Male su šanse da će neko obratiti pažnju. Ja sam sastio žalbu u kojoj apelujem na mnoge nepravde, evo vam isječak iz žalbe:
Citiraj:
Mорам изразити своје незадовољство критеријима који сте користили приликом додјељивања стипендије. Рангиран сам као 601., што значи да према постојећој прелиминарној листи спадам међу студенте који ће добити стипендију. Оно што мене брине је мали број бодова који сам добио, односно мјесто које ћу заузети након што буду прегледане и потенцијално уважене жалбе колега који нису добили стипендију.
Недавно сам проглашен за најбољег студента своје генерације на Економском факултету у Бањалуци, са просјечном оцјеном 9,25 и положеним свим испитима из претходних година студија. Очигледно је да се бодовала ефикасност и ефективност, управо оно што би се требало бодовати на конкурсу који носи назив „Успјешни студенти“, какав је био случај са конкурсом Министарства. Да ли је могуће да у овој држави постоји 599 студената бољих од мене?
Ако министарство већ додјељује стипендије „осталим студентима“, зашто је социјални фактор најизраженији критеријум и у конкурсу за „успјешне студенте“? Наравно да немам ништа против тога да и угрожени студенти добију заслужену помоћ, али молим Вас лијепо да се та помоћ усмјери из неког другог финда, а не на уштрб успјешних и изразито марљивих студената.
Моја мајка је просвјетни радник, можете видјети са извода плате, те вам је јасно да је то право стање њених примања. Отац ми је запослен у бурегџиници као достављач, тако да ни он не прима преко износа назначеног на његовом изводу плате. На папиру ја имам двоје запослених родитеља, те не добијам никакве поене на социјални статус. У реду, и не тражим их.
На листи добитника стипендије се налазе студенти чији родитељи раде на црно, чији родитељи остварују доста висока примања на основу непријављених дјелатности, доста је случаја оних студената чији родитељи раде у иностранству и остварују висока примања, а воде се као незапослени. Поред тога, јасно Вам је као и мени да су многи од њих власници различитих локала, те имају пријављен минимум на платним листама, а у стварности су њихова примања далеко већа.
Наглашено је да ће студенти са дефицитираним звањима бити посебно бодовани, опет коректно. Али одобрењем овог кабинета, Министарства просвјете и културе, свака друга улица има свој "економски" факултет у виду разноразних факултета за пословне студије, којекакве менаџменте и томе слично. Сами сте створили најезду квази-економиста, а овом срамотном листом спутавате квалитетне економисте и не дајете им никакав мотив да остану у овој земљи након завршетка студија.
Понављам још једном: ефикасност и ефективност је оно што би требало да се бодује. Напомињем да сам испите из претходних година положио у року, да ми је тренутни просјек 9,35 и апелујем на Вас да поништите досадашњу ранг листу и размотрите другачији систем бодовања. Знам да моја жалба неће промјенити апсолутно ништа, те Вас стога молим да ми бар образложите ових мојих 17 бодова. Видим око двадесетак боље рангираних студената Економског факултета у Бањалуци од мене, не сумњам да их има и више, а само је једна колегица ефикаснија и ефективнија од мене, Адријана Баралић.
У прилогу Вам достављам проглашење најбољих студената Економског факултета у Бањалуци за протеклу годину, као и одлуке Научно – наставног вјећа истог факултета по којима сам именован за демонстратора на катедрама за финансијску и актуарску математику и пословну информатику.
С поштовањем,
Борис Бајић
Mislim da bi se svi trebali bazirati na iste stvari, možda sam nešto i preskočio, možda nisam.. Vidjećemo šta će biti.