banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 06:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jan 2013, 21:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sve manje i manje, ali kao sto rekoh, i paneli sa ugradnjom su postali znacajno jeftiniji.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
no_pasaran je napisao:
Ali je pitanje da li im drzava subvenicionise ili ne?
Feed-in tariff. Овај модел се примјењује и код нас. Вјерујем да си примијетио ставку "Накнада за обновљиве изворе електричне енергије" на свом рачуну за електричну енергију.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 21:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
The_new_Statesman je napisao:
Sve manje i manj e, ali kao sto rekoh, i paneli sa ugradnjom su postali znacajno jeftiniji.

Ok inace cini mi se da su nemci tu prvi jer na naftnoj karti sveta nemaju ni
Zastavicu :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 21:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

меди je napisao:
no_pasaran je napisao:
Ali je pitanje da li im drzava subvenicionise ili ne?
Feed-in tariff. Овај модел се примјењује и код нас. Вјерујем да си примијетио ставку "Накнада за обновљиве изворе електричне енергије" на свом рачуну за електричну енергију.

Ok nisam obracao paznju tnx

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Da li neko zna odprilike cijenu ovih stvarcica ?

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2013, 00:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Od ovog moze samo jeftinije

http://www.ebay.de/sch/i.html?_trksid=p ... &_from=R40

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2013, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zanimljivo laik sam za ovo ali negdje sam cuo da ljudi prije postavljanja npr racunaju koliko ima suncanih dana u godini tj koliko mogu ocekivati da dobiju struje i jos neka ispitivanja terena se vrse al nisam puno upoznat takodjer sam cuo da kad je nocu nebo vedro cak i od mjeseca moze da se dobija energija naravno jako mali ali dovoljno da npr radi zidni sat

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2013, 00:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Imas i suncokret sisteme (kako im ja tepam) koji se okrecu u pravcu sunca sa ciljem bolje iskoristivosti.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
apokalipto je napisao:
Citao sam da je u Srbiji neki penzioner ulozio 30.000 eura i postavio na livadu(njegovo zemljiste) i naravno prodaje struju ali nisam zapamtio za koliko godina ce mu se to isplatiti ali mislim da je manje od 10 godina(mislim)

Dobija 400 Evra mesečno od Elektroprivrede Srbije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dukicas je napisao:
apokalipto je napisao:
Citao sam da je u Srbiji neki penzioner ulozio 30.000 eura i postavio na livadu(njegovo zemljiste) i naravno prodaje struju ali nisam zapamtio za koliko godina ce mu se to isplatiti ali mislim da je manje od 10 godina(mislim)

Dobija 400 Evra mesečno od Elektroprivrede Srbije.

9,600 KM na godisnjem nivou nije lose

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 23:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Koliki je radni vijek solarnih panela?
Ako dobija 400 evra mjesečno bolje u to uložiti nego očekivati penziju :)

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Solarno drvo sad zamislite npr solarnu sumu :)

Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2013, 01:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Imam ideju!

Trebaju nam paneli koji pored sunca, za proizvodnju energije mogu koristiti i kisu i snijeg!

Ajde elektrotehnicari!

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2013, 06:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da tebe stavimo u tocak ko hrcka i ti trcis i proizvodis struju 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2013, 07:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Timotic je napisao:
Imam ideju!

Trebaju nam paneli koji pored sunca, za proizvodnju energije mogu koristiti i kisu i snijeg!

Ajde elektrotehnicari!

Ovako nešto?
Eto skice. :lol: :lol: :lol:

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2013, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Neka razmisljanja o ovom pitanju(manjih solarnih systema).

Ne govorim iz licnog iskustva vec iz iskustva mojih prijatelja i saznanja do kojih sam dosao sam.
Kad govorim o solarnom sistemu ovdje mislim na sistem za obezbedjivanje tople vode a ne sistem za proizvodnju struje.

Solarni sistem obezbedjuje toplu vodu, za kupatilo, za masinu za sudje te masinu za ves i druge potreba u domacinstvu.
Sistem za zagrevanje tople vode sastoji se u prosjeku od dva- moze i vise velika solarna panela, cijevi, pumpa i bojler( bojler moze da bude osnovni ili u vezi- pomocni).
Ova navedena oprema je recimo dovoljna da zadovolji potrebe tople vode cetveroclane porodice tj. Kucu, stan prosjecne velicine.
Normalo je da velicina sistema zavisi od velicine kuce stana tj. broja uredaja koji se koriste, broja clanova porodice i potreba. Neko se tusira dva puta na dan, neko jednom u sedmici, nekom radi masina za ves svaki dan mala djeca i slicno, potrebe su razlicite ne bi ulazio u to.
Sistem moze da obezbijedi oko 65% do 70% tople vode za kucune potrebe godisnje opet kazem u prosjeku.
Znaci on ne zamjenjue 100% vec pomaze.
Naravno broj panela se moze povecat kao i kapacite bojlera i velicina-snaga pumpe sve od potreba i u skladu sa proracunima efikasnosti.
Geografija nije presudna ako moze u sjevernim zemljama moze i kod nas na jugu evrope. Naravno u ljetno doba sistem je vise efikasan nego u zimi, govori se o prosjeku.

Kad se sve preracuna usteda na potrosnji struje, plina ili drva treba oko 4-5 godina da se ovaj sistem otplati. Srednji vijek sistema je oko 20 godina pa racunaj ustede u preostalih 15 i vise godina.
Jeste trosak u pocetku ali gledajuci na duge staze definitivnoje je usteda. Znamo svi za onu nasu:
“Ma otkud meni pare za to… ma daj molim te…nije to lose ali skupo je brate… “ .
Da slazem se kosta, ali trebamo se sjetit i one narodne “Na kraju naj skuplje prodje onaj koji kupuje jeftino” Ko razumije svatit ce sta sam htio reci.

