banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jul 2013, 06:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
The_new_Statesman je napisao:
Brale, radim u toj industriji. Postoci kineskih radnih sati u ukupnom nastajanju gotovog proizvoda stanu na prste jedne ruke. U najboljem slucaju.
A samo Kineza ima milijarda, a gdje je jos 5 milijardi sirotinje koja stanuje na ovoj planeti?

Pusti me supljiranja. I zar vecinu tih preseljenih poslova nije radila jeftina i neobrazovana radna snaga po Amerikama? Crnci i slicna boranija?

Moje potenciranje skolovanog kadra upravo ima cilj da nas obidju poslovi kakve dobijaju firme tipa one iz Romanovaca ili one iz Laktasa. Naravno da im je cijena jedina stvar kojom mogu konkurisati za nekakve poslove. Vlasnik to zna, kao sto zna da to nece trajati dovijeka, pa se trudi da sebi prigrabi sto vise u sto kracem vremenu.

E sad da te firmice imaju kadar koji tamo nesto razvija i koji moze da ponudi ideju/rjesenje kupcu... Onda bi se druga prica pricala.

Naravno da nam trebaju i neatraktivni poslovi. Tja, bez njih nema danasnjeg drustva. Jbg-a, nekome valja ici i na banderu da bi ti mogao kuckati na ovom forumu. Neko ti treba odvesti smece ispod prozora...

Eh, volim sto si energican i ne odustajes :D :D

Ma jesu vazni strucni ljudi kao resurs ali nece te oni izvuc, da to odigra ulogu trebaju mnogi drugi faktori da su tu.
Govorimo o zaduzivanju i robovanju i osiromasivanju stanovnista.
Kako se to odvija i na koje sve nacine.
Trosenje kredita na javne institucije, plate, mirovine i kupovanje mira je nepotrebno komentarisat.

Naceli smo i ovaj drugi dio koji i nije toliko prisutan u RS otvaranje podruznica stranih kompanija ili potpuno novih kompanija od stranih ulagaca (kazem nije prisutan, jer izgleda niko nece da dodje i da ga vuces za ruku i ne znam koje povlastice da mu ponudis).
Ti si navalio na strucni kadar kao da je to magicni lijek koji moze da te izvuce iz dugovanja i preporodi.

Ma nece doci kod tebe covjece niko da imas sve jednog do drugog Ajnstajna.
Jesi cuo za izraz odliv mozgova i strucnjaka ka proizvodnim centrima i tehnoloskim razvojnim podrucijima.

Mozgovi, strucnjaci odlaze, tj strane firme, kompanije ih hajruju kod kuce. Puno jeftinije i sigurnije nego da dolazi tu kod tebe prenosi svoj razvoj i tehnologiju.

Nema toga izraza priliv fabrika i industrije zbog kvalificirane r. snage.
Ima samo gradnja fabrika prostih proizvoda, poluproizvoda, rizicne toksicne industrije i montiranje.
I to prvenstveno i osnovno zbog jeftine radne snage.
A to je ovo sto se desava, deranje, sweat shops, pljackanje i vracanje domacih ekonomija i stanovnistva u predkolonijalizam, to ti ponavljam stalno a ti na svoje. :)

Hoce li doc neko otvorit kliniku za neurohirurgiju zato sto ti imas na primjer (ne znam tacan broj recimo) 100 doktora na zavodu sto cekaju posao i hrpu drugo medecinskog osoblja. Za tu kliniku treba cijela infrastruktura u drzavi da funkcionise od finaciranja i podrske da bude sve super razvijeno, ne samo kvalificirana radna snaga.
Nece vodece osoblje, direktor i ekipa da ceka na prelazu u Gradisci dva sata da predje granicu pa da produzi kuci u posjeti porodici preko vikenda u Englesku, Njemacku ili Dansku oce aerodrom u krugu 1h da odleti kuci.
Hoce da mu pacijenti mogu doletjet iz cijelog svijeta, sad pa sad.

Hoce li pravit neku fabriku elektronski proizvoda zato sto imas hrpu tehnicara bez posla, kad ne moze doci do tebe.
Jer si odsjecen od svijeta i kopneno i vodeno i vazdusno covjece, stvarno nisi odsjecen ali prakticno jesi.
Nece niko da ceka danas. I ova na ulici ne ceka, odmah trazi da platis. :D

Ako radis u takvoj fabrici kod stranca, onda sigurno znas da niko vise nece da placa skladista i skladistenje, nece da mu roba, komponente, leze, svi oce snadbjevanje right on time – da je tu kad traka krene, moze malo prije ne kasnije. Skladista su mu na autopuevima.
Ujutro starta smjena a kamioni stigli uvece istovarali i otisli. Sta mislis da ce zvat jaru na prelazu hej daj pusti mi kamione stala mi traka je..te papir.

