banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 16:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 20:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Triklops je napisao:
Stari bok!
Tebe nigdje nema....

Telekom ne ide ispod 2.20KM, po meni, e sada...očekujem ga ove godine preko 3KM.

Od ovih što si nabrojao.....

Prijedorputevi... Mislim da ispod 4-5 KM neću izlaziti.
Čuj Hari, kod tebe je blizu taj Ilidžaput, saznaj malo više o njima. Iskreno, sumnjam da će PDPT kupiti Vojvodinaput, ali da će PDPT uskoro imati marku po dionici dobiti, vrlo vjerojatno...a prihodi svake godine sve veći.
Usporediti poslovanje od 2001 naovamo... http://www.blberza.com

SKBL...počeli su raditi, Kristal se po meni malo zaje*ao...ali dobro.
Budemo vidjeli kamo će SKBL. Nemam ideje.

USBS iliti Ušće Bosne...a ovo ti je dionica koju sam već na par foruma našao.
Slabo ih ima preko interneta, ali vidim iz financijskog da su povećali prihode, a tako će i biti koliko sam čuo-5C koridor ide kroz Šamac, a i kod nas u Hrvatskoj su potpisani ugovori za isporuku šljunka.
Problem je da nema dionica na prodaji uopće, ali da se pojavi količina, vjerojatno bi bilo zatvaranja.

Teško je biti pametan.
Pozdrav dečki

Evo, pojavila se kolicina, ali na 0,75 i po meni je to vec neka ravnotezna cijena, kad se uzme u obzir opsta podcijenjenost BL berze. 0,75 je okej, ali za nekoliko mjeseci... Istina je da rijec o preduzecu sa dobrom perspektivom.

Znam da su se Prijedorputevi prijavili na tender za preuzimanje Vojvodinaputeva, ali svi kazu da nemaju sansi protiv Slovenaca. I sam pokusaj je nesto, dokazuje ozbiljnost... Promjena vlasti im odgovara (najblaze receno jer postoje ljudi koji tvrde da se iza Corokala krije premijer licno), vjerovatno ce uz Integral-Injezenjering biti glavni izvodjac infrastrukturnih radova. Target 4-5 je okej, ali ja uopste ne bih izlazio narednih nekoliko godina. (Ne znam koliko si likvidan i kakav ti je portoflio, ali tesko da imas kvalitetnijih akcija od pdpt). Ilidzaputevi su D.O.O., u vlasnistvu su pdpt-a. Iskreno, ja sam dugo vremena mislio da je rijec o firmi iz Federacije, a nije me pretjerano interesovala kao D.O.O.

Za SKBL svi sumnjicavo vrte glavom, najvise zbog poteza Kristal Fonda. Ne znam... Otprilike znam samo ono sto i ti (na raspolaganju imam samo apif-ov izvjestaj). Vidi, za Kristal Fond ne bi bilo prvi put da su se kvalitetno zajebali, pa oni su dobar dio prosle godine prodavali akcije RFUM i za te pare kupovali BOSK i za 0,35 po akciji !!! Da se bira Top Ten najglupljih poteza godine, to bi sigurno visoko kotiralo.

Reci mi, jesi li usao u elektroprivredu ? Mislim da ne nije lose imati RTEU u protfoliju, sve do 0,50 KM. To je tek 0,45 od BV.

GRDP je na ponudi 1,40 KM. Meni je to jos uvijek povoljna cijena.

MTLM, takodje. SGAS (ima problem precijenjenih osnovnih sredstava, pa tako i prevelike amortizacije. Inace su likvidni i sa dobrom perspektivom). GPIS, uz ogradu da imaju problem sa imovinsko-pravnim odnosima u firmi. Ljubavni trougao izmedju Srbijegasa, njih i drzave. Mogu ti detaljnije o tome, ako te interesuje...

Za izbjegavanje - ZERS.

Ako te ne mrzi, napisi mi strukturu portfolija.

Pozdrav !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 20:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2006, 18:36
Hari_Haler je napisao:
Triklops je napisao:
Stari bok!
Tebe nigdje nema....

Telekom ne ide ispod 2.20KM, po meni, e sada...očekujem ga ove godine preko 3KM.

Od ovih što si nabrojao.....

Prijedorputevi... Mislim da ispod 4-5 KM neću izlaziti.
Čuj Hari, kod tebe je blizu taj Ilidžaput, saznaj malo više o njima. Iskreno, sumnjam da će PDPT kupiti Vojvodinaput, ali da će PDPT uskoro imati marku po dionici dobiti, vrlo vjerojatno...a prihodi svake godine sve veći.
Usporediti poslovanje od 2001 naovamo... http://www.blberza.com

SKBL...počeli su raditi, Kristal se po meni malo zaje*ao...ali dobro.
Budemo vidjeli kamo će SKBL. Nemam ideje.

USBS iliti Ušće Bosne...a ovo ti je dionica koju sam već na par foruma našao.
Slabo ih ima preko interneta, ali vidim iz financijskog da su povećali prihode, a tako će i biti koliko sam čuo-5C koridor ide kroz Šamac, a i kod nas u Hrvatskoj su potpisani ugovori za isporuku šljunka.
Problem je da nema dionica na prodaji uopće, ali da se pojavi količina, vjerojatno bi bilo zatvaranja.

