murphy_law je napisao:
simplicity je napisao:
svi tako pompezno najavlkjuju, kome god pomenem , dobijem odgovor u stilu "nije to josh krenulo" ... a sad cujem da je do 31.03. ...pa mislim stavrno?
Ja sam ocekivala da ce uslovi koji su navedeni biti jedna konstanta za buduci period i tj. d ace svakim danom biti sve pristupacnije i povoljnije... a ne u stilu "zgrabi i nema vishe"..?
i josh jedno pitanje, posto znam da ima ekonomskih strucnjaka ovde...da mi pprostim rijecima objasne sta znaci EKS tj. efektivna kamatna stopa? Dakle na konkretnom primjeru...?
hvala hvala

Kamatna stopa ti je ona koju banka reklamira (uvijek manja od efektivne) a efektivna ks je nominalna + troškovi obradekredite i ostali troškovi (uvijek je malo veća od nominalne). Efektivna ks je stvarna cijena koštanja kredita.
U ostale troskove ti mogu spadati i osiguranje kredita i troskovi uknjizenja hipoteke u sudu itd.
hvala puno za objasnjenje
Osim EKS, josh sam se raspitivala i za pojam EURIBOR-a ...i na kraju smo sve to definisali---> to je zapravo ono za sta te za*ebe banka
ja stvarno ne znam...ali da li to ima igdje u svijetu kao kod nas sta se radi...
evo nasheg primjer..dizes kredit stambeni 100 000 KM na 15 godina otplate, rata je 950 KM i kad malo prekuckas digitronom, shvatis da za 15 godina banci zapravo vratis 170 000 KM. Mislim da je to zaista , ali zaista pretjerana kamatna stopa.

Naravno na imovinu hipoteka, jedan zirant i primanja 2 puta veca od visine rate su min uslova.
Ja ne znam, ali banke ne promovishu programe preko Investicione razv. banke. Bar ja nsiam primjetila. Ja se uzdam d a ce informacije biti malo pristupacnije i na vidiku obicnom gradjaninu.