banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 00:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Ovako... prvo, ne bih zeleo da se stekne dojam da branim ili kudim PDV... jednostavno pisem onako kako je zakonska regulativa i to je to...

Sto se tice pekara... ovako... napomenuo sam vec da ce hleb najverovatnije morati biti oslobodjen PDV-a kao osnovna namirnica... to naravno ne znaci da doci do spustanja cene, kad ona jednom skoci na cca 1KM. Dakle, sta god se desilo pekari ce, gledajuci hleb, biti na dobitku. Medjutim sta je sa ostalim pekarskim proizvodima? Pekara nije samo hleb, kao sto njeni troskovi nisu samo proizvodnja hleba. Ono si si izneo kao tvrdnju za brasno, ovo-ono, hleb, pare u dzep i to sasvim stoji. Ali, u ovom fiskalnom sistemu (kakav je do sad bio, sa vise tarifnih stopa) porez je bio cisti trosak (ukoliko ne ispunjavas uslove za oslobadjanje od obaveze poreza). Prema tome, drzava je tebe delegirala da od svog kupca uzmes porez i "prometnes" ga na racun drzave. I to je sistem pojeo-vuk-magarca. Ono sto PDV donosi kao najvecu novost (osim jedinstvene stope, ako i tu nesto ne uprskaju) jeste da ti sve poreze koje "su ti platili kao delegatu" mozes i da "namiris" od poreza koji ti dajes svojim dobavljacima... jeste malo konfunzno, al' ja tu zaista nista ne mogu.

Dalje... platio si 10.000 ulaznog i imas 8.000 izlaznog PDV. Prebijanjem ta dva iznosa na kraju obracunskog perioda imas preplate PDV-a 2.000 KM. Taj iznos se prenosi na sledeci obracunski period i sledceg meseca svoj izlazni PDV umanjujes za 2.000 KM. Ostatak (ako ga ima) prenosis na sledeci mesec i takoooo... zakon ce odrediti sta ce se desavati na kraju poslovne godine. Da li ce drzava vracati porez (u sta cisto sumnjam) ili ce se on i dalje prenositi... ili ce naci neki drugi nacin da ta preplata dobije noge...

Jos da samo malo pomenem post od simplicty... pomenula si "razliku u ceni". Ne znam koliko se vas seca stare kategorije "Poreza na RUC" (o tome sam vec pisao, al' ajd' ponovo cu). PDV i pRUC su sve iste stvari, al' opet i nisu :) ... radi se o tome da je RUC = Dodana vrednost, sto se kod trgovacke robe zove marza koja formira razliku u ceni. Obzirom da kod trgovacke robe marza predstavlja tu nekakvu dodanu vrednost (odn. njen finansijski valorizator) logicno je da se to oporezuje. Dolazimo do toga da je porez na razliku u ceni i PDV jedno te isto. Medjutim, postoje krupne razlike (ne gledam visinu stope, ona je manje interesantna). Vazan momenat (koji ljudi cesto previde kad poistovecuju pRUC i PDV) je momenat naplate poreza. Kod RUC-a porez se placa po realizaciji tj. kad se roba proda i predstavlja trosak kupca te robe. Kod PDV-a se porez placa prilikom preuzimanja robe/placanja i njime se, finansijski, uvecavaju zalihe. Drzavu nije briga dal' ces ti tu robu da prodas. Dakle, tada je PDV direktan startni trosak. Samim time, prodavac koji je platio PDV za trgovacku robu na skladistu ima direktan interes da bude u PDV sistemu, da bi prebijanjem ulaznog PDV i izlazog PDV-a napravio, ajd' da kazemo, rebalans poreskih troskova.

Kako PDV tretira RUC ... ti si trgovac i prodajes tudju robu... od dobavljaca A si kupio robu za 100 KM i obracunat ti je PDV 17%. Dakle, tebe je roba kostala 117 KM. Kad si nabavljao tu robu, resio si da tvoja marza bude 10%. To dalje znaci da ti hoces da kad prodas svoju robu od 100 KM zaradis 10 KM. Kako se onda formira cena... uzimas fakturu dobavljaca koja glasi na 117 KM (100KM robe i 17KM poreza). Formiras svoju cenu kostanja na bazi 100 KM. Tako dolazis ces ti tu robu da prodas za 110 KM (neoporezovano). Na to dolazi 17% PDV, pa je tvoja prodajna cena 128.70 KM. Prebijanjem ulaznog i izlaznog PDV-a imas sledecu situaciju: ulazni PDV je bio 17KM... izlazni PDV je 18.70 (njega je tebi platio tvoj kupac). Prebijanjem dobijas da si 1.70 KM u dugu poreza (jer se prebijanje vrsi racunicom ulazni - izlazni PDV, a vrednost prodane robe je veca nego nabavke)... ovo je naravno bez nekakvog petljanja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da ne otvaram novu temu...

