti pisanim putem, jer time dobijas dokument koji bi mogao iskoristi da tuzis poslodavca. Jako cesto neces dobiti ni odgovor, sto je potpuno normalno; za odbijanje u vecini slucajeva ide genericka poruka da je bilo "boljih kandidata", jako rijetko pravi razlog.

(pricam iz ugla nekog ko je pregledao na stotine jako, jako kvalifikovanih aplikacija i intervjuisao na desetine aplikanata - ovdje pricamo o kandidatima sa Harvarda, Yale-a, MIT-a, i sl. - i odbio preko 98% kandidata)

Na Balkanu je naravno stvar malo drugacija, i manje se bazira na legalnu i kvalifikacionu stranu, a vise na imanje/nemanje veza pri apliciranju za posao.

A daju li obrazloženja odbijenice u SUNY npr?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 951 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 48  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]