Teško je biti pametan.
Pozdrav dečki

Evo, pojavila se kolicina, ali na 0,75 i po meni je to vec neka ravnotezna cijena, kad se uzme u obzir opsta podcijenjenost BL berze. 0,75 je okej, ali za nekoliko mjeseci... Istina je da rijec o preduzecu sa dobrom perspektivom.

Znam da su se Prijedorputevi prijavili na tender za preuzimanje Vojvodinaputeva, ali svi kazu da nemaju sansi protiv Slovenaca. I sam pokusaj je nesto, dokazuje ozbiljnost... Promjena vlasti im odgovara (najblaze receno jer postoje ljudi koji tvrde da se iza Corokala krije premijer licno), vjerovatno ce uz Integral-Injezenjering biti glavni izvodjac infrastrukturnih radova. Target 4-5 je okej, ali ja uopste ne bih izlazio narednih nekoliko godina. (Ne znam koliko si likvidan i kakav ti je portoflio, ali tesko da imas kvalitetnijih akcija od pdpt). Ilidzaputevi su D.O.O., u vlasnistvu su pdpt-a. Iskreno, ja sam dugo vremena mislio da je rijec o firmi iz Federacije, a nije me pretjerano interesovala kao D.O.O.

Za SKBL svi sumnjicavo vrte glavom, najvise zbog poteza Kristal Fonda. Ne znam... Otprilike znam samo ono sto i ti (na raspolaganju imam samo apif-ov izvjestaj). Vidi, za Kristal Fond ne bi bilo prvi put da su se kvalitetno zajebali, pa oni su dobar dio prosle godine prodavali akcije RFUM i za te pare kupovali BOSK i za 0,35 po akciji !!! Da se bira Top Ten najglupljih poteza godine, to bi sigurno visoko kotiralo.

Reci mi, jesi li usao u elektroprivredu ? Mislim da ne nije lose imati RTEU u protfoliju, sve do 0,50 KM. To je tek 0,45 od BV.

GRDP je na ponudi 1,40 KM. Meni je to jos uvijek povoljna cijena.

MTLM, takodje. SGAS (ima problem precijenjenih osnovnih sredstava, pa tako i prevelike amortizacije. Inace su likvidni i sa dobrom perspektivom). GPIS, uz ogradu da imaju problem sa imovinsko-pravnim odnosima u firmi. Ljubavni trougao izmedju Srbijegasa, njih i drzave. Mogu ti detaljnije o tome, ako te interesuje...

Za izbjegavanje - ZERS.

Ako te ne mrzi, napisi mi strukturu portfolija.

Pozdrav !

Pozdrav!
Evo za Prijedorputeve, i meni je target iznad 10KM, ali na par godina...
A sada ako mi se ponudi 5KM da prodam Prijedor, a jebiga, morat ću.
Integral iz Laktaša misliš?
Odlično, to sam čuo da i PDPT dobiva veći dio kolača...

Elektroprivreda me ne zanima. Čudno, ali tako je.

Evo ti portfelj:

PDPT
ZTPR
CIST
TLKM
BNPT
BIRA
BLKP
AGKR

Nije po abecedi niti po težini. Ali PDPT su mi 30% portfelja.

Tržište vam je po meni i dalje podcijenjeno, pričam to jer sam prošao Hrvatsku, evo jednog malog primjera (za ohrabrenje) :
Tada, 2004. kad sam počeo kupovati dionice, Ericsson Nikola Tesla, book oko 700-tinjak kuna, eps 140 kuna, cijena oko 580 kuna...
Onda je on već porastao sa 300-tinjak kuna od 2003.
Najveći optimisti vidjeli su ga na 1000kuna.
A onda dođe bum i Ericsson ode na 2300kuna.
Končar sa 70 kn na evo danas 418 kn...
I masa drugih dionica, a da vam ne pričam...
Nećete ni skužiti, a vjetar će zapuhati....
Ali, baš je jahati na vjetru, a kad ta vjetar stane, sve drugo najednom pa'ne!

Kad gledam, Bijeljina put kupovati oko marku i nije neka lova, iskreno ako će se naći prodaje...

GRDP...e ja bih malo da ga se spusti ako može?

SKBL-vrijede više mrtvi nego živi, iskreno, ja bi to zaklao i podjelio.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 22:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2005, 12:22
Jel postoji još neki forum u RS sa ovom temom, tj. finansijsko tržište Rep. Srpske ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 17:01 
Početnik
Početnik

Ima li što novo, što se tržilo ovih dana? Balkan lijepo potegao, ha?
A nije ni PDPT izostao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 20:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pozdrav ljudi ! Zesce sam umoran i unaprijed se izvinjavam ako budem lupetao vise nego obicno... Ne bih vjerovatno ni pisao da ne pada mnogo gadna kisa i kadeti Njemacke ne lupaju kadete SCG 3-0 na poluvremenu...

Citiraj:
Jel postoji još neki forum u RS sa ovom temom, tj. finansijsko tržište Rep. Srpske ?

Maradona, koliko ja znam nema. Postoje slicni forumi u Srbiji i Hrvatskoj koji se bave i BLSE, ali ja na njima ne ucestvujem jer mi se ne dopadaju neke stvari. Ne mogu da se otmem utisku da pojedini ljudi koriste forum za manipulaciju. A manipulisu "Gusterima". Kupujte Aluminu na 0,0034, koju sam ja kupio na 0,001, da bih ja lijepo izasao i smijao se levatima/naivcinama itd. (Alumina je jedan primjer).

