Evo nas i u Nezavisnim
BANJALUKA - Student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vera Jotanović, koja ima prosjek ocjena 9,93, 15 položenih ispita i govori četiri jezika nije uspjela da dobije stipendiju Fondacije "Dr Milan Jelić" u prvoj odluci Upravnog odbora.
Nakon reakcija javnosti o neregularnosti prilikom dodjele stipendija, lista nije promijenjena, nego je proširena i dopunjena novim imenima. Ime Vere Jotanović našlo se na tom novom spisku.
Jotanovićeva ne želi da govori o tome jer kaže da je potpuno razočarana i da će odustati od svega.
"Ne mogu da dajem izjave jer i ovako imam velikih problema", navodi ona.
Kako saznaju "Nezavisne", stipendiju je na Ekonomskom fakultetu dobila Tanja Vučenović koja ima prosjek ocjena 9,5 i 10 položenih ispita, zbog čega je obnovila drugu godinu. Jedan od roditelja Tanje Vučenović zaposlen je u Vladi RS.
Ovo je samo jedan primjer koji dokazuje da je prilikom izbora stipendista bilo slučajeva u kojima nisu odlučivali utvrđeni kriterijumi: prosjek ocjena, rezultati i talenat prije svih.
Studenti kažu da nepravilnosti koje su počinjene prilikom sastavljanja prvobitne liste nisu ispravljene njenim proširivanjem.
"Na proširenu listu samo su dodata imena nekih studenata koji su se žalili, a koji su bolji od onih koji su prvobitno prošli. Od svega ostaje gorak ukus u ustima, jer je očito da je time poništen cilj jedne humane i plemenite ideje", kaže jedan student-stipendista Univerziteta u Banjaluci.
Direktor Fondacije "Dr Milan Jelić" Nino Jauz iako je obećao da će "Nezavisnim" juče dostaviti sva imena 628 studenata koji su konkurisali za stipendije, prosjek ocjena i ostale neophodne podatke, odustao je od toga. Kazao je da spisak ne može da dostavi prije nego što se sastane Upravni odbor Fondacije.
UO Fondacije predsjednika RS, koja je preimenovana u Fondaciju "Dr Milan Jelić", 28. maja raspisao je konkurs za izbor stipendista te fondacije za studente na univerzitetima u RS i na univerzitetima u inostranstvu, koji su ostvarili natprosječan uspjeh.
Navedeno je da će se za studente viših godina studija i oni koji su prvi put apsolventi uzimati u obzir prosjek ocjena devet i više, broj položenih ispita i nagrade i priznanja.
Za studij na univerzitetima u inostranstvu tražilo se da se student obrazuje za jedno od kadrovski deficitarnih zvanja u RS sa visokim prosjekom ocjena, znanjem stranih jezika, informatičkim obrazovanjem.
Na taj konkurs za školsku 2007/2008. godinu prijavilo se 628 studenata, 410 sa fakulteta u RS i 218 studenata sa fakulteta u inostranstvu. Stipendije je dobilo njih 82 i to 52 iz RS i 30 iz inostranstva.
Upravni odbor Fondacije, čiji članovi su šef Kabineta predsjednika RS Mirko Stojić, te ministri privrede, prosvjete, nauke i tehnologije, finansija, porodice, omladine i sporta donio je konačnu odluku o studentima koji će dobiti stipendiju.
Stipendije su dobila i djeca dvojice članova UO Fondacije.
Iako je u uslovima konkursa navedeno da stipendije mogu da dobiju oni koji se obrazuju za kadrovski deficitarna zvanja u RS, stipendiju je dobio i sin dekana Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Novaka Kondića Milan Kondić, koji studira ekonomiju, ali u Los Anđelesu u SAD. Milan Kondić je student Losanđeleskog univerziteta "Pepperdine", smjer međunarodne ekonomije. Kako se navodi na veb sajtu tog fakulteta, osnovni troškovi kao što su školarina, smještaj i ishrana za strane studente na tom univerzitetu iznose 44.630 dolara godišnje. Kondić je dobio 1.000 KM stipendije mjesečno, koja je sada smanjena na 800 KM.