Uglavnom, prosao sam seminare, imam vazece zakone i pravilnike kod sebe, naslusao sam se trocifren broj sati detalja i stvari oko PDV-a i ako nekome nesto treba vezano za PDV neka pita... posto nije bas sve tako sjajno kako se pokusava predstaviti... niti je sve onako kako bi zdrav razum nalagao...

A i ja cu, ako/kad budem imao vremena, ostaviti ovde neke teze iz tih dokumenata i kritiku istih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 09:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Nov 2002, 14:35
Povrat PDV-a izvoznicima... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 10:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako je izvoznik fizicko lice (nisi bas tacno naglasio na sta mislis)... za lica koja nisu stanovnici BiH tj. nemaju stalno mesto prebivalista, imaju pravo na povrat PDV-a na robu koju kupe u BiH i iznesu ga iz BIH u odredjenom vremenskom roku, a prijave iznosenje na granici. Naravno, sa druge strane, potrebno je da firma sa kojom izvoznik posluje tj. od koje kupuje bude u TaxFree sistemu (ili nekom slicnom) i da obezbedi sve potrebne formulare. Povrat poreza se onda vrsi na odredjenim punktovima kao sto su banke, poste ili tako nesto. Ovo, medjutim, nije primenjivo na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pica, te preradjevine od duvana.

Jos se slovo zakona nije detaljnije ocitovalo po ovom pitanju... ako je ovo to sto si mislio? (meni se cinilo da jeste)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 11:49 
Pripravnik
Pripravnik

Platio sam PDV na repromaterijal. Onda to što napravim prodam u Srbiju. Ne zaračunavam PDV srbijancu... kad će mi vratiti onaj PDV što sam platio svojim dobavljačima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 14:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aha, ja sam pogresno razumeo... ok... paj' 'vako...

Situacija 1. (vazi za preduzeca kojima i izvoz primarna/jedina delatnost)
Kupio si ovde repromaterijal da bi proizveo 100 komada neke robe. Platis PDV svojim dobavljacima. Izvezes celu kolicinu u SCG (znaci u potpunosti utrosis repromaterijal koji si nabavio radi proizvodnje robe za izvoz). Na osnovu kupoprodajne fakture, carinskih papira i tako dalje, u roku 30 dana imas pravo na povrat PDV-a koji si platio svojim dobavljacima repromaterijala. Ovo vazi ukoliko si izvezao ukupnu kolicinu koju si proizveo od repromaterijala na koji si platio PDV.

Stuacija 2. (za preduzeca koja imaju izvoz povremeni ili im je sekundarna)
Kupio si, ponovo, repromaterijal ovde i platio si uredno PDV. Napravio si 100 komada, ali si 50 komada izvezao, a 50 si prodao ovde. Srazmerno izvoznoj fakturi imas pravo na povrat PDVa (koji bi inace trebao da platis za izvezenu kolicinu, dakle 50 komada). Rok za povrat je 60 dana.

Dobra fora
Ovo ti ga dodje kao neka stimulacija izvoza.

Kvaka
Postoji suspenzija ovog zakona za prvih godinu dana, tj. principi iz situacija 1 i 2 se primenjuju tek od 2007.

Dobra fora kombinovana sa kvakom
Od 2007. ce pored povrata poreza (u parama) biti omoguceno je koristenje poreskog kredita. Naime, ukoliko ti je u jednom periodu ulazni porez veci od izlaznog, mocices uz predocavanje adekvatnih dokumenata traziti povrat te razlike ulaznog i izlaznog PDVa. Naravno, svako trazenje povrata para od drzave povlaci debele finansijske (nezgodne) kontrole, pa se ne kaze dzaba da oni koji traze pare od drzave obicno sebi kupe strik da se obese... tj. postaju podlozni strikanju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 14:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 15:11
[quote="Warlock"]Sloboda izbora za preduzeca u grupi <50.000 KM nije rupa u zakonu, nego je promet tih preduzeca mali, mali su ulazi, a i izlazi, tako da oni tesko mogu da ostvare pravo na povrat.[/quote]

lupetas, nemaju oni sta tesko ili lako da ostvaruju pravo na povrat,
ne radi se o tome nego je ukupan promet svih preduzeca sa prometom vecim od 50000 KM u BiH 89.5%, to ukljucuje 15782 preduzeca od ukupno 141248 preduzeca
da bi se pokrio sav promet potrebno je obraditi 141 hiljadu prijava za PDV naspram 15 hiljada prijava koje pokrivaju 90% prometa
logicno da se drzava radije odrice potpune kontrole nego da placa ljude koji ce da obradjuju 141 hiljadu obevzenika (naspram 15)
ali kako zakon garantuje svima pravo na povrat ostavljena je mogucnost da oni koji ipak hoce da se registruju to i mogu iako im je promet manji od 50000KM
e sad svako prijavom stedi ulazni PDV ali ako se prijavi ima trosak vodjenja evidencije na koju ako nije obveznik PDV-a nije obavezan
znaci malim kioscima i slicnima se ipak vise isplati da se odreknu povrata i plate sav PDV kao krajnji potrosaci al se ne moraju akati sa prijavama i knjigovodjama[/list][/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 14:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