Citiraj:
Evo ti portfelj:

PDPT
ZTPR
CIST
TLKM
BNPT
BIRA
BLKP
AGKR

Nije po abecedi niti po težini. Ali PDPT su mi 30% portfelja.

Dobar ti je protfelj. PDPT, ZTPR, CIST, AGKR su odlican izbor. okej, za CIST su malo zajebali investitore greskicom u apifovom izvjestaju, ali svejedno je dobra akcija... Meni je od BNPT-a bolji izbor ZVPT i HGPT. Cak ne bi bilo lose hvatati i Romanijaputeve Sokolac, kad se pojavi ponuda. Direktor im je pravo smijesan covjek, pricali su mi prosle godine da uveliko otkupljuje izvode o stanju na racunu od sitnih akcionara :)... BLKP je dobar fond zato sto nece imati puno realizovanih gubitaka, ali nije neki potencijal. Inace, ja zazirem od fondova... Znam kako njima upravljaju. BIRA ne bih nikad uzeo.

Evo sta ima moj prijatelj :) :

RNAF
HETR
HEDR
RITE
RTEU
OCJH
PDPT
SNCN (malo)
KRJN (nesto malo).

Za sutra bi bilo lijepo izaci iz HEDR na 0.92 i uci u ELBJ. Takodje bih volio imati u portfoliju KRJN i GRDP.

Citiraj:
Tržište vam je po meni i dalje podcijenjeno, pričam to jer sam prošao Hrvatsku, evo jednog malog primjera (za ohrabrenje) :
Tada, 2004. kad sam počeo kupovati dionice, Ericsson Nikola Tesla, book oko 700-tinjak kuna, eps 140 kuna, cijena oko 580 kuna...
Onda je on već porastao sa 300-tinjak kuna od 2003.
Najveći optimisti vidjeli su ga na 1000kuna.
A onda dođe bum i Ericsson ode na 2300kuna.
Končar sa 70 kn na evo danas 418 kn...
I masa drugih dionica, a da vam ne pričam...
Nećete ni skužiti, a vjetar će zapuhati....
Ali, baš je jahati na vjetru, a kad ta vjetar stane, sve drugo najednom pa'ne!

Slazem se, potpuno si u pravu. (iako ne razumijem motiv kupovina akcija po bv ili jos skuplje, koje imaju p/e 20+. Gdje je tu perspektiva ?). Bas sam vidio na vasem forumu analizu P/s u regiji i sjebo se. Koliki sad imas prinos na ulaganja u Hrvatskoj ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2006, 17:05 
Početnik
Početnik

Birač je najriskantinja dionica...uzeo sam samo 10.000 komada da se prati priča.
Za što si rekao da gazda kupuje izvode? Za Romanijaputeve ili Zvornikputeve?

Hrvatska mi je odradila vrlo dobro, imam preko 40% od početka godine, s time da likvidiram sve udjele, ostalo je samo u dvije firme, a novac selim u regiju-kod vas i Makedoniju.

Čuj, motiv Bvps-ovako, recimo trebaš vidjeti Končar, koje su to nekretnine u Zagrebu, s time, prihodi su bili 1.6 milijardi kuna, uz sitnu dobit od 6 milijuna kuna.
Cijela tržišna kapitalizacija je bila na smješnih 24 milje eura.
Dao sam ti primjer book-a firmi koje zarađuju...a i imovina im nije revalorizirana (Končar).
Pozdrav

p.s. Što misliš, ima li zainteresiranih prodavača za ponuditi malo više BNPT-a?

OCJH...to drži...barem par godina.

Moderatori, mogu li se na ovaj topic postaviti slike grafovi dionica kako je to izgledalo u Hrvatskoj, kada je tržište krenulo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2006, 18:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Birač je najriskantinja dionica...uzeo sam samo 10.000 komada da se prati priča.

Bolje da si rizikovao sa RNAF. Dobro, iz nafte sljedece sedmice mozda ne bi bilo lose izaci.

Citiraj:
Za što si rekao da gazda kupuje izvode? Za Romanijaputeve ili Zvornikputeve?

Za Romanijaputeve. Kao dokaz o "strucnosti" covjeka koji upravlja preduzecem. Kupujuci izvode misli(o) da kupuje akcije... Ranije je bio samo direktor, ali je otkupio drzavni paket akcija i postao i vlasnik. Ali pozicija mu nije potpuno sigurna. Kad bi se kupile akcije fonda i prikupilo jos par procenata od sitnih akcionara, mogla bi se dati ponuda za preuzimanje. Tada se i PIO-ve akcije ubacuju u igru jer imaju pravo da pozitivno odgovore na ponudu (bilo bi interesantno)... Medjutim, problem je sto fondovi uglavnom ne zele da prodaju akcije infrastrukturnih preduzeca. Nisu ludi, znaju sta je potencijal. Ipak, sto pozicija drustava za upravljanje bude klimavija, to ce biti spremniji za prodaju kvalitetnih akcija iz portfelja, uz odgovarajucu nadoknadu ispod stola. To im i sada nije strano.

Meni je ZVPT interesantniji od BNPT pri ovoj cijeni zbog puno manje kapitalizacije i povoljnijeg omjera trzisne i knjigovodstvene cijene. A ne vjerujem da ce biti veca ponuda BNPT. Fondovi ne zele da prodaju, za sekundarnu trgovinu je jos uvijek rano. Ne znam jesi li skinuo ovih par hiljada akcija zadnjih dana...

