banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2005, 21:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
medi je napisao:
.
... у оваквим околностима какве јесу, то, да ли Федерација БиХ има у понуди производ који Српска нема, ме уопште не интересује, као ни то каква је економска ситуација гледајући глобално на нивоу БиХ. Једноставно постоји минимум националног интереса испод којег не идем, и за који сам спреман жртвовати један мали дио економског напретка, што и чиним!

mali dio ekonomskog napredka? -pa, rs ti je najnerazvijenija pokrajina u Evropi. U rangu je sa Moldavijom!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2005, 09:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
bosnjak061 je napisao:
mali dio ekonomskog napredka? -pa, rs ti je najnerazvijenija pokrajina u Evropi. U rangu je sa Moldavijom!

Република Српска није покрајина већ ентитет! Мислим да је несумљиво да би привредни и економски напредак Српске био далеко већи да није дио ове квази-вјештачке државе. Јер, управо она је узрок што Срби већу енергију троше на очување националног интереса него на економски и привредни напредак. Да је истина ово што говорим јесте и чињеница да се свака међунационална расправа у овој држави, ма колико минорно било питање о којем се расправља и тражи компромис, своди на расправу о очувању националног интереса. Неки ју чак потежу, као муслимани у Дому народа Републике Српске, и онда када питање нема везе са националним интересом. А у позадини ипак има, јер им је блокада једне институције Српске у националном интересу. Неки то називају политизацијом, што и јесте, али ствари су далеко дубље од тога. Онда када се утврде националне интересне сфере као договор између три национа у БиХ, тек онда ће ова сложена држава постати да личи на нешто, у сваком смислу. Тј. тек када се тачно и прецизно у овој држави за све буде знало шта је и чије је, и када ту чињеницу као реалност прихвате све три нације у БиХ, тек онда можемо да причамо о паралелном (никако заједничком, јер то квари комплетан концепт) економском и привредном напретку. Дотада, мислим да ни асиметричном напретку нећемо бити ни близу!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2005, 20:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
medi je napisao:
bosnjak061 je napisao:

Република Српска није покрајина већ ентитет! Мислим да је несумљиво да би привредни и економски напредак Српске био далеко већи да није дио ове квази-вјештачке државе. Јер, управо она је узрок што Срби већу енергију троше на очување националног интереса него на економски и привредни напредак. Да је истина ово што говорим јесте и чињеница да се свака међунационална расправа у овој држави, ма колико минорно било питање о којем се расправља и тражи компромис, своди на расправу о очувању националног интереса. Неки ју чак потежу, као муслимани у Дому народа Републике Српске, и онда када питање нема везе са националним интересом. А у позадини ипак има, јер им је блокада једне институције Српске у националном интересу. Неки то називају политизацијом, што и јесте, али ствари су далеко дубље од тога. Онда када се утврде националне интересне сфере као договор између три национа у БиХ, тек онда ће ова сложена држава постати да личи на нешто, у сваком смислу. Тј. тек када се тачно и прецизно у овој држави за све буде знало шта је и чије је, и када ту чињеницу као реалност прихвате све три нације у БиХ, тек онда можемо да причамо о паралелном (никако заједничком, јер то квари комплетан концепт) економском и привредном напретку. Дотада, мислим да ни асиметричном напретку нећемо бити ни близу!

onda nek se ukine i republika srpska i federacija i bice sve u redu. Jebes ti nacionalne interese ako se moras vozati u Yugi 45. Ne jebu ni francuski ni talijanski Svicarci nacionalne interese nego hoce stabilnu Svicarsku i po mogucnosti da vozaju novog Mercedesa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
bosnjak061 je napisao:
onda nek se ukine i republika srpska i federacija i bice sve u redu.

Не знам да ли је то твоје мишљење или твој закључак из онога што си прочитао у мом претходном посту, јер сам већ тамо навео шта значи укидање ентитета. Не знам чему позитивном би то водило јер љубав се из пепела не диже, а нема тих пара које могу да покрију и потисну све оно што је мој, српски народ, и остали народи, у претходном рату доживио! ... не постоје паре које ће платити цијену губитка најмилијих!

bosnjak061 je napisao:
Jebes ti nacionalne interese ako se moras vozati u Yugi 45. Ne jebu ni francuski ni talijanski Svicarci nacionalne interese nego hoce stabilnu Svicarsku i po mogucnosti da vozaju novog Mercedesa.

Баш си смијешан! Они итекако брину о својим националним интересима. Разлика је у томе што они имају одговорне политичаре у које народ има повјерења и у чију националну политику народ не сумња, јер они свој посао обављају професионално, бринући о националном интересу својих држава и народа. Поред тога, ни њихов народ није пасиван. У Швајцарској се референдуми одржавају скоро сваког мјесеца, иако се ради о земљи код које су сва важнија државна питања ријешена прије него смо ми знали шта је демократија, правна држава, слободно тржиште,...

Ово је мој задњи пост на ову тему јер смо се потпуно удаљили од оригиналне теме!

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2006, 10:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
duck je napisao:
nedavno su u stampi objavljeni podaci o uvozu ubih.napokon su ljudi shvatili da su slovenci zlo koje prijeti da nas pretvori u najamne radnike.uvoz iz srbije je napokon premasio onaj iz slovenije,a sadasnji podaci govere da uvoz iz slovenije ima tendenciju naglog pada.raduje me sto u banja luci sve manje ima fructala,laskog,argete i ostalih proizvoda neprovjerenog kvaliteta.fructal je izgubio bitku,a nadam se da ce to uskoro zadesiti sve slovenacke kompanije na b-h trzistu.

nadam se da i u fbih ljudi bojkotuju slovenacku robu.imamao iste interese,na zaboravite.ocekujem da u ukupnom uvozu ove godine,slovenci na predju 8%

bojkotujmo radioaktivni fructal i gm perutninu ptuj

Slazem se za bojkot slovenacke robe sve dok ne vrate deviznu stednju i to sa kamatama.Pa oni su sa tim stednjama finansirali sopstveni razvoj.
Ali ne slazem se kad kazes da te raduje sto je uvoz iz srbije povecan i sto je nadmasio uvoz iz slovenije.Ja sam za da uvoz iz sve jedne zemlje smanjimo,pa tako i iz Srbije.Ne kupuju ni oni nase tako rado,sto bi mi nijovo ako ima kvalitetnih i jeftinijih nasih proizvoda.To ide njima u Budzet,a ne nama.pozzz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 14:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2006, 09:36
Lokacija: zemlja piramida, oskara, medvjeda, olimpijade,nobelovaca
pa to su standardne politizacije ali meni je isto drago sto je smanjen uvoz i mislim da bi se domaci brandovi trebali najvise trositi pijmo nektar preminger, sarajevsku ako se kome svidja meni je uzasna hehe brisimo guzove violetom pijmo meggle mlijeko ili drugih mljekara i tome sl. sa nasih prostora jer time samo sebi pomazemo.....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]