Ćao ljudi!
Odgovor na pitanje kojim je potaknuta ova tema:
Nefer ste i nepošteni prema čovjeku (vi koji ga ustrašujete).
Osobno, počeo sam sa svotom koja je manja od te koju si ti naveo. Danas imam znatno veću svotu (istina, nešto se zaradi od "poslova" kao što su vođenje portfelja i slične sitnice, ali je većina ipak od prinosa).
Svota od 30% je jako velika (kad govorimo pret. da se radi o godišnjem postotku). Osobno, kad bih ti bio inv. savjetnik, ne bih je se usudio garantirati. 10%, to bih već mogao garantirati. Za razliku od Hari_Halera, meni je jako teško ne staviti osiguranje od 20% PIF-a u portfelj kad radim za nekoga (raditi s tuđim novcem kao što bih radio sa svojim). I nastojim njihove novce ulagati po njihovom karakteru. Određeni fond (samo je jedan), ili određeno poduzeće (bilo telekom ili bilo jedna elektrodistribucija) su baza portfelja ovisno o karakteru ljudi. Kad radim sebi to mi ne treba. Baza može biti i niska kapitalizacija kao što je neki mali putar. Možda imaju niži prinos, ali imaju i niži rizik, a meni je tako lakše. Jer je stabilno i nekako mirnije spavam (oni koji se žale na premalu zaradu od 40% su ... gramzljivci; ipak, bolje nego da znam da sam nekoga stavio u rizik da ne dobije nikakav prinos; sebi to i mogu napraviti; negdje sam čekao ko mutav (jako dugo), kad se radi o drugima, nikad ne znaš kad će se uspaničiti i htjeti uzeti lovu na mali minus, ili će im jednostavno "trebati").
Vezano uz trgovinu, moj savjet je da se što više educiraš, npr. pratiš što se piše na forumu i kako se cijene ponašaju. Način pisanja, motive forumaša, premijera ili pak drugih ljudi koji nešto izjavljuju u novinama i na tvu. I pitaj puno. Sve pitaj. Uvijek.
Vezano za brokerske kuće, moj savjet ti je da odabereš najjeftiniju banku, ona je i najbolja (pod uvjetom da nije HIPO banka; znam za neke vrlo ružne slučajeve). To bi bila ili Zepter ili Razvojna (ne znaš koja je bolja). To što nisu u Prijedoru nema neke veze.
Najlakši način za veliku zaradu je da uspiješ kupiti jeftino akcije nekih firmi. Npr. ako znaš koga tko bi prodao neko Prijedorsko poduzeće (ne mora biti Prijedorsko) po fening ili dva, i količinu koju sam ne možeš kupiti, rado ću ti dati izdašnu proviziju, jer je tada onih 30% godišnje par puta preskočenu u samo 2 transakcije (jedna je kupnja, druga je prodaja). Mene to uvijek interesira, da je jeftino. Ako je infrastrukturna kompanija i dovoljno jeftina, vjerojatno ću je uzeti.
Predzadnja vrlo važna stvar je edukacija. Uči mnogo. Čitaj, prati. Ako ti se to ne sviđa, kupi udio u fondu i drži ga idućih 5-6 godina. Ostalo je rizik.
Ako si spreman izgubiti malo vremena i biti nagrađen uz učenje probaj pratiti market (
http://www.blberza.com -> kursne liste), kad si zadovoljan svojim procjenama - kreni. Sad je market u BL vrlo jeftin i vrlo je lako pogoditi i dobro pogoditi.
Nemoj štediti na edukaciji. Dosta toga ima na internetu (ako znaš engleski), ako ne znaš, mogu ti fotokopirati neke stvari (koje držim za važne) i poslati poštom, ili dati kad budem u RS (došao bih na skupštinu upoznati barba Čorokala, tj. mogu npr. tada) ti ih jednostavno dati. eto, par redaka od mene za prvi put. Ako postoji kakvo pitanje, slobodno pitaj (uostalom, smislit ću ja jedno i otvoriti temu za početnike gdje ćemo objašnjavati te osnovne stvari).
Pozdrav svima i ugodno trgovanje,
netstrider
ovu poruku sam jučer napisao, ali otad nije stigla, pa je ili netko nije odobrio (?) ili je nisam.. poslao.
Anyways, 2 pitanja:
-zašto ti se kao promašaj činila prodaja RFUM i kupovina BOSK (kupovina BOSK je kupovina vjerojatno najvrijednijeg komada zemljišta u RS-u, da ga danas ponude Todoriću/Miškoviću, kupili bi bez puno pitanja), to je priča o KOEI koju je Monk rekao; RFUM je bila sustavno uništavana; uništavanje koje će se nastavlja i kroz ovu godinu. Istina, prodajom Rafinerije neke stvari se mijenjaju, ali opet, držim da to i nije bilo glupo.
-Mene interesira ona priča o ljubavnom trokutu (ako ti se da).
Vezano za Romanijaputeve, meni je firma bila interesantna kao jedna od rijetkih na kojoj je kupac htio biti anoniman. Ali kad sam malo vidio rezultate, nekako se čovjek ohladi. Kontam, ako će već u stečaj, bolje da ide od mene (a za provalu strukture, nekako, ima i boljih meta od te; npr. ono društvo koje ima već organiziranu udrugu malih akcionara koja nikako da preuzme vlast nad društvom.

Jedna od većih firmi o kojoj na forumima nije napisan ni redak.

)
Sviđa mi se vaš izbor akcija. Moj je nekako sav ukopan u infrastrukturna poduzeća (ako poduzeće nije infrastrukturno, onda je barem enormno jeftino i od posebnog državnog značaja).
Može li netko napisati nešto više o Toplani u Palama, kad bi mogla na berzu. Vidim da IAT ide u prodaju, nešto o njemu (navodno su ove godine u Njemačkoj dogovorili dosta posla; udružuju svoja poduzeća u holding i da ih čekaju bolja vremena)?
(imam gomilu pitanja, pa ću polako)