Ja sam juce izasao iz HET-a. Vrijeme je. Sad bi se mogle uzimati elektrodistribucije.

Volio bih da vidim te grafove.

Pozdrav, ugodan vikend i to...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 12:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2005, 12:22
Jel zna neko nešto reći o poslovanju PIF-ova?

Kakva prava ima akcionar PIF-a? Ima li pravo na dividendu? Mislim da bi trebao imati, ali nisam čuo da je ijedan PIF dosad isplaćivao. Što je doduše i razumljivo u ovom stadijumu fin. tržišta.

Za moderatora : spoji ovu temu i onu drugu o bl berzi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 18:38 
Početnik
Početnik

Kako da ubacim slike? Mislim, nema upload, ali volio bih staviti slike kretanja cijena u RH...[/url]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 18:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

maradona je napisao:
Jel zna neko nešto reći o poslovanju PIF-ova?

Kakva prava ima akcionar PIF-a? Ima li pravo na dividendu? Mislim da bi trebao imati, ali nisam čuo da je ijedan PIF dosad isplaćivao. Što je doduše i razumljivo u ovom stadijumu fin. tržišta.

Za moderatora : spoji ovu temu i onu drugu o bl berzi.

Akcionari PIF-ova vise manje nemaju nikakva prava, osim da prodaju akcije:) . PIF-ovi ce poceti da isplacuju dividende vrlo skoro, mozda vec u februaru 2017. godine... Ne, ozbiljno, proci ce jos mnogo vremena dok ne oslobode nekvalitetnih akcija i trziste se dovoljno razvije da obezbijede prihode kroz dividende, kamate i kapitalne dobitke. Neki fondovi vjerovatno nece prezivjeti narednih par godina (tipujem da ce sigurno propasti JHKP, PRVP, EKVP i BLKP). Npr. osnovna ideja kojom se tvorac fonda Jahorina Konseko rukovodio, prilikom ulaganja prikupljenih vaucera, je da preuzme kontrolu nad propalim preduzecima koji raspolazu prostorima pogodnim za pravljenje tehnickih pregleda za Jahorina Osiguranje ???!! I tako, covjek je u medjuvremenu poginuo, tehnicki pregledi nisu napravljeni, kontrola nad propalim preduzecima je uspjesno ostvarena. Sad je fond ponosni vlasnik velikog broja akcija koje vrijede koliko i rolna toalet papira. Ili manje... A nemaju novca da kupe kvalitetne akcije. I nemaju znanja (i novca) da se aktivno ukljuce u rukovodjenje (barem pojedinim) preduzecima i pokusaju da poprave stvar.

Kojom idejom su se rukovodili ljudi u Privredniku, kad su ulagali vaucere, ne znam, ali i retardirani klinac bi obavio bolji posao, mislim. Najlosi fond po meni.

Ozbiljni fondovi su Euroinvestment (mozda najpotcjenjenija likvidna akcija na berzi trenutno), Polara, Kristal (mada imaju ozbiljnih promasaja. narocito je zanimljivo 5.4 % vlasnistva u RNAF, koja ce izgleda ozivjeti. To bi trebalo uticati na dalji rast cijene akcija fonda) i Zepter.

Pozdrav.

p.s.

Moderatori spavaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 19:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
izvukao sam se iz Bosne totalno:)

sad ulazem samo u Tursku ( za mene jedno od najperspektivnijih trzista ) te u Bugarsku i Rumuniju ( malo manje ) koje zbog "kao" skorog ulaska u EU biljeze super uzlazne trendove...

Beogradska burza je napokon presla na elektronsko pos. a prica se da ce na A listing preci oko 30 firmi koje zadovoljavaju kriterije ( hura :)

Inace zadnje vrijeme se najvise zezam sa hedge funds, ulazni kapital se napokon smanjio na za mene pristupacnih 2000evra:/ ( malo znam jebiga )
i mogu vam reci kao dio portfelja sam zadovoljan sa tim ulaganjem :)

situaciju u Bosni manje pratim ali ako koga zanimaju pomenute drzave ( turska...) mogu dati informacije ( imam cijele svoje izracune :)

pozz

harry javi se ako si spreman za razmjenu informacija;)

