Dr. House je napisao:
јан_де je napisao:
jellyfish je napisao:
Па виде људи да ништа друго не ради у држави него болница, полиција и влада који се плаћају из пе де веа јер нема никакве производње. И онда да би имали посао уписују медицину, полицију или право јер то је једино што ради у БиХ и једино ту евентуално могу добити посао. Поред тога послови доктора, полицајца или политичара су привлачни и због додатних зарада које добијају у облику евентуалног подмићивања и других бенефиција "државних" послова. И због тога навала на ове послове. Сумњам ја да их толико воли радити у болници или полицији и то обично негдје у некој забити, али кад су то тренутно најперспективнија занимања у транзицијским земљама и сл.
Де, немој да причаш глупости. Јеси ти свјестан шта је медицина? Хало , свако има право на грешку, али доктор нема! Наш предмет су ваши животи. И поредиш полицију и медицину! Па дај, нећемо се вријеђати.
Кажеш има нас превише, лупаш глупости... Па РС има најмање доктора по глави становника у Европи... Па знаш ли колико само на Паприковцу фали на поједним одјелима доктора, а да не причам у осталим здравственим установама у РС. Упише се око 130 људи , али заврши неупоредиво мање. Једино наш факс траје 6 година, и у БЛ у року заврше два студента,у неким генерацијама ни један.
За плату од 1000 марака лијечити ваше гузице и слушати константна пљувања... мада, спасити нечији живот је највећа сатисфакција, због тога и волим овај факултет и свој будући позив, без обзира на приче "рекла - казала" бабе Маре како је подмитила доктора са литром ракије и килом сланине?!
И слажем се са Шајином, неорганизованост је огромна, услови никакви, али зато имамо зграду Владе као да је из 23. вијека, а хирургију као да је из 15. . . Треба ту ставити сваког један дан, да виде шта ти доктори раде и у каквим условима раде. Сви бисте онда мало више цијенили докторе...
Ne znam dokle ste dogurali sa faxom, ali u moje vrijeme tolika uobrazenost na med.faxu nije bila! Prvo, doktori nemaju platu samo 1000 KM. Onda, Doktor itekako griješi! Reći da su greske doktora kobne je mnogo ispravnije, nego da ne smije da pogrješi! Nema bas svaki doktor odgovornost za život pacijenta, samo mi reci da je posao u porodičnoj isto stresan i odgovoran kao na hirurgiji, pa da se nasmijem od srca. Onda, od kolega se i danas cuje ponizavanje drugih profesija. Ja kao doktor, necu ponizavati svoju profesiju, jer je ona jako odgovorna, ali nije jedina takva. Nemoj da podcjenjujes policajce jer oni znaju cak i svoj zivot dati, dok doktori bas i ne!!! Zatim, koliko nadobude i korupcije ima u nasem zdravstvu, ne moze se ni opisati kad neko ko je ekonomista uzima novac, hajd jos i nekako shvatim. Ali KADA NEKO KO JE POLOZIO HIPOKRATOVU ZAKLETVU, UZIMA OD BOLESNOG COVJEKA NOVAC, E TO JE UZAS!!!! A sad da ne kazem da su na med. vecina tatini i mamini sincici, cast izuzecima, kojima su roditelji doktori, a medicina ih ne interesira ni promil... A nije tacno da se doktori ne cijene, nekad prosto me bude sramota sa kakvom snishodljivošću ljudi dolaze na preglede, gledaju kao da smo bogovi. TRAGEDIJA JE STO JE I DRZAVA, A I VECINA SAMIH DOKTORA ZABORAVILA OSNOVNU SVRHU MEDICINE, A NI NA FAKULTETU SE NE UCI VISE O TOME, VEC JE VECINI ELITIZAM BLJESNUO U OCIMA, OPET CAST IZUZECIMA.
LJUDIMA TREBA POMAGATI, A NE NABIJATI IM NA NOS NEKE DOKTORSKE VELICINE, I STA TI JA VEC ZNAM.
Ја то нисам ни рекао... А те мамине и татине синове не рачунам, то је пошаст не само медицинске професије, него и сваке друге... Ја говорим о нама, обичној раји која се усере 5 пута док чека испит и моли Бога да професор није устао на лијеву ногу и сл....
Па најбоље да сам уписао медицину да бих себи дизао цијену, или мислио да сам изнад других. Само кажем да је докторска професија деградирана, с обзиром на тежину посла...и остајем при томе...
А и нисам наводио примјер породичне медицине, него хирургије...