I vidim da si ti jos pod utiskom onog radi ko crnac, i tebe su prevarili… eh ko bi rekao. :lol:
Jel gdje si ti cuo da u Americi crnci rade?

Ma salim se.
I nemoj tako o njima jel nije lijepo, njih su derail duplo vise nego nas bjele.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 07:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vidi se da ti fali prakse. Veli se just in time ;)

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Zna li iko šta se to desilo sa Turskom koja ima preko 70 miliona stanovnika,imala je katastrofalnu ekonomiju i inflaciju od 72 posto do 2001,za desetak godina izrasla je u zemlju čija ekonomija snažno grabi naprijed.Doduše od turskih brendova poznajem samo Beko bijelu tehniku i Ulker i Efes pivo,ostalo su proizvodi osrednjeg kvaliteta.E sad šta mene zanima,otkud to da je,kako izvori navode,priliv stranih direktnih investicija u Tursku povećan je sa 1,8 milijardi dolara u 2003. godini na 15,8 milijardi dolara u 2011. godini.
Takođe me interesuje da li je razlog investicija Turski stručni kadar ili nešto drugo.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Turizam i serije :D.
Spijo navlaci na tanak led, zna hinja odgovor a nece da kaze :P.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Turska je vec jednom propala iz neznanja. Čisto sumnjam da im ta činjenica ne kucka u glavu. Bez obzira na načine kojim su došli do investicija.

Pri tom nas je šaka jada naspram 80 miliona Turaka. Koliko je nas uspijeh/neuspijeh bitan za bilo koga osim nas samih?

Ajmo jos jedan krug :)

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pri tom nas je šaka jada naspram 80 miliona Turaka. Koliko je nas uspijeh/neuspijeh bitan za bilo koga osim nas samih?

Bilo je i "nas" preko 20 miliona pa sad na sam spomen novog ujedinjenja nekima se diže kosa na glavi. :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 11:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ni tih 24,5 miliona nije nesto respektivno. Haman i Rumuna ima toliko.

Iiiii da, zbog ujedinjenja mi se ne diže kosa. Vec zbog pokolja koji će nastupiti kasnije.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Zna li iko šta se to desilo sa Turskom koja ima preko 70 miliona stanovnika,imala je katastrofalnu ekonomiju i inflaciju od 72 posto do 2001,za desetak godina izrasla je u zemlju čija ekonomija snažno grabi naprijed.Doduše od turskih brendova poznajem samo Beko bijelu tehniku i Ulker i Efes pivo,ostalo su proizvodi osrednjeg kvaliteta.E sad šta mene zanima,otkud to da je,kako izvori navode,priliv stranih direktnih investicija u Tursku povećan je sa 1,8 milijardi dolara u 2003. godini na 15,8 milijardi dolara u 2011. godini.
Takođe me interesuje da li je razlog investicija Turski stručni kadar ili nešto drugo.

Nisam upucen u taj segment ali pretpostavljam da je to zbog toga sto su zaposlili sve Kurde. :lol: :lol: :lol:

Jako savremena, samostalna i liberalna zemlja…cak zabranjuju svom nobelovcu da dodje u zemlju. :roll:

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 17:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Turska ima veoma jaku tekstilnu, medicinsku i posebno vojnu industriju. Turske firme učestvuju u projektovanju i proizvodnji aviona F-35 pa ti vidi sad :wink: a po licenci proizvode dosta opreme i to veoma kvalitetno. A najkvalitetniji pamučni tekstil posebno teksas je Turski, koji svi ozbiljni proizvođači skoro naručuju.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 17:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Te činjenice su opštepoznate Nepokoreni,ono na što mene interesuje je kako su Turci došli do tih licenci.Da li su ih dobili po nekakvoj geopolitičkoj i vojnostrateškoj zasluzi ili je prevaga bila Turski stručni kadar.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 17:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Manje tu zasluga igra ulogu koliko to da nemaju Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 18:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
spijo je napisao:
Te činjenice su opštepoznate Nepokoreni,ono na što mene interesuje je kako su Turci došli do tih licenci.Da li su ih dobili po nekakvoj geopolitičkoj i vojnostrateškoj zasluzi ili je prevaga bila Turski stručni kadar.