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 12:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Maj 2006, 20:22
Ćao ljudi!
Odgovor na pitanje kojim je potaknuta ova tema:
Nefer ste i nepošteni prema čovjeku (vi koji ga ustrašujete).
Osobno, počeo sam sa svotom koja je manja od te koju si ti naveo. Danas imam znatno veću svotu (istina, nešto se zaradi od "poslova" kao što su vođenje portfelja i slične sitnice, ali je većina ipak od prinosa).
Svota od 30% je jako velika (kad govorimo pret. da se radi o godišnjem postotku). Osobno, kad bih ti bio inv. savjetnik, ne bih je se usudio garantirati. 10%, to bih već mogao garantirati. Za razliku od Hari_Halera, meni je jako teško ne staviti osiguranje od 20% PIF-a u portfelj kad radim za nekoga (raditi s tuđim novcem kao što bih radio sa svojim). I nastojim njihove novce ulagati po njihovom karakteru. Određeni fond (samo je jedan), ili određeno poduzeće (bilo telekom ili bilo jedna elektrodistribucija) su baza portfelja ovisno o karakteru ljudi. Kad radim sebi to mi ne treba. Baza može biti i niska kapitalizacija kao što je neki mali putar. Možda imaju niži prinos, ali imaju i niži rizik, a meni je tako lakše. Jer je stabilno i nekako mirnije spavam (oni koji se žale na premalu zaradu od 40% su ... gramzljivci; ipak, bolje nego da znam da sam nekoga stavio u rizik da ne dobije nikakav prinos; sebi to i mogu napraviti; negdje sam čekao ko mutav (jako dugo), kad se radi o drugima, nikad ne znaš kad će se uspaničiti i htjeti uzeti lovu na mali minus, ili će im jednostavno "trebati").
Vezano uz trgovinu, moj savjet je da se što više educiraš, npr. pratiš što se piše na forumu i kako se cijene ponašaju. Način pisanja, motive forumaša, premijera ili pak drugih ljudi koji nešto izjavljuju u novinama i na tvu. I pitaj puno. Sve pitaj. Uvijek.
Vezano za brokerske kuće, moj savjet ti je da odabereš najjeftiniju banku, ona je i najbolja (pod uvjetom da nije HIPO banka; znam za neke vrlo ružne slučajeve). To bi bila ili Zepter ili Razvojna (ne znaš koja je bolja). To što nisu u Prijedoru nema neke veze.
Najlakši način za veliku zaradu je da uspiješ kupiti jeftino akcije nekih firmi. Npr. ako znaš koga tko bi prodao neko Prijedorsko poduzeće (ne mora biti Prijedorsko) po fening ili dva, i količinu koju sam ne možeš kupiti, rado ću ti dati izdašnu proviziju, jer je tada onih 30% godišnje par puta preskočenu u samo 2 transakcije (jedna je kupnja, druga je prodaja). Mene to uvijek interesira, da je jeftino. Ako je infrastrukturna kompanija i dovoljno jeftina, vjerojatno ću je uzeti.

Predzadnja vrlo važna stvar je edukacija. Uči mnogo. Čitaj, prati. Ako ti se to ne sviđa, kupi udio u fondu i drži ga idućih 5-6 godina. Ostalo je rizik.
Ako si spreman izgubiti malo vremena i biti nagrađen uz učenje probaj pratiti market (http://www.blberza.com -> kursne liste), kad si zadovoljan svojim procjenama - kreni. Sad je market u BL vrlo jeftin i vrlo je lako pogoditi i dobro pogoditi.
Nemoj štediti na edukaciji. Dosta toga ima na internetu (ako znaš engleski), ako ne znaš, mogu ti fotokopirati neke stvari (koje držim za važne) i poslati poštom, ili dati kad budem u RS (došao bih na skupštinu upoznati barba Čorokala, tj. mogu npr. tada) ti ih jednostavno dati. eto, par redaka od mene za prvi put. Ako postoji kakvo pitanje, slobodno pitaj (uostalom, smislit ću ja jedno i otvoriti temu za početnike gdje ćemo objašnjavati te osnovne stvari).
Pozdrav svima i ugodno trgovanje,

netstrider

ovu poruku sam jučer napisao, ali otad nije stigla, pa je ili netko nije odobrio (?) ili je nisam.. poslao. :)
Anyways, 2 pitanja:
-zašto ti se kao promašaj činila prodaja RFUM i kupovina BOSK (kupovina BOSK je kupovina vjerojatno najvrijednijeg komada zemljišta u RS-u, da ga danas ponude Todoriću/Miškoviću, kupili bi bez puno pitanja), to je priča o KOEI koju je Monk rekao; RFUM je bila sustavno uništavana; uništavanje koje će se nastavlja i kroz ovu godinu. Istina, prodajom Rafinerije neke stvari se mijenjaju, ali opet, držim da to i nije bilo glupo.
-Mene interesira ona priča o ljubavnom trokutu (ako ti se da).

Vezano za Romanijaputeve, meni je firma bila interesantna kao jedna od rijetkih na kojoj je kupac htio biti anoniman. Ali kad sam malo vidio rezultate, nekako se čovjek ohladi. Kontam, ako će već u stečaj, bolje da ide od mene (a za provalu strukture, nekako, ima i boljih meta od te; npr. ono društvo koje ima već organiziranu udrugu malih akcionara koja nikako da preuzme vlast nad društvom. :) Jedna od većih firmi o kojoj na forumima nije napisan ni redak. :) )
Sviđa mi se vaš izbor akcija. Moj je nekako sav ukopan u infrastrukturna poduzeća (ako poduzeće nije infrastrukturno, onda je barem enormno jeftino i od posebnog državnog značaja).
Može li netko napisati nešto više o Toplani u Palama, kad bi mogla na berzu. Vidim da IAT ide u prodaju, nešto o njemu (navodno su ove godine u Njemačkoj dogovorili dosta posla; udružuju svoja poduzeća u holding i da ih čekaju bolja vremena)?
(imam gomilu pitanja, pa ću polako)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 18:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Drigi, mislim da si pogrijesio zato sto si se izvukao iz Bosne, barem sa banjalucke berze. Ovdje prica tek pocinje, ove godine ce stalno rasti indeks... Za sarajevsku vec nisam siguran, u posljednjih nekoliko mjeseci promet stalno opada, a imaju problem i sa crnim trzistem (koje u RS ne postoji).