Ovakvo ulaganje naravno podize i vrijednost kuce ili objekta u kojem se sistem koristi u slucaju prodaje, najma ili slicno. Onaj koji ima svoju sumu i koristi svoja drva za grijanje i za zagrijavanje tople vode u kuci ili u stanu u drugoj je situaciji.
O Ekoloskim prednostima koje su vrlo vazne i znacajne nebi, to moze neko drugi mozda bolje objasniti.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2013, 16:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Malo sam pogledao podatke , i u jednom i u drugom slucaju se isplati recimo da je neki srednji vremenski period 5g. Posle cega vam ostaje min. 10g. Ciste zarade stavljeno na papir nije malo iako ne mozemo da predvidimo buducnost gotovo sigurno cete biti bar na pozitivnoj nuli...

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2013, 17:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Solarno drvo sad zamislite npr solarnu sumu :)

Slika

Ovo i nije tako lose iako se radi o instalaciji ostavlja prostor ispod a moze se postavljati tamo gde gradsko drvo zbog konfiguracije ulice ne vrsi svoju funkciju...

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2013, 17:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Solarno drvo ima funkciju punjenja mobilnih telefona,evo par linkova

http://senergy.rs/

http://www.bitf.rs/cms/item/home/sr.htm

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2013, 01:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
У Приједору никло соларно дрво!
Приједор је данас у центру града добио "соларно дрво" на којем ће пролазници у свако доба моћи пунити своје мобилне телефоне и лаптопе и то је први такав пројекат у Српској и БиХ.
Slika
"Циљ пројекта је промоција обновљивих извора енергије, те подизање јавне свијести о потенцијалу соларне енергије као чистог еколошког извора", рекао је Борис Срдић из Агенције за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД".

Соларно дрво представља металну конструкцију која изгледом подсјећа на стабло са гранама на чијим врховима се налазе соларни панели који ће, користећи сунчеву енергију, производити енергију која ће се даље користити за пуњење батерија мобилних телефона и преносивих рачунара, те за напајање информативног ЛЕД екрана.

Студенти из енергетског клуба

"Пројекат су осмислили и развили студенти Машинског, Архитектонског и Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци окупљени у организацију `Енергетски клуб`, која тренутно броји 15 чланова", додао је Срдић.
Slika

Укупна вриједност пројекта је 18.200 КМ, од чега су 90 одсто обезбиједиле донаторске организације Њемачко друштво за међународну сарадњу "ГИЗ", Развојни програм Уједињених нација (УНДП) и бањолучко предузећа "Калдера", десет одсто град Приједор, а координатор пројекта је Агенција за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД".

Није само корисно, већ је и лијепо

Члан "Енергетског клуба" Индир Мујанић рекао је да се на предњој страни стабла налази инфо екран са информацијама о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије, као и о партнерима у пројекту, те да се садржај који се врти на екрану може мијењати.

"На задњој страни стабла налази се отвор у којем је једна класична утичница за струју за пуњење лаптопа, те шест излаза за четири различите врсте мобилних телефона", додао је Мујанић.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић рекао је да, осим функционалности у виду континуираног кориштења соларне енергије, соларно дрво има и естетску компоненту.

"Позивам суграђане да пажљиво поступају са овом инсталацијом како би нам остала очувана и како би служила својој сврси", апеловао је Ђаковић.

Шта још кажу студенти-научници?

Смисао и сврха пројекта

Циљ овог пројекта јесте промоција обновљивих извора енергије те подизање јавне свијести о потенцијалу соларне енергије као „чистог“ еколошког извора. Практична страна „Соларног дрвета“ је то што представља лако доступан и поуздан извор енергије за допуњавање батерија мобилних телефона и преносивих рачунара. Тиме најефикасније могуће грађане упознаје са предностима чистих извора енергије, њиховим погодностима и отклања заблуду да је њихово коришћење и даље сувише апстрактно за просјечног човјека и да он не може имати неку директну корист од њих.

Како ради?

Соларно дрво представља самостални фотонапонски (ПВ) систем. Опремљено је системом са соларним (ПВ) панелима који када се излозе светлости, на својим крајевима дају одредјени напон, који се мозе користити за пуњење акумулаторских батерија и касније за намјенску употребу. Тако добијена електрична енергија је у даљем току експлоатације потпуно бесплатна, не рачунајући замјену акумулатора сваких неколико година. Додатна аутоматика у смислу контроле пуњења и пражњења, ријешава и тај проблем обезбјеђујући максималан радни вијек једног акумулатора.

Реализација пројекта

Општина Приједор, потписивањем Споразума градоначелника, обавезала се да ће вршити промоцију обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности и на тај начин подизати јавну свијест о овим актуелним проблемима.

Пројекат „Соларно дрво“ препознат је као добра прилика да се оствари директан контакт са грађанима и помогне остварење овог циља. Такође, овај пројекат представља и прилику да се укаже на активности које су предвиђене Одрживим енергетским акционим планом , који је Општина Приједор израдила уз помоћ ГФА консалтинг групе

Соларно дрво налази се на Тргу мајора Зорана Карлице у Приједору.

Соларно дрво постоји и у Београду и Новом Саду, гдје је већ једном било оштећено, што овом приједорском никако не желимо.

Извор: СРНА/Фронтал

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Vandali "očerupali" solarno drvo u Prijedoru
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -prijedoru

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]