banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: PIRAMIDE?
PostPoslato: 01 Maj 2006, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Eto, zanima me misljenje strucnjaka? :wink:
Koliko je realno da se ocekuje ekonomsko blagostanje u BiH, u koliko se ispune dosadanje tvrdnje, tj. da to stvarno jesu piramide?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2006, 23:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Nisam stručnjak ali mislim da piramide (ili "brda" kako mi zovemo :D ) neće nikako uticati na ekonomiju BiH.Eventualno da se iskoriti to kao turistička atrakcija i možda naplaćivanje slikanja ili nešto slično ali nikako neće značajno uticati na stanje države (ili "banana republike" kako mi zovemo :D ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2006, 22:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
na turizam definitivno ce uticati, ali najvise ce to osjetiti sarajevo a ostatak bih slabo.

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2006, 11:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Maj 2006, 20:22
Odgovor se nameće sam po sebi. Kako egipatske piramide utječu na GDP u Egiptu. Utječu, ne baš malo, no ne ni značajni. Ipak, privredu jedne zemlje čini više stvari od turizma, čak ako je zemlja Malta, Monako ili Tunis. Zaključija bi ovako - utjecaj na turizam će imati, poveći. Da bi utjecaj bio veći, trebat će se i malo više potruditi, a i proći neko izvjesno vrijeme od kojih 10 godina da stvari sjednu na svoje mjesto. To tako je. Međugorje pokazuje kako turizam može izniknuti. Las Vegas pokazuje dobro vođeni konferencijski turizam (najveća zarada u Las Vegasu je od konferencijskog turizma po nekim zadnjim podacima). Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 02:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Naravno da hoće biti poboljšanja! Ja vjeujem da ima ovih piramida još! Pa šta je sa onim ogromnim kamenim loptama oko BL! To izgleda niko ne istražuje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 09:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Cekajte... polako...

Prvo tamo jos nisu otkopane piramide. Mozda jesu, mozda nisu (Rtanj ima vrlo slican oblik, ali je to zbog vetrova i slicnih cudesa). Mnogo je tu nagadjanja, treba cekati i videti.

Sa strane doprinosa u nekom finansijskom smislu, svako plasiranje roba i usluga ulazi u GDP. Trenutno je u fazi privlacenje stranih investitora da bi se radovi mogli nastaviti i zavrsiti. Naglasavam "stranih". A poznato je da svako ko investira trazi nesto zauzvrat. Sami radovi su izuzetno skupi pa bi ti isti stranci mogli prebaciti ovamo znacajnije kolicine novca. Medjutim, kakva ce biti njihova uloga/pozicija ako se ispostavi da su te piramide zaista "prave" (ne znam dal' postoje "neprave"). Bojim se da nam neki Hans ne bude naplacivao "karte" na ulazu.

Obzirom da bi to bile prve piramide ovde, svakako da bi bile interesantne (medjutim nisam siguran koliko ce drzava - a ona je potrebna zbog velikih investicija - imati sluha za ulaganje i promociju). Osim toga, to je blizu mora, pa se moze racunati da bi u sezoni godisnjih odmora svi koji putuju prema hrvatskom primorju mogli "bas da svrate malo i vide"... a to i nije tako mali broj posetilaca. Cak i kad su oni potencijalni.

Medjutim, sve je to na relativno dugom stapu, jer bez investicija se ne moze ni zavrsiti otkopavanje, a kamoli srediti taj region onako kako to EU turista ocekuje i zeli. Dok nekome sa ovih prostora padne na pamet da investire "nase" pare u to ... bice po onoj staroj ekonomskoj "ode pitz na razmitz".

Naravno, tu postoji i faktor rizika, al' o tome neki drugi put...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 10:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Maj 2006, 20:22
Činjenica da strani investitori ulažu već neko vrijeme znači da Hans zna koliko će i karte koštati. No to nije nešto jako bitno, jer samo tržište suvenira mnogo znači. To je kao da ja radim koridor kroz pustinju. Jeb ti što ću ja naplaćivat autoput, zarađuje i onaj što ima jedinu pumpnu stanicu, jedini restoran, i kockarnicu. Zarađuju i klinci što peru prozore i babe koje prave suvenire i prodaju pustinjski sir.
U FBiH su se jedva dogovorili oko činjenice da Sarajevo nije glup i mali grad i da u njemu može biti Olimpijada. Ovo je novi test. Dolazi 20 godina kasnije. Sudeći po tome kako su prodali Energopetrola i kako su prodali te svoje Telekome, rekao bih da će imati worst performance possible. Privreda sama nema tih para. A za Parlament koji tu donosi odluke znam samo jedan pojam - SEJM (čuveni poljski parlament u kojemu je svaki od XYZ delegata imao veto - Poljska je propala prije nego je nastala. :) ).
Al za bake koje će prodavat sir u obliku piramide - bit će para. Tj. evo, neka jedna proba sada, već ćete vidit da to dobro ide. Zašto ne? :)
(cll izgleda sir u obliku piramide - najdrevnija Evropska civilizacija?)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 17:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja i ne gledam nasiroko! Dovoljno je da se cujemo malo kao zemlja i doci ce ti holivud ovde da snima filmove o izgubljenim civilizacijama pa onda i razne filmove o gorstacima i ostalo! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2006, 10:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sjecam se 2001/02 kada se govorilo o ponovnom dovodjenju Olimpijade u Sarajevu za 2010 godini.

Je.... koja je to smijurija bila :D

A da jos znate ko kao radi na razvoju turizma u BiH i nacin na koji on razmislja. Ma uzalud mu zavreni fak. turizma i slicne fore kada covjek iza sebe ostavi finansijsku pustinju.

Btw. Nista bolji nije ni sa svojim novcanikom :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]