Okej, vjerujem da je tursko trziste u usponu (mada nemam nikavkog pojma i interesovanja za to, zasad). Strategija ulaska u nepoznato trziste kupovinom akcija fondova je ispravna.

A razmjena informacija ? Samo pitaj... Ja sam uvijek raspolozen za razmjenu misljenja. KAd nisam umoran :).

Netstrider, pozdrav !

Pratio sam tvoje postove na drugim forumima (nije mi jasno kako si ovaj pronasao:)) i mogu ti reci da cesto imamo slicno misljenje. Go Alumina Go...

Citiraj:
Svota od 30% je jako velika (kad govorimo pret. da se radi o godišnjem postotku). Osobno, kad bih ti bio inv. savjetnik, ne bih je se usudio garantirati. 10%, to bih već mogao garantirati. Za razliku od Hari_Halera, meni je jako teško ne staviti osiguranje od 20% PIF-a u portfelj kad radim za nekoga (raditi s tuđim novcem kao što bih radio sa svojim). I nastojim njihove novce ulagati po njihovom karakteru. Određeni fond (samo je jedan), ili određeno poduzeće (bilo telekom ili bilo jedna elektrodistribucija) su baza portfelja ovisno o karakteru ljudi

Slazem se da je 30 % mnogo. Ni ja se ne bih usudio da to obecam sljedece godine. Ali ove godine vecina je to ostvarila za samo nekoliko mjeseci. Ja kao osiguranje u portfolio klijenta ne stavljam akcije PIF-ova, vec za to koristim TLKM. Obicno pravim portfelj od 4 - 6 akcija, a TLKM dobije od 20 do 50 % ucesca... To zavisno od karaktera investitora. Mnogo puta sam radio sa ljudima koji su prodali nekretnine u Sarajevu i nemaju ideju sta da urade sa tog novca. A finansijska situacija im nije blistava. Sa njihovim novcem se covjek ne smije igrati :)... Sa svojim se ponasam vec dosta slobodnije.
Citiraj:
zašto ti se kao promašaj činila prodaja RFUM i kupovina BOSK (kupovina BOSK je kupovina vjerojatno najvrijednijeg komada zemljišta u RS-u, da ga danas ponude Todoriću/Miškoviću, kupili bi bez puno pitanja), to je priča o KOEI koju je Monk rekao; RFUM je bila sustavno uništavana; uništavanje koje će se nastavlja i kroz ovu godinu. Istina, prodajom Rafinerije neke stvari se mijenjaju, ali opet, držim da to i nije bilo glupo.

Jebes ga, mozda prodaja akcija RFUM i nije bila los izbor, s obzirom da je fond mogao tesko doci do kesa. Ali, akcije Boske su kupovane po cijeni 250 % vecoj od sadasnje... Prosle godine se samo moglo pogrijesiti na RFUM i BLPV, a Kristal je bas to pogodio. Uostalom, sada BOSK mozes kupiti 260 000 akcija do 0,24... A i posao nije obavljen do kraja. Kupovali pa stali. Kad je i F. Z. ispao iz igre. Ono zemljiste jeste vrijedno, ali ne smijes zaboraviti da Boska ima preko 8 miliona obaveza, 0,19 po akciji i to samo moze da raste... Jahorina Konseko je ponudio na prodaju svoj dio akcija ASKR po cijeni 4 KM po akciji. S obzirom da je rijec o interesantnom zemljistu u BL, ta cijena mozda i nije previse. Ipak, nisam propustao priliku da zajebavam njihove menadzere kad se sretnemo na picu (nudio im 3,95)...

Citiraj:
Mene interesira ona priča o ljubavnom trokutu (ako ti se da).

Da mi se. Radi se o tome da je objekat (vrijednost 4 miliona) Gas Prometa izgradio NIRS (Srbijagas je valjda nasljednik). U ratnom periodu Vlada je jednostavno donijela odluku da se objekat dodijeli Gas Prometu. Posto Vlada moze pokloniti nesto sto nije njeno samo u dimenziji X, Gas Promet nije mogao da upise nekretninu i vodio je samo u vanbilansnoj evidenciji. U procesu donosenja odluke o privatizaciji, specijalna komisija je donijela odluku da se ta imovina uvede u bilans stanja i da se uzme u obzir (otud nesto malo preko 4 miliona akcija nominalne vrijednosti 1 KM)... E, Srbijagas se prosle godine sjetio da ima pravo na tu imovinu i trazi je nazad, odnosno trazi novcanu nadoknadu. Pravo na nadoknadu nije sporno, cak ni iznos. Sporno je to ko treba da plati nadoknadu - Gaspromet ili Vlada RS. Spor je u toku... Inace, Gas promet je odlicno preduzece, ljudi nista ne rade,a lova kaplje. Ove godine se ocekuje dalji rast prihoda i dobiti od barem 30 %. To je interna provjerena informacija.