Pa sigurno su bili neuki i nesposobni kad su ravnopravni u konstruisanju i proizvodnji jedne komplikovane mašine zadnje generacije...to ne ide preko noći!

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spijo je napisao:

Tim prije što smo strateški nebitni nam je potrebno nešto što će podići standard.
Ako spijo i Brale imaju bolju ideju neka je i napišu.

Sta ti je Titovo nasledje neke kao biva bitnosti.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidi se da ti fali prakse. Veli se just in time ;)

Eh da je samo praksa u pitanju... :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

neizreverbiliziran je napisao:
Manje tu zasluga igra ulogu koliko to da nemaju Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Imaju Kurde covjece.
Znas sta su Srbi bili u Hrvatskoj devedeseti, nuuula sto su Kurdi Turcima u Turskoj.

Kurde ne mogu Turci sve pobit ne ide bas lako treba vremena, iako su svojski radili sto jest jest ne moze im se prebacit da nisu.
A nema ju ih gdje protjerata jer Kurdi nemaju svoje zemlje,imaju najace neku pokrajinu u Iraku, i nece ko Srbi iz Krajine da "dobrovoljno" odu i napuste svoje kuce.

Tako da nije ni njima lako... jel, eto, od zaduzivanja robovanja i ekonomije ja opet u politiku, ehh jedno bez drugog ne ide. :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2013, 21:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spijo je napisao:

Tim prije što smo strateški nebitni nam je potrebno nešto što će podići standard.
Ako spijo i Brale imaju bolju ideju neka je i napišu.

Sta ti je Titovo nasledje neke kao biva bitnosti.

Ti si TNS uvjek bio zagovornik rasprava u realnim okvirima pa me po malo iznenađuješ.Realna osnova za ekonomski rast države kao i rast standarda njenih građana je uvjek bila i biće "neka bitnost" dal strateška ili neka druga nebitno.Da ne razvodnjavam temu ,imaš mnogo primjera od kraja prvog svjetskog rata pa na ovamo.
Sve priče o školovanim stručnjacima kao zamajcu privrede ,je obična šupljara.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2013, 07:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Šta je nerealno u tom da bi i sa prosjecnom neto platom od 1500 € i dalje bili nebitna šaka jada?
I jos ne vidim druge prijedloge kako da se maknemo iz kaljuge u kojoj smo i nebitni i siromašni. Pa da bar ne budemo sirotinja.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2013, 07:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Šta je nerealno u tom da bi i sa prosjecnom neto platom od 1500 € i dalje bili nebitna šaka jada?

ništa

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2013, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znam da nije :D

Kako sam skoro jedini na temi koji je do sada napisao par stvari iz vlastitog iskustva onda cu dodati i ovaj primjer:

Prosle sedmice sam prodao 20 proizvoda Made in Zupa (zamisli, istina :D ), samo jedna prodaja je realizovana u Njemacku. I to sa najmanjom zaradom.
Znam da mi nedostaje mnogo znanja, nisam slijep da to ne vidim. Sa pravim znanjima taj bi broj trebao biti oko 70. Ali to trenutno nije moguce.

Ah da, za napraviti dvadeset proizvoda se trenutno utrosi 80 radnih sati. Puno.

Jos jedno pitanjce...

U BiH je zazivjela internet trgovina (PIK, EBAY, AMAZON... Paypal je tu...) Zasto Poste Srpske nemaju online servis za frankiranje posiljki? Da ne spominjem da je slanje paketa teskog 15 kg iz Banja Luke u Minhen skuplje za 15 € od slanja istog tog paketa iz Minhena u Banja Luku?

Zar nam i tu u glavi rade bjelosvijetski vragovi???

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2013, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:
Vjerovatno prodaješ župske mahune.
Nevezano za temu ,sjetih se perioda pred sam rat.Elem, istu župsku mahunu,nadaleko poznatu,je otkupljivao i preprodavao Ante iz Modriče,moj bivši prijatelj.Ostavio im je Ante dosta novaca,nekima i kuće popravio,uglavnom nakon dugogodišnje saradnje svi su bili zadovoljni.
Ali ne lezi vraže,novi višepartijski sistem izmigoljio je iz župskih šuma četništvo i velikosrBstvo.Ante iz Modriče je preko noći proglašen za ustašu i neprijatelja,jedva je čovjek živu glavu izvukao iz Čardačana. :D
Nakon sedam dana sreo sam Antu koji mi je tom prilikom ispričao ovu priču kroz čuđenje ,šta to bi. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]