[b]Kvaka[/b]
Postoji suspenzija ovog zakona za prvih godinu dana, tj. principi iz situacija 1 i 2 se primenjuju tek od 2007.

[b]Dobra fora kombinovana sa kvakom[/b]
Od 2007. ce pored povrata poreza (u parama) biti omoguceno je koristenje poreskog kredita. Naime, ukoliko ti je u jednom periodu ulazni porez veci od izlaznog, mocices uz predocavanje adekvatnih dokumenata traziti povrat te razlike ulaznog i izlaznog PDVa. Naravno, svako trazenje povrata para od drzave povlaci debele finansijske (nezgodne) kontrole, pa se ne kaze dzaba da oni koji traze pare od drzave obicno sebi kupe strik da se obese... tj. postaju podlozni strikanju...[/quote]

donekle tacno
nema povrata prije 30. juna 2006. godine, ali to ne znaci da su ti pare otisle u vjetar nego ti se taj iznos racuna kao akontacija na svaki buduci PDV koji ces biti u obavezi platiti
znaci ako imas manje vise redovan promet nemas problema

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 14:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

warlock imas stvarno ok znanje na tu temu ali imas i propusta
malo sam te popljuvala cisto da se ne uobrazis
na ovoj je grupi tema inace toliko lupetanja da ne zasluzuju ni komentar
tako da nemoj ljutis, mislim da si ti to ok savladao ali ne moze ocvijek bas uvijek bas sve da zna
mislim da je u tim slucajevima bolje zadrzati malo samokritike
a kako ti je ovo uglavnom neinformisana publika tesko ces je tu dobiti
pa ja reko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 14:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

eh da zaboravih
evo linka do svih propisa o PDV-u, mada za vecinu treba i tumacenje strucnjaka ipak mogu pomoci
http://www.uino.gov.ba/c/registar_propisa.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Meni je drago sto ti cenis da sam ja to dobro savladao... to mi daje snagu da ucim i radim i zalazem se i da budem bolji... ipak sam ja jedan srednjoskolac...

Drugo... kao sto si mogla da primetis prilicno sam komotan kod objasnjavanja nekih stvari, tako da "tesko" i "lako" imaju malo slobodnije znacenje...

Trece ... nisi bas detaljno citala...

Cetvrto ... pre nego sto nekom kazes da lupeta ipak razmisli... lako je braniti svoja ubedjenja...

Peto ... malo manje visine bi nam svima vise koristilo...

Sesto... dobrodosla na podforum, zelim ti ispred kolektiva ugodan boravak i dug ostanak...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 09:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ma da ja se iznerviram kad procitam nesto napisano samouvjereno a pogresno pa onda jelte kazem istom da lupeta,
a priznajem da to nije lijepo bas od mene,
no evo obecavam necu vise,
kako rekoh obicno i ne komentarisem,
na ovom je podforumu bas puno dezinformacija, a meni se cini da je to iskljucivo poslijedica tog naseg neznanja sa ubjedjenjem da znamo sve,
a to opet vjerovatno zbog stalnog poredjenja sa losijima od sebe
tebi opet cestitka za ok znanje, posebno ako si kazes srednjoskolac,
samo tako nastavi i zapamti da se kasnije trebas porediti sa boljima od sebe,
znaci gledaj na ljude vani, na njihovu strucnu literaturu, po mogucnosti radi s njima pa vidi kako rade,
od nasih je cak i profesora na fakultetu i direktora banaka zaista lako biti bolji
pa to nek ti ne bude kriterij

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 13:33 
Pripravnik
Pripravnik

Laknulo mi je kad sam pročitao da je Vorlok srednjoškolac. Priča o PDV-u mu je isuviše školska za moj ukus, i to mi je jedina zamjerka... Veliko ti hvala Vorloče!

Mene sad zanima uticaj PDV-a na privredu. Već sam se raspitivao za mišljenje forumaša o pekarama (mogao sam uzeti kao primjer i mljekare...). Mislim da će na tom tržištu porasti siva ekonomija, tj. pekari će prodavati hljeb bez knjigovodstvenog evidentiranja i bez plaćanja 17% PDV-a. To znači da će i mlinari imati razlog više za "diskontnu" prodaju brašna, tj. prodaju na "crno".