O Toplani Pale cu drugi put. Pozdrav.[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 21:30 
Početnik
Početnik

Zdravo Hari.
Forum sam našao poodavno, bio, zaključio da je smeće i otišao (kao i za još jedno 5-6 foruma), nakon par mjeseci prijatelji pričaju da su tamo nešto pisali. Oou keej. Pa došao i ja (istina, s par mjeseci zakašnjenja pisati), naravno, ovaj se scenarij ponovio 3 puta.
Go Alumina Go. Znam. Sa mnom se slažete ti i ostalih 1000 koji zajedno gunđamo na ogradi. Inače, kad netko navija često ću vikati PUNT, PUNT (to mi je ostalo nešto interno, moguće da i znaš). Moguće da ću i ja prionuti toj metodi seljačke reklame. Ako se zanesem, budi dobar pa me upozori, jer tome nema nekog smisla osim što sam smješan okolini (koja se nekad isfrustrira ako akter doista pretjera; problem takvih što oni uvijek pretjeruju).
Inače, i ja se slažem s tvojim viđenjima (ako nisam dovoljno glup da sam ti krivo pretpostavio nick), po pitanju izbora.
Po pitanju Rumunjske ili Bugarske - pogreška je otići iz RS. Po pitanju Turske, također je majucna pogreška. Što se tiče SASE, sve 3 navedene burze su odličan izbor. Od tri spomenute Turska je trenutno vjerojatno najatraktivnije Evropsko tržište (čak ispred Kazahstana i Ukrajine), no meni je tu veliki problem informacija. Bugarska i Rumunjska koje daju pregršt informacija su zemlje koje bi radije zamijenio s RS. Ako ništa, ima samo jedna stvar, danas je najavljena prodaja nekih dijelova turske elektrodistribucije (nije precizirano kojih). drigi, ti o Turskoj el.distr. možeš naći svega par redova teksta, i to na turskom. S druge strane, ovdje će se vjerojatno naći i netko tko nam može dobaviti poslovnu tajnu papire iz Elektrokrajine (da, govorim o onoj curi koja stalno visi na odjelu "Lijepe i seksi", da, o onoj nepismenoj čistačici,.. je. baš toj. :) ). Eto, zato volim RS. (to je drugi razlog. Prvi razlog je zato jer je jeftina. Treći je zato jer je mala, taman po mom ukusu, jer bolje blivam u manjoj bari. Četvrti je kontrola tržišta i super ljubezni ljudi s kojima radim ... ima toga). (ako je brokerica u Turskoj i ljubezna, džabe mi je kad je ne razumin ni be).

Za Srbijagas. meni se čini da tako i ne bi trebalo biti. Rekao bih da je nasljednik upravo sam NIRS, holding kompanija. Zašto? Zato jer ne vidim kome bi drugome pripala: imovina naftne industrije u brodu ili udio u Jadranskom naftovodu (mada će to vjerojatno pripasti Rafineriji jer je ona praktički NIRS; jasnu je granicu teško odrediti, a ovaj je ipak mora udati za neke pare koje su veće od nula), a ovo valjda ide s tim u istu košaru.

Ta mreža nije dugo obnavljana i čisto sumnjam da nemaju ogromne (toplotne) gubitke zbog skidanja izolacije (da se dođe do bakra), ostarjele infrastrukture (bilo bi im pametno da se osiguraju, jer ako popusti jedan ventil,.. bye-byye. Bilo jedno jutro u Puli.). Tim što ne rade a lova kapi, koji su prodali dionice bilo bi pametnije da razmišljaju kako će obnoviti mrežu i dobiti kredit, mada, kako god okreneš, čini mi se da će njima uvik bit dobro. osim ako rukne negdi u pogonu.

Za KRIP si u pravu, dio koji nisam znao (smetnija san s uma da su tu priču ostavili nezavršenu i uhvatili se drugoga; kao malo dijete kojemu mama kupi igračku, a ono sutra uzme i igra se s nekom drugom), nedovršavanje BOSK je pogreška. Koja im još uvijek traje.
Kako znaš da KRIP ne vodi dobro portfelj. Samo onako letimično provrti strukturu ulaganja i usporedi je sa Zepterovom. Jednostavno je tu odmah jasno da ovi imaju 100 baba i kilavo dite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2006, 19:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma, Gas Promet place za investicijama. Ali, ko ce im dati kredit kad nemaju sta da daju pod hipoteku ?... Ipak, mislim da ce one akcije na 0,30 prije ili kasnije biti ociscene.

Nego, malo si me zatekao pitanjem o Toplani Pale. Cestitka za informisanost (jeste zanimljivo preduzece). Nemam pojma kad ce i da li ce izaci na berzu. Na Palama je takva situacija i sa vodovodom (odlicna meta) i komunalnim preduzecem (vec imam klijenta zainteresovanog za preuzimanje). Ljudima je tesko da banjalucku berzu dozivljavaju kao svoju, kad im je Sarajevo vec pred nosom. Isto tako, ovdje vise ljudi se igra na SASE nego na BLSE (sad se pomalo mijenja situacija)... Toplana Pale ima pluseve i minuse. Trebalo bi izvagati. Ja uvijek mogu dobiti fin. izvjestaje, a oni su pristojni. Malo iznad pozitivne nule, s tendencijom rasta procenta naplate usluge grijanja... Plate redovno isplacuju, pouzdano znam. Uprava je korektna; nedostaje znanja, ima postenja. Drugi plus su relativno niski troskovi grijanja, piljevina se nabavlja skoro besplatno... Ali, prvi minus su imovinsko pravni odnosi. Koliko znam (ali nisam 100 % siguran), imovina Toplane je zapravo imovina "Novorez-a". Zemljiste i objekat. Najatraktivnija lokacija na Palama trenutno; po nekim planovima tu ce jednog dana biti gradski trg. A Toplana bi se kao trebala izmjestati... Drugi minus - neophodne investicije. Vec dvije godine se ne prikljucuju novi korisnici na mrezu, kapaciteti to ne dozvoljavaju.

