The_new_Statesman je napisao:
Brale, radim u toj industriji. Postoci kineskih radnih sati u ukupnom nastajanju gotovog proizvoda stanu na prste jedne ruke. U najboljem slucaju.
A samo Kineza ima milijarda, a gdje je jos 5 milijardi sirotinje koja stanuje na ovoj planeti?
Pusti me supljiranja. I zar vecinu tih preseljenih poslova nije radila jeftina i neobrazovana radna snaga po Amerikama? Crnci i slicna boranija?
Moje potenciranje skolovanog kadra upravo ima cilj da nas obidju poslovi kakve dobijaju firme tipa one iz Romanovaca ili one iz Laktasa. Naravno da im je cijena jedina stvar kojom mogu konkurisati za nekakve poslove. Vlasnik to zna, kao sto zna da to nece trajati dovijeka, pa se trudi da sebi prigrabi sto vise u sto kracem vremenu.
E sad da te firmice imaju kadar koji tamo nesto razvija i koji moze da ponudi ideju/rjesenje kupcu... Onda bi se druga prica pricala.
Naravno da nam trebaju i neatraktivni poslovi. Tja, bez njih nema danasnjeg drustva. Jbg-a, nekome valja ici i na banderu da bi ti mogao kuckati na ovom forumu. Neko ti treba odvesti smece ispod prozora...
Eh, volim sto si energican i ne odustajes
Ma jesu vazni strucni ljudi kao resurs ali nece te oni izvuc, da to odigra ulogu trebaju mnogi drugi faktori da su tu.
Govorimo o zaduzivanju i robovanju i osiromasivanju stanovnista.
Kako se to odvija i na koje sve nacine.
Trosenje kredita na javne institucije, plate, mirovine i kupovanje mira je nepotrebno komentarisat.
Naceli smo i ovaj drugi dio koji i nije toliko prisutan u RS otvaranje podruznica stranih kompanija ili potpuno novih kompanija od stranih ulagaca (kazem nije prisutan, jer izgleda niko nece da dodje i da ga vuces za ruku i ne znam koje povlastice da mu ponudis).
Ti si navalio na strucni kadar kao da je to magicni lijek koji moze da te izvuce iz dugovanja i preporodi.
Ma nece doci kod tebe covjece niko da imas sve jednog do drugog Ajnstajna.
Jesi cuo za izraz odliv mozgova i strucnjaka ka proizvodnim centrima i tehnoloskim razvojnim podrucijima.
Mozgovi, strucnjaci odlaze, tj strane firme, kompanije ih hajruju kod kuce. Puno jeftinije i sigurnije nego da dolazi tu kod tebe prenosi svoj razvoj i tehnologiju.
Nema toga izraza priliv fabrika i industrije zbog kvalificirane r. snage.
Ima samo gradnja fabrika prostih proizvoda, poluproizvoda, rizicne toksicne industrije i montiranje.
I to prvenstveno i osnovno zbog jeftine radne snage.
A to je ovo sto se desava, deranje, sweat shops, pljackanje i vracanje domacih ekonomija i stanovnistva u predkolonijalizam, to ti ponavljam stalno a ti na svoje.
Hoce li doc neko otvorit kliniku za neurohirurgiju zato sto ti imas na primjer (ne znam tacan broj recimo) 100 doktora na zavodu sto cekaju posao i hrpu drugo medecinskog osoblja. Za tu kliniku treba cijela infrastruktura u drzavi da funkcionise od finaciranja i podrske da bude sve super razvijeno, ne samo kvalificirana radna snaga.
Nece vodece osoblje, direktor i ekipa da ceka na prelazu u Gradisci dva sata da predje granicu pa da produzi kuci u posjeti porodici preko vikenda u Englesku, Njemacku ili Dansku oce aerodrom u krugu 1h da odleti kuci.
Hoce da mu pacijenti mogu doletjet iz cijelog svijeta, sad pa sad.
Hoce li pravit neku fabriku elektronski proizvoda zato sto imas hrpu tehnicara bez posla, kad ne moze doci do tebe.
Jer si odsjecen od svijeta i kopneno i vodeno i vazdusno covjece, stvarno nisi odsjecen ali prakticno jesi.
Nece niko da ceka danas. I ova na ulici ne ceka, odmah trazi da platis.
Ako radis u takvoj fabrici kod stranca, onda sigurno znas da niko vise nece da placa skladista i skladistenje, nece da mu roba, komponente, leze, svi oce snadbjevanje right on time – da je tu kad traka krene, moze malo prije ne kasnije. Skladista su mu na autopuevima.
Ujutro starta smjena a kamioni stigli uvece istovarali i otisli. Sta mislis da ce zvat jaru na prelazu hej daj pusti mi kamione stala mi traka je..te papir.
I vidim da si ti jos pod utiskom onog radi ko crnac, i tebe su prevarili… eh ko bi rekao.
Jel gdje si ti cuo da u Americi crnci rade?
Ma salim se.
I nemoj tako o njima jel nije lijepo, njih su derail duplo vise nego nas bjele.