Šta nam g-đica Žitanac može reći o ovome...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 14:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

znas zasto se kaze "da mi je naci ekonomistu sa jendom rukom"?
jer svi uvijek kazu u jednu ruku tako i tako a u drugu ruku...
(bolje zvuci na engleskom, on one hand..., on the other hand...)
citaj u ekonomiji uvijek mozes prognozirati ovo i ono a sanse da si u pravu (pa bio i nobelovac) su ti 50%
znas recimo kako je aktuelni guverner FED-a odnosno americke centralne banke rekao da je uspjesnost svih svjetskih ekonomista u predvidjanju kursa dolara bila ista kao da su bacali novcic
e pa tako i ovde
ali ipak mozes da nagadjas da ce s jedne strane zbog PDV-a pekarima, mljekarima i ostalim proizvodjacima neluksuznih roba troskovi da porastu
ali oni ne odredjuju cijene samo na osnovu troskova nego i na osnovu ponude i traznje
sto znaci da je dzaba njemu sto njega jedan hljeb mozda kosta i 20 maraka ako po toj cijeni nema ko da ga kupi
ili bolje mu je da proda hiljadu hljebova po 80 feniga nego 799 hljebova po marku
a onda tu ti je ministarstvo turizma, trgovine itd. koje moze na cijene hljeba da utice itd.
citaj ja mislim da hljeb nece poskupiti nego ce razliku ustinuti iz profita a isti nadoknaditi povecanjem cijena ostalih pekarskih proizvoda
isto vazi i za mlijeko idr. osnovne prehrambene proizvode
a ako i poskupi nece to biti nesto znacajno
ostala ce roba poskupiti i to ne zbog PDV-a nego upravo zbog smanjenja sive ekonomije
to ti je znaci mladene odgovor na pitanje
PDV se uvodi prvenstveno iz razloga smanjenja utaje, Francuzi su ga zato i izmislili
malo je slozeniji od poreza na promet kome je pandan ali otezava utaju na taj nacin sto ti omogocava povrat gore pomenutog ulaznog poreza samo ako dokazes da je tvoj dobavljac platio svoj dio PDV-a
sto znaci da si do sad mogao da utajis prosto tako sto potplatis carinu da ti pusti 4 od 5 slepera neproknjizeno, onda to prodas i kazes da nisi prodao
uhvatiti te moze samo na carini
a sad ces morati da se udruzis sa svim dobavljacima i robe i struje i grijanja i vode i tako za sve sto prodas da bi prikrio promet
a to je vec udruzivanje sirih razmjera i ici ce teze
ne sumnjam da ce nase baje da se dosjete ali kazu da to tesko ide,
u svijetu su poznati jedino slucajevi utaje kroz lazno prikazivanje izvoza, znaci kazes da si kupio ili napravio robu da je izvezes, prijavis se za povrat sa laznom izvoznom ispravom a onda to sve prodas ovde, a drugi znacajniji nacin im je da prijave manje uvoza nego sto realizuju (ovo ce kod nas da rade sigurno) znaci opet potkupe carinu
imas jos fore sa fiktivnim firmama i fiktivnim fakturama al je to slozenija zezancija
ukratko u prodaji ce opet moci da varaju relativno lako ali u proizvodnji (pekarama, mljekarama) nece ici jednostavno
sve u svemu siva ekonomija nikako ne bi smjela da se poveca zbog PDV-a al da ce da se smanji drasticno nece sve dok u poreske i carinske inspektore ne dodje neki Eliot Ness

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 13:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Warlock je napisao:
Meni je drago sto ti cenis da sam ja to dobro savladao... to mi daje snagu da ucim i radim i zalazem se i da budem bolji... ipak sam ja jedan srednjoskolac...

Ako ovoliko znanje posjeduje jedan srednjoskolac, a pogotovu ovako pismeno pise - kakvi li su onda oni sa fakultetom ili sa nekom vecom skolom? Dobre su vam te srednje skole - nema sta, nema potrebe da se ide dalje u skolu izgleda :D !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 09:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ekonomija me ne zanima, tako da dobar deo nisam procitao (ako je neko vec pisao o tome, molim bez napada), ali sta je sa obrazovanjem vs PDV???

Poslednji put menjao Utopija dana 20 Dec 2005, 09:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na kakvo i cije obrazovanje vs PDV mislis?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 09:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Pa mislim na visoko obrazovanje, uopsteno tj. da li ce se PDV nakaciti i na obrazovanje tj. d ali ce PDV biti ubacen u cenu skolovanja???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 18:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 21:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 19:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 21:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]