Stipendiju je dobila i kćerka nedavno smijenjenog urednika zabavnog programa RT RS Dragoljuba Sladojevića Nela Sladojević, koja studira Akademiju umjetnosti u Banjaluci. Stipendiju je na istoj akademiji dobila i kćerka predsjednika UO BHRT-a Nikole Deretića Nina Deretić. Sladojević i Deretić rade na zajedničkom projektu - festivalu "Prvi aplauz". Deretić je direktor, a Sladojević tehnički direktor tog festivala. Deretić je do ove školske godine, dakle u vrijeme kad je njegova kćerka predavala dokumente za konkurs, bio profesor na Akademiji umjetnosti.
Studenti na Akademiji umjetnosti navode da su njih dvije dobile stipendije iako su konkurisali studenti sa višim prosjekom i sa znanjem nekoliko stranih jezika, koji nisu prošli.
Nakon reakcija u javnosti Upravni odbor Fondacije donio je odluku da smanji iznos stipendija i grešku ispravi tako što će povećati broj stipendista.
Tako je novom odlukom broj stipendista povećan sa 82 na 130, ali svi izabrani prvi put ostali su na listi.
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da svi ministri, pomoćnici ministara, rektori, dekani i drugi državni službenici čija su djeca dobila stipendiju iz Fondacije "Dr Milan Jelić" povuku njihova imena s liste. Do danas to niko od njih nije uradio.
Žestoka diskusija na forumima
Na forumu sajta http://www.banjaluka.com, nakon objavljivanja liste imena stipendista Fondacije "Dr Milan Jelić" na kojoj su se našla djeca ministara i drugih javnih službenika, razvila se žestoka diskusija na tu temu.
"Ne znam za ostale fakultete, ali što se tiče Akademije umjetnosti
ima barem 20 studenata sa većim prosjekom i brojem nagrada
od ovih koji su dobili stipendiju", navodi forumaš Rakun Slavko.
Damaskin, jedan od učesnika u raspravi, kaže da je sve to "baš bruka".
"Sad kada pogledam kriterijume za dobijanje stipendije - opet se dobitnici ne uklapaju. Opet sve po starom, odnosno po babu, a bome i ujacima i stričevima", navodi on.
Dodaje da su "tri studenta s Akademije dobila stipendiju, ali ta tri studenta nisu najreprezentativnija, niti ičim zaslužuju stipendiju, a pritom na AUBL postoje nagrađivaniji studenti od ovih koji su dobili stipendije".
Tommy Vecetti kaže: "Znam par ljudi sa tog spiska, al' znam i neke koji su zaslužili da upadnu na tu listu prije nekih drugih. Uglavnom, ima i tu muljaže po mom mišljenju".
Astor Piazzolla ističe da "neko ko ima brdo privatnih radnji troši u Beču, Gracu ili ne znam gdje već nenormalne pare i još će da dobija 500 evra, a ima onih koji studiraju u istim mjestima i žive od minimalca".
Moon kaže: "Ni ja ne kontam zašto prozivaju tog momka Arlova samo zato što mu je mama novinar... Po meni, više za prozivanje je bila Ana Komljenović, njoj je mama visoki službenik na Pravnom fakultetu, a tata ministar iz prošle vlade. Mada, ja lično znam da ta djevojka izuzetno uči, studira dva fakulteta odjednom i na oba ima visok prosjek. Jedino zbog čega treba takve skinuti sa spiska je to što zaista imaju novca daleko više nego mnogi studenti koji su takođe jako dobri, a roditelji im nisu ni na kakvim pozicijama, pa je takvima ipak trebalo dati malo više prednosti".
Dok Zcazca kaže: "Ovaj konkurs će biti poništen i napravljen novi. Po kriterijima koji su usvojeni, djeca javnih ličnosti, ministara, profesora, dekana neće moći konkurisati, a stipendija će se prepoloviti na 400 KM", Astor Piazzolla odgovara: "Da, da, mogu misliti".
Goran Maunaga, http://www.nezavisne.com