Sve u svemu, ima boljih alternativa.

Zaboravih reci da se u slucaju Romanijaputeve ne treba razmatrati stecaj kao realnu opciju. Bilansi su se tu dobrim dijelom namjerno crvenili, nesto kao ZTPR.

Hajde nam istresi ovdje svoj portfolio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2006, 21:29 
Početnik
Početnik

Za GPIS se slažem, kredit mora garantirat RS, a ono i meni izgleda kao da će netko počistiti, mada, što će dalje s tim ako tržište prestane biti interesantno... (uostalom nije moja briga. :) )
tnx za Toplanu Pale. Logika je sljedeća - ako će netko htjeti kupiti toplanu u RS kupit će ovu toplanu. Npr. ovo bi Zovku bilo jako dobro (kad bi je mogao dobiti). Toplana će se prodati onog dana kad tukci u politici shvate da se toplanom kontrolira cijela općina Pale. Toplane su sredstva kontrole biračkog tijela. Tko nije dobar neka bude ozebao i modar.

Pametan taj tvoj klijent. Pustit će mi par sto maraka niske cijene (jer nema razloga da preuzima firmu po višoj cijeni nego bi inače mogao).
Nije ZTPR namjerno crven. Da mene pitaš ZTPR je crven zato jer mu je "najveći pušioničar" glup i nesposoban. Da je glup, tome svjedoči ona priča kako je opljačkana ona milja PIBB (ko iz crtanog filma). Da je nesposoban tome svjedoči nadzorni odbor istog tog ZTPR. Ali je istina snalažljiv (stari lisac, tj. lukav), škrt (štedljiv bi mogli reć), tako. Neće taj propast.
Taj u ROPT je glup ko stup ako je plaćao radnicima ta izvješća. Helooo. Pa jel on ikad čuo da on ima knjigu akcionara (koju je dužan voditi uostalom), što ga košta jednu pivu i registar mu to stalno šalje - za sve njegove radnike odjednom (i za njihove žene koje imaju baučere od Romania Puteva iz velikog Sokoca). Nije lako pomislit da je on to kupovao iz drugih razloga (npr. to da nije znao da postoji neka kuća koja je nekakav registrator; kuća puna registratora, i oni imaju nekakav kompjuter, koji sipa te iste papire. Besplatno!). OK, glupav čovik, nisu mu sve na broju, čavao u glavi... ukratko idealan građevinar. Svejedno, dokaz da takvi neznaju upravljati firmama je u sljedećoj činjenici: od X autobusnih prijevoznika osim riječkog Autotransa sve je ostalo smeće na Balkanu (uključujući i Lastu BG i Panturist OS koje je kupio Connex), zašto? Iz jednostavnog razloga što koliko god oni bili dobri u vožnji autobusa, jednostavno... nije koncept suvlasništva za njih (pa sjebaše sve te svoje firme). Moram priznati da je velika većina tih firmi preživila. Ali, dioničarima tih firmi to je tako svejedno kad im te dionice u najboljem slučaju egzistiraju unutar nekog doo-a (u drugim slučajevima imaju nula ko Alumina Kneževo).
Ne volim pričati o svom portfelju.
Pozdrav,

net

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 11:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Apr 2005, 20:52
Ima li neke brokerska kuca koja trguje na Bl berzi e-trgovanje,znaci da dajem naloge preko neta sa softwerom na kom mogu da vidim portfelj ,koliko love imam na racunu .............znaci da nemoram svaki cas da trcim brokeru vec da sve obavljam od kuce preko neta

Internet kladionice
Online kladjenje
Poker,Casino i Kladionice online
Ekstrazona

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 16:47 
Početnik
Početnik

Čak i da ima,.. ne bih ti to savjetovao (ako ima, što je moguće, ne znam za to). Mnogo je razloga. Moj savjet je da probaš obije opcije, to je najbolji način da vidiš zašto ovo savjetujem.
Pozz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 11:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
mozete li mi pomenuti jos neki forum, gdje se kvalitetno razgovara o berzi?
molio bih za misljenje o rafineriji? jel se meni cini, ili neocekivano pada?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 17:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Cini ti se... U posljednje dvije sedmice doslo je do naglog skoka cijene, pa je korekcija poslije toga neminovna i ocekivana (za 3 berze sa 0,21 na 0,40, pa jedan dan stagniranja, zatim pad na 0,35 i konacno 0,28. Sad je 0,30). Mislim da se narednih dana moze ocekivati dalji rast cijene, ali sporije nego prije. Razlog je jednostavan - ocekivana privatizacija. Po kojoj ce se cijeni rafinerija prodati, ne znam, ali knjigovodstvena je 0,77... Zanimljivo je da Dodik uz RNAF pokusava da uvali nekome i Petrol, trulo preduzece koje ima 12 miliona gubitka iznad vrijednosti kapitala, 43 miliona kratkorocnih obaveze. Vidim da oni hrabriji kupuju i te akcije, ali ja to ne bih ni u ludilu.

Evo ti jedan sajt -www.mojnovac.net/forumi... Dosta stvari na tom forumu moze da bude od koristi, ali oprez.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]